- Az ASUS ROG Delta II gamer headset tesztje
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- SSD kibeszélő
- Milyen monitort vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Új hozzászólás Aktív témák
-
j0k3r!
senior tag
some men just wanna watch the world burn...
-
LeventeV
senior tag
Sziasztok!
A jelzáloghitel elengedésbe a 12. hetet betöltött magzatot is beleszámítják, vagy meg kell születnie ahhoz, hogy igényelhető legyen a támogatás?
Januárra várjuk a picit és ő lenne a 3. gyerkőc, de nem várnék a támogatás igénylésével, nehogy időközben eltöröljék. -
hurenzon
senior tag
Na a héten 2 ingatlant is sikerült eladni .
az egyik egy Pest Megyei családi ház ( felújítandó )
Itt 3,4% alku volt . Készpénzes vevő . Ez eleve eléggé ár alatt volt .Másik egy balatoni nyaraló , inkább építési telek .
itt alku nélkül sikerült eladni . Érdekes , hogy pint nem hirdettem már több , mint egy hete , mert komoly érdeklődő nem volt . Ezt nagyon jó áron sikerült eladni . Itt is készpénzes vevő van.[ Szerkesztve ]
-
Livius
őstag
válasz Vision #26776 üzenetére
Én a Kondorosi lakóparkban vettem 1 éve egy kb 26 m^2-es lakást, és nem éreztem túlárazottnak az újjakhoz képest. Amikor megláttam, hogy az erkély rozsdamentes és még valós anyagokból van a lakás megcsinálva, meg a folyosó és lift is, nem gondolkodtam egyáltalán azon, hogy egy mostani hulladékból épített vadi újat kéne venni inkább helyette.
Gigabyte GA-Z170-D3H, Intel Core i7-7700K, Corsair Vengeance 2x8GB DDR4-3600MHz, Intel 545s 256GB SSD, MSI GeForce RTX 4060 Ti 16GB VENTUS 2X BLACK 16G OC
-
_NCT
őstag
válasz Livius #26806 üzenetére
Egészen addig mondod ezt, amíg nem költöznek körbe szomszédok. Nem tudom melyik ütem, de az anyaghasználatról annyit, hogy rosszabb mint egy panel, zajban biztos. A vadi új lakásban az egyik ablak vasalata törött volt, így sikerült átadni. Sebaj, legalább az ablakoknál akkora hőhíd, hogy a párkánynál laza 9-10 fok különbség van, konkrétan áramlik be a hideg levegő és nem, nem az ablak tömítetlenségével van baj. A lift nagyobb esőben beázik, lehet látni, ahogy folyik le a víz az ajtókról. Általában működnek legalább.Ha a kondorosi minőség, nem akarom tudni mi az ami nem az.
Szerencsére csak bérlem, ugyanakkora méretben mint amit Te vettél.
A proli lakóközönségről ne is beszéljünk, hála az U alakú kialakításnak mindent is hallani, a visítós k*rvákat hajnali 4-ig.
[ Szerkesztve ]
-
Madwe
nagyúr
Én a környéken laktam s ott béreltem a motoromnak garázshelyet. Azért azt a pusztulatot ami ott végbement pár év alatt. Egyrészt tényleg tele van dolgos lányokkal, az még nekem is feltűnt, pedig csak párszor járkáltam a földszinti kijárat s a garázs között másrészt a tisztaság teljes hiánya, kiégett elromlott eszközök mindenfele... a facebookos csoportba is beléptem, hátha érint vmi hír, hát az is sokat elmond arról mik folynak ott... szóval nem tudom ütemek között mekkorák a különbségek, de amelyikben én jártam (gyanítom az még az elején épült, mert az volt a fehérvári kondorosi sarkán) az pusztulat volt - de nem látom be miért várna más sors a többire. Első 1-2 évben lehet még annyira nem jönnek ezek ki, de aztán hajjaj. Viszonyítási alapom van, anyám lakása a szintén itt nemrég emlegetett Nádorligetben van. Na az régebbi építésű, mégis rend, tisztaság van (valszeg ez csak a lakóközösség és a közös képviselet kérdése) s nincs rohadva, működik minden s esztétikailag is rendben van.
-
veterán
...mégis rend, tisztaság van (valszeg ez csak a lakóközösség és a közös képviselet kérdése) s nincs rohadva, működik minden s esztétikailag is rendben van.
Ez simán csak költség kérdése. Nálunk is mindenki lázadozott, mert rohadt magas a kk., de aztán elmagyarázta a közösképviselő, hogyha heti 2 takarítást akar a nép, meg portaszolgálatot, meg 0-24 gondnoki ügyeletet, az bizony ennyibe kerül. A lakók 99%-a megértette, az 1% meg tehetetlen. Ez amúgy nagyon sok társasház rákfenéje. Szépen lecsoffad minden a karbantartás hiánya és a spórolás miatt. Aztán lehet utólag rákölteni a tízmilliókat. -
HdRew
őstag
válasz Vision #26812 üzenetére
Azért a közös képviselők is megérik a pénzüket adott esetben. Kőbányán az egyik 20 millióval lécelt le. Szerencsére nem nálunk.
Mikor kiköltöztem a feleségemhez a 16-ba, itt szép rend volt. (Európa lakópark.) Aztán 2 éve átvette a Közös Kép társasházkezelő a dolgokat, mert nem voltak megelégedve a korábbival. Na azóta csak még rosszabb lett minden. Ráadásul Újpesten is ők vannak a feleségem unokatestvérééknél, ők most ott akarják leváltani őket.
-
Drizzt
nagyúr
[link]
Sajnos a DH-n meg nem talaltam a szokasos ho legelji elozetes becslo hirt, de Portfolionak mar megvan a tartalma.Juniusra mar nem tartott ki a majusban mert erosodes, eves szinten tekintve. Akkor ~20%, most meg ~30% a csokkenes az elozo evi azonos idoszakhoz kepest. Elotte meg 40-50%-ok voltak a tipikusak. Csok kivezetes miatt tranzakcio szam novekedest varnak a masodik felevre.
"
Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.
A májusi erősebb hónap ellenére a 2023-as első féléves adatok jelentős visszaesést mutatnak. Az idei első félévben összesen 43 987 adásvétel történt, amely a tavalyi (2022) első félévhez képest 41%-os, az erősebb 2021-hez képest 47%-os, de még a járvánnyal sújtott 2020-as év első feléhez képest is 26%-os elmaradást mutat.
Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.
"I am having fun staying poor.
-
félisten
válasz Vision #26808 üzenetére
Nekem tobb igazsagugyi szakerto es statikus mondta, h 1985-2000 kozott volt a magyar epitkezes aranykora, 2000 utan a lakaspiaci boom mellett nagyon gaz dolgok epultek. Biztos irtam mar, h a kornyeken van egy 1-2 eves kicsi lakopark, 2.8M/nm aron adtak, most indulnak a perek, mert nem csak hogy szarul van megepitve, de konkretan nincs is benne a falban az, ami a tervdokumentacio szerint kellene, hogy legyen
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
veterán
Ezen nem lepődtem meg, de nyilván nem általános. Mi is megnéztük, hogy kivel szerződünk, megmozgattuk asszony kapcsolatrendszerét (konkrétan volt szaktársa az egyik tervező). De akinél nincs ez meg, annak ez lutri. Viszont illúzió azt gondolni, hogy réginél ebbe nem tudsz beleszaladni. Az öreg, lecsoffadt bérházak pedig időzített bombák.
-
HoTDoG
tag
1-2 éve közel 3 milliós nm ár és ezt kapta? Elképesztő.
Pedig aki már megteheti, hogy ilyen értékű ingatlant vegyen, az valószínűleg elért már valamit az életben, ergo, alapos, eszes, utána jár a dolgoknak, stb. Szóval gondolom nem csak a lottó ötösök tették le az asztalra a pénzt, hanem sikeres emberek, akik utána néztek kitől, mitől veszik. Mégis benyelték.
De a következmények nélküli országban mi várható a pereskedés után? A kivitelező már vagy felszámolás alatt vagy úgy sem fog tudni fizetni. -
HoTDoG
tag
Valóban nem. Az viszont elvárható lenne egy jogállamban, hogy ennek ellenére ne kelljen magáti kiképeznie akárkinek abból, hogy a legtöbb ember számára élete legnagyobb és legfontosabb befektetését/beruházását hogyan ne bukja be és menjen rá az összes idegszála. Persze ha szemfüles is pórul járhat. Azt hiszem ez lett volna a mondandóm lényege.
-
veterán
válasz HoTDoG #26821 üzenetére
Messzire vezet ez a dolog. Nyilván az van mögötte, hogy nálunk a lakosság 99%-ának egyetlen szempontja van: az ár. Hogy olcsó legyen. Hogyan tudsz olcsó lenni? Dobós cégekkel, feketézve, tróger minőségben kivitelezve. Mégis mennyi olyan lakásvásárló van, aki az e-beszámolón megnézi, hogy kivel köt szerződést? 0,001%?
Egy barátom ablakokkal kereskedik, és alig bírják a versenyt a többiekkel, mert azok a már említett dobós cégekkel forgalmaznak, garanciális ügyintézést nem vállalnak, panaszok esetén bebuktatják a bizniszt. Mégis hozzájuk mennek a vásárlók, mert 5000 forinttal olcsóbb az ablak. Ezt nem lehet jogszabályokkal megfogni, a lakosság egyszerűen ennyire szegény és ostoba. Ezek teljesen organikus gazdasági-társadalmi folyamatok.
-
veterán
válasz concret_hp #26824 üzenetére
Tök egyszerű a válasz: ott nem nyomorog a lakosság nagy része. Bármilyen marketing elemzést ha elolvasol, K-Európában a top priority: ár. Nyugaton meg mittomén, az 5. helyen áll ez.
-
Stanlee
őstag
válasz concret_hp #26824 üzenetére
Nemetorszagban jellemzo a kozbeszerzeses projekteknel a bedoles. Mivel fontos az olcsosag, sokszor valaki megajanlja, majd ha nem tudja megcsinalni, bedonti a ceget.
Ahol korabban dolgoztam foiskola, ott volt egy nagyjabol 30 millios epites, egy kb. 50k euros reszfeladatot elvallao ceg bedolese miatt 1 evet kesett a projekt atadasa. Ami miatt nagyon bosszanto volt, hogy aki megcsinalta a kulso lepcsoket valami potom osszeggel tobbert vallalta el, ugy hogy rohamtempoban kellett megcsinalnia.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
veterán
válasz freaghill #26828 üzenetére
Talán a legfontosabb: hallgass a józan eszedre! Én korábban azt hittem, hogy a herminás bűnözőknek befellegzett. És nem, még mindig vannak olyan madarak, akik bedőlnek nekik.
Nézd meg, hogy kitől veszel, vagy kivel építtetsz! Ha van egy cég, ami felépített már tizensok irodaházat, meg több ezer lakást, akkor valószínűleg nem fog bebukni a közeljövőben. Ne írj alá előnytelen szerződést, ne fizess előre 90%-ot (pont most kaptam ilyen hirdetést)! Olyan dolgokat lehet erre írni, ami más esetben teljesen logikus lenne, aztán mégis sokan belebuknak.
[ Szerkesztve ]
-
instantwater
addikt
válasz Vision #26825 üzenetére
Ne aggódj, Angliában is beázósra csinálják a vadiúj tetőt, és "véletlenül kifelejtik" a lefolyóból a szagelzárót.
Pedig itt aztán nagyon vastagon fog a ceruza az új házaknál.
Itt nem a vevő, hanem a kivitelező spórol a minőségen, és eladja drágán a silányat.
Akik meg építik... jobb, ha nem angolok, aki meg marad az nagyon keleti, Román, Bulgár, Indiai, stb. -
-
veterán
válasz instantwater #26831 üzenetére
Pedig itt aztán nagyon vastagon fog a ceruza az új házaknál.
Már előbb is akartam írni a 2,5-3 milliós nm árakra. Az, hogy valami szubjektíve drága még nem biztos, hogy objektíve is az. Simán lehet, hogy ezt az árat is csak úgy lehet normális margin mellett tartani, hogy szar minőségben csinálod a kivitelezést. -
HdRew
őstag
válasz Vision #26829 üzenetére
Aranyosak, hogy csak tüntetnek, mikor 5 éve nincs lakásuk. Itt már szerintem durvább dolgokat kéne csinálni, mert itthon semmilyen jog nincs, ami az átlagembereket védené..
Megnézed a különböző értékeket, saját tőke, tárgyi eszközök, rövid/hosszú lejáratú hitelek, mindezt 2-3 évre visszamenőleg. Ha valahol nagy változás történt, akkor ott arra rákérdeztünk. De szerintem nem ez a döntő egyébként, csak valamelyest jó szűrőnek is. (De ha nem is értesz hozzá, arra nyugodtan kérdezz rá, ahol azért szignifikáns változás állt be, valamelyest ott is tudsz tapogatózni, hogy mennyire bullshitelnek. Illetve nyugodtan írd be keresőbe, vagy írj chatGPT-nek, hogy ez a változás miért lehet pl.) Mi azért mertünk belemenni, mert már sok lakást átadtak és beszéltünk helyiekkel is, hogy mit várjunk el a kivitelezőktől. Illetve egy tényleg profi ingatlanos jött ki hozzánk, aki minden kérdésünket megválaszolta akkor, míg más helyen ilyenre már nem igazán adtak, és a kérdéseinkre a válasz az volt, hogy a műszaki rajzban keressük ki.
December körül kezdték el építeni, most végeznek a burkolással, remélhetőleg szeptemberben jön a használatbavételi engedély és még idén költözhetünk november/december körül. Eddig tetszik, ahogy dolgoznak. -
dzsampi
tag
Sziasztok!
Jelenleg folyamatban van az építkezésünk.
Nagyjából 25-30 millió forintot tudunk önállóan kiköhögni hitel nélkül.
35-40 millió forintra van még szükségünk.Ti hogyan vennétek fel a kölcsönt? Van valami ötletetek, hogy hogyan lehetne ebben a nem túl szerencsés időszakban normális kölcsönt felvenni?
-
axioma
Topikgazda
válasz dzsampi #26836 üzenetére
Szerintem azt vedd figyelembe az atlagnal jobban, hogy mennyire sarcolnak meg, ha kivaltod masik hitellel.
Ehhez viszont _lehet_, hogy hitelkozvetito reven hozzajutsz, mig utcarol beesve nem. Raadasul alig van hitelfelvetel, rad fog erni egy nem pekbol atkepzett is.
De azert hacsak nincs tuti embered, nezz korul, kb. melyik banknal szamodra mi van a piacon, ne tudjon megvezetni [meg vicces ha nem arulja el a bankot, de te felismerve a kondiciot igen ;-) ] -
balojazz
aktív tag
válasz dzsampi #26836 üzenetére
A kérdés túlságosan általános. Használd a bank360.hu lakáshitel kalkulátorát első közelítésben, ott sok paramétert be lehet állítani. Nyilván jelzáloghitelt építésre, gondolom, az építtetővel kötendő építési szerződéssel lehet felvenni (vagy ilyesmi). Ha kalákában nyomjátok, az bonyolítja a dolgot. Ha jelzáloghitel-képesek vagytok, akkor is számíthatsz qrva nagy törlesztőre. Mondjuk 40 misit veszel fel 20 évre, akkor 85 misi körül fizetsz vissza, az évi több, mint 4 misi, oszd el 12-vel a havi törlesztőért, nem fogod nagyon akarni. De ha be tudsz csokozni, teljesen más lesz a dolog, legjobb nyilván a fullos csok zöldhitellel meg babaváróval, a másik véglet meg a személyi hitel, kettő közt a piaci kamatozású jelzáloghitel, de az is kemény. Jobban specifikáld, az összeg nem mond semmit. Aztán ott van még a JTM, hogy egyáltalán fölvehetitek-e a törlesztő mérete miatt.
[ Szerkesztve ]
Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.
-
axioma
Topikgazda
válasz balojazz #26839 üzenetére
Me'g mindig nem fogom engedni hogy a nominalis szummat barki is ijesztgetesre vagy plane osszehasonlitasra hasznalja! Nincs olyan hogy xy millat fizetsz vissza, mert almat adsz ossze krumplival. Aki ehhez ragaszkodik legyen szives masik topikban rontsa a levegot, most csak off-ba tettem, de legkozelebb az ilyeneket torolni is fogom!
-
balojazz
aktív tag
válasz axioma #26840 üzenetére
Nem ijesztgetésnek szántam. Laikus kérdésre gyorsan igyekeztem reagálni. Magam is laikus volnék, de ezzel a kalkulátorral állítottam be tavaly, hogy a szumma visszafizetendő 15 misire 15 évre 18 misi legyen, havi fix 100 kiló végigfix törlesztővel. Ha valaki gondosan beállítja a törlesztőt, elkerülhetetlenül megkapja a teljes visszafizetett összeget is. Ha ettől megijed, akkor módosítani kell. Nem hinném, hogy a példám elrugaszkodott lenne.
-
Mercutio_
félisten
válasz axioma #26840 üzenetére
Olyan szempontból van jelentősége a nominálnak, hogy a visszafizetendő összeg meghatározza a törlesztőt.
Az nagyobb gond, hogy visszafelé lett levezetve a dolog.
Én inkább azon a vonalon vinném végig a számolgatást, hogy ekkora hitelhez mennyi a törlesztő, és ahhoz mekkora jövedelmet vár el a bank, azt a kérdező tudja-e teljesíteni, illetve, ha kiesik egy kereset/csökken a bevétel, akkor se okoz-e gondot a törlesztés.
Ezen felül azt is ki tudja kb. kalkulálni, hogy mennyit tud törlesztőre szánni, az alapján mennyi hitelt vehet fel, ha ez több mint amire szüksége van azt érdemes-e berakni pl. PMÁP-ba 1-3 évre ezzel csökkentve a hitel költségét.Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
HdRew
őstag
válasz balojazz #26843 üzenetére
Abból a szempontból bajos a végeredményt írni, hogy tényleg ijesztő lehet. Erre viszont a legjobb példám Anyósomék, még a '90-es években kezdtek el törleszteni egy lakáshitelt, majd 2014-15 körül futott ki, a havi törlesztő volt 1000 forint. Nem tudom mekkora lesz az infla az elkövetkező 10-15 évben, de vélhetően akik jó fix kamattal tudtak beszállni, azoknak később nem lesz problémája törleszteni.
[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
Nyilvan a havi torleszto (ami aktualis) megjelenitese valid. De nem fogom engedni hogy egymast hulyitsek a laikusok a szummaval. Vagy aki ragaszkodik hozza, az elobb adjon 10M kolcsont nekem, en a vegen nem 18-at, hanem 20-at adok vissza, oruljon, csak hat 20 ev mulva egyben! [3.5% eves kamat, mig nekem pmap-ban a 10M mar a masodik ev vegere uszkve 13.5M lesz, onnan mar csak eves 2.2%-ot kell benthagynom, a tobbit folozhetem].
-
axioma
Topikgazda
válasz balojazz #26846 üzenetére
Ne haragudj, de a matematika az nem ez. A gazdasagi matek plane nem, ott kifejezetten uldozik a jelenertekesites nelkuli osszeadast a cashflow-n.
Raadasul ott a latvanyos peldam hogy szar az osszeadassal hasonlitas, es megis veded, felelmetes!
Maradjunk abban hogy vagy nem adogattok ossze, vagy mentek a modikhoz es levalttatatok engem. En itt a szakmailag nem helytallo allitasokat irtani fogom, amig itt vagyok. [Bar a jelen pelda azt mutatja, hogy felesleges idot/energiat pazarolni ra, me'g csak pillanatnyi elgondolkodasra se kesztetett teged, remelem azert van akit igen.] -
balojazz
aktív tag
válasz axioma #26847 üzenetére
Dobtam neki egy példát egy olyan hitelről, aminek a törlesztője havi 350 ezer, ami még magas inflációs környezetben is sok évig fájni fog, ha ugyan megadják a JTM miatt. Megadtam a 2 végletet is a szuperjó és az extraszar kondíciókkal, plusz javasoltam egy kalkulátort. Te meg erre árnyékokkal harcolsz, képzelt ellenséggel. Nem kell túlgondolnod.
-
rwin5
őstag
Sziasztok!
Nem akarok spammelni, bedobtam ezt a kérdést a WiFi csoportban is, de hátha esetleg itt talál válaszra.
+ kiegészíteném egy kérdéssel, hogy a szomszédok jóváhagyása nem kellene egy ilyen szerkezet esetén?
Édesanyámék szomszédjában lett egy ilyen antenna (pontosan a fal mellett van, ami elválaszt a szomszédtól), amit nem is paranoia miatt kérdezek, hogy lehallgatnak-e hanem, hogy mi lehet ez?
Van a családban, aki érzékeny az elektroszmogra. Nyilván az ő házukra telepítették, szóval ők is ott élnek, csak gondoltam megkérdezem, hátha valaki tudna felvilágosítást adni.
A kép nem adja vissza, de ilyen 10-15 méter magasra saccolnám.Köszi!
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- MIUI / HyperOS topik
- Okos Otthon / Smart Home
- Milyen NAS-t vegyek?
- BMW topik
- Az ASUS ROG Delta II gamer headset tesztje
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Android szakmai topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest