Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • kymco

    veterán

    válasz Huma #18900 üzenetére

    Akkor konkrétumot írj. Ki mondta? Milyen nyelvről fordították félre? Melyik szó az, amit félrefordítottak... Ha ezt nem tudod, akkor milyen műsor volt, mikor, hol lehet belenézni...
    Ha ezek sincsenek, akkor megint a semmiről beszélsz azzal tudattal, hogy természettudományosan korrekten igazoltál valamit...
    Közben az eddigi tények: "Az maradt meg hogy hülyeség az egész." :D Ez előtt meg kell hajolnom... de offba megyek most már...

    www.refujvaros.hu

  • Huma

    addikt

    válasz kymco #18901 üzenetére

    A neten biztos megtalálod a választ, ha érdekel. Ellenkező esetben be kell érned a szavammal, hogy tényleg úgy van ahogy írtam.

    Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.

  • Huma

    addikt

    válasz kymco #18903 üzenetére

    Örülök, hogy nem okoztam csalódást. :)

    Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.

  • llll

    senior tag

    válasz kymco #18899 üzenetére

    sztem vmi google fordító proginak köszönhetjük ezt az elméletet

    Soha többet DPD!

  • Huma

    addikt

    válasz llll #18905 üzenetére

    Akkoriban is volt google? :Y

    Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.

  • llll

    senior tag

    válasz Huma #18906 üzenetére

    még szép
    és a tudás fája volt a szerver

    (egyébként csak poén volt, de akár arra is célozgathattam volna, hogy az eddig hallottak alapján vmi ilyesmi komolyságú "szakvéleményt" hallhattunk abban a műsorban)

    [ Szerkesztve ]

    Soha többet DPD!

  • llll

    senior tag

    válasz Psych0 #18894 üzenetére

    ...egyébként ha már benne vagyunk akár csavarhatnánk is még egyet a dolgon:
    mi van, ha az egész özönvíz meg sem történt igazából?
    (hiszen valljuk be kedves hívő társaim:) :
    elég nonszensznek tűnik
    kb minden egyes momentuma)
    hanem esetleg az is csupán jelképesen értendő?
    mondjuk vmi olyasmi magasztos eszmei mondanivalóval, hogy ha nem vigyázunk akkor a magatartásunkból kifolyólag gyaxilag mind 1 szálig megdöglünk
    az állatvilág többi tagjával egyetemben
    ez azért már jóval emészthetőbb lenne
    akár még 1 ateista számára is

    ...sőt mit aprózzuk?
    abban hellyel-közzel úgyis mindenki egyetért, hogy a biblia bizonyos részei szó szerint értendők, bizonyos részei pedig jelképesen
    (leginkább a határok képezik vita tárgyát ugye)
    namost mi van, ha az egyik szélsőség az igaz?
    mármint hogy TELJES EGÉSZÉBEN csak jelképesen értendő?
    (mert matematikailag sztem ennek sincs kisebb esélye, mint bármely más megoszlásnak)

    [ Szerkesztve ]

    Soha többet DPD!

  • Psych0

    őstag

    válasz llll #18908 üzenetére

    És innen már csak egy lépés, hogy az egész bibliát betegyük a tanuslágos, régi népmesék sorozatba a a két kecske a hídon mellé. Vagy a kecskés mesét kanonizálni, mint isten szava. Kinek hogy.

    Hiszen, mi állítja, hogy a bibliát isten írta? A biblia, tehát ezt az állítást is jelképesnek tekintjük. És immár az egész vallás, egy verselemzés, ami attól függ, melyik tanárnál ülsz, de legkevésbé sem jelenti azt amit az író gondolt.

    [ Szerkesztve ]

    "As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."

  • Ujjlenyomat

    csendes tag

    "Azzal kezdtem, hogy elolvastam a könyvet, felnőttként, és a mai napig szörnyűnek tartom a benne leírt istent. Szeretem a mitológiát, de sajnos, ami nekünk jutott az a legundorítóbb."
    Örülök hogy nem csak én látom így. A világ összes mitológiája sokkal szebb és színesebb. Nekünk nem jutott más csak egy folyton haragvó Isten akinek a legfőbb kedvtevése hogy szenvedést okozzon az embereknek. Kb az összes többi mitológiában vannak jó, rossz és semleges Istenek. Nekünk sajnos csak egy rossz jutott.

    Hát, ... a Biblia a valóság világa nem a mítoszoké. Bármennyire hihetetlen is. Nekünk sajnos csak egy rossz jutott.
    Hogy jó vagy rossz Isten jutott-e nekünk, ebbe most nem mennék bele.
    Most nincs időm alátámasztani, hogy miért jó az Istenünk.
    (Sokkal többet kaptunk - pl. képesség - , mint amire szükségünk leene az életben maradáshoz)
    Igazából a Vörös-tengeres sztori miatt akarok írni. Kb. 5-6 évvel ezelőtt én is láttam egy műsort a NatGeo-n. Két oldalról vizsgálódtak. Az egyik professzor azt mondta, hogy elírták a Bibliát, az nem Vörös-tenger volt eredetileg, hanem Nád-tenger, ami tudom is én, 50-100 km-rel arréb van a Vörös-tengertől. Ez egy nagy álló víz és még térdig sem ér. Ez volt az a nagyon tudományos válasz egy professzórtól. Bár kérdem én, ez tényleg professzor volt. Igazából nem csinált semmit, csak beszélt a levegőbe, osztotta az észt, mert, hogy ő professzor ...
    A másik professzor (aki szerintem tényleg az), erről beszélt:
    A Bibliában leírtak alapján lehatároltuk, hogy hol kelhettek át az izraeliták a Vörös-tengeren. Egy csapat búvárral elkezdtünk leleteket keresni a tenger mélyén. Itt a kis videón látható, hogy ... Ezeket a fényképeket készítettük ... Ezeket a csontokat bevizsgáltattuk, ... Ezeknek a szekereknek, harci eszközöknek viszgálva a mintáját, anyagát, ... Nem akartuk elhinni, hogy ... Én is mesének gondoltam, de a tárgyi leletek, mást bizonyítanak.
    Na ez a professzor tényleg végzett kutatást.

    A filmben nem egy és nem kettő tárgyi bizonyítékot mutattak be. Az egyik prof csak annyit mondott, hogy elírták, a másik viszont kutatásokat végzett. Sajnos ekkor kellett szembesülnöm azzal, hogy nem minden professzor szavára lehet adni.

    IIII-nek:
    Nem 1 db szekeret ábrázoló fénykép miatt hiszek a Vörös-tenger szétválasztásában.

    Mindenkinek:
    Egy kis olvasni való:

    Az Akadémiai Kislexikon meghatározása szerint a „csoda” az az „esemény, amelyet . . . valamilyen természetfeletti lény . . . beavatkozása idéz elő”. Egy ilyen rendkívüli esemény alkalmával felborul a természet rendje, és sokan emiatt nem hajlandók hinni a csodákban. Ami azonban a természet egyik törvénye megsértésének tűnik, azt könnyen meg lehet magyarázni a többi érintett természeti törvénynek a fényében.
    Szemléltetésül: a New Scientist arról számolt be, hogy a Tokió Egyetemen két fizikus különlegesen erős mágneses teret idézett elő egy vízszintesen elhelyezett kémcsőben, mely nem volt teljesen megtöltve vízzel. A víz a kémcső végeibe tódult, középen száraz részt hagyva. Az 1994-ben felfedezett jelenség azért áll fenn, mert a vizet, mivel enyhén diamágneses anyag, taszítja a mágnes. A megfigyelt jelenséget, hogy a víz a nagyon erős mágneses tér felől a kevésbé mágneses tér felé mozog, Mózes-effektusnak nevezték el. A New Scientist ezt írta: „Ha az embernek van hozzá elég nagy mágnese, könnyű a vizet ide-oda taszítani. És ha ezt teszed, akkor csaknem minden lehetséges.”
    Teljes biztonsággal természetesen nem lehet megmondani, hogy Isten melyik folyamatot használta fel, amikor szétválasztotta a Vörös-tengert az izraelitáknak. A Teremtő ellenben a legapróbb részletekig ismeri a természet minden törvényét. Könnyen irányíthatta úgy az egyik törvény bizonyos megnyilvánulásait, hogy az általa alkotott törvények közül egy másikat használt fel hozzá. Ennek az eredménye az emberek szemében csodának tűnhetett, különösen akkor, ha nem értették teljesen a szóban forgó törvényeket.
    A bibliai csodákkal kapcsolatban Jamada Akira, a Kiotó Egyetem nyugalmazott professzora ezt mondja: „amíg helyes azt mondani, hogy . . . [egy csodát] jelenleg nem lehet felfogni az érintett tudományág szemszögéből (vagy a tudomány jelenlegi állása szerint), addig helytelen úgy következtetni, hogy nem is történt meg, egyszerűen a fejlett, modern fizikát vagy a fejlett modern bibliológiát véve alapul. A mai modern tudomány tíz év múlva már idejétmúlt tudomány lesz. Minél gyorsabban fejlődik a tudomány, annál nagyobb eséllyel lesznek napjaink tudósai a jövőben a nevetség céltáblái, akikről ezt mondják: »Tíz évvel ezelőtt a tudósok komolyan elhitték ezt és ezt«” (Gods in the Age of Science).

    "Mindazt tehát, amit akartok, hogy az emberek megtegyenek veletek, ti is hasonlóképpen tegyétek meg velük; mert ezt jelenti a Törvény és a Próféták." (Máté 7:12)

  • llll

    senior tag

    válasz Psych0 #18909 üzenetére

    "2 kecske"
    miért is ne?:)
    annak is van érdemi mondanivalója
    csak isten nincs belekeverve

    az irodalom órákon pedig már nekem is tetszett, amikor a tanár megmondta, hogy "itt és itt a költő erre, meg erre gondolt..."
    (sztem meg versírás közben is arra gondolt, hogy hogy kellene elkapni a szomszédasszonyt...se internet, se okostelefonok, se PH fórum, se 1 jó kis szabadságharc...mi a fenén járhatott volna 1 egyedülálló férfiember költő esze vmi 200 lelkes településen a tikkadt szöcskenyájak, vagy legyek megfigyelésén kívül?:) )

    [ Szerkesztve ]

    Soha többet DPD!

  • llll

    senior tag

    válasz Ujjlenyomat #18910 üzenetére

    "Nem 1 db szekeret ábrázoló fénykép miatt hiszek a Vörös-tenger szétválasztásában."
    én itt most az említett fényképp "bizonyíték" mivoltára próbáltam rávilágítani
    merthogy KIZÁRÓLAG úgy kerülhettek oda azok az akármilyen szekér és emberi maradványok, ahogy a biblia írja, ugye?

    azt egyébként lehet tudni, hogy ez a 2. prof amúgy hívő volt-e, vagy sem...?
    (mert nekem lenne 1 tippem)

    [ Szerkesztve ]

    Soha többet DPD!

  • llll

    senior tag

    válasz Ujjlenyomat #18910 üzenetére

    az egyiptomiak vas, vagy bronz fegyvereket, fémtárgyakat használtak?
    nem tudom, kérdezem
    (sztem sejted, hogy miért...:) )

    [ Szerkesztve ]

    Soha többet DPD!

  • Psych0

    őstag

    válasz Ujjlenyomat #18910 üzenetére

    1.
    "Hát, ... a Biblia a valóság világa nem a mítoszoké. Bármennyire hihetetlen is. "

    erre most csak ennyit:

    2.
    Az általad említett műsor mélysége megegyezik ezzel:

    Nem gondolod komolyan, hogy a nyugati kultúra alapmítoszát "bizonyítandó" lelet ne lenne körülhurcolva minden múzeumban, mint a kínai agyaghadsereg.

    amúgy a sztori: [link] [link]

    3.
    [link] Itt a publikáció kivonata. Semmi újdonság nincs benne, az egyházak mózest magyarázzák vele, a tudomány MRI diagnosztikát csinál, de elmagyarázok néhány dolgot:
    A kísérletben 10T mágneses térben 39mm-t csökkent a víz szintje, ha feltesszük, hogy isten képes mágneses monopólust készíteni :D , akkor a mágneses tér négyzetesen gyengül(amúgy köbösen). A vörös tenger átlagban 40 méter mély volt az átkelésnél, így a szükséges tér (40/0.04)^2*10T = 10 000 000T (ha isten csak mágneses dipólust tud csinálni, akkor 10GT).
    pár felmerülő probléma: itt van kutatás a statikus mágneses tér emberre gyakorolt hatásáról: [link] ráadásul az emberek mozogtak ebben a térben. :(
    az ember 60% víz, tehát őt is nyomta le a tér, ha mondjuk 40m vízoszlopnyit, akkor hasraütésre kb40tonnát.
    Ekkora B a napban nincs, kb a föld magját kirántotta volna, sőt a földben minden ferromágneses részecske golyóként süvített volna át Mózesékon.

    Így most gyorsan ennyire futotta.

    "As an online discussion grows longer, the probability of a comparison involving Nazis or Hitler approaches 1."

  • llll

    senior tag

    válasz Psych0 #18914 üzenetére

    mit bonyolítjátok?
    mózes a gátőr azzal a tengerfenéki képen is látható kerékkel nyitotta-zárta a duzzasztó gátat osz tennyi
    utána meg bedobta a vízbe

    (ööö...esetleg arra vmi magyarázat bárkitől, hogy istennek miért kellett 1 egész éjszaka a tenger szétválasztásához?)

    [ Szerkesztve ]

    Soha többet DPD!

  • Ujjlenyomat

    csendes tag

    válasz llll #18912 üzenetére

    A hozzáállásuk alapján nekem is van tippem :) , de a tárgyi leletek mégis csak bizonyítékok.
    Meg ugye, nem egy túrista csoportról beszélünk akik találtak valamit.

    Az eszközök anyaga, most így nem ugrik be, nem ma láttam.
    Annyi fix, hogy nem fa karddal mentek az egyiptomiak az iztaeliták után. Én is vasnak, bronznak tippelem.

    "Mindazt tehát, amit akartok, hogy az emberek megtegyenek veletek, ti is hasonlóképpen tegyétek meg velük; mert ezt jelenti a Törvény és a Próféták." (Máté 7:12)

  • Noddy

    senior tag

    válasz Psych0 #18877 üzenetére

    Ettől, még a Biblia régészeti és történelmi szempontból hiteles. Az, hogy Babilonról mások is tudósítanak nem a Biblia hitelét rontja, hanem éppen erősíti. Persze ezt nem említetted, mert az már kellemetlen :)

    Az hogy Mátyás király milyen volt nem a történelem kutatás támasztja alá? Éppen ezt próbáltam magyarázni Humának is, hogy a történelmi kutatások alátámasztatják a Bibliát. Talán így most leírva megérti most ő is...

    De örülök, hogy a full kitaláció szintjéről már eljutottunk oda, hogy a Biblia csak nem annyira mese, hanem az emberiség történelmének része.

    Egyébként jópofa, hogy kitaláltok valamit amiről a Biblia nem is (úgy)ír, de elég nagy hülyeség aztán azt elkezditek cáfolni és miután megnyertétek ezt az álharcot büszkék vagytok magatokra :)

    A Biblián belüli ellentmondásokra volt itt korábban egy ateista oldal belinkelve ahol oldalakon keresztül "ellentmondásokat" sorol a szerző, de kiderült, hogy vagy történelmi (adott korszak szokásainak hiányos ismerete), a szövegkörnyezetből való kiragadása egy mondatnak, vagy egyszerűen hiányos Bibliai ismeretekkel rendelkezett a szerző, mert mindegyik szépen feloldható volt és attól, hogy valaki látványosan prezentál egy butaságot attól az még butaság marad.

    Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

  • llll

    senior tag

    válasz Ujjlenyomat #18916 üzenetére

    én is azért kérdezem, mert vas + mágnes...erről azért csak maradt volna szintén vmi feljegyzés
    (de ez az emberi test 70%(?)-a szintén víz című meglátás is ügyes észrevétel volt a kolléga részéről)

    egyébként itt a friss meleg elméletem:
    a zsidók nem térben, hanem az időben léptek meg az egyiptomiak elől
    és az üldözők feje felett is az idő hullámai csaptak össze
    tudományosan is leellenőriztem a gugli fordítóban és a héberben a "vörös-tengert" és az "időt" is hasonlóan girbe-gurba írásjelekkel írják
    tehát könnyű félrefordítani

    "Meg ugye, nem egy túrista csoportról beszélünk akik találtak valamit."
    most neked magyarázzam, hogy az evolúció "bizonyítékait" is sorozatban találják meg?

    [ Szerkesztve ]

    Soha többet DPD!

  • Ujjlenyomat

    csendes tag

    válasz Psych0 #18914 üzenetére

    Miért nem tanultam angolul?! :W

    A hozzáállásodról: Hogy vélekedtek szerinted Galileo Galilei-ről az akkor élő emberek?
    'Hát ez bolond! Még hogy a Nap köröl kering a Föld! Hát hol él ez! Nem látja, hogy a Nap kering a Földkörül!? Keleten fel kel, Nyugaton nyugszik. Ezen mit nem lehet érteni, itt zajlik az egész a szemünk előtt!'

    Idézet a hsz-emből:
    "Teljes biztonsággal természetesen nem lehet megmondani, hogy Isten melyik folyamatot használta fel, amikor szétválasztotta a Vörös-tengert az izraelitáknak. "

    Olvasni valónak írtam, nem ténynek, de örülök, hogy elolvastad.

    Egyébként, itt is milyen sokat játszik a hozzáállás. Én abból indulok ki, hogy van egy magasabb inteligencia, aki a fizikai törvények felett áll, mivel Ő teremtette azokat is. Nem írja a Biblia, hogy hogyan történt. De feltételezve, ha leírná, ki értette volna eddig? A mai tudás állományunk mellett értenénk-e? Ha minden csodát részletesen, tudományosan leíratta volna, hányoldalas lenne ma a Biblia. Isten Szava nem egy tudományos kézi könyv. Igaz, hosszú (nekem kb 1600 oldalas) de így is csak röviden írja le, hogy mi a helyzet.

    "Mindazt tehát, amit akartok, hogy az emberek megtegyenek veletek, ti is hasonlóképpen tegyétek meg velük; mert ezt jelenti a Törvény és a Próféták." (Máté 7:12)

  • Ujjlenyomat

    csendes tag

    válasz llll #18918 üzenetére

    Nézd, nem tudom hogyan történt. Az is lehet, hogy vamilyen falat teremtett oda -arra az időre- ami tartotta a vizet. Lehet, hogy átlátszó volt, mint egy hatalmas akváriumnál. Nem hiszem, hogy bármit is befolyásol a módszer, nem azon van a hangsúly. A lényeg az, hogy egy lehetetlen helyzetből szabadultak meg az izraeliták. Részükről ez nem hit kérdése volt, ezt személyesen élték át. Ennek ellenére ezek az emberek (már mint a legtöbbjük) mégis megbuktak, elfordultak Istentől. Mi a garancia arra, hogyha te ezt személyesen átélnéd, akkor utánna hűségesen szolgálnád Istent? De ezt kérdezhetném Psych0-tól is.

    Érdekes az elméleted :)

    Az evolúciós bizonyítékokba tényleg nem akarok belemenni.
    Számomra a legkedvesebb a rövidnyakó zsiráf sztori, amiről még az órán is tanultuk, hogy nincs bizonyíték.
    Kérdés, honnan tudjuk, hogy rövid volt? (ezt most költői kérdésnek szántam)
    Na meg az orcei ember ...

    [link]Ezt most találtam, csak bele olvastam. Igazából a Ramapithecus bizonyítékát szeretném kiemelni.

    [ Szerkesztve ]

    "Mindazt tehát, amit akartok, hogy az emberek megtegyenek veletek, ti is hasonlóképpen tegyétek meg velük; mert ezt jelenti a Törvény és a Próféták." (Máté 7:12)

  • llll

    senior tag

    válasz Ujjlenyomat #18920 üzenetére

    "Mi a garancia arra, hogyha te ezt személyesen átélnéd, akkor utánna hűségesen szolgálnád Istent? "
    először is ha átélném miért kellene ezt isten művének tartanom?
    (úgy értem régen pl a villámlást is annak tartották)

    "Én abból indulok ki, hogy van egy magasabb inteligencia,"
    hát ez az látod
    te már eleve ebből indulsz ki
    de miért is?

    [ Szerkesztve ]

    Soha többet DPD!

  • Huma

    addikt

    válasz llll #18921 üzenetére

    "először is ha átélném miért kellene ezt isten művének tartanom?"
    Ott a pont.
    Sokan hajlamosak belemagyarázni valamit az általuk tapasztaltakba. Másvalaminek tulajdonítani valamit aminek pedig semmi köze sincs hozzá.
    Pl ha megeszik egy szem piros bogyót és utána három napig hány és fosik akkor az ember azt gondolná, hogy a bogyó okozta ezt, közben lehet hogy csak pont elkapott valami csúnya fertőzést. De az is lehet hogy ő allergiás valamire és másnak semmi baja sem lesz a bogyótól.

    A vallásos ember hajlamos minden jót ami vele történt istennek tulajdonítani. És minden olyat amit nem tud megmagyarázni szintén valami vallásos élményként éli át. Régen a villámlás is ilyen volt. Ma már ezen valahogy túltették magukat, de maradt még így is épp elég jelenség.
    Pl elájul egy vallásos ember mert hirtelen nem jut elég vér az agyába. És mivel a vallás központi helyet foglal el az életében ezért nagy rá az esély hogy egy ilyen szokatlan helyzetet vallásos élményként él meg. Pl az oxigénhiánytól kába agya különös víziókat láttat vele amiket ő isteni jelenségként értelmez.
    Ez pont úgy működik mint ahogy az ember hajlamos azt hallani amit akar illetve olyasmit ami őt foglalkoztatja.

    És így születnek a vallásos élmények. Minden emberrel történnek hasonló dolgok csak a nem vallásos emberek ezt képesek helyesen értelmezni és ezért az ilyenek általában fel sem tűnnek nekik. Ellenben a vallásos emberek azt hiszik hogy megszólította őket az úr és még fanatikusabbá válnak. És ezután a még jelentéktelenebb dolgokat is hajlamosak istennek tulajdonítani.

    Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.

  • llll

    senior tag

    válasz Huma #18922 üzenetére

    kicsit talán kapcsolódik ezekhez az elmondottakhoz még 1 dolog, amit én vhogy soha nem értettem:
    ha mondjuk itt az egyiptomi történések idején tényleg annyira minden vitán felül állóan egyértelmű volt az, hogy itt most maga isten mutatkozott meg az embereknek és személyesen ő járt el
    akkor a zsidók viszonylag nem sokkal később hogy fordulhattak mégis újra ellene?
    (nem a gyerekeik, vagy az unokáik, akik esetleg már megint csak hallomásból ismerhették volna ezt a sztorit, hanem ugyan az a generáció!
    ugyanazok az emberek akik ott voltak, látták, átélték és a saját bőrükön tapasztalták meg azt amit
    és mégis nagyon hamar megingott az istenbe vetett hitük - teljesen életszerűtlen)
    vagy az egyiptomiak
    egyáltalán hogy merték mégis üldözőbe venni őket még a 10 isteni csapás után is??
    ENNYIRE sztem nem lehetek korlátoltak a zsidók, sem a fáraó ennyire elvakult, vagy makacs
    szal én mással nem nagyon tudom ezt magyarázni, minthogy nekik is lehetett vmi okuk kételkedni abban, hogy itt most tényleg magával istennel akadt ekkor dolguk sorozatosan

    vagy isten össz-vissz ennyi tekintélyre tudott szert tenni előttük?

    [ Szerkesztve ]

    Soha többet DPD!

  • Huma

    addikt

    válasz llll #18923 üzenetére

    Jó meglátás. Az egyszer biztos, hogy ha olyasmik történtek volna mint amik a bibliában le vannak írva akkor egyáltalán nem így viselkedtek volna az emberek.

    Más:
    Forer-hatás
    "A Forer-hatás a szubjektív megerősítés jelenségéhez kapcsolódik, melyről akkor beszélünk, ha valaki két, össze nem függő vagy véletlen esemény között kapcsolatot tételez fel valamely hit, elvárás vagy hipotézis alapján. "

    Ezért hiszik a hívők azt, hogy egy-egy esemény bizonyíték isten létezésére. Igazából csupán a saját vágyaikat vetítik ki és a téveszméiket táplálják velük.

    "Barry Beyerstein pszichológus úgy véli: " a vágy és bizonytalanság nagyon erős pszichés folyamatokat hív életre, melyek minden okkult és áltudományos személyiségrajzot életben tartanak". Megpróbálunk "értelmet lelni az összefüggéstelen adatokban, amit napont látunk" , és "olyan jók vagyunk az össefügéstelen dolgok közti űr kitöltésében, hogy ezzel értelmet látunk az értelmetlenségben is." Kitöltjük az űrt, hogy teljes legyen a kép, de a gondos vizsgálat feltárná, hogy a dolog általános, zavaros, homályos és értelmetlen. A médiumok gyakran olyan sok összefüggéstelen és kétértelmű kérdést tesznek fel sorozatban, hogy azt az érzést keltik, hogy személyes adatokat tudnak az alanyról. Pedig nem kell semmilyen ismeret az alany magánéletéről, hiszen az alany önként és öntudatlanul minden összefüggést és megerősítést megad. A jösokat segítik a "cold reading" technikák is."

    Asszem ez mindent megmagyaráz. :)

    Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.

  • Ujjlenyomat

    csendes tag

    válasz llll #18921 üzenetére

    IIII:
    először is ha átélném miért kellene ezt isten művének tartanom?
    Huma:
    Sokan hajlamosak belemagyarázni valamit az általuk tapasztaltakba. Másvalaminek tulajdonítani valamit aminek pedig semmi köze sincs hozzá.

    Végül is, igazatok van. Ez egy napi rendszerességgel történő természeti folyamat. A Balatonnál is már milyen sokszor megtörtént. :) Hogy meri ebbe valaki belemagyarázni Istent? Talán olvassátok el, hogy mit mondott Mózes az esemény előtt a népnek. Egyértelmű, hogy isteni beavatkozás; és Isten miértne használhatna fel a kedve szerint bármilyen fizikai törvényt.

    Olvasva az előző bejegyzésem utáni 4 hsz-t, észrevettem, hogy már elkanyarodott a téma. Ott kezdtük, hogy hogyan történténhetett; majd oda jutottunk, hogy a sok tudatlan belemagyarázza Istent a mindennapi eseményekbe, meg az összefüggéstelen dolgokba. Hogy is van ez? Miről is próbálunk most beszélni? Mi most a központi téma? Hogy lehetett eljutni innen a villámlásig, meg az oxigén hiányig?

    [ Szerkesztve ]

    "Mindazt tehát, amit akartok, hogy az emberek megtegyenek veletek, ti is hasonlóképpen tegyétek meg velük; mert ezt jelenti a Törvény és a Próféták." (Máté 7:12)

  • Huma

    addikt

    válasz Ujjlenyomat #18925 üzenetére

    Úgy jutottunk el idáig hogy a realitások talaján maradva konkrét, létező példákat hoztunk fel. Olyanokat amik előfordultak ill fordulnak. A víz kettéválasztása csak egy monda, a legkisebb bizonyíték sincs rá. Így az a kijelentés eléggé abszurd hogy egyértelműen isteni beavatkozás eredménye hisz nem valószínű, hogy a valóságban is megtörtént.

    Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.

  • llll

    senior tag

    válasz Ujjlenyomat #18925 üzenetére

    hát nem tudom
    a te kérdésedre reagálva (miszerint szolgálnám-e istent 1 ilyen tapasztalás után) sztem nem is indokolatlan és nem is elkanyarodás a visszakérdezésem
    esetleg válaszod is van rá a kritika mellett?

    összefoglalom:
    tegyük fel tényleg furcsa, addig soha nem látott dolgok történtek
    és van vki, aki szerint ezt maga isten idézte elő, aki őt választotta ki szószólójául
    ...kövezzetek meg, de én még mindig nem értem, hogy miért kellene ezt fenntartások nélkül elhinnem neki

    jut eszembe 1 további kérdés:
    miért menekültek a zsidók olyan fejvesztve az egyiptomiak elől, ha isten felügyelete alatt álltak?
    (azt meg ugye már kérdeztem, hogy az egyiptomiak egyáltalán hogy merték üldözni őket...?)

    továbbá akármilyen módszerrel választotta szét, majd engedte vissza a vizet, itt iszonyatos víztömegnek kellett mozognia
    ...maradt feljegyzés cunamiról abból az időből?

    [ Szerkesztve ]

    Soha többet DPD!

  • llll

    senior tag

    és erre sem érkezett még megfejtés:
    "És kinyújtá Mózes az ő kezét a tengerre, az Úr pedig egész éjjel erős keleti széllel hajtá a tengert és szárazzá tevé a tengert, és kétfelé válának a vizek."

    illetve másik nagy kedvencem, hogy az "úr" nappal füstoszlop, éjjel pedig lángoszlop formájában közlekedett
    ...láttatok már nappali és éjszakai rakétakilövést?

    de van még ilyenem:)
    "Az egész Sinai hegy pedig füstölög vala, mivelhogy leszállott arra az Úr tűzben és felmegy vala annak füstje, mint a kemenczének füstje; és az egész hegy nagyon reng vala."
    "És monda az Úr Mózesnek: Menj alá, intsd meg a népet, hogy ne törjön előre az Urat látni, mert közűlök sokan elhullanak."
    magyarul ne rohanjon oda a nép (vajon mitől félt az úr?), különben halállal fenyegeti őket (más megoldást nem ismert?)
    aztán 1 kisebb létszámú (kezelhetőbb?) küldöttséget azért mégis fogad:
    "És láták az Izráel Istenét (holott ezt ember állítólag nem élheti túl, de most ne kukacoskodjunk), és annak lábai alatt valami zafir fényű tárgy vala, és olyan tiszta, mint maga az ég. "
    [link]

    [ Szerkesztve ]

    Soha többet DPD!

  • Ujjlenyomat

    csendes tag

    válasz Huma #18926 üzenetére

    Ujjlenyomat:
    Mi a garancia arra, hogyha te ezt személyesen átélnéd, akkor utánna hűségesen szolgálnád Istent?

    IIII:
    először is ha átélném miért kellene ezt isten művének tartanom?

    Huma:
    Ott a pont.

    Hol a pont?
    Arról beszéltünk, hogy a Biblia leír egy eseményt.
    A kérdés az volt, hogy hogyan történhetett, ill. ha személyesen átélem, az milyen hatással van rám. Persze az egy külön téma, hogy megtörtént-e vagy sem, de most nem ezen volt a hangsúly.

    A témánál maradva:
    2Mózes 14: 10-22 (ÚV)
    10 Amikor a fáraó a közelükbe ért, Izrael fiai felemelték szemüket, és íme, az egyiptomiak ott vonultak utánuk. Izrael fiai igen megijedtek, és kiáltani kezdtek Jehovához. 11 Ezt mondták Mózesnek: „Hát nincsenek Egyiptomban sírhelyek, hogy ide a pusztába hoztál minket meghalni? Mit tettél velünk, hogy kivezettél minket Egyiptomból? 12 Hát nem megmondtuk neked Egyiptomban: »Hagyj minket békén, hadd szolgáljunk az egyiptomiaknak!« Hisz jobb nekünk az egyiptomiakat szolgálnunk, mint meghalni a pusztában!” 13 Mózes ekkor ezt mondta a népnek: „Ne féljetek! Álljatok szilárdan, és lássátok Jehova szabadítását, amelyet ma végrehajt értetek! Ugyanis az egyiptomiakat, akiket ma láttok, soha, de soha többé nem fogjátok látni. 14 Maga Jehova fog harcolni értetek, ti pedig maradjatok csendben!”
    15 Jehova ekkor ezt mondta Mózesnek. „Miért kiáltasz folyton hozzám? Beszélj Izrael fiaival, hogy bontsanak tábort. 16 Te pedig emeld fel botodat, nyújtsd ki kezedet a tenger fölé, és válaszd ketté, hogy Izrael fiai szárazon kelhessenek át a tenger közepén. 17 És én hagyom, hogy konokká váljon az egyiptomiak szíve, hogy utánuk menjenek, és dicsőséget szerezzek magamnak a fáraó és egész hadereje által, harci szekerei és lovasai által. 18 És az egyiptomiak meg fogják tudni, hogy én vagyok Jehova, amikor dicsőséget szerzek magamnak a fáraó által, a harci szekerei és lovasai által.”
    19 Ekkor az igaz Isten angyala, aki Izrael tábora előtt ment, elindult, és mögéjük ment, és a felhőoszlop elment előlük, és mögéjük állt. 20 Így az egyiptomiak tábora és Izrael tábora közé került. Az egyik oldalon felhővé és sötétséggé vált, a másik oldalon viszont továbbra is megvilágította az éjszakát. És az egyik csoport egész éjjel nem közelített a másik csoporthoz.
    21 Mózes pedig kinyújtotta kezét a tenger fölé, és Jehova egész éjjel erős keleti szelet bocsátva a tengerre visszafordította azt, kiszárította a tenger fenekét, és a víz kettévált. 22 Izrael fiai végül szárazon keltek át a tenger közepén, a víz pedig falként állt nekik jobb és bal kéz felől.

    Kérdés: Ha IIII. itt lett volna (személyesen élte volna át), miért kellene Isten művének tartania az eseményt? (Nem az a kérdés, hogy megtörtént-e.)
    Válasz (röviden):
    Azért, mert:
    - ez nem egy általános természeti jelenség volt
    - Mózes azt, mondta, hogy soha többé nem fogják játni az izraeliták ezeket az egyiptomiakat
    - Jehova felszólította Mózest, hogy "emeld fel botodat, nyújtsd ki kezedet a tenger fölé, és válaszd ketté"
    - a 21. verben is konkráétan leírja, hogy ezt Jehova biztosította

    Szóval nem az történt, hogy az izraeliták zsákutszába kerültek és véletlenül pont ketté vált a Vörös-tenger amin keresztül el tudtak menekülni és a végén ez pusztította el az egyiptomiakat.

    Ahogy a kérsést IIII feltette az lefordítva ez:
    Ha én ezt az egészet átéltem volna, a saját szememmel látom, én azért még csak megkérdőjelezném Isten létezését.
    Na. Én erre írom azt, hogyha én ezt átéltem volna, a saját szememmel láttam volna, én nem kérdőjelezném meg Isten létezését. Rászemről ez egyértelmü isteni beavatkozás. Vagy mi lehetett a történet hátterében? Szerinted Mózes megnézte a google-n, hogy hamarosan véletlenül egy fix időre ketté fog válni a Vörös-tenger, és majd ehhez kitalált egy Show műsort, hogy elbutítsa a népet és higgyenek Isten létezésében? Szerintem te se így gondolod. Viszont, ha egy kívül álló elolvassa a hsz-eket,akkor neki ez jöhetle, ha nem, akkor én kérek elnézést.

    Ezért tartom butaságnak, amit IIII kérdezett, és az "Ott a pont" választ is. Elcsúszott a téma.

    "Mindazt tehát, amit akartok, hogy az emberek megtegyenek veletek, ti is hasonlóképpen tegyétek meg velük; mert ezt jelenti a Törvény és a Próféták." (Máté 7:12)

  • llll

    senior tag

    válasz llll #18928 üzenetére

    és mózesnek is ahhoz is ki kellett nyújtania a kezét, hogy szétváljon a tenger, meg ahhoz is hogy elnyelje az üldözőket
    (ez utóbbira asszem kifejezetten az úr kérte meg)
    ...mi ez a színpadiasság??
    kinek akart szólni?
    csak nem mózes irányítgatta az úr erejét, hogy mikor mit csináljon?
    enélkül nem tudta az úr?
    szal nem kicsit zavaros ez az egész:)

    Soha többet DPD!

  • llll

    senior tag

    válasz Ujjlenyomat #18929 üzenetére

    "Ha IIII. itt lett volna (személyesen élte volna át), miért kellene Isten művének tartania az eseményt? (Nem az a kérdés, hogy megtörtént-e.)"
    nem hát
    mert azon most elegánsan átlépünk
    azt úgysem fogjuk most itt se bizonyítani, se cáfolni
    ezért tételeztük fel, hogy maga az esemény valóban megtörtént és innen kiindulva boncolgatjuk a további részleteket
    mi ezzel a baj?

    "Válasz (röviden):
    Azért, mert:
    - ez nem egy általános természeti jelenség volt
    - Mózes azt, mondta, hogy soha többé nem fogják játni az izraeliták ezeket az egyiptomiakat
    - Jehova felszólította Mózest, hogy "emeld fel botodat, nyújtsd ki kezedet a tenger fölé, és válaszd ketté"
    - a 21. verben is konkráétan leírja, hogy ezt Jehova biztosította"

    1-2: na és??
    3: ezzel csak elodáztad eggyel a kérdést:
    honnan tudjam ,hogy jehova szólította fel?
    4: jaaa...hát ha ott is leírja, az mindjárt más:)
    akkor tényleg ő biztosította

    "Ahogy a kérsést IIII feltette az lefordítva ez:
    Ha én ezt az egészet átéltem volna, a saját szememmel látom, én azért még csak megkérdőjelezném Isten létezését."

    eddig jól látod
    a kérdésem ez

    "Na. Én erre írom azt, hogyha én ezt átéltem volna, a saját szememmel láttam volna, én nem kérdőjelezném meg Isten létezését."
    ez meg a válaszod rá...?? :F

    "Szerinted Mózes megnézte a google-n, hogy hamarosan véletlenül egy fix időre ketté fog válni a Vörös-tenger, és majd ehhez kitalált egy Show műsort, hogy elbutítsa a népet és higgyenek Isten létezésében? Szerintem te se így gondolod."
    a google-t tényleg nem
    de a többit nagyjából igen
    sőt ha már itt tartunk könnyedén el tudnám képzelni, hogy maga Jézus is ugyanezt a show-t folytatta
    mintha ugyanazon stáb tagjai lennének
    (érdekes, hogy pl a sántával is pont mózes teste felett "vitatkozott"...)

    "Ezért tartom butaságnak, amit IIII kérdezett"
    jó, akkor én vagyok a buta, te pedig kikezdhetetlen logikával megválaszoltad minden kérdésemet, megcáfoltad minden felvetésemet
    ...így gondolod?

    [ Szerkesztve ]

    Soha többet DPD!

  • llll

    senior tag

    válasz #40993792 #18932 üzenetére

    az rendben van, hogy esetleg inkább figyelmeztetésnek szánta ezt, mintsem fenyegetésnek
    (bár én azért nem vetném el az utóbbi lehetőségét sem)
    de én főleg arra gondolok, hogy a mindenség istenének eleve miért kellene ilyen "életre veszélyes módon leszállnia"?
    másképp nem tud megjelenni?
    de ha már így is tesz
    úgy próbálja megvédeni a porszem kis teremtményeit, hogy megkéri őket, "a saját érdeketekben ugyan ne rohanjatok már ide csőstül"?
    akkor miért érkezett ekkora csinnadrattával?
    de ha már így érkezett és oda is rohannának
    nem tudná 1 csettintéssel megvédeni őket a leszállás eme kellemetlen mellékhatásaitól?

    egyébként is "megréműle mind az egész táborbeli nép"
    úgyhogy sztem eszük ágában sem volt odarohanni
    akkor meg minek ez túlzott óvatosság az úr részéről?
    istenre vallana ez szted?
    vagy csak elszólta magát az a vki, aki annak adta ki magát?:)

    [ Szerkesztve ]

    Soha többet DPD!

  • llll

    senior tag

    válasz #40993792 #18932 üzenetére

    ...ja és arról nem beszélve, hogy amikor az "úr" ezt a figyelmeztetést adta mózesnek, akkor az már ott állt előtte!
    tehát ő is közel ment, mégsem lett semmi baja

    magyarázat ennek fényében?

    Soha többet DPD!

  • llll

    senior tag

    válasz #40993792 #18934 üzenetére

    de most komolyan:
    ez a fajta viselkedés megint úgy mindenestől
    szted a mindenség mindenható istenére vallana?
    neked kicsit sincs olyan érzésed, mintha vmi jóval behatároltabb lehetőségekkel rendelkező vkiről lenne itt szó?

    inkább mintha a spanyolok hesegetnék el a bennszülötteket a hajójuktól, nem?:)

    [ Szerkesztve ]

    Soha többet DPD!

  • llll

    senior tag

    válasz #40993792 #18934 üzenetére

    ...na még 1 gyomros balkézről is:
    " Vigyázzatok magatokra, hogy a hegyre fel ne menjetek s még a szélét se érintsétek; mindaz, a mi a hegyet érinti, halállal haljon meg.
    Ne érintse azt kéz, hanem kővel köveztessék meg, vagy nyillal nyilaztassék le; akár barom, akár ember, ne éljen."
    neked ez úgy tűnik, mintha a mellékhatások miatt kellene aggódnia népnek?:)

    [ Szerkesztve ]

    Soha többet DPD!

  • llll

    senior tag

    válasz #40993792 #18937 üzenetére

    "a hit lényege: nem magyarázat keresése, hanem "nem látott dolgok elfogadása"
    hát igen
    ilyen az ideális alattvaló
    nem kérdez, csak elhisz
    és ebben megingathatatlan
    az meg már csak hab a tortán, ha közben ezt még erénynek is tartja
    mert így nyilván nem is akar megszabadulni tőle egyikük sem
    (nem bántás akar lenni, csak elmélkedek)

    [ Szerkesztve ]

    Soha többet DPD!

  • llll

    senior tag

    válasz llll #18939 üzenetére

    "közben ezt még erénynek is tartja"
    ...most hogy így belegondolok, ez 1 őrült jó visszacsatolás annak a szempontjából, aki el akar hitetni vmit
    hatalmas húzás a részéről, ha ezt sikerül elérnie

    most csak 1 pillanatra helyettesítsd be istent bárki mással...mit gondolnál a dologról?
    na, talán ugyanez történik most veletek is:)

    [ Szerkesztve ]

    Soha többet DPD!

  • llll

    senior tag

    ...újabb futó gondolat:
    ha most én vagyok a gonosz,meg tudtomon kívül a sátán eszköze, stb
    akkor lehet, hogy ez nem is akkora negatívum

    úgyhogy ha ezzel a szöveggel is csak el akartál ijeszteni a kérdezősködéstől, akkor ez a trükk már nem működik te kis "istenke"!
    (...és még mindig nem nyelt el a föld:) )

    [ Szerkesztve ]

    Soha többet DPD!

  • llll

    senior tag

    válasz #40993792 #18942 üzenetére

    természetesen beszélgetünk
    és én pedig azt hittem, hogy végre esetleg kapni fogok válaszokat...de megint nem
    sebaj
    és én sem feltétlenül gyomrosokat akarok osztogatni, hanem inkább úgy érttettem, hogy sztem a felvetésedre (miszerint az embereket akart volna védeni ezzel a tiltásával) általam hozott kövezős-nyilazós idézetnek eléggé kegyelemdöfés jellege van
    ...vagy ez így megint nem jó megfogalmazás?:)

    mert hát érted:
    "annyira meg akarlak védeni benneteket az égési sérülésektől, hogy ha nem fogadtok szót, akkor lenyilaztatlak benneteket!"??

    és egyébként is:
    akkor már legalább miért nem ő intézi?
    miért mondjuk az apákkal akarja lenyilaztatni a saját gyerekeiket?
    vagy fordítva?
    akárhogy is, itt vmi nagyon bűzlik:)

    [ Szerkesztve ]

    Soha többet DPD!

  • kymco

    veterán

    Kicsit az az érzésem, hogy a beszélgetés olyan irányba indult el, hogy ha én lennék isten, akkor ezt másképp csinálnám, és így nem is ésszerű, nem áll a realitások talaján stb...
    Ezek baromi szubjektív dolgok. Ha én lennék isten, én jobban csinálnám...ezek a direktben ki nem mondott érvek vezetnek oda, hogy istent hülye, sunyi alaknak, megalomán lénynek, könyörtelen gonosznak is tarják egyesek.
    Mivel személyesen nem ismeritek (azok, akik ezeket írjátok), ezért csak hiányos, esetenként tudatosan manipulált vagy ismerethiányból adódó torz képet közlő média, bulvármédia, információfoszlányok alapján alkottok képet, és ezt a hiányos adatokra épülő véleményeteket nem is szégyellitek leírni, leírom én, hogy milyennek ismertem meg Istent. Ez személyes élmény, nem mások által szajkózott sztereotípiák ismételgetése, hanem a személyes kapcsolatomból adódó ismeret.
    Sajnos én az igazam igazolására nem tudok felajánlani még google-t sem, csak abban bízhatok, hogy elég a szavam. Illetve bátorítok más hívő testvért, hogy írja meg személyes bizonyságát.
    Nekem olyan Istenem van, aki sokáig várt rám, és nem szegte kedvét, hogy gúnyt űztem a nevéből. Aki megvárta, amíg meghallom a hívását, és szeretettel felemelt, mikor összetört az életem.
    Olyan az Istenem, aki inkább szenvedett, de nem akarta elveszteni a kapcsolatot az emberekkel, mindent odaadott azért, mert szeret bennünket.
    Vállalta a perc emberek életét, vállalta az emberi világ minden gonoszságának nyomorát, és vállalta az ítéletet is ártatlanul.
    Nem akar erőszakkal parancsra programozott agyú embereket meghódítani. Szabad döntést kínál, mikor pedig megtehetne mindent, partnerként kezel, kb, mintha partnerként kezelnénk egy házi poratkát.
    Türelmes, mert nem azonnal akarja, hogy tervét betöltsük, hanem türelmes, és felkészít, tanít átformál... és ehhez időt ad.
    Ha elbukom, nem ítél, azt Jézus már megkapta, hanem segít talpra állni. Neki nincs reménytelen eset.
    Épp ma volt nálunk kék keresztes csendes nap. Számos szabadult alkoholista között dicsőíthettem az Urat. Az ő szabadulásuk is igazolja, nincs reménytelen élet, nincs reménytelen helyzet számára.
    De Isten nem a pincsikutyám. Nem tudom betanítani trükkökre, ha meghallgatja kérésem, akkor soha nem azért, mert ügyesen imádkozom, hanem mert bele tudtam illeszkedni a terveibe.
    Megtanít valódi értékeket megtalálni. Segít abban, hogy meglássam másokban az értékeket, de arra is megtanít, hogy meglássam a nagy szavak mögötti ürességet is.
    Örömet okoz neki, ha örömet szerezhet nekünk. Együtt örül velünk, és a gyászban a terek hordozásában segít.
    Nem szereti a nagy szavakat, a cselekedeteimen keresztül mutat rá a hitemre, és hiányosságaira.
    Tükröt tart nekem, amely tükör nagyon precízen mutatja, milyen vagyok, és a látványtól nem roppanok össze, még ha sok kritikus dolgot is megmutat, mert ezt szeretettel teszi. Így tudok gyógyulni a bűneimből, így tudom én is elfogadni magam olyannak, amilyen vagyok.
    Mivel korrekt tükör, ezért néven nevezi a bűnt, nem lehet kimagyarázni, nem lehet viszonylagossá tenni, és nem lehet elfedni. Ez kemény dolog, de amint fel tudom vállalni ezt, máris a szabadító szeretetével találkozom. Ehhez kell bátorság, nem a szájaláshoz. Ezt is tőle kaptam.
    Egyelőre ennyi...

    www.refujvaros.hu

  • llll

    senior tag

    válasz kymco #18944 üzenetére

    oké, ha kicsit elszaladt velem a ló, akkor nem bántok tovább senkit a hitében:R
    mentségemre szolgáljon, hogy egész hétvégén megint be voltam zárva a patikába
    az ügyelet meg különösen kihozza belőlem az agresszív állatot:)
    csak én azért mégis ennél jóval egyszerűbbnek gondolom ezt az egész dolgot:
    sztem ti ilyennek AKARJÁTOK látni, én meg amolyannak AKAROM látni
    ...1 valszeg nem is létező vmit/vkit
    (tehát a szubjektivitásban is egyetértünk)
    de ÉRTELMES ember tépné ilyesmiről annyit a száját, mint én?
    nem
    erről ennyit...:)

    én csak azt szeretném, hogy ha - isten ne adja, de - véletlenül TI vagytok a "programozott agyú" emberek, akkor ismerjétek ezt fel
    és persze én is
    ebben ki tudunk egyezni?

    [ Szerkesztve ]

    Soha többet DPD!

  • Huma

    addikt

    válasz kymco #18944 üzenetére

    Így indítasz:
    "Ez személyes élmény, nem mások által szajkózott sztereotípiák ismételgetése, hanem a személyes kapcsolatomból adódó ismeret."

    Gondoltam lesz valami konkrétum, hogy miben is látod isten létezésének a bizonyságát. De ehelyett jó sokat írtál a semmiről. Csupán magasztos szavak halmaza amik nem vezetnek sehová. Leírtad azt hogy te milyennek képzeled el istent. Ez mind szép és jó csak akkor ne írd azt hogy ilyennek ismerted meg mert megismerni csak létező dolgokat lehet.
    Vagy talán személyesen beszéltél vele? Megjelent álmodban? Esetleg hangokat hallottál a fejedben amik szerinted tőle származtak? Vagy mégis miből gondolod, hogy valóban létezik és olyan mint amilyennek te állítod?

    Az alkoholról való leszokáshoz pedig abszolút nincs szükség istenre. Legalábbis nem konkrétan. Csupán egy támaszra van szükség ami esetükben isten volt, de lehetett volna bárki más is. Ez is csak a vallás mankóként való használatának bizonyítéka.

    Izospórás harasztok: Sporofitonjuk sporangiumaiban haploid meiospórák keletkeznek.

  • llll

    senior tag

    válasz llll #18945 üzenetére

    "ha véletlenül TI vagytok a "programozott agyú" emberek, akkor ismerjétek ezt fel"
    ...vagyis a fene tudja
    lehet hogy mégis így a jobb
    lehet hogy amilyen elbaszott 1 faj vagyunk (nyomatékosan kérem, hogy ezt személy szerint senki ne vegye magára!) kifejezetten jót tenne nekünk 1 effajta "programozottság"
    csak amíg megjön az eszünk
    ...lehet, hogy ezt ismerte fel a biblia stábja is?:)

    [ Szerkesztve ]

    Soha többet DPD!

  • kymco

    veterán

    Azt még szeretném hozzáfűzni a korábbi hozzászólásomhoz, hogy minden leírt jellemzőhöz személyes megtapasztalások, életesemények tartoznak, amiknek ezek a leírt dolgok a következtetései.
    Leírhatnám ezeket részletesen, egy részük itt a topicban már le lett írva, de nem szeretném újabbakkal bővíteni, mert annyira személyes dolgok, amiket nem szívesem helyeznék a cinikus vitapartnerek elé. Elég nekem más területen kezelni a csúsztatásokat, minősítgetéseket.

    Tehát ezek valós élmények által leszűrt megállapítások, nem pedig már vissza nem kereshető műsorok , már nem emlékszem szaktekintélyeinek pontosan már nem emlékszem, hogy mit mondott, de tuti igaz cáfolatai a Bibliának típusú dolgok, nem is filmekből és szappanoperákból említem ki őket, hanem a saját életemből, és kb húsz év megtapasztalásainak termése.

    A másik dolog, amiről írni szerettem volna, az a Biblia hitelessége. Kb száz éve a tudomány azt mondta a bibliai eseményekről, hogy mesék, nem támaszthatók alá régészeti eredményekkel a Biblia szavai. Még a városoknak a nevei, a városok királyainak nevei sem találhatók meg a leletek között.
    Aztán a régészet egy csomó dolgot talált, köztük bibliai városok neveit tartalmazó, a Bibliától független írásos leleteket. Olyan adásvételi szerződéshez köthető metódusokat olvashatunk azokon az agyagtáblákon pld, amik a Bibliában is pont úgy vannak leírva, olyan szokásokat, amelyek tökéletesen egyeznek a Bibliában leírtakkal...
    Ezek azt bizonyítják, hogy a bibliai szövegek akkor születtek, amely korról szólnak. Az általuk leírt természetföldrajzi, társadalmi viszonyokat tükröző, városokat, királyokat felsoroló leírásai pontosak, hitelesek.
    Ezek pedig azt bizonyítják, hogy nem lehet mesének nevezni.
    Mert a mese nem erről szól.
    De akkor mikor ezek a tények elhangoztak, nem olvastam senkitől, hogy, ok, akkor nem mese... de...
    Folytatódott a köpködés.
    Pedig ez egy fontos dolog, amit érdemes lenne komolyan venni.
    Nem vagyunk hülyék. Nem gondolom, hogy ezek a régészeti tények önmagában hitelessé teszik a Biblia üzenetét, mármint, hogy Isten a történelem ura, és terve van az életünkkel.
    De azokat hitelteleníti, akik azt mondják, hogy a Biblia mese.
    A történészek, régészek számos ponton igazolták a Bibliát. És ez tény.
    Mondom, ezzel nem lehet hitet kapni, ez nem pótolja az Istennel való személyes kapcsolatot, de kényelmetlen tövis azoknak, akik az ellenkezőjét szajkózzák városi legendákra hivatkozva.

    www.refujvaros.hu

  • llll

    senior tag

    válasz kymco #18948 üzenetére

    "De akkor mikor ezek a tények elhangoztak, nem olvastam senkitől, hogy, ok, akkor nem mese... de..."
    pedig legalább ketten írtuk, hogy oké, akkor a bibliában említett városok (királyok, országok, stb) valóban léteztek
    ENNYIT valóban bizonyítanak a leletek, de többet nem
    (és - mint azt talán szintén érintettük - Mátyás király is szerepelt népmesékben IS
    meg Buda is, meg a török birodalom is, meg a tatár nép is, stb)

    azt még meg szabad kérdezni, hogy isten miért nem szólít meg mindenkit ugyanúgy, mint mondjuk téged?

    [ Szerkesztve ]

    Soha többet DPD!

  • llll

    senior tag

    válasz llll #18949 üzenetére

    ...mert hát érted:
    az hogy pl ezeket az anonim alkoholistákat esetleg "rajtad keresztül" szólítja meg, az azért már megint csak nem ugyanaz

    de ha én vagyok a cinikus hogy ilyen apróságokon fennakadok, akkor hagyjuk

    [ Szerkesztve ]

    Soha többet DPD!

Új hozzászólás Aktív témák