Hirdetés
Aktív témák
-
IrsaiOlivér
tag
Sziasztok!
Tudom, hogy eléggé off itt, de hátha valaki tud segíteni, mert kezd szétvetni az ideg! Vettem egy Pana HDC-TM60-as kamerát. A hozzá adott HD Writer AE 2.0-ás progi viszont nem működik rendesen, csak a képeket olvassa be a videókat nem látja.
A total commander látja ugyan az mts fájlokat, viszont nem tudom átmásolni azokat gépre vagy külső vinyora, így nem tudom lejátszani a WD tv- n sem, miért???
Előre is köszi! -
Rick4
félisten
válasz HUTCHDB #28397 üzenetére
Igazából én is látom az LCD hátrányait, pont ezért váltanék plazmára, plusz mivel van itthon kb 1000 dvd-m, de a dvdjátszó kb 5 éve nem is volt bekapcsolva, kellene valami egyszerűbb megoldás, az usb-s lejátszás megint csak tuti lenne. A kedvezőbb ár nyilván csábító, egy a lényeges, én egyedül a beégéstől félek. Azon kívül semmi de semmi bajom nincsen vele. Az esetek 90%-ában digitális műholdas SD menne, általános tévézési stílusom van, kapcsolgatom, találok valamit, megnézem és elkapcsolok. Pusztán a mostani tévémnél jobbat és nagyobbat keresek de nem minden áron. Ezen is a fényerő- kontraszt 35-45%-os értékeken van, nem hajtom széjjel, csak nézem. Megvan bennem az affinitás, hogy figyeljek a beégésre, és ne tegyem tönkre a tévét, csak félek hogy bármilyen okból mégis..
49" monitor, nas, nvme ssd ház eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/rick4/keres.php?usrid=87025
-
HUTCHDB
nagyúr
az általad leírtak alapján azt mondom, nem lesz beégés.
nem lehet azt csak úgy beégetni.
ahhoz, ahogy DM-Fan szokta mondani: "user error" kell, és hidd el ebben (is) igaza van.
kicsi, de tényleg csak minimális odafigyelés kell, az is főleg az első pár száz órában.[ Szerkesztve ]
" Ha húsz évesen nem vagy liberális, akkor nincs szíved, ha nem vagy konzervatív negyven évesen, akkor nincs eszed." - Winston Churchill -
-
DM-Fan
nagyúr
válasz andzsin73 #28394 üzenetére
Ha a 2. megoldást választod, azzal ugyanazt teszed, mintha egyszerűen kihúznád a konnektorból, semmivel sem kíméletesebb ez a megoldás sem.
A legjobb, amit tehetsz, az a 4. alternatíva: Standby. Azért hívják így ezt az állapotot, amit magyarul "Készenlét"-nek lehet fordítani, mert arra való, amit jelent: a TV készenlétben van és várja, hogy bekapcsold. Ilyenkor pihen, nem fogyaszt csak kb. 0,5 Wh-t amely fogyasztás abból jön össze, hogy feszültség alatt van az infraport, ami figyeli, hogy mikor érkezik jel a távvezérlőtől. Jön a bekapcsolási jel, nyitnak a relék, feszültség alá kerül az alaplap és a panel, elindul a TV. Ennyire egyszerű.
Ha folyton kihúzod, azzal állandó jelleggel elveszed a feszültséget, majd az ismételt bedugáskor egy hirtelen teljesítményfelvétel következik be, ami az elektromos hálózatot is fölöslegesen terheli, plusz a készüléknek sem tesz éppen jót. Mindig ez a legkritikusabb állapot egy elektromos eszköznél: a csatlakoztatás. Ha belegondolsz, az izzók is mindig felkapcsoláskor (vagyis mikor hálózatra kötöd őket) pukkannak el, nem véletlenül. Kísérletekkel igazolt tény: az elektromos eszközök ezt megsínylik. Könnyen megfigyelheted: ha visszadugod a TV-t és benyomod a főkapcsolót a TV oldalán, akkor is kioldanak a relék, holott a készülék nem kapcsol be. Úgy 15 másodperc múlva le is kattannak a relék, ha nem kapcsolod be ezen idő alatt a készüléket. Na, itt már például teljesen fölöslegesen dolgoztattad a reléket, előtte ás közben meg az elektronika egészét.
Nem véletlenül tépem mindig a hajam a zöldek ezen hülyesége miatt, hogy áramtalanítsunk mindent: persze, logikusan végiggondolva, ha minden háztartásban csak 1-2 kWh-t megspórolnának ezzel havonta, az világméretben hatalmas energiatöbbletet jelentene, igen, de ők csak eddig gondolkoznak, abba meg már nem gondolnak bele, hogy az emiatt előbb meghibásodó készülékek javítása/selejtezése és az új termék legyártása milyen terhelést okoznak a környezetnek. Sokkal nagyobbat, mint amit a Standby-állapotok által elhasznált energia előállítása okoz.
Egy szó mint száz: TV-t, egyéb elektromos eszközt csak akkor válassz le a hálózatról, ha villámlással járó vihar van, hosszabb időre elutazol, vagy ha gyors egymásutánban áramszünetek vannak! Akkor viszont feltétlenül, de akkor sem amiatt, hogy ne fogyasszon, hanem hogy megóvd a készülékeid, illetve az otthonod!
Minden egyébre meg tökéletesen megfelel egy minőségi, túlfeszvédős/zavarszűrős aljzat, ami kiküszöböli/kompenzálja a hálózati feszültség-ingadozásokat, ezáltal megnyújtja a készüléked élettartamát, illetve megszabadít kellemetlen jelenségektől, mint például tápzúgás, földhurok jelenség, stb.
[ Szerkesztve ]
Get Moded!
-
Rick4
félisten
válasz HUTCHDB #28403 üzenetére
Okés, srácok én hiszek nektek, főleg hogy mint plazma használók mondjátok. Nekem sose volt, és nem tudom hogy mekkora meló odahegeszteni egy RTL feliratot. Akkor plazma lesz, csak emiatt féltem kicsit.
49" monitor, nas, nvme ssd ház eladó: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/rick4/keres.php?usrid=87025
-
DM-Fan
nagyúr
Szerintem nem kell annyira tartanod a beégéstől, legalábbis a leírtak alapján nem hinném. Nekem hasonló TV-nézési szokásaim vannak, mint neked - már azt a minimális mennyiséget tekintve, amit én TV-zek - mégsincs beégésem. A félelem persze nem baj, hogy jelen van, mert ez azt jelenti, hogy odafigyelsz majd a TV-re.
Hidd el, egy idő után belátod, hogy egy minőségi TV-n időpocsékolás a technikailag is és tartalmilag is szar minőségű kereskedelmi adásokat nézni és rá fogsz jönni, hogy megéri keresni a minden tekintetben minőséginek nevezhető tartalmat. A szar műsornak meg pont mindegy, hogy épp annyit veszítesz el a képből, amennyit kizoom-olsz belőle. A jó filmek már vagy úgyis ott vannak a polcodon, vagy potom pénzért beszerezhetők, esetleg elérhetők neten. A híradó, egyéb műsorok meg nem olyan hosszúak, hogy problémát okozzanak. A konzoljátéknál megintcsak lehet ésszel játszani, hogy ne okozzon bajt. Mást meg nagyon el sem tudok képzelni. 3 éve nézek plazmát, nagyon vegyes felhasználási móddal, de még az első plazmám is tökéletes kondícióban van.
Get Moded!
-
-
herpodon
csendes tag
Ijk & 33as:
Hát lehet, hogy hülye vagyok, de nekem a tévé 80-90%-ban tévézésre kell (HBO 1-2, Cinemax 1-2, hírműsorok, ismeretterjesztő csatornák, időnként satöbbi), de ez nem jelenti azt, hogy egész nap nézem, és azt sem, hogy állandóan be lennék baszva. Szerintem itt senki sem akart vitát gerjeszteni a kérdéseivel, egyszerűen csak körültekintően akarunk dönteni, nem két fillérről van szó, és azért kérdezünk Titeket, mert Ti értetek hozzá. Nyilvánvaló, hogy ha valaki orrba-szájba a retekklubot nézi (vagy nem nézi, csak bekapcsolja reggel, hogy aztán másnap reggel észrevegye, hogy elfelejtette kikapcsolni), az kulturálatlan használatnak minősül, de ha teszem azt megnézek egy-egy 130 perces filmet egy tisztességes mozicsatornán, ahol nincs reklám, pl. a Cinemaxon, az szerintem nem számít eszetlen használatnak, viszont az adónak tömör és rikító sárga a logója, és ha ez esetben már lehet attól tartani, hogy az oda fog kozmálni, akkor sajnálattal bár, de inkább az LCD mellett döntök, ugyanis képminőség ide vagy oda, nem akarom a filmeket csak azért megszakításokkal nézni, hogy kíméljem a tévét. Lehet, hogy az itteni plazmatulajok nagy részének ez nem szempont (tekintve, hogy nemigen "tévéznek"), de másoknak, akik épp vásárlás előtt állnak, attól még elég fontos kérdés lehet. Szóval légyszi peace, nem kell leszólni a másikat."Nem tudok kavarogni..."
-
DM-Fan
nagyúr
válasz herpodon #28409 üzenetére
Ha normálisan - az általunk javasoltaknak megfelelően - bejáratod a készüléket, akkor később már nyugodtan megnézhetsz akár egy két órás filmet is bármilyen mozicsatornán, még akkor is, ha nagyon durván rikító logója van. Biztos lehetsz benne, hogy fog némi ghost-ot eredményezni a dolog, de viszonylag rövid idő alatt el fog tűnni. Arról nem tehetnek a plazmagyártók, hogy a csatornák ennyire idióta módon választják meg a logóikat, ahelyett, hogy egy élvezeti értéket nem csökkentő, áttetsző, szolid logót alkalmaznának. Van azért néhány csatorna, amelyik már belátta ezt - pl. a tv2 logójával sincs különösebb probléma (ezt nem is értem, hogyan lehetséges egy ilyen kókány adótól).
Get Moded!
-
-
Dorian
félisten
válasz DM-Fan #28410 üzenetére
A bosszantó az, hogy a tévéadóknak semmibe sem kerülne egy kicsit áttetsző logót használni. Engem spec az RTL nem izgat, mert max F1-nél kapcsolok oda, akkor meg úgyis áttetsző a logó. Inkább a NatgeoHD logo zavar, ami ugyanolyan genyó hófehér. Több órás nézés után ez már enyhe ghostot (fehér felületen látható) szokott okozni, de az is pár perc alatt eltűnik, úgyhogy nem zavaró.
Tudom, hogy csak egy Samsung de vagy mákom van, vagy nemtudom, de nagyon minimális nálam a ghost jelenség. Gondolkoztam, hogy a csendben hallható tápcicergés miatt esetleg bepróbálok egy gariztatást, de mivel ez ha szól a tévé nem hallatszik, nem éri meg a kockázatot, hogy esetleg egy gyengébb ghosttűrésű tévére cseréljék ki.[ Szerkesztve ]
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
DM-Fan
nagyúr
válasz Dorian #28413 üzenetére
Szerencsére az én G20-asom sem nagyon mutatkozik ghost-olásra hajlamosnak (nálam is sokat megy a NatGeo HD a maga sárga keretével és hófehér betűivel, a Discovery HD valamelyest azért kulturáltabb), de azért sok órán át tartó terhelés nálam is látszana biztosan, de én nem nagyon szoktam hagyni, pláne, hogy még bejáratós a G20.
Ha nem zavaró a cicergés, viszont makulátlan a panel, akkor én nem cseréltetném a helyedben, nehogy tényleg belefuss egy kevésbé homogén panelű, neadj' isten pixelhibás, jobban ghost-oló példányba.
Get Moded!
-
szp1
addikt
Mint már régebben is írtam, nekem egyedül a FilmboxHD-vel volt ghost problémám eddig, egy 2,5 órás film után kaptam egy szép "szellemet", ami szürke háttér előtt kivehető volt. Érdekes módon a logo hamarabb eltűnt ( kb 5-6 óra után ) mint a sárga 12-es karika. Ez utóbbinak majd' 12 óra tv-zés kellett a felszívódáshoz.
Ez után írtam az emilt is a filmboxos cégnek.
A retekklubnál egyszer észleltem egy fél óra alatt eltűnő ghostocskát, igaz ezek az adók ha mennek is, változó formátumban nézzük őket.
Az egyéb HD adóknál még egyébként nem észleltem ilyesmitAz erőszak a gyengék végső menedéke. (Isaac Asimov : Alapítvány), "Az ember okos, de nagy tömegben buta és hisztérikus állattá válik. ( MiB, K ügynök )
-
eagle-sas
csendes tag
válasz DM-Fan #28405 üzenetére
Szerintem sem kell állandóan ki-be kapcsolni a tv-t; jobb a készenléti üzemmód, összességében jobban kíméli a tv-t.
Viszont én úgy tudom, hogy a leírtakkal szemben a készüléket (és a villanykörtét) nem a felkapcsoláskor, hanem a lekapcsoláskor éri a túlfeszültség.
Ezért akkor is mennek tönkre, és ez a legközelebbi bekapcsoláskor mutatkozik meg.
eagle-sas
-
Dorian
félisten
-
Karácsony alkalmával az összes tarr kft-és adó kódolatlan.
Így kiválóan élvezhető a digisport HD, illetve a HBO HD is.
Végignéztünk pár órás műsorokat, és itt nem igazán találkozom reklámmal, de nem találok ghost-ot.
A sok adónak meg kizoomolom(kizoomoltatom a családdal a képet és a logókat.
Majd nézzék 500 óra után normális képméretben...hehe.Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának. "Chasing Spiders and overheat"
-
bogabi
senior tag
Ghos és beégés témához: páran mondták már, de tényleg kiváló módszer, ha pl. Paint-ben létrehozunk 4 db. 1920x1080-as képet (zöld, kék, piros és szürke), majd ezeket egy PEN drive-ra kimásova megnézzük a TV-n. Legjobb egyébként a szürke kép, szerintem ezen jönnek ki legjobban a tartós ghost-ok/beégések. Nálam pl. az RTL Klub logója van a bal felső sarokban halványan (pedig nem megy többet, mint más csatornák), de nem parázok, mert normál használatnál egyáltalán nem látható, csak a fenti módszerrel, és amíg így van, addig lesz****. Nem azért vettem a TV-t, hogy folyton azt vizslassam, milyen logók maradtak a panelon. A beégés, az más, bár abban is van, ami csak a fenti módszerrel vehető észre, és van, ami akár normál TV nézés mellet is látható/zavaró, na ez a fajta a gáz.
A tévedés joga fenntartva. A meccs áll egyenlőre, egyelőre ez a helyes.
-
DM-Fan
nagyúr
válasz bogabi #28419 üzenetére
Kicsit félreértetted ezt a dolgot. Ezek a képek nem a ghost/beégés vizsgálatához kellenek (arra a legalkalmasabb a full fekete háttér és egy besötétített helyiség), hanem a pixelhibák/sub-pixelhibák kereséséhez. Azért kell több szín, mert ha csak alképpont-hiba van, az csak bizonyos színeken jön elő.
Get Moded!
-
bogabi
senior tag
válasz DM-Fan #28420 üzenetére
Vágom, csak nem akartam regényt írni. Egyébként én sötét képernyőn még nem láttam ghost-ot, az első G20-as beégése is csak homogén képtartalomnál (az spec. kékeszöldnél) volt a legjobban látható, csutka sötétben semmit se látok... :-)
-
eagle-sas
csendes tag
válasz Dorian #28417 üzenetére
Nem akarok most utánanézni a kérdésnek, de szerintem ez a működési mechanizmusa:
Az elektromos áramkörnek is van tehetetlensége: Amikor valaki lekapcsolja az áramkört, akkor a mágneses tér változása olyan feszültséget kelt az áramkörben, aminek eredményeként rövid ideig az áram csökkenése ellen ható áram keletkezik (ebben mutatkozik meg a rendszer tehetetlensége).
Ha nem így lenne, akkor az áram felkapcsolásakor a növekedő áram növekedését erősítő áram keletkezne, amit felhasználva örökmozgót lehetne készíteni.
Az előző CRT tv-nket egyszer nem lehetett bekapcsolni. - Gondoltam szétszedem, megjavíttatni úgysem érdemes. Mindössze egy biztosíték volt kimenve, amit kicserélve - majd újra kicserélve, mert a szaküzletben természetesen nem jó biztosítékot adtak -, a mai napig működőképes. Szerintem a kikapcsoláskor ment ki a biztosíték.
Az kétségtelenül igaz, hogy a bekapcsoláskor 0-ról 230 V-ra növekszik a feszültség, azonban a kikapcsolás pillanatában egész rövid ideig ettől lényegesen nagyobb feszültség keletkezik, ami által keltett áram az áram csökkenése ellen hat.
eagle-sas
-
bogabi
senior tag
válasz eagle-sas #28424 üzenetére
Amíg villanyszerelőként kerestem a kenyeremet (nagyon régen), mindig a bekapcsolások voltak az izgalmasak (pl. villanymotoroknál, stb.), a kikapcsolásban nem volt semmi izgalmas. Aztán később egy tanult kollégám (már nem villanyászként) mondta, hogy ha adapteres készüléket kapcsolunk a hálózatra, alőször mindig az adaptert dugjuk be, majd kapcsoljuk be magát a készüléket, abból nem lehet baj.... bár ez erősáramú példa, az elektronikához nem értek.
-
eagle-sas
csendes tag
válasz bogabi #28419 üzenetére
Szerintem is ez a helyes hozzáállás: Két hetes tv-m van, de nem nézem két centiről a képernyőjét, nem hallgatózok, nem kutatok a szervíz-menüjében, hogy mennyi az üzemórája (nem is tudom, hogyan kell).
Nem azért, mert nem érdekel, hanem azért, mert ránézés nélkül is teljesen biztos vagyok benne, hogy nincs semmi baja.
eagle-sas
-
DM-Fan
nagyúr
válasz eagle-sas #28424 üzenetére
Pont fordítva: a bekapcsoláskori indulófeszültség szokta tönkrevágni a készülékeket, ugyanis hirtelen szignifikánsan nagy töltéskülönbség lép fel (ráadásul megesik, hogy a csatlakoztatáskor még a névlegesnél nagyobb feszültség-löket is érkezik), ahogy magad is írtad. A készülék alkatrészeinek tehetetlenségéből adódóan fordulhatnak elő meghibásodások. Az áramtalanítás nem ilyen drasztikus folyamat, hiszen adott esetben a kondenzátorok még a leválasztás után is tárolnak energiát és azok folyamatosan sülnek ki, ezért nem hirtelen tűnik el a feszültség, hanem folyamatos csökkenő ütemben - ezért is van úgy, hogy még kihúzás után hosszú másodpercekig láthatsz LED-eket világítani.
Szóval a csatlakoztatáskor fellépő energialöket teszi tönkre a készülékeket, ahogy az izzó is ekkor megy tönkre (hangos fény- és hangjelenség kíséretében) és nem a lekapcsoláskor jelentkező. Az eredeti kérdés szempontjából egyébként irreleváns, a lényeg az, hogy nem szabad napi szinten leválasztgatni a készülékeket.
[ Szerkesztve ]
Get Moded!
-
cocobanana
tag
Srácok nem tudom miért csináltok a ghostingból meg beégésből olyan nagy ügyet. Én is 1 hete vettem egy 42S20 és már benne van az rtl klub logója, de kutyát nem érdekli mert nem akkora nagy cucc az. Ha nézzel egy filmet úgyis a filmet nézed és nem a logot, és most hogy halványan látszik nekem nem akkora nagy tragédia. Én mint átlag felhasználó, akinek 55 cm crt tévéje volt, most van egy 107 cm tévéje és nézem a bluray filmeket majd elolvadok tőlük olyan szép a kép. Egy kis logo nem nagyon tud érdekelni. Mindenkinek magának kell eldöntenie hogy mennyire zavarja és nem. Ez olyan mint pl van egy fehér polom és kicsit összevan tollazva, nekem attól ugyanugy tetszik és fehér is és hordható is. Lehet hülye példa na mind1. Köszi a tvt, mindenkinek ajánlani tudom aki mezei felhasználó és nincs jobban belefolyva a tvk világában.
-
Dorian
félisten
Tényleg abszolut off, de van valami "elektromosság alapjai" vagy hasonló szakirodalom? Szívesen olvasgatnám, mert mérnökként (igaz építész) tök hülyének érzem magam a témában és ez zavar.
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
DM-Fan
nagyúr
válasz cocobanana #28429 üzenetére
"Mindenkinek magának kell eldöntenie hogy mennyire zavarja és nem."
Ott a pont: sokakat zavar, ezért csinálnak belőle ügyet! Én is mérges lennék, ha az igen drága plazmámon beégés lenne, ha téged ez nem zavar, az a Te egyéni ügyed.
Get Moded!
-
bogabi
senior tag
válasz Dorian #28430 üzenetére
Net-en biztos rengeteg hasznos dokst találsz. Csak ne a közepébe csapj bele, mert akkor azonnal elmegy majd a kedved, mivel nem fogod érteni.
Gugli eslő oldala a villamosságtan szóra már sok jó találatot ad.
[ Szerkesztve ]
-
bogabi
senior tag
válasz DM-Fan #28431 üzenetére
Ha nem látod, csak ha kifejezetten azt keresed a képernyőn, akkor is zavar? Mert gyanítom, egy idő után a plazmák jelentős hányadánál lehetne ilyeneket találni, még ha napi használatban nem is látható.
-
szp1
addikt
válasz bogabi #28433 üzenetére
Az a baj, ha egyszer észrevetted, utána automatikusan odatéved a szemed. Ilyenkor a legvaksibb nézők is sasszeművé válnak. Bizony zavaró.
De szerencsére hamar eltűnik. Kivéve a beégés, de olyat én még nem láttam, csak olvastam róla.Az erőszak a gyengék végső menedéke. (Isaac Asimov : Alapítvány), "Az ember okos, de nagy tömegben buta és hisztérikus állattá válik. ( MiB, K ügynök )
-
Dorian
félisten
válasz bogabi #28433 üzenetére
AVfórumon egyszer egyik kolléga (Pio plazmája van) bemásolta a Pioneer állásfoglalását ezzel kapcsolatban. Valami olyasmi a lényeg, hogy ugyebár használat következtében a foszfor öregedik (ha úgy tetszik "érik") Nyilván ahol többet van jelen ugyanaz a képelem, ott jobban. A nagy fényerő-kontraszt alkalmazása ezzel jár, általában ez nem észrevehető dolog.
Egy szóval : Ez van.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Csipi16
csendes tag
válasz frekivalto #28339 üzenetére
Kedves Frekivalto ,
Koszonom valaszod, a Fejhallgato Sennheiser rs119. Probaljam Meg az AUDIO IN (RGB/DVI)-re. Bocs, nem vagyok profi. Megegyszer koszonom. -
frekivalto
tag
válasz Csipi16 #28438 üzenetére
Meg ne próbáld! Az bemenet, nem kimenet!
Tegyál a tv scart csatlakozójára egy olyan átalakítot, ami a scartról tud RCA OUT-ot kiküldeni.
És arra tedd rá a fejhallgató Jackról átfordított RCA dugóit!Onnantól kezdve a hanf mindig rajta lesz a fejhallgatón, ha használni akarod, akkor csak a tv hangerejét kell levenned nullára.
Képet mindjárt nézek hozzá!
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt. Csak más a fogása...
-
frekivalto
tag
Scart to RCA
Jack to RCA (elvileg ez benn volt a csomagban)
Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyik nincs áram alatt. Csak más a fogása...
-
cseze
csendes tag
Sziasztok!
Az Lg50pc55 plazmán elszállt valszeg a bemeneti panel,mert a menün kivűl semmit sem jelenít meg.Minden bemenetre azt irja ki "nincs jel".(ant,scart,hdmi,vga)Találkozott valaki már hasonló problémával?Javítása mennyibe fájhat ?Ft
(esetleg valakinek elfekvőben ilyen panel)Mivel a probálgatáskor csak a menüt használtam így azt láttam kicsit szellemképként mikor sötét lett a panel,viszont semelyik tv logoját nem láttam beleégve(3éves).
Való igaz nem is állt egy csatornán hosszabb ideig.Köszi az infókat
-
Csipi16
csendes tag
válasz frekivalto #28441 üzenetére
Nagyon koszonom, mar 2 napja ezt nezem, hogyan lehet megoldani. Nem hittem el, hogy nincs a tv-n Fejhallgato kimenet.holnap jelzem, ha megoldottam. Megegyszer koszonom.
-
eagle-sas
csendes tag
Ahogy nézem a hálón, a beégés és a szellemkép ("ghosting") tulajdonképpen egymásnak az ellentéte:
1. A szellemkép - nem szeretem az idegen szavakat használni - annak a következménye, hogy a kis cellák falán a foszfor még nagyon friss, új. Ez azzal jár, hogy kis 'izgatásra' is erősen reagál - a reakció a fluoreszkálás, az izgatást pedig a plazmában lévő szabad elektronok okozzák -, ezért adott meghatározott feszültségre nagy mennyiségű fényt (fotont) bocsát ki. A foszfor típusától függ, hogy a három színből (vörös, zöld, kék) melyiket.
Tehát a szellemképet az okozza, hogy a foszfor új, és ezért viszonylag sokáig bocsát ki sok fényt.
2. A beégés ennek az ellentéte: A foszfor elöregszik (itt [link] degradálódásnak nevezik ezt), aminek az a következménye, hogy meghatározott feszültségre kis mennyiségű fényt bocsát ki.
Ahogy beégetik, vagy betörik a plazma-képernyőt (amire általában 200 órát ajánlanak), az új foszfor rendkívüli érzékenysége az elektronok 'izgatására' (becsapódására) megszűnik; ezért a szellemkép jelensége sem fog a továbbiakban jelentkezni.
A beégés az más: Ha tönkretettük egy területen a foszfort a cellákban (a túl erős, túl huzamos ideig tartó ismételt 'izgatással'), akkor az a későbbiekben már nem fog tudni a környező területeken lévő többi cellához hasonlóan reagálni, ezért az a terület sötétebb marad. Ez a beégés. Ami nem múlik el.
eagle-sas
-
DM-Fan
nagyúr
válasz eagle-sas #28444 üzenetére
Pedig jobb lenne, ha az idegen nevét használnád, mert a szellemkép mást takar. Szellemképről analóg adás esetén beszélünk, amikor a jel gyengeségének következtében a kontúrok mellett újra kirajzolódik az adott alak kontúrvonala. Digitális jelforrásnál ez nem jellemző.
A ghost (vagy a jelenség, mint ghosting) - ha nagyon akarsz rá magyar szót, akkor képvisszamaradás - viszont egy tartósabban jelenlévő képelem panelba történő ideiglenes beégése. Ez is beégés ugyanis. A panel öregedésével is jelen van, úgymond a panelen annak teljes élettartama alatt keletkezhet ghost, csak az idő előrehaladtával egyre kisebb mértékben - az általad leírt okból. Csak annyi különbözteti meg a beégéstől, hogy a ghost csak ideiglenesen van jelen és eltüntethető, míg a beégés már végleges, ugyanis beégés esetén olyan sokáig volt jelen az adott képelem, hogy véglegesen károsította az adott helyen a foszfort, ezáltal a panel elvesztette homogenitását az adott területen.
[ Szerkesztve ]
Get Moded!
-
tjojo
tag
Elsősorban S20 tulajokat kérdeznék, hogy ők tapasztalnak a tévén zajt?
Csütörtök óta van meg a tévé, eddig nem tapasztaltam, vagy csak nem vettem észre, de a minap megláttam és nagyon zavar.
Akkor látszik leginkább, amikor a kép fekete és előhívom a menüt, az meg ugye szürke.
Fekete alapon nagyon látszik. Mindjárt lövök egy képet mire is gondolok pontosan. -
szp1
addikt
válasz DM-Fan #28445 üzenetére
Bizony. Nem véletlenül tettem idézőjelbe kicsivel korábban a "szellem" szót...ami ebben az esetben a mondandó színesítéseként volt jelen.
[ Szerkesztve ]
Az erőszak a gyengék végső menedéke. (Isaac Asimov : Alapítvány), "Az ember okos, de nagy tömegben buta és hisztérikus állattá válik. ( MiB, K ügynök )
-
eagle-sas
csendes tag
válasz DM-Fan #28445 üzenetére
Nem tudok egyetérteni veled DM-Fan. Ezt a dolgot érdemes lesz még egyszer átgondolni (de nem ma: ugyanis teljesen felesleges volt plazma tv-t vennem, ha soha nem nézem.)
Szerintem a "ghosting" jelensége (jó lenne rá egy megfelelő magyar szó) és a beégés teljesen más.
Ha az általam írtak a helyesek, akkor a "ghosting"-ot és a beégést nagyon könnyű elkülöníteni: A ghost (egyébként nem értem, miért nem jó rá a "szellemkép") sötét hátteren látszik, a beégés viszont a világosan.
Ha a te álláspontod a helyes, akkor mindkettő csak a világos hátteren látszik.
Viszont akkor nem értem, a sötét hátteren megjelenő rendellenesség az mi?
Végül is könnyen ki tudják azok próbálni, akiknek van mindkettő.
eagle-sas
-
maxika2004
őstag
Segitsetek lécci, méretbeni problémáim vannak :-)
Szóval irtan már feljebb olyan 250-270 cm ről nézném a leendő plazmámat !
Eddig 42 es ben gondolkodtam mindenképp......
Az okés hogy a full hd hoz csak 1.7 m kellene, de ha mondjuk onnan nézném akkor
az sd tv adás olyan közelről nem nagyon rosz ? ( t-home sat tv)
Kb egy ilyen sima tv adás képe 42 esen milyen távolságbol nem nagyon szutyok ?
felesben lenne nézve tv és hd tartalom........
Szóval szerintetek mi az a távolság egy 42 es tv nél ahol a sima tv adás elfogatható ?
Még esetleg a 46 os szóbajöhet, de azt se akarom, hogy a sima tv adás képe nagyon rossz legyen.... ( meg az se biztos hogy elfér ... meg már nem nagyon érem fel anyagilag sem )
Aktív témák
Hirdetés
- Futás, futópályák
- Call of Duty: Black Ops 6
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Gaming notebook topik
- Formula-1
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- PlayStation 5
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest