Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • llll

    senior tag

    válasz Noddy #18045 üzenetére

    próbáltam utánanézni ezeknek az egyéb forrásoknak
    tacitus - annales:
    "...a (vele kapcsolatos) híresztelés elhallgattatása végett Néró másokat tett meg bűnösnek, és a legválogatottabb büntetésekkel sújtotta azokat, akiket a sokaság bűneik miatt gyűlölt és Christianusoknak nevezett. Christust, akitôl ez a név származik, Tiberius uralkodása alatt Poncius Pilátus kivégeztette..."
    forrás: [link]
    namost itt az lenne a kérdésem, hogy ha a BIBLIAI krisztusról, ill az ő követőiről van szó (tehát nem mondjuk vmi zsidó rablóvezérről), akkor mégis milyen bűneik voltak aminek köszönhetően ekkora közutálatnak örvendtek?

    szerk:
    na jó, erre mondjuk találtam "választ":
    "Hogy miért gyűlölték őket? Ezt így foglalta össze Tertullianus (150-222) egyházatya Apologia című művében: Ha a Tiberis kiönt a város faláig, ha a Nílus nem önt ki, ha az ég csatornái bezárulnak és nem esik eső, ha földrengés van vagy ragályos betegség és éhhalál támad az embereke, tüstént ordítják: Ad leones! Oroszlánok elébe a keresztyénekkel! Minket okolnak értük, mondván: "Nem tisztelitek az isteneket, nem áldoztok a császárnak!""

    tehát tacitussal, mint Jézust megemlítő egyéb "forrással" kapcs annyiban módosítanék, hogy az én olvasatomban már ő is leginkább csak a követői által/azok meglétéből értesült Jézusról
    szted ez így mennyire újabb bizonyíték Jézus valós mivoltára...?

    seutonius:
    "A zsidókat, akik Chrestus bujtogatására szüntelenül zavarogtak, [Claudius] kiűzte Rómából."
    forrás: [link]
    a BIBLIAI krisztus ilyesmire szvsz megint nem valószínű, hogy bujtogatott volna
    (az amennyire tudom egyszer érintette ezt a témát és akkor is kifejezetten azt mondta a követőinek, hogy adják meg a császárnak is ami a császáré - hacsak persze itt nem az agyonverésére, vagy ilyesmikre gondolt
    szted ilyesmikre gondolt?)

    talmud:
    "Peszách előestéjén végezték ki Jézust, 40 napig kiáltott így előtte a kikiáltó: 'Jézust, a názáretit megkövezésre ítélték, mert varázslást művelt, Izráelt elcsábította és hűtlenné tette Istenhez. (JÉZUS???) Aki azonban mentő körülményt tud a számára, jöjjön, mondja el'. De nem találtak mentő körülményt, és 40 napi várakozás után Peszách előestéjén kivégezték. "
    ehhez meg nem is nagyon fűznék hozzá egyebet, mert ezt maga a forrás [link] is megkérdőjelezi:
    "A Talmud leírása éles ellentétben áll az evangélium elbeszélésével, amely szerint Jézus halálos ítéletét a legnagyobb sietséggel hozták meg és hajtották végre. Véleményem szerint azonban az engedékenységről szóló elbeszélés célzatos és éppen ezért nem tekinthető történeti értékűnek."

    celsus:
    " Celsus szerint a keresztények őrültek, mivel azt hiszik, hogy Istenük egy lett közülük, s eggyé válhatnak vele egy lakoma keretében. Az ő véleménye szerint ez egyszerűen ôrültség. "
    forrás: [link]
    erre gondoltál...?:)
    mert celsustól mást nem agyon találtam
    sőt ezt is elég nehezen

    [ Szerkesztve ]

    Soha többet DPD!

Új hozzászólás Aktív témák