- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Apple notebookok
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- NVIDIA GeForce RTX 3050 / 3050 Ti (GA107)
- Házimozi belépő szinten
- Melyik tápegységet vegyem?
- ASUS ROG Ally
- Nikon Z MILC fényképezőgépcsalád
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
-
PROHARDVER!
Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).
Kínai olcsó projektorok kapcsán: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
makkmarce
őstag
nem igazán, mert sajnos még az én optomám se tud 500-at se, nem hogy 1000-ret
ezért is lesz csere lassan. Simán eltudom képzelni, hogy pár kínai akár ledes, ami nem az alsó polcos 20 ezer forintos, veri az 5-7 évvel ezelőtti márkás belépőket, persze nem w2000-et, de van jó pár nála gyengébb gép.okoskodom, tehát vagyok
-
Ijk
nagyúr
válasz makkmarce #63653 üzenetére
Elsősroban a régi 0.95" DMD DC3, DC4 gépekre gondoltam, ezek tudnak 2000:1-5000:1 natív kontrasztot. Dinamikussal nem foglalkozom, mert zsákbamacska mennyire zavaró és kapcsolod inkább ki. Valószínűleg egy modern lézeres gép képes ezeket felülmúlni, elsősorban fényerőben ami szintén fontos tényező, de szvsz ahhoz legalább 0.66" DMD kell, és hopp már 1 millió felett is vagyunk. És akkor gondolkodsz hogy miért is vedd milliós lézerest 2000:1 natív kontraszttal ha 4000:1-est kapsz fél-harmad áron, legtöbbnknek még mindig elég 600-1000 lumennel? És akkor már ott vannak használt LCD gépek is natív 4k és 6000:1 feletti natív kontraszttal.
Ha játszanék ill. tv-multimédia lenne nagyrészt az igény akkor lehet jobb egy modern kis DMD-s gép, bár egy 250k-s F22-ben sokszor tudsz lámpát cserélni 400 ezerért.Dinamius kontraszt persze érdekes lehet, de az inkább egyéni preferencia. Ha bekapcsolva nem érzékelsz anomáliát akkor érdemes addig álíítani amíg kvázi észrevétlen, 4000:1-et ha eléri akkor már jó szvsz házimozira is.
[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
jurasa
csendes tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, hogy ár-érték arányban jó projektort válasszak.
Szobában vetítenék fehér falra.
faltól távolság 443 cm
max vetítendő képméret 300x169 cm
arányosan a képátló max 344 cmHálásan köszönöm a segítséget előre is!
-
makkmarce
őstag
A régi gépeknek megvan az előnye és hátránya, én a régebbi belépős kis dmd-s gépekkel összehasonlítva gondoltam a kínai 200 ezreseket. Az a baj, csak a kontrasztot nézitek megint (6-8000 lumenes fényágyukkal).
Próbálom intézni az új gépemet, Viktor leteszteli, és meglátjuk milyen lesz
Nekem a szín sokkal fontosabb, mint a kontraszt. A kontraszt hibákat kevésbé látom, mint az elmászott színeket, és már agybajom van, hogy akár 100 óránként kalibráltathatnám a lámpás gépet, mert bármikor bekapcsolom, mindig más színű. Most is indítottam a filmet tegnap, és ránézek, és ezmiafranc.. megint degradálódott valamit a lámpa, pedig csak félidős. Egy modern gép automata kalibrálással csodákra képes , remélem ez már csak rossz emlék lesz.okoskodom, tehát vagyok
-
Vhiktor
veterán
válasz makkmarce #63657 üzenetére
Köszönöm szépen a lehetőséget
ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi tesztelés: youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A█Jeti Specbos 2501 hires 2nm
-
Vhiktor
veterán
Első 100 órában mindenképpen, utána nem feltétlenül.
ISF Kalibrátor. Tv, projektor, monitor KALIBRÁLÁS PROFESSZIONÁLIS szinten Film Stúdióknak is. Spectrophotometer + Colorimeter! Bit perfect minta generátorral(YUV, RGB) tokeleteskep.wixsite.com/kalibralas █Profi tesztelés: youtube.com/c/tokeleteskep █ Klein K10A█Jeti Specbos 2501 hires 2nm
-
Ájvé
veterán
válasz makkmarce #63657 üzenetére
Hát igen, én ezeket nem ismerem, pont azért kerestem ilyen csak plugin play projektor amivel nem kell semmivel bajlódni, egyszer beállítom és jó. Biztos hogy sokkal jobbat vehettem volna az ilyen régebbi használt csúcs projektorokból, talán az a szerencse hogy sose láttam ilyet, kevés a viszonyítási alapom, így pedig ezzel is teljesen elégedett lehetek.
-
makkmarce
őstag
Sajnos igen. Az első 100 órában hivatalosan 15-18%-ot romlik minden lámpa, aztán utána szép lassan kenődik szét, és nálam egyre tompább lesz a kép. A színek is másznak, nem csak a fényerő, ráadásul egy ritka ronda árnyalatot vesz fel idővel. A másik bajom a központozás, ha mozgatom a kontrasztot/fényerőt, akkor sávosodik a kép, ami szintén nagyon zavar, szerintem egy LED-es majd finomabban tudja ezt is állítani. A színkerék zúgása szintén bajom az epsonok színei meg nem tetszettek (bár főleg nem élőben, hanem összehasonlító teszteket néztem csak, mikor mindkettő bekalibrálva egymás mellé téve mit mutat).
[ Szerkesztve ]
okoskodom, tehát vagyok
-
Ijk
nagyúr
válasz makkmarce #63662 üzenetére
Nyilvánvaló előnye új gépeknek a lézer, de számomra ez elporlik amíg "lefojtják" egy 0.45"-os DMD-vel. Mondjuk nem tudom hogy 500k alatti gépekben RGB LED és lézer van színkerék nélkül?
Ha lenne 1M körül 0.66" DMD-vel lézeres gép, 2000:1 natív, észrevehetetlen 6000-10.000:1 dinamikus kontraszttal, jól kalibrálhatósággal, legalább 1000 lumennel, 100% DCI-P3-al akkor már kezdenék is gyűjteni rá./人◕ ‿‿ ◕人\
-
makkmarce
őstag
ahogy fentebb írták W4000i lesz, csak szervizben van az autó meg 1-2 hétig, utána tudom intézni, mert nem bízom a postára. 0,66-os chip, színkerék nélküli. Nem 500k lesz sajnos, de most, hogy 2-3 évig vetítettem belépőssel, így már tudom, hogy kb mi zavar, és mi nem, illetve milyen funkciók kellenek.
Egy bajom van, hogy feleslegesen okos, az lenne a jó, ha lenne olcsóbban okosítás nélkül.okoskodom, tehát vagyok
-
Ijk
nagyúr
válasz proci985 #63664 üzenetére
A francia teszt alapján csak a felét tudja kontrasztban (1000:1 natív, 2000:1 dinamikus). Gondolom csak lézer fényereje lenne elég olyan íriszhez amivel már van natív 2000:1.
Mellékes, de vetítési táv miatt nem lenne jó.[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
makkmarce
őstag
ha megnézel egy epson ls11000-est(ami egy 700k-val drágább), az annyival tud többet, hogy az epson feketében lentebb tud menni, tehat az induló fekete szín az világosabb a benq-nál. Amint csinálnak egy olyan projectort, ahol ki tudod kapcsolni a lámpát, kész a végtelen on/off kontraszt, hiszen nullával osztasz
én pl ezt a tesztet néztem(W4000i = HT4550i, csak az az usa piacos változat):
https://www.youtube.com/watch?v=TjgXfRMtmSUokoskodom, tehát vagyok
-
Vhiktor
veterán
válasz makkmarce #63669 üzenetére
Már nagyon sok projektor trükközik így
-
BBéci
legenda
Az Epsonok dinamikus kontrasztja, amit írisz mozgatással értek el, nem tetszettek. Viszont a Runco LS-5-é szinte észrevehetetlen (köszönhetően a 200 fokozatnak), hogy folyamatosan be van kapcsolva. Olyan a feketéje, hogy keresni kell 21:9 esetén az alsó és felső sávokat.
#63670Ijk
A színei is teljesen rendben vannak, ha nem így lenne, már régen túladtam volna rajta. Pont tegnap állapítottam meg egy szép porcelán csésze és a benne lévő tea láttán, hogy embertelen jók a színei a gépemnek.[ Szerkesztve ]
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
BBéci
legenda
válasz jurasa #63674 üzenetére
Miért írtad le majdnem ugyanazt kétszer?
Mindannyian otthoni/itthoni használatra veszünk projektort és legtöbbünk megelégszik a full HD-val. Részben azért, mert a pár éves, csúcsközeli gépek olyanok, másrészt 1 millió alatt csak rezgetős (kamu) 4K/UHD-k vannak.
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
jurasa
csendes tag
-
torokjanos86
csendes tag
Sziasztok, lehet beszereznék egy pót izzót az x5000-hez tarcsiba. Esetleg tudtok ajánlani valami jó oldalt?
Koszonom
-
makkmarce
őstag
válasz jurasa #63674 üzenetére
használt, vagy új gépre gondoltál?
Bármilyen gépet is nézel, ami fontos, hogy megnézd, tud e abból a távolságból akkora képet amit szeretnél.
Ezt pl itt tudod megnézni:
https://www.projectorcentral.com/BenQ-W2000-projection-calculator-pro.htm#calc
Arra is figyelj, hogy a kábelt is el kell tudnod húzni a géphez, és be kell tudnod sötétíteni.okoskodom, tehát vagyok
-
jurasa
csendes tag
válasz makkmarce #63680 üzenetére
Új gép! Ez fix.
Nagyon jó az oldal! Köszönöm.
Úgy látom a távolsággal és a vetített képpel nem lesz gond.
Kábel sem okoz gondot és a besötétítés sem.
200-300 ezer között ha létezik új akkor az jó lehet.
Tudok projektor keresésre szűrni valahogy hogy a távolságot vagy a képméretet beírom?
Vagy hogy kell ezen paraméterek alapján kereseni, találni új projektort?
Köszönöm. -
BBéci
legenda
válasz jurasa #63681 üzenetére
A besötétítés nem elegendő, mert ha a falak, a plafon, a padló és a bútorok fehérek vagy világos színűek, akkor a legjobb projektor is csak a tudása töredékét fogja megmutatni.
-
makkmarce
őstag
válasz jurasa #63681 üzenetére
képméretre nem tudsz rákeresni, mert amilyen távolra teszed, olyan nagy lesz a kép.
fehér falra vetítenél, vagy vásznat is szeretnél?
Következő paraméterek alapján tudsz nézelődni:fényforrás alapján: lámpás, LED-es, lézeres legyen e a fényforrás. Jelen esetben neked inkább a lámpások jöhetnek szóba az ár miatt.
képalkotás alapján: 1 chip DLP, 3 chip DLP, LCD, LCOS... ebben az árban 1 chip-es DLP-t, és LCD-t találsz.
DLP-nél lehet szivárványhatás, ami zavarhat, LCD-nél zavaróbb lehet a kép életlensége a DLP-hez képest, és jóval érzékenyebb a koszra, porra. A DLP-nél zavarhat a színkerék zúgása is, szóval mindegyiknek van baja, mind kompromisszumos megoldás.vetítési táv alapján: arra ott a weblap amit linkeltem
Az adatlapon feltüntetett kontraszt érték kamu, ahogy a feltüntetett lumen(fényerő) is. (még annál is nagyobb eltérések vannak, mint amit az autógyártók hazudnak, hogy 2 literrel elmegy a V8 hibrid)
Tehát ezekkel nem érdemes foglalkozni, helyette érdemes inkább megnézni szintén a projectorcentral oldalát, ahol a kép méretéhez igazítva megkapod, hogy valójában milyen fényes lesz a kép. Mindenképp a tesztelt eredményt válaszd, ne a gyár által közöltet, mert annak nincs túl sok köze a valósághoz. Minimum egy 80 nits-et szerintem el kell érnie a beállított képhez állítva, mert érdemes egy 20-30%-ot rászámolni, ahogy degradálódik a lámpa is.
Valódi kontraszt értékeket valódi tesztekben találhatsz, de a kontraszt nagyban függ a környezettől, tehát egy világos szobában mért kontraszt az simán lehet 100:1 alatt is.
A kép méretét érdemes úgy meghatározni, hogy ne legyen közvetlen a fal/vászon mellett, főleg ha a fal világos, mert akkor nagyon sok visszaverődik rá, és tényleg élvezhetetlen lesz a kép.Ha találsz 2-3 szimpatikus új gépet, akkor itt a fórumon tudnak neked belőle választani, hogy szerintük melyik a jobb az általad elérhetőek közül.
A megadott árban nem rég @MrZenan vett egy belépős optomát, ő tudna róla beszélni, hogy mennyire elégedett vele.
[ Szerkesztve ]
okoskodom, tehát vagyok
-
pekob
tag
Sziasztok!
Az otthoni haloszobaba szeretnek venni egy hazimozi projektort, foleg Netflix nezesere. Korulbelul 2 meter tavolsagrol lenne a vetites egy 90 colos 16:9-es vaszonra. A sotetites megoldhato, van redony es fuggony is. Nem tudom, hogy eleg-e a full hd felbontas vagy inkabb a jovore nezve 4k-ban kellene gondolkodnom.
Varom a projektor temaban jaratos emberek velemenyet, tanacsait.
Segitsegeteket elore is koszonom szepen.Udv.: Pekob
-
m3ss
veterán
tv-n nem gondolkodtal? sotetites nem csak annyibol all, hogy kintrol beszurodo fenyt kizarjuk. elotted makkmarce amugy szepen osszefoglalta a lenyeget. ha a berendezesek es fal szine nem tul sotet akkor a visszaverodo feny rontja azert a kontrasztot, ezzel szamolni kell. kepminosegben (elesseg, kontraszt, fenyero) messze felulmulja a vetitoket egy tv. komoly vetitoket is, meg ha idealis kornyezetben van a projektor akkor is. igazan akkor jon ki a vetites elonye, ha joval nagyobb kepet tudsz vetiteni, mint amit egy tv nyujtani tudna.
ha veszel egy jo vasznat akkor meg egy olcsobb vetitovel se leszel messze egy 77-85-os tv aratol egyebkent.https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
Vhiktor
veterán
Sokkal jobb ezektől az a hisense tv. Biztos nem vennék projektort a feljebb általad leirtak alapján.
[ Szerkesztve ]
-
pekob
tag
válasz Vhiktor #63693 üzenetére
A "péjé" altal kuldott BenQ HT2150ST Projector 200 cm-rol 120" kepet is kepes vetiteni.
Igaz ez csak full hd es nem 4K. A konrasztja az valoszinuleg gyengebb mint ami egy tevenek van. -
péjé
őstag
Ilyet sztem akkor érdemes nézni ha tényleg nem házimozi építése a cél...mindenes, cipelhető , elpakolom ha akarom, a képminőség nem a legfontosabb szempont, stb.
A fényerejük sztem megkérdőjelez egy kicsit is komolyan vehető képminőséget így azt mondom hallgass Vhiktorra, vegyél egy nagyobb tévét. A linkelt benq minden tekintetben jobb mint ezek, ha bele szeretnél kóstolni a vetítésbe inkább arra indulj el.
Ha nem jön be akkor kis buktával ki tudsz szállni a projektből. -
proci985
MODERÁTOR
[link] ezekrol a mercury-tartalmu UHP lampakrol tudtok valamit?
techpowerup cikk tele tevedesekkel, ez minket is erint?
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest