Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz KAMELOT #67757 üzenetére

    Ha már.. akkor .. csatlakozom, az offtopic szándéka nélkül.
    Egyetértek Veled és Dzsekóval is.

    Teljesen lutri, hogy mikor hal meg egy diszk.. és ekkora méreteknél azért ez tudhat fájni ..

    Volt már 10 HDDm is desktop gépben, kettő is, raid is, nemraid is, mindenféle kretén és elképzelhetően jó vagy nemjó felállásom. És csináltam is sok hülyeséget, amiből tanultam (hálistten ritkán égtem, de ettől még volt elég "lecke") :)

    Most már évek óta aminek híve vagyok, akár 1 gép, akár munkagép + NAS két-eszközös konfig:
    - rendszer SSD

    - temp cuccokra SSD (másik SSD) annak, aki gyakran mozgat motyókat odavissza ideoda.. , torrent esetén pl. a letöltéseket ide szedi a kliens (ideiglenes könyvtárba) és amikor 100%, akkor áthúzza a raid-re és vagy onnan seed-eli is, vagy utána seedel ő saját magáról, ugye fejlettségtől-típustól függően, ezt mindenki maga eldöntheti, hogy mondjuk egy mini-ITX épített NAS-ba vág-e, vagy aranyáron vesz le a polcról valamit.

    - raid6 volt korábban, rájöttem, hogy nekem felesleges, bár általában raid5-nél akkor szokott halni a második lemez, amikor az első (meghibásodott) lemezt cseréli az ember, és újraépülget a raid tömb egészségesre, mert ilyenkor a maradék két diszk egészségén múlik a teljes adathalmaz olvashatósága - és ők is öregek már általában, szóval rizikó.

    Tehát akinek nagyon fontos, fotók, videók, ügyfelek, család, annak szigorúan raid6, amúgy meg raid5 filmekre, összeharácsolt dolgokra, minden pótolhatóra megfelelő kompromisszum tárhely és biztonság helyett

    - raid6 nemrossz, nemrossz, de ez már 4 diszk, arra meg raid10 ajánlottabb - szerintem, de nézőpont kérdése, én mondjuk ZFS-el operálgatok már jó ideje, ott a raid5-6-nál nincs write hole

    - titkosítsatok. Egy évezred mire letöröl az ember egy HDD-t kézzel. Amelyik HDD támogatja az on-the-fly titkosítást és gyors törlést (ahol csak a kulcsokat generálja újra ugye), ott érdemes élni ezzel, ahol ilyen lehetőség nincs, legalább W10/Linux alatt és majd beleradíroztok az első pár Gigába, hogy a fejléc felülíródjon, utána már eladható anélkül is, hogy végig lenne törölve. Vérpistike nem fog nekiállni törni a motyót, ez nem a Mátrix..

    Sokat fotóztam hobbi szinten évekig, RAW kidolgozás, rengeteg "jó lenne, ha nem bukna" adatom van, nálam a setup most perpill:
    - 1x Intel rendszer SSD
    - 1x Samu 860 Pro ZFS cache/slog (és temp letöltésekre a kétharmada) SSD
    - 3x Ironwolf 8TB HDD ZFS "raid5" (raidz1)
    - 3x 500G laptop HDD archív, polcon, dokkoló hozzá

    Urak ! (Hölgyek). :)
    Most cseréltem 6x4TB-t 3x8TB-re. Megmakkantam, mire le-backup-oltam meg átmentettem mindent. De tényleg. Ne csináljátok.. raid1 minimum, ekkora meghajtókkal, ha nem csak hülyeségre kell. Utóbbi esetben klassz persze.

    A mai combosabb tárolókapacitásokhoz képest a szekvenciális sebességük még mindig siralmas, a raid olvasáskor (mikor átmásoljátok a teljes motyót az új raid tömbre) legalább segít ezen valamit. Oké, 16 óra versus 8 óra, az sem túl nagy nyereség - nézőpont kérdése. De jót tesz neki a raid1-5-6-10.

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

Új hozzászólás Aktív témák