- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
-
PROHARDVER!
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz aldebaran #12099 üzenetére
Ha raw-ban lősz, tökmindegy, az csak egy attribútum olyankor és a fájlt olyanra dolgozod ki ("hívod elő"), amilyenre akarod. Amúgy én ezt ajánlanám..
A kérdésed csak JPEG módban érinti ténylegesen a képet, ezt pedig tapasztald ki, sztem nem sokan szórakozunk ilyennel innen. 7000-essel főleg érdemes raw-ban lőni, jó szenzor.
-
flash-
veterán
válasz aldebaran #12099 üzenetére
Ezt Ken Rockwelltől "lopták" nem kell képszpénznek venni (gondolok itt a saturation,contrast beállitásokra) ezek a képi beállitások szerintem nem feltétlen jók csak max Ken Rockwell izlése szerint valók. Ez egy ember egy vélemény.Mindannyian mások vagyunk.
De a sharpening az mindig 6-7 legyen ha jpeg-zel.akkor van normál élességnél a képed.
de tapasztalj ki mindent mert kinek mi.fotózz valamit sokféle beállitással és meg fogod találni a neked tetszőt.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz aldebaran #12107 üzenetére
Raw-ban nem sok mindennek van jelentősége, az csak nyers szenzoradat (tehát nem kép) Digitális "negatív". Tesz hozzá a váz egy rakás metaadatot, de ezek ilyenkor tényleg csak metaadatok, míg a JPEG esetén beépülnek, hiszen az már végleges kép.. JPEG módban a vázba épített program a "raw"-ból (akár menti azt kártyára, akár nem) kidolgozza az általad megadott paramétereknek megfelelően a végső képet, előhívja azt a nyers szenzoradatból kvázi. Erre való a sok beállítás, mint élénk színek, fekete fehér, stb. Külső programmal nyitva NEF-et - pl Adobe Camera Raw - nem a vázban történik az előhívás jpeg-be (vagy tiff-be + még számtalan egyéb formátumba) hanem a PC-n, a vázadnál sokkal fejlettebb program(ok) által. Ezért érdemes RAW-ban lőni, ha kicsit is értékes Neked az, amit fotózol. Ha Neked sem számít semmit, csak üres bohóckodás, arra jó a jpeg. Meg ha hely, feldolgozási idő, türelem és hasonló szűkében vagy.
Amúgy a raw-nak van jópár sajátossága (ami amúgy normális), pl. "fakóbb színek" (idézőjelben mindkettő), életlenebb (ezért indul 25% default élesítéssel az ACR), ilyesmik. De amit kihozol belőle, vagy elcseszett kép esetén amit mentesz belőle, na az néha már mágia és az ördögtől való.
[ Szerkesztve ]
-
aldebaran
őstag
válasz #40935168 #12111 üzenetére
Köszi, és neked is (#12109) flash-
Hát, akkor lehet hogy inkább olvasgatok best practice-t a raw előhívásra.
Ma fényképeztem és 16MB-os képeket csinált a gép!
Meg kell tanulnom szelektálni is.Gandhi mondta: "Élj úgy, mintha meghalnál holnap. Tanulj úgy, mintha örökké élnél."
-
Freddy76
addikt
válasz aldebaran #12115 üzenetére
De most már nikon vagy. A nikon egy fícsöre, hogy nem csinál jó jpg-t, hogy ezzel is ösztönözze a felhasználókat a személyiségfejlesztő munkára: éjjelente raw-okkal baszakodni. Viccet félretéve, a d7000 esetében kell egy kis plusz élesítés, emellett a "set picture control" menüben is érdemes lenne a színezetet és a színtelítettséget kicsit növelni.
Alapból sem nagyon kutyák amúgy a jpg-k, de nem oly, ez tény. Ha kitapasztalod, hogy az élesítés/színezet/színtelítettség menüket hogyan kell belőni, lényegesen javíthatsz az eredményeden.
"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."
-
PatrickAldon
csendes tag
Sziasztok. 3 napja vettem meg az első dslr-emet, egy nikon d7000-est. Elméleti szinten foglalkoztam eddig fényképezéssel (leszámitva a kompaktozást) tehát nagyjából világos a záridő,rekesz,gyújtótávolság...stb viszonyok. Persze nyilván majd a gyakorlati része hozza meg a kellő tudást, de fel akartam készülni mielőtt beruházok egy gépre. Egy olyan problémám lenne, hogy rövid záridőnél túl sötétek a képek. Értem ezt ugy hogy 1/1000 f4 rekeszállásnál nem látszik szinte semmi a képen. Nappal van, kicsit elvan borulva. 1/400-nál kezd beszüremleni egy kis fény, az első értékelhető tartomány 200 alatt jelentkezik. Ez miért van?
Kit objektiv: af-s dx nikkor 18-55mm f/3.5-5.6G VR
Szóval ez normális, vagy esetleg valami hibája van a gépnek? Van bennem egy ilyen "félsz", mivel egy utolsó darab volt, és le volt árazva, ilyenkor mindig az a sejtésem, hogy valami más állhat a háttérben. De amatőr lévén ezt nem tudom még megítélni. Jó a fórum, és előre is köszönöm a segítségeteket. Egyenlőre ennyi.
Üdv, P.A. -
Mercutio_
félisten
válasz PatrickAldon #12118 üzenetére
Milyen módban van a váz, és milyen fénymérés van beállítva?
Egyébként ala, hogy menüben a gyári alap beállításokra visszaállítást be kell nyomni, ki tudja a boltban ki miket állítgatott el rajta.Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
A Zéé
addikt
M-ben akarod használni? Ha igen, akkor nem csoda.1/1000 záridő f4-nél kb napsütésben adódik.
Ha nem M-ben vagy, akkor az expókorrekció nincs eltekerve? Azzal én is szívattam meg magam még az elején.Just a simple Lineman...
-
PatrickAldon
csendes tag
válasz Mercutio_ #12119 üzenetére
M-módban próbáltam, mind három fénymérés állásban. De általában mátrixban van. Gyári beállitást megtettem, miután hazahoztam, illetve most még egyszer. Automatán max 160-ig megy fel a záridő, ha az égre exponálok. De ez gondolom kb. a normális. Beltérben 3.8 rekesznél 1/100 záridővel lámpafénynél már erősen alulexponált, f10nél már értékelhetetlen.
-
Kleroo
veterán
válasz PatrickAldon #12123 üzenetére
Szerintem nézd át mégegyszer a záridő-rekesz-érzékenység összefüggéseit. Több értelme van, mint itt ilyen jellegű kérdéseket feltenni. Nem mintha nem válaszolnánk szívesen, de ha megérted pontosan, hogy mi a dörgés, akkor 10trillió kérdés értelmetlenné válik.
[ Szerkesztve ]
Hodor. Hodor? Hodooor!
-
PatrickAldon
csendes tag
válasz Kleroo #12124 üzenetére
Persze, mindenképp. Most is épp azt csinálom, és nyilván az én hozzá nem értésemből ered a probléma, csak gondoltam rákérdezek, hogy néhány tanáccsal gazdagodjak. Ha véletlen mégis valamilyen géphiba esetleg, hogy időben tudjak róla. Gondolom érted, nincs viszonyitási alapom, hogy ezt igy magam megállapitsam. De ezt is megfogadom.
-
Kleroo
veterán
-
A Zéé
addikt
válasz PatrickAldon #12123 üzenetére
M mód szerintem felesleges random használathoz. Feleslegesen miért akarod megnehezíteni a saját életed? Amúgy a fénymérő skálán kellene, hogy jelezze a keresőben, hogy kevés lesz a fény, nem?
A mód teljesen jó, a záridőt meg isoval a körülményekhez igazítod. M-et csak TTL vakuzáshoz szoktam használni.1/4000 meg hamar kevés is tud lenni, ha egy fényerős obit nyitva akarsz használni.
Just a simple Lineman...
-
Sequoyah
tag
Azt kell megtanulni, hogy a szemeddel észlelt fény nincs lineáris összefüggésben a valódi fénymennyiséggel. Egy ember a napsütés és a felhős idő között nem lát olyan nagy különbséget, mindkettő bőven elég világos, de a valóságban lehet 10x-es különbség is van a fénymennyiségben, miközben te 2x-esre tippelted.
A szemed alkalmazkodóképessége elrejti ezt a különbséget, de egy kamera M módban kíméletlenül szembesít vele, és ne lepődj meg, ha alig észlelhető különbségek esetén is már durván tekerni kell a gépet. -
HXY
addikt
Sziasztok!
Szerintetek mennyi lesz nálunk a D3300 nyitóára az alap 15-55mm obival?
Canon EOS 100D és e között gondolkozok.
50-50% lenne fényképezésre és videózásra, és hosszú évekig használnám, így a Nikon 3 év garancia nagyon pozitív. A Canon-ra normál esetben nincs 3 év.
-
törölt tag
-
zool1
őstag
Urak! Fotózáshoz fekete háttérnek mit vs milyen anyagot ajánlotok? Ami nem fényes anyagból van.
[ Szerkesztve ]
-
aleister
veterán
válasz Kleroo #12147 üzenetére
Nem csillogós, és elég masszív anyag. Engem a zsákanyagra emlékeztet. A textíliának markáns a szövése, ezért kisebb ráncok fel sem tűnnek rajta. Egyébként elég merev anyag. Nehéz vasalni. Gőzölős kilógatós megoldással lehet a szállítás utáni hajtást eltüntetni.
Negatívumként egy dolgot említenék: ha megnézed a színskálát, akkor látható, hogy (pont) a fekete és a szürke anyagon néhol pontszerű fehér részek is vannak. Vagy nem egységes a festés, vagy kopás. A lényeg, hogy, ha vakut használsz ezek jobban visszaverik a fényt. Utómunkánál kicsit jobban meg kell rángatni a csúszkát a homogén sötét háttér miatt. Ez természetesen csak közeli fotókon gáz. Nekem ennél a tárgyasztal és a háttér is ez volt. (most látom, hogy ez még a retus előtti feltöltés, pfff)
Modellfotózásnál ez nem jön elő, és a a többi színt sem érinti.Egy próbarendelést mindenképp megér a dolog szerintem. Nekem bevált.
Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
L623
csendes tag
Üdv!
Hamarosan egy D40 váz tulajdonosa leszek.Szeretném hozzá a rendelkezésemre álló 50mm-es 1.8 as practica objektívemet használni.Milyen átalakító kell ehhez,és mire számíthatok a képminőséget illetően.[ Szerkesztve ]
Isten megteremtette az embert, mert a majomban csalódott. Aztán inkább felhagyott a kísérletezéssel.(Mark Twain)
-
Kleroo
veterán
válasz aleister #12148 üzenetére
Köszönöm.
Igen az ebayes oldalon is szépen prezentálva van, hogy "pöttyös" textúrája van.
Főleg a vadászgörény tükörképénél lehet látni a textúrát.
[link]
Bár van egy másik anyagú is, ha jól nézem. De ez sem tűnik tökéletesnek a demo-tárgyfotónál.Még filózok melyik verzió legyen.
Kapna vakut bőven az arcába.
A vaku fénye ugye nem viszi át? (tehát nem látszódik mögötte semmi,, hacsaknem 1000W-.os reflektor )[ Szerkesztve ]
Hodor. Hodor? Hodooor!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest