-
PROHARDVER!
Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz olivera88 #44600 üzenetére
A #2 hsz. hivatkozik is arra, ami alapján készült az általam linkelt cikk! A dolgok itt össze is érnek.
Bocs, lehet, hogy van 2 év garancia is, más tipusokra meg csak 1, a WD Blue- ra is csak 3. A WD Black- ra 5 év garancia van, akinek ez számít! Annak azonban oka van, hogy a gyártó erre annyit ad!(#44599) poczabence
"Fontos nekem a megbízhatóság, a sebesség, a halkság és lehetőleg ne parkoljon sokat a fej."
WD 1003FZEX
WD1002FAEX- nál újabb kiadás, megoldották, hogy ne legyen hangos a tányér adatsűrűségével, pár hete már említettem részletesebben. Parkolás Blacknál asztali gépben nincs gyakorlatilag, megbízhatóság, sebesség meg egyértelmű.
A másik két említett HDD a nyomába sem érhet a két Blacknek.
nem akarlak meggyőzni, csak a kérdésedre válaszoltam.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
S1M0N
senior tag
válasz poczabence #44599 üzenetére
Én a helyedben WD Black 1TB 7200rpm 64MB SATA3 WD1003FZEX-et (tehát a sima Black, nem a Caviar) vennék.
Bár leszögezem, a többi HDD-ről nem tudok nyilatkozni, de nálam a Black bevált, így én nyugodtan merem ajánlani.
Kb. egy éve vettem én is (csak a 2 TB-osat, mert a linkelt HDD elfogyott pont akkor, amikor rendeltem volna), teljesen meg vagyok vele elégedve.
Alapvetően csendes, csak akkor nyekereg, amikor tétlenség után felébred, de ezt speciel nálam csak akkor csinálja, mikor a Steam könyvtáramat megnyitom, és tölti be a játékok ikonképét...
Gyors, csendes, negatívumot nem is tudok mondani, esetleg én melegnek érzem (Hard Disk Sentinel próbaverziója jelzi, 40 fok fölé mondjuk csak egyszer ment (43 volt a maximum), a szobámban mondjuk elég meleg van, egész délelőtt ide süt a nap, plusz tetőtér, szóval a 30-35 fokos levegő-hőmérséklethez képest nem is olyan nagy)
Van mellette (alatta) egy Greenem is, mindegyik csendben teszi a dolgát, bár a zöldike hirtelen leromlott 8%-ot, hibás szektoros lett, bár anno 1 évig ment úgy, hogy parkolt, mint az állat, mert nem igazán hallottam én akkor még a parkolási problémákról.
De a Black esetében ilyen nincs, és szerintem egyáltalán nem hangos!
Na, látom megelőztek, és még ugyan azt is ajánlották, szóval vedd azt, amit ajánlottunk!
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz olivera88 #44603 üzenetére
Tudok olyan tesztet, ahol a WD Blue gyorsabb a WD Blacknél.
Ha ez fontos. Szerintem nem vagy képes észlelni emberi érzékszervekkel a különbséget.
Az 5 éves előző Black- em, amit meggyilkolt kishíján a rossz táp, most teljes felületteszt után 100/100- as és fél éve csak azon futnak a jogtiszta torrentek, a tesója, Seagate, akivel együtt lógtak a tápon, no az viszont tényleg elég csandes és nem is melegszik annyira, mint a Black! Jól érzi magát a polcon számlanehezékként.(#44602) S1M0N
Nem véletlen az egybeesés, de én mégis azt mondom, hogy melegedés helyett az üzemi hőfokot érdemes használni, ha már definiálni akarjuk a Black- nél ezt a dolgot! Az előbb nyúltam, be a fagyasztóba, no ahhoz képest tényleg q*rvára forrósodik a Black, de ha azt mondjuk, hogy ennek ez az üzemi hőfoka gyárilag, akkor kevésbé kapnak sokkot az emberek.Még egy fontos dolog kimaradt, a FAEX- nél annyival jobb a FZEX, hogy már Advanced Format technológiával készült, a data transfer rata meg 20 %- al nőtt!
