- Egér probléma
- OLED TV topic
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Projektor topic
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Intel Core i3 / i5 / i7 8xxx "Coffee Lake" és i5 / i7 / i9 9xxx “Coffee Lake Refresh” (LGA1151)
- Napokon belül megjön az új, M4-es Mac mini is
- Home server / házi szerver építése
-
PROHARDVER!
Ez a topik a Canon EOS DSLR digitális tükörreflexes fényképezőgép vázaival és a velük kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
*Ropi*
félisten
válasz Scotus #33900 üzenetére
Az attól függ, hogyan állt (az 5D1-nek még rugós a tükörfelhúzása).
Weboldalam: http://karpatisandor.hu
-
veterán
-
Scotus
csendes újonc
válasz Donki Hóte #33903 üzenetére
Köszi az infót
-
*Ropi*
félisten
válasz Donki Hóte #33903 üzenetére
A Lítium alapú akkukat pontosan a feltöltés öli meg: minél kevésbé töltöd fel, annál tovább élnek. Tehát pont azzal járt a legjobban, ha nem 100%-ra töltve tették el. Persze vannak külső körülmények, amik befolyásolják az akkuk túlélését: pl. a meleg is káros nekik (tehát a legrosszabb eset az, ha 100%-ra feltöltve bent felejted a tűző napsütésben parkoló autódban. Egyébként vannak olyan Li alapú akkuim, amik ~10 évig álltak a pincében és elővéve kifogástalanok (igaz Fukusimában gyártották a cellákat)...
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz *Ropi* #33905 üzenetére
A linken is az van írva, hogy 20 és 80 % között kell az akkukat tartani, nem tesz nekik jót a túlmerülés.
Ha viszont egy akku 2-3 évig áll, akkor mi akadályozza meg, hogy túlmerüljön és tönkremenjen? Ha a lítium cellák feszültsége 2,7 V alá csökken, akkor nem lehet őket többet feléleszteni.
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz Donki Hóte #33906 üzenetére
Ha ki van véve a fényképezőből, akkor nem kellene lemerülnie 0-ra.
⭐ Stella
-
*Ropi*
félisten
válasz Donki Hóte #33906 üzenetére
Persze, mert én írtam a linken lévő összefoglalót is, a hozzászólásban csak összefoglaltam a lényegét.
Beleírom ezt is az összefoglalóba (menet közben jutnak eszembe dolgok):
A Lítium alapú akkuknak jót tesz az a minimális áramfelvétel, amit a váz kikapcsolt állapotában felvesz (csak látszólag van kikapcsolva, mert egyes áramkörei akkor is áram alatt vannak): így kevésbé degradálódnak kémiailag a cellák, mint teljesen terheletlenül.
-
Du-Pi
csendes tag
Ropi ezt hogy értsem: " a 4-, és a 3 számjegyű vázakhoz nincsen gyári „marcsa” támogatás (ettől még Kínai ipar megoldotta különböző trükkökkel, pl. infrán vezérelve működik az exponálás, stb.), "
Nincs hozzájuk gyári marcsa? 760-hoz van. Mit értesz támogatás alatt?[ Szerkesztve ]
-
*Ropi*
félisten
Úgy, hogy több belépő Canon vázhoz nem tervezett a Canon portrémarkolatot, csak a Kínai ipar észrevette a piaci rést és elkészítette őket. Pl.: 100D, 1100D, 1200D, 1300D, stb...A vázak exponálása vagy a távirányító csatlakozón keresztül történik, vagy a portrémarkolat mellett elhelyezett infra érzékelővel.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
-
Pelican
őstag
válasz Donki Hóte #33913 üzenetére
Két éve cseréltem akkut a Dell laptopomban, a régi akku egy műhelyablakban pihent azóta (télen hideg volt, nyáron sütötte a nap), most kinyitottam, hogy felújítsam és a 6db 18650-es, ami benne volt, mind kifogástalan állapotban van, 4V van bennük jelenleg. Lehet még 10-20 év és 2,7V alá merülnek, csak győzzük kivárni...
Ha a lítium cellák feszültsége 2,7 V alá csökken, akkor nem lehet őket többet feléleszteni.
Ez sem így van, fel lehet éleszteni, nem egyszer csináltam már, de használni biztos, nem használ neki.[ Szerkesztve ]
http://pel.hu/eoscard http://pel.hu/bdedit
-
veterán
válasz Pelican #33914 üzenetére
Akkor azt a használt Dell laptop akkut felterjesztheted Nobel díjra, olyan mértékben haladja meg a mai ismereteket a Li akkumulátorokról, hogy az tényleg tudományos csoda.
A mai ismeretek szerint ugyanis a lítium akkumulátoroknak nem kicsi az önkisülése, kb. havi 5-10%-ot tesz ki. Ezzel szemben annak az akkunak az önkisülése nem haladta meg a havi 0,1-0,2 %-ot
Írás a Prohardveren a lítium akkukról.
Részemről befejeztem az offolást az akkukról, mindenki úgy pihenteti az akkukat, ahogy akarja
-
*Ropi*
félisten
válasz Donki Hóte #33915 üzenetére
Ha szeretnéd, adok kölcsön Neked egy cellát azokból, amiket 10 év után vettem elő a pincéből. 10 év múlva majd visszaadod és akkor megmérjük, mennyi van benne. Ja, a mérése óta eltelt újabb 2 év, szóval akkor már 22 lesz...
-
gergo5991
őstag
Sziasztok, egy olyan dolog érdekelne, akik főként fotózásra használják a gépüket, miért pont cannont vesznek? Gondolok itt arra hogy egy eos 60-70-80d inkább videózásra van kihegyezve ahogy nézegettem mégis ezeket a gépeket veszik az emberek fotózásra pld egy nikon d7x00 helyett. Miért? Volt a kezemben pár canon gép, de a menüjét már az első pillanattól kezdve rühelltem, főleg hogy vízszintesek a menüpontok (pld 550d nél tapasztaltam ilyet, lehet a fent említett x0d vagy 7d ben máshogy van), saját tapasztalatom alapján a nikon menüje sokkal áttekinthetőbb számomra!!. Unokatesóm kezdetektől nagy canon fan, bár az okát sose tudta megmagyarázni ugyanígy van a vans cipővel is, ez valami begyepesedett márka láz?? Egyedül ami a canonokban tetszik amit így észrevettem a képeken szaturáltabbak a színek, meg egy ilyen kékes filter mintha lenne rajtuk. Mikor dslr-t választottam amiatt választottam a nikont, mert paramétereket, tudásukat összehasonlítva a nikon másfélszer többet tudott kínálni ugyanabban az árkategóriában mint egy canon. Konkrétumokat nem akarok írni, de mikor összehasonlítottam 2 gépet azt láttam hogy a canonnak van 3-4 főbb paramétere erősen feketéve feltünteve míg a nikonnak 6-7 volt erősebb betükkel feltüntetve. Nem egy vitát szeretnék indítani, csak az érdekelne hogy miért pont canon?!
szerk: amit még így észrevettem, hogy a 550,600,650,700,750d-n az évek során csak minimális volt a változás, mégis megkérték rendesen az árukat, úgy érzem ez a kategória hamarabb vetekszik a nikon d3x00 szériával mint a d5x00 szériával, de ha tévedek nyugodtan javítsatok ki.
[ Szerkesztve ]
-
copass
veterán
válasz gergo5991 #33917 üzenetére
canon topikban ilyet kérdezni!
a nikon szar, itt nem lehet jó! azért szeretik mert sony szenzor van benne ezért ha alexpós lesz a kép akkor +5Fé-t is visszatud húzni...canonnál meg tudni kell helyesen exponálni!
nikon menü rendszere vicc, a rendszert folyamatosan fejlesztík úgy hogy tojnak a felhasználókra, analóg obikat elfelejtheted az eltérő bázistávmiatt (mert miért is lenne olyan mint a szabvány ugye..), videózni kínszenvedés, nincs magic lantern,stbstb.
canon univerzálisabb."amikor valaki baromságokat beszél, megszületik egy unikornis"
-
torzo
őstag
Négy évnyi Nikonozás után váltottam Canonra (5Dm3, 7Dm2). Nem bántam meg.
Ropi, Copass majd írnak még szakmai érveket. ( )Amatőr, laikus érveim:
1. Színkezelés, színhűség egyértelműen és határozottan jobb, mint Nikonnál.
2. Összehasonlíthatatlanul jobb fókuszrendszer.
3. Az optikák (szerintem) élesebbek, szebb rajzúak (L-esekre gondolok)
4. Sokkal, de sokkal kevesebb utómunkát végzek a korábbi időkhöz képest.
5. Számomra ergonomikusabbak ezeknek a gépvázaknak a kialakítása.[ Szerkesztve ]
-
veterán
Mikor dslr-t választottam amiatt választottam a nikont, mert paramétereket, tudásukat összehasonlítva a nikon másfélszer többet tudott kínálni ugyanabban az árkategóriában mint egy canon. Konkrétumokat nem akarok írni,
Szívesen vennénk a konkrét összehasonlítást, ha tényleg 50 %-al többet tud a Nikon azonos árkategóriában, mint egy Canon, akkor természetesen elgondolkodunk a váltáson.
(A "többet tud" állítás persze nyilván ne a menü vízszintes, vagy függőleges elhelyezkedésére vonatkozzon, mert az szubjektív, hanem objektív, összevethető paraméterek értékelését kérjük.)
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz Donki Hóte #33920 üzenetére
Ugyanakkor ez nem a milyen DSLR-t vegyek topik így nem kéne itt Nikonos hozzászólásoknak szaporodnia.
⭐ Stella
-
zoomon
tag
Gondolok itt arra hogy egy eos 60-70-80d inkább videózásra van kihegyezve ahogy nézegettem mégis ezeket a gépeket veszik az emberek fotózásra pld egy nikon d7x00 helyett. Miért?
Valószínűleg azért, mert akik 70-80D-t vettek másképp látják a dolgot: Kapnak a pénzükért egy valóban kiváló fényképező gépet amivel nem mellesleg kitűnő videókat is lehet készíteni. A 70D meg a D7200 nagyjából egy árban vannak.
Az meg, hogy melyik gyártó mely paramétereket emel ki vastag fekete betűvel az szerintem nem reveláns, ha holnap jönne egy új gyártó aki mindent vastag feketével írna az lenne a legjobb?
Ide konkrét adatok, tények kellenének.
[ Szerkesztve ]
-
vihartigris
őstag
A fényképezőgép (rendszer) választás egy kicsit hasonlít a párválasztáshoz.
Amikor csajt keresel, kerestél akkor sem csak a haja színét nézted meg, hanem sok egyéb más tulajdonságát is (szeme színe, testalkat, arc, kéz, láb, stb külső jegyek, majd jönnek a belső tulajdonságok mint kedvesség, értelem, egyéb, és jön a "használhatóság" hálószoba, konyha, stb).
Valaki a szőke szilikonos, kék szemű, nagymellű, jól szexelő nőt szereti, más pedig a szolid, kedves, főzni, takarítani is tudó, főiskolát végzett személyt választ.bármi reciproka a semmi
-
vlevi
nagyúr
válasz zoomon #33922 üzenetére
Én, amikor a Canont választottam, akkor az számított, hogy emlékeim szerint a 300D volt az egyedüli DSLR a belépő kategóriában, ami ISO100-at tudott képet készíteni, a CMOS szenzorral. A többi, Nikon, Pentax, ... mind csak ISO200-tól felfelé, ráadásul a Canon jóval zajmentesebb volt, még azonos ISO érték mellett is.
Persze azóta eltelt 200 év, és mostmár más a helyzet, de nem cserélem le a teljes rendszert (obik, vaku, satöbbi). -
*Ropi*
félisten
Hogy miért Canon?
Egyetlen indokkal meg tudom magyarázni.
De bővebben:
Ami első látásra feltűnő Nikonban, hogy hidegebb, harsányabb színvilága: az ún. "üvegszínek" dominálnak. Pozitívum: belépő és középkategóriában szenzor zajban jobb általában és vakuvezérlés is jobb volt, mint a Canon standard (de már ez is a Canon javára változott az E-TTL-es rádiós kioldók piacra kerülésével). Az objektívek és tartozékok arányaiban elég drágák Canonhoz viszonyítva. A Nikonnál két féle objektív létezik: a saját AF motoros és a "csavarhúzós" megoldású: abban nincs motor, hanem a vázét használja - ha viszont a vázban nincs akkor bukta - csak kézzel tudjuk tekerni nem csak a zoomot, de a fókuszt is. Ez is a termékskála szegmentációja a Nikonnál, ahogy a nagy sebességű vakuszinkron hiánya is (ami tűző napfényben vagy tág rekesszel történő fotózásnál életmentő) a D3XXX és D5XXX vázaikban (a Canonnak minden digitális váza tudja).
Canon: melegebb, természetesebb, kiegyenlítettebb színvilág (a vörös csatorna erőteljesebb) - viszont ha kell, ki lehet tekerni belőlük a Nikonok "üvegszíneit" is - de a Nikonokból nem lehet Canonokét kifacsarni. Követhetőbb logikájú kezelés és ergonómia: a Nikon menüszerkezetét, gombkombinációit és ergonómiáját sosem tudtam megszokni. A kifejezetten manuális objektívek kivételével minden objektívben van AF motor, így van AF is. A Canonnál működnek a relatíve olcsó M42 manuális obik fókusz visszajelzéssel, plusz lencsés adapter nélkül is van velük végtelen (Nikonnál csak lencséssel, ami viszont a képminőséget rontja).
Röviden így ami eszembe jutott: remélem maximálisan kielégítettük a kíváncsiságodat. Egyébként vihartigris hozzászólásával is egyetértek.
-
matyi012345
őstag
válasz *Ropi* #33928 üzenetére
Miben?
Push-ban továbbra sincs sehol egyik sem. Pull-ban meg eddig is jobb volt és az is marad.
-
m3ss
veterán
en mondjuk nem nikonra valtottam, bar a sony elegge hasonlo szenzorilag.
nekem erdekes modon a sonyval sokkal kevesebbet kell utomunkaznom mint 5dkkel, 6dvel. meg laikus ismerosok is akik latjak a nyers kepeket nalam megjegyeztek, hogy mennyivel jobban neznek ki a sony rawok.
sokkal konzisztensebb a fenymeres, es az auto wb is. van par eskuvom ahol hasznaltam canont meg sonyt is egyutt ugyanolyan korulmenyen kozott...tanulsagos libraryben, thumbnailben nezni lightroomban az egyes galeriakat...canonon egyik kep hideg, masik meleg...egyik alexpo, masik tulexpo. sonynal nagyon hasonlo mind. ez jo sok utomunkazast meg tud sporolni. arrol nem is beszelve, hogy canonnal 1 fe alexpo mar nativ ison is elegge lekorlatozta a lehetosegeket...1 fe ide-oda meg a 6d+matrixal inkabb feature mintsem eshetoseg.a sony/nikon szinek viszont tenyleg kevesbe termeszetesek...bar ez inkabb borszineknel hatrany sztem. tajfotozni idealis a sony/nikon is
most vegre elkezdtem par sajat udulos kepet megcsinalni, meg canonos kepek...legjobb dontes volt sonyra valtanom. +100 shadowt nem bir ki zaj nelkul nemelyik nativ isos 6d kep. mondjuk ez zavart legkevesbe canonon. egy random generator sonyhoz kepest komolyan...af, fenymeres, wb minden.
na befejezem a fanbojoskodast...https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
zoomon
tag
válasz *Ropi* #33927 üzenetére
Kicsit más megközelítésből, de idéznék Szarka Levente könyvéből, ha már pont tegnap hívták rá fel a figyelmem:
"Amatőr körökben leggyakrabban Canon, ritkábban Nikon fényképezőgépeket
használnak mély-ég fotózásra. Ennek oka egyrészről az, hogy a Canon chipek
kevéssé zajosodnak a felvétel során (bár manapság a Nikonok minősége ilyen
szempontból megközelíti a Canonokét) másrészről a Nikon kamerák már a
nyers kép elkészítéskor is valamiféle zajcsökkentést alkalmaznak, ezáltal
akaratlanul eltüntetik a legfinomabb részleteket. " -
*Ropi*
félisten
válasz matyi012345 #33929 üzenetére
5D4 3Fe alexpóból felhúzva - egy kolléga csinálta a frissen vett vázzal:
(#33931) zoomon: Az a könyv régebben íródhatott, azóta már fordult a kocka ide-oda: most éppen ha nem sokkal is, de a Nikon vezet.
[ Szerkesztve ]
-
matyi012345
őstag
válasz *Ropi* #33932 üzenetére
Most alaposabban megnéztem különböző értékeken a dpreview-en az 5DIV-t. A D750-től határozottan el van maradva 1FÉ-el, de inkább 1.3-al. A D500/D7200/D5500-tól kb 0,7-nek mondanám az elmaradását. Kis jóindulattal el lehet mondani, hogy majdnem elérte a Nikon APS-C vonalat. Ami azért nagy fejlődés, még ha így csúnyán is hangzik. De azért az egyértelműen látszik, hogy FF-FF összehasonlításnál még messze van. 80D vs D5500 határozottan 1 FÉ elmaradásban van a Canon, ha már aps-c-aps-c. De jobb lett, ez tény.
-
torzo
őstag
válasz matyi012345 #33933 üzenetére
Értem én ezt a dinamikatartomány előnyt, hogyne érteném. Na! De azért exponáljunk már közel helyesen!
Egy FÉ korrekcióra még azt mondom, OK (utómunkában, shadow korrekciónál kellhet valóban), de amikor ilyen durva, több FÉ korrekcióra van szükség, akkor...
Na! Tanuljon meg exponálni az, aki ilyet lő!Szóval ne az vezérelje a márkaválasztást, hogy a totál elcseszett képeket meg lehessen menteni valahogy!
Ma céges kari ünneplés volt, Főnök prezentált. Behúzott függöny, éppen csak derengés, komolyan, alig láttam a keresőben, de az AF megfogta. És halálosan pontosan. Ezt a D800 nem tudta, pedig annak is tűrhető af rendszere volt.
[ Szerkesztve ]
-
*Ropi*
félisten
Egyetértek a helyes exponálással, bár attól függetlenül vannak olyan helyzetek amikor valóban jól jön a dinamikatartomány - pl. templombelső -, de azt megoldottuk valahogy eddig is.
(#33933) matyi012345: Igen, pontosan ezt írtam a #33932 végén.
-
matyi012345
őstag
Nekem is Canonom van és elégedett vagyok vele, de attól még boldog-boldogtalan ezt várja tőlük. És ahogy írtam jobb is lett, de azért a Nikon-t nem érte utol, az erős túlzás. Amúgy meg a másik topikba rendszeresen zajos shadows huzkodott fotokat raktál fel miután Canonos lettél. Többen mondták is. Volt amelyik rendesen szétesett alul. Akkor mi is a helyzet? Ne vedd komolyan, tudom mire gondolsz és egyet is értek alapvetően.
Ropi:
Már látom, fent csak annyit olvastam, hogy felzárkózott mellé. Legalább kiderült mennyi a különbség most.[ Szerkesztve ]
-
torzo
őstag
-
*Ropi*
félisten
válasz matyi012345 #33936 üzenetére
Egyébként ennél még többet is lehet: olyan 4 Fe felett van a határ, ahol a színzaj nagyon megizmosodik.
-
_seth_
veterán
válasz matyi012345 #33933 üzenetére
D750... vicces amikor összegyűlik 20 fotós és az a téma, hogy kinek van hardveres, kinek szoftveres hibája a D750 vázának... és akkor jön a jolly joker: van akinek mindkettő Ez csak úgy eszembe jutott. A canonosok ezzel szemben azt beszélték, hogy a meike bevált markolatként, de két 70D sem szerette a gyári markolatot, mindenhol van valami zűr, de legalább a markolatot le lehet venni...
Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Gigabyte C301 RGB Black - Arctic Liquid Freezer III 360 RGB Black - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN
-
*Ropi*
félisten
-
yoghurt8
újonc
Hello,
Bocsi hogy ide teszem fel ezt a kerdest, de alkalmasabb topikot nem talaltam hirtelen.
Ti milyen fotos weboldalakat szoktatok gyakran latogatni? Peldaul ha inspiraciora vagytok vagy csak nezegetnetek 1-2 jo kepet.. -
tm5
tag
Én olyan 2,5-3 éve eladtam a Pentaxomat és olyan fél évig csak Canon és Nikon teszteket olvasgattam a neten illetve tapogattam a gépeket az MM-ben. Aztán ráakadtam egy youtube videóra ahol olyan 18-20 azonos beállítású képet mutattak a két márka gépeivel fotózva. Fel kellett írni magamnak, hogy melyik számú képnél melyik kép tetszett (jobb vagy bal oldali). Aztán megmutatták, hogy melyik képet melyik géppel lőtték. Itt nekem kijött, hogy a CANON színvilága szimpatikusabb.
Aztán egyszer csak volt egy komolyabb CANON akció az MM-ben és el is dőlt a dolog
Nekem 700D-m van 18-135 STM kit lencsével. Utazásokhoz nekem elég, tavaly még Amérikába elcipeltem.
Bár elég zajosak a képek, de szeretem, nem bántam meg, hogy ezt a márkát választottam.[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz *Ropi* #33943 üzenetére
Ez nagyon kemény
A rendszer választásról meg annyit, hogy az analóg korszakban volt egy Canon EOS30 gépem, amit imádtam. Aztán sajnos a gépet ellopták, de megmaradt két objektívem (egy SIGMA 24-135 és egy Canon 75-300), így eléggé észszerű megoldás volt egy Canon 300D megvásárlása.
Azóta a Canon táborban ragadtam, összegyűlt egy csomó Canon rendszerre való cuccom (objektívek, vakuk, stb.), Nikonra legfeljebb egy lottónyeremény után válthatnék.
[ Szerkesztve ]
-
*Ropi*
félisten
-
matyi012345
őstag
válasz _seth_ #33939 üzenetére
Előfordul De azért Én még emlékszem azokra az időkre is, amikor a 40D-be fektető profik készültek meglincselni a Canont. Aztán D810-nél pontatlan szélső AF pont, D7100 banding, 70D nem fókuszál 2,8 alatt értelmesen. Meddig lehetne ezt sorolni az összes márkánál. Pentaxnál nekem anno "teljes töltöttség" jelzésnél kikapcsolt a gép a kezembe és hasonlók.. Csak abból kevesebb van, nem hallunk róla.
-
_seth_
veterán
válasz matyi012345 #33949 üzenetére
70D vs 2.8 na ja, ebbe én is belefutottam, de annak is van megoldása, egyszerűen azt nem a profiknak szánják és nem feltételezik a fényerős üvegek használatát, kitobival pedig hibátlanul teljesít
Intel i7 13700KF - Gigabyte B760 Gaming X - Crucial DDR5 PRO 2x24 GB - Gigabyte RTX 4060 Gaming OC - Crucial T500 PRO 1TB + P5 Plus 2TB - TP-Link Archer TX50E - Zalman Megamax 600W - Gigabyte C301 RGB Black - Arctic Liquid Freezer III 360 RGB Black - SAMSUNG Odyssey 49" C49HG90DMRXEN
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest