-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
vargalex
félisten
válasz Rimuru #47748 üzenetére
Na, ez a bejegyzés nekem egy új információ. Mondtam, hogy nem vagyok tisztában az UEFI-vel. Legalább tudom, hogy mit kell tanulnom...
De gondolom akkor magán a miniPC-n futtatva abootctl install
parancsot, ugyan úgy elvégzi a műveletet.
USB esetén viszont ez automatikusan működik?[ Szerkesztve ]
Alex
-
vargalex
félisten
válasz Tóniszomszéd #47751 üzenetére
Ha jól tudom, akkor tipikusan a Kínából rendelt Windows-os tabletek ilyenek.
Alex
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Van egy Aspire One D257 (WSVGA LED (1024x600)/ INTEL ATOM N570 KÉTMAGOS CPU / 1 GB DDR3 / 320GB HDD), erre szeretnék rátenni valami Debian alapú rendszert. Az Ubuntu asztalkezelője nem tetszik, a Lubuntu volt az első gondolatom, de arról meg olvastam, hogy vannak anomáliák az asztalkezelőjénél.
Melyiket javasolnátok, aminek kicsi a hardverigénye? Leginkább netezésre, putty-n való mómolásra lenne használva, semmi extrára.
Jó lenne ha az adott disztró minden hardvert megfelelően használna alapból driverileg.
-
-
Balion
senior tag
Tudnátok segíteni?
Feltelepítettem az usb-s wifimhez a hozzá való drivert, mert a beépített driverrel (Linux Mint) csak nagyon lassan töltött le, gondoltam ez majd megoldja. EME leírás alapján csináltam, minden rendben ment. El is kezdett úgy villogni a wifim, ahogy szokott win alatt (előtte sötét volt), csak épp nem tudok egyik hálózathoz sem csatlakozni, csak karikázik.
Valószínűleg sikerült jól feltelepíeni, és a driver valóban a készülékhez való, jól megnéztem. Láthatóan rá is talált, mert amint írtam, villogtatja, ahogy kell, csak épp nem csatlakozik.
Mi lehet a probléma? -
Gyb001
senior tag
Sziasztok.
MiniPC-t akarok építeni. Vajon ez az alaplap kompatibilis lehet linuxal? Nem találok semmit róla.A bus station is where a bus stops. A train station is where a train stops. On my desk, I have a work station
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz Balion #47758 üzenetére
Ha egy parancsnak nincs kimenete a lefutás után, akkor gond nélkül lefutott, megcsinálta a mit kell. Bővebben nem tudok erre mit mondani, valahol használtam 8192-es wifit Linux alatt, nem volt vele gondom.
Gyb001: Üdv! Minden bizonnyal, nincs rajta semmi különleges.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Lathronos
őstag
válasz Balion #47758 üzenetére
Én is ezzel az egy módszerrel tudom a wi-fi-met működésre bírni, így tuti, hogy működik. A folyamat végén újra kell indítani a rendszert, addig nem fog működni a wi-fi.
(#47760) CPT.Pirk
Akkor te valami varázsló lehetsz, mert kernel patch nélkül még a 4.8-as kernellel sem működik. Próbáltam Mageia, Ubuntu, Chakra, Manjaro-val is, mind kudarcot vallott. 1-2 percig tényleg működik, aztán leáll.
[ Szerkesztve ]
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
nagyúr
válasz Balion #47762 üzenetére
Persze, hogy megjavult! Nem olvastad, itt varázslók is vannak.
(#47755) V.Stryker
Vagy a már ajánlott Xubuntu vagy a Mint XFCE, de szerintem a 17.3, a 18 nem tudom mennyire stabil, bár driverileg talán mégis azt kéne kipróbálni. Ugyanez Xubuntunál is, 14.04 v 16.04.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
törölt tag
Az vajon megoldhato, hogy a
newsbeuter
feed-t megnyitva alynx
egybol oda ugorjon, az legyen a legelso sor, ami a feednek a cime? Ezer eves notebookon lenyegeben azonnal, toltes nelkul olvashato barmi. -
Balion
senior tag
Biztos jó nagy hülyeséget kérdezek, de annyira még nem bízom a linuxban. Ha többször is neki futok egy program telepítésének (most pl steam, olyan lassan töltötte le magát a kliens, hogy nem lehetett kívárni), és cancelezem, törli az addig letöltött/telepített fájlokat? Megnézni sem tudtam, hová mit töltött le eddig, annyira el van dugva minden.
-
korobi
aktív tag
sziasztok.
csatolnék mount paranccsal egy hálózati nas meghajtót, de a bash-től a jelszóban szerepel egy felkiáltó je, és onnantól visszaírja a jelszavam maradék karaktereit és azt mondja "event not found"
mi a baja a felkiáltó jellel???illetve ha fájlkezelőben próblok belépni a nasra ott is visszadobálja a jelszó ablakot...
miért vannak ezek?illetve linux alatt megpingetem a nas nevét, és nem találja meg. külső webcímek máködnek, ip címmel megy de ha a szerver címét pingetem nem megy.
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz Balion #47767 üzenetére
"lassan töltötte le magát a kliens"
Próbáltál már másik kiszolgáló szervert?
Egyébként a Steam kliens teljes valójában néhány 100 MB.
du -sh /var/cache/apt/archives
sudo apt-get clean
Ezzel a két paranccsal meg tudod nézni, mennyi helyet foglalnak a letöltött csomagok, illetve tudod őket törölni. Vannak rá grafikus programok is pl. Bleachbit, de tudni kell kezelni.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
mefistofeles
addikt
Na én vagyok a tipikus "nem tudja mi a jó neki" arc.
Volt ugye, hogy pár hete szakítottam a windowsal és felkerült a Manjaro. Kicsit kemény diónak tűnt ezért jött a Mint amiben nagyot csalódtam. Sem a design sem a sebesség nem volt hasonlítható a manjarohoz. Az ubuntunál nem tudtam "kezeltetni" a kijelzőt így szégyenszemre visszamentem windowsra. de már ez sem tetszett, egyre lassúlt, jöttek az apró problémák....
Szumma szummarum vissza ment a manjaro. (majd csak beletanulok) Most is piszok gyors és nagyon tetszik, ráadásul saját magam (persze lestem) frissítetem a csomagokat telepítés után, mégpedig terminálból!
Most testre szabom, beállítgatom aztán már csak a tanulás van hátra.Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......
-
zoltanz
nagyúr
válasz mefistofeles #47771 üzenetére
Mondjuk a Linux-okkal egy lapon említeni egy hátulgombolós Wondows-t.
A BSD sem rossz amúgy, kicsit küzdeni kell vele, ha desktop-ra akarod használni, az igaz. -
mefistofeles
addikt
Melyik torrent klienst ajánljátok? (első meglepetés, alapból egy sincs benne...)
qbittorrent, deluge?Érdekes, pár napja ugyanezt szedtem le és akkor még emlékeim szerint a deluge? (de valamelyik biztosan) benne volt.
[ Szerkesztve ]
Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......
-
zoltanz
nagyúr
válasz mefistofeles #47774 üzenetére
Én a Transmission-t ajánlom ha elérhető.
Seed szervereken is ezt használtam sokat, megelégedéssel. -
kispx
addikt
Transmission vagy qBittorent. Mindkettőt megelégedettséggel használtam.
-
lev258
veterán
válasz growler #47780 üzenetére
Én is megnéztem most.
Terminálból telepítettem octave-ot és megvannak a letöltött csomagok. Synaptic-ot is indítottam, de ezután se tűntek el. Ha viszont használom a Synaptic-ot (telepítek vagy törlök), akkor persze törli azokat a fájlokat is, mert aktívan működik.
Végeredmény: az általad említett beállítás csak akkor működik, ha a Synaptic-ot is aktívan használja az ember. Egyébként nem. Fura is lenne, ha rendszerszinten működne, hiszen a Synaptic mostanság már nem alapfelszereltség, másrészt egy teljesen független szoftver.[ Szerkesztve ]
-
Balion
senior tag
Köszi nektek!
lev258:
du -sh /var/cache/apt/archives
erre a parancsra 540MB-ot dobott fel.growler:
amikor bejelöltem amit mutattál, és rámentem a már meglévők törlésére, akkor ez az 540 MB eltűnt, szuper! -
growler
őstag
válasz lev258 #47781 üzenetére
Úgy tűnik igazad van. Én is kipróbáltam, terminálból telepítettem valamit, és utána
ott voltak a fájlok az archivesben...sőt még egy leállítás / indítás után is.
(pedig nekem tiszta szokott lenni az archives - ilyen szempontból.)
A "sudo apt-get clean" viszont törli őket. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Qbittorrent és Ktorrent. Mindkettő frankó.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
BoB
veterán
Ha már beindult a szavazás, akkor qbittorrent
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
Sonja
nagyúr
-
Lathronos
őstag
Én maradok a jól bevált Transmission-nél, 8 év alatt még nem okozott csalódást, mióta használom. Van belőle qt és GTK verzió is, kinek mi kell.
[ Szerkesztve ]
Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733
-
Dr.FantastiK
őstag
dehogynem !
a QBittorent benne van, legalabbis a 16.08 -ba igen.
Main full time job : >>> The ultra fast money producer !!!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Az jutott eszembe, hogy milyen jó a Windows felhasználóknak, mert nekik nem kell terminállal szívni. Oh wait.
Ha el akarsz távolítani olyan programot Win10-en amit a cég vagy az oprendszer előtelepítője nem szeretne, akkor nyitni kell egy powershellt admin joggal, majd kiadni kisbetű-nagybetű helyesen egy ilyen parancsot:
Get-AppxPackage *3dbuilder* | Remove-AppxPackage
Szóval lényeg, hogy a Windows sokkal felhasználóbarátabb, ezt jegyezzétek meg. - Még vadászom, hogyan lehet gyártói szemetet eltávolítani...
Gondoltam megosztom ezt a sztorit veletek, mert belezsibbadt az agyam.
[ Szerkesztve ]
-
-
nagyúr
Srácok, kijött az Apricity os végleges verzióban. Szerintetek milyen a rendszer? Egy Elemenentary os-t nyúzok laptopon meg egy pc-n is. Hozzá képest milyen a rendszer?
"Ha egyedülállóval találkozunk, mindegy, mit mond, de biztos, hogy nem azért van egyedül, mert élvezi a magányt, hanem mert már megpróbált beilleszkedni a világba, de az emberek újra meg újra kiábrándítják."
-
Balion
senior tag
Feltelepítettem a flashplugint ezzel a paranccsal: sudo apt-get install flashplugin-installer
Váltanék chromiumra, ezért le szerettem volna törölni ezekkel:
sudo apt-get remove flashplugin-installer
sudo apt-get remove adobe-flashpluginSikerült is, de telepítésnél 28MB-ot szedett le, törlésnél vszont kb 1MB körül törölt. Hogy van ez?
-
lev258
veterán
válasz Balion #47799 üzenetére
Még nem foglalkoztam a leszedésével, viszont a telepítése úgy zajlik, hogy lényegében csak egy script-et töltesz le, ami aztán letölti a fájlt az Adobe-tól. Könnyen lehet, hogy eltávolításnál utóbbi megmarad, mivel az nem a rendszer hatásköre. A locate libflash paranccsal meg tudod keresni.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest