Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Klown

    aktív tag

    válasz #72961024 #92186 üzenetére

    Szia!

    A DVB-C tulajdonképpen egy RF modulációs szabvány, mivel koax-on nem alapsávi jel megy, hanem nagyfrekvenciás. (>1 GHz) Tehát, nem ez határozza meg a video bitrátát, maximum az egy frekvencián átvihető sávszélességet. (A QAM moduláció típusa)

    Magát a digitális adatot, ill. azon belül a transport stream-et a konténer, kodek (MPEG-2, MPEG-4 H.264, HEVC H.265) szabja meg. Ha a T is 1:1-ben továbbadná a hozzá érkező transport stream-et, akkor olyan minősége lehetne az IPTV-nek, mint máshol a DVB-C-s digitális adásnak. Hogy ez miért nincs így?

    Röviden: történelmi okokból.
    Hosszabban:Az IPTV egy kényszerpálya volt a T-nek, mert mikor a 2000-res évek derekán egyesültek a T-s leányvállalatok (T-Kábel, T-Com), akkor rájöttek, hogy van egy halom potenciális előfizető (Homepass), de nem tudják őket réz alapú technológián (jellemzően ADSL) kiszolgálni TV-vel. ("Apa kezdődik!" korszak) Ekkor jött az IPTV, mint úttörő és megmentő technológia, köszönhetően az MPEG-4-nek. Viszont ugye ADSL-en pár megabiten el kell, hogy férjen a teljes transport stream, ezért lebutították az egészet a fenébe. (ca. 2 mbps egy átlagos SD adás) Nos ezt az örökséget és elavult eszközparkot viszik tovább jelenleg is. Annyi megkötéssel, hogy a koax és az optikai hálózatokon nagyobb sávszélességet kapnak (Maximum fix 9 mbps HD csatornánál) az adások, de az üdvözítéshez MPEG-4-nél ez kevés! Na ezt látod, amikor összeveted a DVB-C-t az IPTV-vel, hogy az IPTV-nél hiába van meg a felbontás, a finom részletek a képről elvesznek, nem elég részletgazdag. A probléma az egészben, hogy egy hülye feljebbről jövő döntés során ezt a technológiát erőszakoltak rá a többi platformra (koax, optika), noha ott ez nem lenne indokolt. Mindkettőn kényelmesen továbbítható a DVB-C. :U (Ld. UPC, DIGI)

    Szóval, amig nem történnek szerver (enkóderek, stb.) és kliens oldalon (set top box) változások (HEVC kodek bevezetése, adaptív stream -> VBR), addig nagy csodát ne várj... :U

    Üdv: Klown

    U.i.: A T-nek csak a kódolatlan SD felbontású DVB-C adásait láttam, de azok is elég csapnivaló minőségűek. Mintha az IPTV enkóderek kiemente lenne ráültetve a DVB-C multiplexre.

    [ Szerkesztve ]

    << Jégvirágos ablakot láttam már, de fagyott pingvint még soha! >>

Új hozzászólás Aktív témák