[ Szerkesztve ]
-
S1M0N
senior tag
válasz ubyegon2 #44604 üzenetére
Nálam most is 30 fok fölötti hőmérsékletek vannak (SSD-30, Green-32, Black-35), a szobámban 27-28 fok körüli a hőmérséklet, nappal 30 fölött van, ekkor szokott meglenni a HDD-knél a 40+ fok.
Szóval lényegében a külső hőmérséklethez képest tényleg nem számítanak melegnek, plusz kapásból két ventilátor van a ház elején, ami a 3 adattárolóra fújja a levegőt (plusz egy nagyobb a ház tetején, plusz egy a hátulján, de azok a többi komponensnél lényegesek).
Van egy 4TB-os Red-em is, azt egy Icy Boxban használom adattárolásra, aminek a hűtője alap járaton nem sokat ér szerintem, 40 fokos átlaghőmérséklet ott is megvan, és még csak 1 db van belerakva, összesen 4-et tervezek beszerezni 2-3 év alatt.
-
nagyúr
válasz olivera88 #44605 üzenetére
Én is csak említettem! A lényeg, hogy Linuxon minden vinyó jobban érzi magá!
(#44606) S1M0N
Ha még berakod a 4 Red- et, akkor már tényleg üzemi lesz ott a hőfok, érdemes lenne a kifuvatást télen a fűtésbe integrálni! Lassan el kéne gondolkodnod, hogy Icelandra költözz, mint a Facebook- os szerverpark![ Szerkesztve ]
-
Ganz-[HUN]
addikt
válasz poczabence #44599 üzenetére
Black, de az előtted lévő hozzáazólást olvasd el. A Black melegszik, de az nem baj. A hangja se olyan vészes már az újabbnak.
[ Szerkesztve ]
Psszt, srácok, kértek egy kis szocializmust? - egy random ember a '18-as öszi mondoconon
-
zeusz55
senior tag
Egy kis érdekesség, nekem legalábbis... Minap turkáltam asszony barátnője gépében 2009es a laptop ha jól tudom Hitachi vinyóval 289 789 nél járt a parkolás! 96%os állapot, nincs hibás szektor és nem talált hibát a teszt! Jól birja!
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – =FOR SALE=
-
stanley00
tag
Sziasztok!
Olvasgattam a fórumot, hogy megtaláljam a kérdésemre a választ de minél tovább olvasom annál bizonytalanabb vagyok ezért segítséget szeretnénk kérni egy konkrét kérdéssel kapcsolatban. Venni szeretnék egy 3TB-os winchestert. Az ár szabott, a 25000 Ft-os kategória, ahol ez a három szereplő érdekelne.
Western Digital 3TB 64 MB SATA3 WD30EZRX
Seagate Barracuda 3TB 7200rpm 64MB ST3000DM001
Toshiba 3TB 32MB (vagy 64?) SATA3 DT01ACA300A lemez gyorsasága nem mérvadó, sokkal inkább a megbízhatósága és az élettartam. És itt pontosan a parkolásra gondolok. Tudom, hogy a WD sokat parkol de a másik kettő hozzá képest milyen ezen a téren? Van egy 1,5 TB Green WD-m ami tökéletesen működik és tökéletes állapotban van (100%). Viszont a Hard Disc Sentinel szerint 330 nap alatt 112000-et parkolt és a gyártó 300000-ig becsüli az élettartamát. Ez nekem nagyon rossz aránynak tűnik a becsült élettartamát tekintve. A Seagate állítólag sokkal kevesebbet parkol, a Toshibáról pedig nincs infóm. És azokat az állítólagos kattogásokat is szeretném elkerülni. Szóval ha csak és kizárólag e három résztvevőből kéne választani, minden szempontot figyelembe véve, akkor melyik lenne a legjobb választás a megbízhatóság és élettartam szempontjából?
Tényleg csak ezt a hármat figyelembe véve, még ha vannak jobb típusok is.Köszi!
-
M107
addikt
válasz stanley00 #44610 üzenetére
Western Digital 3TB 64 MB SATA3 WD30EZRX
Ajánlott HDD, bár engem nem győzött meg, annyira nem szeretem e márkát pedig van belőle Black-Blue széria.
Seagate Barracuda 3TB 7200rpm 64MB ST3000DM001
Az egyik legjobb a mai HDD piacon hűvős, gyors s stabil
Toshiba 3TB 32MB (vagy 64?) SATA3 DT01ACA300
64MB ról tudok, legvitatottabb HDD-k egyike itt a fórumon volt akinél motorhiba miatt egyből garis lett, volt akinél 1 évig bírta ez a sorozat 500 GB - 1TB méretben.
Vegyes, de én szívből ajánlom.Sorrend :
Seagate
WD
ToshibaA fórumon, bármit leírhatsz, én csak az igazat írom le. :) Utálom ha hülyének néznek ! - Addikt - vissza az őstag címet :) )
-
M107
addikt
UI:
Rengeteg felhasználó dicséri, a WD-t mint márkát, hozzáteszem nem alaptalanul, az egyik legerősebb a piacon stabilitás/tartósság szempontjából 90% mutatót birtokol.
Egyedül a Green sorozat-tól kell óvakodni.
Az új RED szériája pedig az egyik legjobban sikerült mind közül.
A Seagate 2010 óta minőség netovábbja, hűvös, gyors, stabil.
Toshiba a Hithachi utód márkája, aki meg az IBM utódja volt, akinek az IBM mond még valamit HDD-részlegre gondolok, na olyat várhat a Toshibától is.
De mint minden HDD mellé szükséges egy Minőségi PSU, anélkül lehet jó vagy rossz hibás darab is, akkor szidni és nem fogja ajánlani egyetlen márkát sem.Mert ha, egy hibás PSU miatt túlfeszt vagy alfeszt kap a HDD és elkezd BAD sector-sodni utána kötheted bármilyen minőségi tápra, folytatódik a romlása, nem egy HDD-t láttam már így az örök vadászmezőkre távozni vagy szépen lassan, vagy hirtelen.
[ Szerkesztve ]
A fórumon, bármit leírhatsz, én csak az igazat írom le. :) Utálom ha hülyének néznek ! - Addikt - vissza az őstag címet :) )
-
stanley00
tag
Köszi a segítséget. Egyébként ha nem olvastam volna a parkolási szituról akkor szerintem kérdés nélkül WD-t vettem volna. Így inkább kezdtem a Seagate felé hajlani és ebben most egy kicsit megerősítettél. Persze most csak és kizárólag az említett 3 HDD tekintetében. A táp egyébként FSP, remélhetőleg az nem lesz felelős ilyen hibákért amiket említettél.
-
-
Ganz-[HUN]
addikt
válasz poczabence #44616 üzenetére
szívesen
Psszt, srácok, kértek egy kis szocializmust? - egy random ember a '18-as öszi mondoconon
-
Cobrusz
senior tag
Sziasztok.
Egyre többet olvasom ezt a "parkolást nagy winchesternél"
Most vettem egy 3TB Seagate lemezt.Hol tudom megnézni mennyit parkolt, illetve hol tudom beállítani hogy minél kevesebbet parkoljon?
Köszönöm... -
Mercutio_
félisten
Sziasztok!
mITX gépbe SSD mellé menne 2,5"-os HDD, melyik lenne jobb választás?
Hitachi Travelstar 7K1000 1TB (HTS721010A9E630) 7200RPM
WD RED 1TB (WD10JFCX) intellipowerMindkettő Sata 6Gb/s interface-es és 16MB cache-es, és 3 év gari van rá a kiskerbe.
+1: Milyen érdemes letesztelni a HDD-t, hogy nincsenek-e rajta problémás szektorok, elég egy teljes formázás W7 alatt, vagy van valami ajánlott program?
[ Szerkesztve ]
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
S1M0N
senior tag
válasz ubyegon2 #44607 üzenetére
Na, azért annyira nem lesz rossz a helyzet szerintem, most azért a nyári melegek miatt aggódok a HDD-k miatt, tegnap a WD My Book-ra másoltam dolgokat, a végén már 51 fokos volt...
Igaz, az csak egy műanyag tokban van benne, szóval ott tud melegedni, nagyon nem tudja elvezetni a hőt.Mind a két külső adattárolót ritkán használom csak, így azért olyan hőtermeléssel nem kell számolnom, hogy a rendszerre kössem a kiáradó meleg levegőt.
-
mcs
veterán
Sziasztok!
Western Digital Blue WD10EZEX vagy Seagate ST1000DM003 a jobb vétel 1 terás vinyók közül?
Rendszertelepítésre és adatok tárolására használnám kettő partícióra osztva. -
TomCat85
tag
Sziasztok!
3 Tb terén eddig WD Red párti voltam, de olvasva a hozzászólásokat kicsit elbizonytalanodtam, érdemesebb lenne Seagate-et venni?
Ugyanakkor a Seagate mégsem mer 3 év garit vállalni a vinyóira, a WD-vel szemben.
Viszont a Red-nél elég para ez a fejparkolásos mizéria, ezt külső rack-ben használva, ki tudom kapcsolni vagy mindenképpen gépbe be -> boot -> widdle?
Köszi!
-
malphitee
senior tag
Sziasztok. Az SSD-m mellé az előbb beraktam egy 160GB szerintem sima SATA winchestert, a bios felismeri, az ezközkezelő felismeri, viszont a sajátgépben nem látom a winchestert. Mitől lehet ez? Illetve az létezik hogy nincs megformázva vagy partíció téve rá akkor nem is látja a sajátgépben?
-
M107
addikt
válasz TomCat85 #44623 üzenetére
Tapasztalatom szerint, ha 3/4 évig nem kezd el BAD sectorosodni, s egyéb gondja sincs akkor 95%, hogy akár 3-5 évig működik, bármelyik HDD.
Ez a WD-SEAGATE választás meg kezd olyan lenni az utóbbi időben mint az INTEL/AMD bár ez kissé elvan túlozva.
Van WD-m is s a másik táborból is volt van HDD-m (gyári hibás lehet) bármelyikből,
-Minőségi SATA Kábel (normális ACHI vezérlő) ajánlott a Windows sajátja
- Felső kategóriás vagy középkategóriás árú PSU 12000 Ft tól felfelé, pl (CTG 500W) Cifi
-normális lerögzítés mind a belső s külső házban, normális hűtés biztosítása.A fórumon, bármit leírhatsz, én csak az igazat írom le. :) Utálom ha hülyének néznek ! - Addikt - vissza az őstag címet :) )
-
Mercutio_
félisten
válasz Mercutio_ #44620 üzenetére
Az előzményben szereplő kérdéshez az alábbi 2 tesztet találtam:
Hitachi Travelstar 7K1000 teszt
WD Red 2.5" teszt (benne 7K1000 is szerepel és ha jól értelmezem nagy file-ok mozgatásánál utóbbi a jobb választás )Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
zeusz55
senior tag
válasz malphitee #44625 üzenetére
Ha nincs rajta veszendő adat, akkor SSDt húzd le, vinyót hagyd bent, WIN7el nyomj neki egy formatot aztán SSD betesz gép reset, és ugy már jónak kell hogy legyen. Vagy lemezkezelésnél adj neki betüjelet és formázd ujra. De az első lépést ajánlanám, ha nincs rajta adat ami fontos.
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – =FOR SALE=
-
nagyúr
Megbízhatóságban nem hiszem túl nagy gond lesz, ha csak nincs valami rejtett gyári hibája (ami egyedi eset mindig).
A Seagate (mint amugy minden lemez bizonyos mértékben) inkább a csapágyhang és a rezonancia növekedéséről ismert... legalábbis nálam eddig 4-ből 4 lemez így járt... az első év/félév csendes... aztán ahogy bekopik kicsit elkezd búgni... meg esetleg jobban vibrálni.
De ezzel sokmindent nem lehet kezdeni, az előbbin hangszigetelt ház segíthet (nem felfüggesztés!) az utóbbin meg a felfüggesztés/rögzítés módja... pl gumizott stb.
Az 5ezer fordulatos széria picit jobb ebből a szempontból, ott sokkal lassaban jön elő ez és kevésbé érzékelhető.
Anno volt Hitachi 7k-m, na az sokkal jobb volt ebből a szempontból (évek után is kultúráltan járt, alig lett hangosabb).
WD lemezem még nem volt, arról nem tudok nyilatkozni mire számíthat az ember hosszútávon (évek során) ilyen téren.
De tervezem venni egy 3TB-os lemezüket (Red) nemsokára... onnantól figyelni fogom majd azt is, ha minden jól megy.Steam/Origin/Uplay/PSN/Xbox: FollowTheORI / BF Discord server: https://discord.gg/9ezkK3m
-
mcs
veterán
válasz FollowTheORI #44631 üzenetére
WD Blue-ból külföldi tapasztalatok alapján nem annyira kevés a gyári hibás is. Bár az se mindegy, hogyan szállítják ott a dolgokat, ugyebár a rázkódás az egyik legnagyobb rákfenéjük ezeknek. Na nem baj, Seagateből sikerült pont olyat kifognom helyileg, amire 2 év garancia jár, és drága sem volt (15400 Ft). Jó pár másik kecskeméti bolt csak 1et ad.
-
olivera88
veterán
Ugyan nem tartozik a vásárláshoz, de hasznos lehet. [link] Nem gondoltam volna azért h ennyire érzékeny tárgyak a merevlemezek. Tudtam h érzékenyek, na de hogy ennyire. A papír 4 ezer voltos kisülést okozhat. Én meg papírzsepivel szoktam letörölni róla a port.
[ Szerkesztve ]
LG Velvet 5G Android 11 - Windows 10 Pro x64 & Debian 11 Bullseye - WoWS unsinkable_sam_
-
peete88
tag
Sziasztok!
HDD vásárlás előtt állok.
2-3 TB nagyságra gondoltam SATA3 csatlakozással.
Általános felhasználásra kellene napi 6-8 óra használat torrentet,játék,média,stb.
WD-t nézegettem eddig Red-t, Blue-t.
Ti mit javasoltok, mi a jó vétel? Mi az ami bírja strapát ilyen feltételek mellet?Köszönöm előre is
-
Keksz
senior tag
Belenyúltam a jóba.
Vettem 2 db ilyet WD Red 4TB 5400rpm 64MB SATA3 WD40EFRX
És az egyik hibás!
Kattog, a gép kb 20x lassabban bootol be vele, a Windows 8.1 meg Disc managerből nem tudja megformázni sem. Első inicializálás ment, aztán hibaüzenettel elszáll.
Próbáltam másik kábellel, másik táppal.
Sosem volt még WD winyóm, az 1TB, 1,5TB és 2 TB korszakban Samsung winyóim voltak/vannak.
Azokat cseréltem volna most.IJ.
Holnap viszem vissza. -
JeRIChO.#
csendes tag
Sziasztok!
Gépembe most egy WD5000AAKS 500 GB-s 7200 rpm-s 16 MB Cache-s HDD működik hibátlanul. De számomra az 500 GB kevésnek bizonyult, kevés már a hely illetve azt veszem észre hogy olykor-olykor lassú. Így tehát szeretnék venni egy 1 TB HDD-t.
A választásom erre a HDD-re esett: WD Caviar Blue 1TB 7200 rpm 64 MB Cache SATA3 WD10EZEX
Jó választás lenne? Egyáltalán jó winchester? Az alaplapomon csak SATA2-es csatlakozó van. Tudom így használni? Éreznék valamilyen különbséget ha SATA 3-asba csatlakoztatnám? ÉS a legfőbb kérdés hogy éreznék valamilyen sebesség változást az előzőhöz képest?
Még azt hozzá szeretném tenni hogy most ezen a winyón egy 32 bites win7 ultimate operációs rendszer van de arra a HDD-re már 64 biteset szeretnék felrakni ugyan ilyen verziót (win7 ultimate). Ez által garantált a sebesség változás? Vagy esetleg még gyorsabb lesz mint amire számítok - meglepetésszerű lesz a gyorsasága??
Köszönöm előre minden szakértő válaszát!
-
Mercutio_
félisten
-
jim bcs
nagyúr
válasz Mercutio_ #44641 üzenetére
adatnak felesleges a 7200rpm, rendszernek WD Scorpio Black, az intellipower kb.=5400rpm, neked ssd mellé
WD Red 1TB catch:16MB WD10JFCX
WD Blue 1TB catch:8MB WD10JPVXmiután a lemezkezelésben konvertálni fogod MBR vagy GPT lemezzé úgyis kapsz egy formázást ami után nem feltétlen szükséges
[ Szerkesztve ]
Beárazás: https://logout.hu/bejegyzes/jim_bcs/bearazos_topikok_listaja.html
-
mcs
veterán
A Seagate vinyònàl normàlis jelensèg a ,,morgàs" bekapcsolàskor , felpörgès közben?
-
-
Mercutio_
félisten
válasz jim bcs #44642 üzenetére
Ritkán mozgatok file-okat, de akkor sokgigát ("kölcsönzött" .mkv-k kipakolása külső 3TB-s RED-ekre) és olyankor a mostani 5400-as SGT tűnt a szűk keresztmetszetnek
Végül berendeltem mindkét vinyót, majd csinálok egy klónozást a mostani 1TB-sről és meglátom melyikkel végez gorsabban a macrium vagy az sima szekvenciális írás, és nem annyira mérvadó?
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
jim bcs
nagyúr
(#44649) mcs
mentsd le az adatokat sűrgősen ameddig letudod, nem véletlenül írtam azt amit, reméljük maradt még annyi időd(#44648) Mercutio_
értelek, én azt mondom elég az 5400rpm még mindig mivel nem napi szinten tolod, azért oszd meg mire jutottál[ Szerkesztve ]
Beárazás: https://logout.hu/bejegyzes/jim_bcs/bearazos_topikok_listaja.html
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hír Új 12 és 14 TB-os merevlemezek jönnek az év végére a Toshibától
- Hír 2020-tól gyorsan nőhet a Seagate HDD-k tárkapacitása
- Hír 14 és 15 TB-os merevlemezeket mutatott be a Western Digital
- Hír Nagy kapacitású héliumos Seagate merevlemezek érkeztek
- Hír Drasztikusan növeli az adatátvitel tempót konvencionális HDD-iben a Seagate
- Hír Alig van eltérés a HDD-k között a Backblaze megbízhatósági statisztikájában
- Hír Megérkeztek a Western Digital 10 és 12 TB-os Purple merevlemezei
- Hír Itt a Western Digital 14 TB-os PMR HDD-je
- Hír Hatékonyabb notebookokba szánt HDD-t mutatott be a Toshiba
- Hír Hagyományos irányt követő modellekkel frissíti vállalati HDD-it a HGST
- Hír Új technikával gyorsítaná a merevlemezek működését a Seagate
- Hír Seagate SkyHawk AI merevlemezek mesterséges intelligenciához
- Hír Egy év múlva érkezik a Seagate 20 TB-os HDD-je – HAMR technológiával
- Hír 40 TB-os HDD-ket ígér a Western Digital MAMR technológiája
- Hír Elsőként mutatott be 14 TB-os merevlemezt a HGST
- Hír 12 TB-os HDD-vel bővült WD Gold sorozat
- Hír Olcsó és gyors 8 TB-os merevlemezt hozott a Toshiba
- Hír Új HDD-családdal támadja az adatközpontokat a Western Digital
- Lesifotón és renderképen a Huawei Mate 70 Pro
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Milyen légkondit a lakásba?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Politika
- Milyen házat vegyek?
- 3D nyomtatás
- Milyen széket vegyek?
- Automata kávégépek
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest