- Milyen videókártyát?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen alaplapot vegyek?
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen monitort vegyek?
- OLED TV topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz Csabroncka #26600 üzenetére
MNB mindenkori iranyado kamata sosem lesz magasabb az inflacional, vagy max atmenetileg. Es ev vegere benezunk boven 1 szamjegy ala inflacioban. Szerintem lesz tere a lakashitel kamatoknak is csokkenni. Jovo ev ilyenkor lehet 6% lesz az alapkamat.
[ Szerkesztve ]
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
sakal83
addikt
válasz Oppenheimer #26601 üzenetére
Mi koze van egyebkent a magyar alapkamatnak a banki jelzaloghitel kamatoknak gyakorlatban? Komolyan kerdezem, mert mar most 8.25% ami boven az alapkamat alatt van.
[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
válasz Oppenheimer #26601 üzenetére
Ellenkezo varakozasok, ev vegen megnezzuk [Sztem cipokanallal fogjak betolni 10% ala.]
A naptaramban pont van egy ilyen, hogy 1 het mulvara az egyik topiktag mar emelkedo lakasarakat vizionalt (sajna nem irtam oda hogy mikor, vagy fel eve vagy 1 eve lehetett). Ez eleg lathatoan nem jott me'g be... -
Oppenheimer
nagyúr
válasz axioma #26603 üzenetére
Olvasol rendszeresen portfolios elemzeseket a temaban? Ugy tunik nagyon sima lesz az 1 szamjegy, konnyen mehet 9% ala is az inflacio a jelenlegi ardinamikabol kiindulva.
[link]
Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.
A mai meglepetés fényében szinte biztosnak tűnik az év végi egyszámjegyű inflációs mutató.
- véli Virovácz Péter. Szerinte amennyiben nem érkezik energia/üzemanyagár-sokk, úgy akár már novemberre is elérhető lehet a 10 százalék alatti mutató. Ugyanakkor a tartósan magas inflációs környezet veszélye még nem hárult el.
Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
válasz Oppenheimer #26605 üzenetére
Ezert irtam, h meglatjuk. Sztem ha maradna benne tartalek, majd jon egy plusz kormanyzati penzbeszedo lepes... lasd a csomagolasokra mar most tudjak h lesz brutal dragitas.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz axioma #26606 üzenetére
Ha huznak vmi varatlant (uj adok), akkor is azert kell par honap hogy beepuljon az arakba. Sztem az inkabb csak a jovo evi inflaciot tartana magasabban. De igazad van, ez nem elhanyagolhato felfele mutato kockazat
-
félisten
válasz Oppenheimer #26604 üzenetére
A lakashitelkamatokat alapvetoen a kockazatmenedzsment befolyasolja. Mivel a bank tud a semmibol penzt teremteni (ahogy ezt egy korabbi vitaban mar jol korbejartuk, kb. erre: https://prohardver.hu/tema/mibe_tegyem_a_megtakaritasaimat/hsz_98632-98632.html), ezert ha egyszeruen nezzuk, akkor az 1% kamaton is nyernek. Viszont a likviditas megorzese erdekeben folyamatosan be is kell hoznia depozitokat, amikre viszont kamatot kell fizetnie. Ez a kockazatmenedzsment az, ami vegso soron belovi a hitelkamatokat -- a bank addig emeli a hitelkamatot, ameddig el nem eri a piaci es szabalyozoi kornyezetnek megfelelo hitel/depozit aranyt. Nyilvan a betetek es hitelek idobelisege is fontos, tehat ha 15 evre lekotsz 100 forintot a banknal, akkor a bank mas (nagyobb) kockazatot tud vallalni a hitelkihelyezesnel is.
(Tehat, csak h biztos meglegyen: a bank nem a beteteket hitelezi ki, hanem a semmibol teremt penzt, de a betetek megiscsak szuksegesek a megfelelo likviditasi, stb. kockazatszinthez.)
while (!sleep) sheep++;
-
Segal
veterán
válasz Csabroncka #26600 üzenetére
Most ne a FED-et és az EKB-t nézd, hanem a hazai-t. Az meg régóta nem emelkedett.
Azt sem állítom hogy rövid távon beesik a hitelkamat, de lassan szerintem csökkenni fog, meg ha nagyon nincs érdeklődő a bankok előbb-utóbb engednek is a marzsból mert a kisebb haszon is jobb a semminél.
Szóval én csak abból indulok ki hogy ha a pmap kamat idővel esni fog (márpedig idővel mindet utóléri a végzet), az alapkamat idővel elkezd majd lefelé csordogálni, a bankoknak is egyre jobban kelleni fognak a hitelesek és végül hogy az itthoni "legtutibb" befektetési stratégia az ingatlan (most is az menne, ha nem szállt volna el az állampapír kamat) akkor idővel megint az ingatlanok felé fog terelődni a nép. Persze az egy teljesen más kérdés hogy ez mikor fog bekövetkezni és kapkodni sem kell mert 24 közepén már sokkal okosabbak leszünk. Csak azt mondtam hogy ha ma kéne megtippelni az időpontot, akkor én azt mondanám az első fecskék akkor azért megérkezhetnek. Ez persze nem azt jelenti hogy akkor mindenki azonnal adná el az állampapírját és rohanna ingatlant venni, de ha megérzik a vérszagot az ingatlanosok akkor nem lesznek szégyenlősek az árazásnál és idővel ez hozhatja el a fordulatot hogy ha azt látja a hétköznapi ember hogy ugyan hoz az állampapírja is x pénzt, de az ingatlan ára is lassan indul felfelé akkor már messze nem az a helyzet hogy az állampapíron reál értelemben kicsit bukik, az ingatlan meg a totális bukó, hanem azt hogy ma még (mármint majd 24-25-ben valamikor) állampapírral kicsit jobban keres ugyan, de az ingatlan is elkezdett drágulni.Tapsi: Na ez mondjuk igaz.
[ Szerkesztve ]
"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
sakal83
addikt
válasz Oppenheimer #26604 üzenetére
En is csak velelnezem, hogy befolyassal van a kamatokra az Ekb kamatszintje is, igy ezert az MNB csokkentese meg nem feltétlenül alapozza meg a csökkenést. 8.25% egyebkent mar nem horror magas. Sztem 6% ala jopar evig nem lesz itt tér.
-
Pfiucska
aktív tag
válasz Oppenheimer #26607 üzenetére
Sok ido mondjuk nem fog kelleni, informacioim alapjan a gyartok mar targyaljak az EPR miatti áremeléseket juliusra, igy legkesobb osszel megjon az..
iPhone 11, PS5, 18’ cbr500r, 23’ Octavia 2.0 TDI
-
j0k3r!
senior tag
Egy 2008 után bekövetkező elveszett évtizeddel (vagy időben felével) nem számolsz az ingatlanpiacon? Jelenleg technikai recesszióban az ország, amit azért "nem érzünk", mert a nyugat európai országok egyelőre nincsenek abban, vagy csak nagyon a határán eveznek egyelőre. Mi lesz, hogy ha az ECB kamatemelései adnak ezeknek az országoknak egy gyomrost jövőre és jön itthon egy "igazi" recesszió (értsd: megugró munkanélküliség, csődhullámok, stb.)? Szerintem elég sok a bizonytalanság, és nem biztos, hogy az ingatlanpiaci dip-et egyből meg kell venni, csak azért mert ez működött a "pénznyomtatós", alacsony inflációs, magas nyomású 2010-es években.
some men just wanna watch the world burn...
-
Drizzt
nagyúr
Szerintem az arazasok alakulasanal joval kisebb az ingatlanosok hatasa, mint azt feltetelezed. Vegso soron az arak valtozasanak az akadalya a tulajdonos.
Nagyon egyszeru pelda:
- Tavaly volt x tranzakcio. Y atlagar
- Iden van x/2 tranzakcio. Y atlagarArak nagyjabol ugyanott vannak. Igy az ingatlanosok jutalekanak az osszege kb. fele annyi, mint tavaly(atlagban). Ha ezzel szemben az arak mondjuk 0.8Y-on lennenek, de ugyanugy x darab tranzakcio lenne, akkor az atlag ingatlanos altal felmarkolt jutalek 60%-kal tobb lenne, mint igy. Az ingatlanosok valodi erdeke az, hogy porogjon a piac. Ha magas aron megy, akkor az csak extra, de a tranzakcio mennyisege onmagaban erosebb faktor.
Persze ez a gyakorlatban nem igaz, mert a sales szakmakban kifejezetten eros a koncentralodas az ugyesebbek korul.Nem veletlen, hogy szinte kivetel nelkul sirnak a youtube-on az ingatlanosok, hogy az eladok csokkentsenek arat. A majusi adatokra meg megvaltokent tekintenek, hiszen csak 20% korulivel kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Nagyon biznak benne, hogy ez trendfordulo. Lehet az, lehet nem. Korai meg megitelni, fogadni arra fogadnek, hogy nem.
I am having fun staying poor.
-
félisten
Na, a varosi CSOK-ot kukazzak.
while (!sleep) sheep++;
-
Morgenstern
tag
Szerintetek ezek után nagyobb városokban van érdemi esély árak csökkenésére/stagnálására? Mit gondoltok erről, hogyan befolyásolja az árakat?
-
Villa7
tag
válasz Morgenstern #26630 üzenetére
amit eddig nem vettek meg mert drága azt ezután se fogják, ami eddig jó áron volt eddig is elvitték.
-
favagoJoska
tag
válasz Morgenstern #26630 üzenetére
Reálértéken lehet esés, de szerintem inkább csak jobban be fog fagyni a piac.
Egyébként pontosan az történik ami várható volt. Mivel ez a kormány szavakban nem a megszorítások kormánya ezért egy olyan megoldást találtak ki, hogy azt tudják mondani ők még emelték is a támogatásokat, miközben a valóságban masszív megszorításról van szó. Nem tudom milyen arányban van a falusi vs városi igénylések száma a CSOK-nál, de gondolom jóval nagyobb arányú a városi.
Nem hinném, hogy most majd jól összecsúsznak a falusi és városi ingatlanárak. Hanem az lesz, hogy a falvakban szépen beépül az árakba a támogatás emelés. A városokban pedig próbálják ezt lekövetni az eladók, de csak kisebb érdeklődés lesz rá. Az eredmény pedig szerintem egy még bafagyottabb piac lesz.[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
válasz favagoJoska #26632 üzenetére
Ki a fene fog falura menni emiatt?
Aglóba költözés korlátait pedig épp most láttuk az elmúlt 2-3 évben.
Nincs lóve az infrastruktúra fejlesztésre.
Nincs bölcsi, orvosi rendelő, vízellátás.Urbanizációs korszakban ---> városoknak kevesebb lóvé = megszorítás
[ Szerkesztve ]
-
favagoJoska
tag
válasz attiati #26633 üzenetére
Erről beszélek. Ez a tökéletes megszorítás. Kommunikációban bővült a támogatást, a valóságban meg ahol bővült ott úgyse nagyon fogják felvenni, ahol meg felvennék ott meg megszűnt a támogatás...
De ne félj, ez nem fogja megakadályozni az eladókat hogy pikk-pakk beépítsék az árakba a támogatást.[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
válasz Vision #26635 üzenetére
Városok vonzáskörzetében igen.
Rengeteg = építheted ki az infrastruktúrát újra? Vagy mindenki visszajár a városba?
Egyébként szándékosan nem Bp-et írtam, hanem városiasodást.
Bp-en pedig kevesebbet ért arányaiban a csok, így eddig is biztosított volt a falvak előnyben részesítése.
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
válasz Vision #26637 üzenetére
Nem nagyon vannak van 1 iskola, ahonnan vagy elhordják a nagyszámú kisebbség miatt a gyerekeket valamelyik szomszédos településre, vagy csak szimplán alacsony színvonalú az oktatás. (már 20 éve is az volt a kisebb (4000 fő alatti) településeken amiket a rendelet érint)
Ha a nagyobb városokban is tanárhiány van, szerinted kik és milyen színvonalon tanítanak vidéken?
Nem véletlen, hogy Pest megyét és az osztrák határszélt kivéve még a nagyobb városok lélekszáma is csökken van pécsi, egri ismerős és ahogy ők úgy a baráti körük is ha nem küldföldre ment, akkor Bp és környéke, vagy nyugati hatérszél és ingázás, a vidék jelen helyzetben elesett.
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
veterán
válasz Mercutio_ #26638 üzenetére
Középiskolát nyilván nem fogsz találni egy faluban, általánost pedig megoldja az iskolabusz, vagy a helyközi járat. Szerintem ezek a problémák túl vannak fújva. Anno 20 éve 10 éves koromtól én is buszoztam a szomszéd városba, nem pusztultam bele. Ettől még nem lesz élhetetlen egy falu. Asszony Szombathelyen nőtt fel a belvárosban, a helyi elitgimibe járt...várj csak, elmondom: helyijáratos busszal. A falvakban óvodai kapacitásból felesleg van, jellemzően nincs gond a közművekkel sem. És még egyszer, azokról a falvakról beszéltem, amelyek ipari központok vonzáskörzetében találhatóak. Ezek simán hasítanak.
Amúgy az iskolakérdés problémáihoz nem kell ám falura menni! Haveromék a XXII-ből próbálták a XI-be beiratni a kölyküket suliba. Elárulom, hogy nem sikerült.
-
Mercutio_
félisten
válasz Vision #26639 üzenetére
Nem középiskoláról beszéltem
Iskolabusz nincs mindenhol, és már bocs, de az, hogy te 20 éve hogy közlekedtél nem releváns a jelenlegi népesség összetétel, közbiztonság, stb. szempontok mellett
szerk.: Persze, hogy felesleg van óvodai kapacitásból, hisz a fiatalok nagy része elvándorol, már nem ott születik meg a következő generáció.
Szombathely, népesség 37ezer fő vs. rendelet 4ezer fő alatti települések. szerk.: És mennyi ideig utazott azon a buszon, max. 1/4 óra?
Btw. Autógyárakon kívül van érdemi ipari központ itthon? (kétlem, hogy akkugyár nagy vonzerő lenne manapság)[ Szerkesztve ]
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Revolit
senior tag
válasz Vision #26639 üzenetére
Akkor te vagy inkább a kivétel, aki azt mondja, hogy én is szomszéd faluba jártam busszal suliba, nem volt nagy szám. Az emberek nagy többsége aki így járt suliba, azóta is átkozza.
Sok mindent lehet, kérdés praktikus-e. Én biztos nem szívatnám a gyerekem ezzel...
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Mercutio_ #26640 üzenetére
Csak arra utaltam, hogy városon belül is buszozol (tömegközlekedsz). A közbiztonság nem tudom, hogy hogy jön ide, semmivel sem rosszabb, mint mondjuk 20 éve.
Általános iskola sokkal kevésbé releváns a többség számára, mint a középiskola. De általánosból is bőven vannak jók vidéken. És még egyszer, Budapesten sem válogathatsz az általánosok között. A kölyköd mehet a körzetibe, vagy magánba, és csókolom.
Autógyárakon kívül van érdemi ipari központ itthon?
Hogyne lenne. Első kézből például Tatabánya ugrik be, ahol van kb. 20 gyár. De kisebb városokban is előfordul ilyesmi. Szóval nem kell temetni a falvakat, melós családok oda szorulnak ki a városokból.
#26641Revolit
Hja, nyilván szopó volt buszozni, de az élet már csak ilyen. Mármint oké, nem szívatnád a gyerekedet ezzel. Csak ha nincs pénzed városi házra, akkor ez az opció marad. Vagy neked mi a megoldásod?[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
Itt volt hogy az infla konnyen gyorsan 10 alatt lesz? nem csok de a tobbi bejelentes mar emeszti is a maradek "eddigiekbol szamolt" elonyt.
-
Mercutio_
félisten
válasz Vision #26642 üzenetére
Közbiztonság úgy jön, hogy mire a gyerek beér a közeli városba elvették a zsebpénzét, mobilját, stb. a nemzetiségi megoszlás ugyanis a kistelepüléseken egyre inkább rossz irányba tolódik (ez egy 2018-as cikk azóta tovább nőttek az arányok)
Általános iskola nem lehet kevésbé releváns, hisz az ottani színvonal alapján dől el, megy-e és milyen középiskolába a gyerek. Itt már eleve hátránnyal indulnak a vidékiek, de azok aránya is nő, akik csak a 8 általánost végzik el...
"Szóval nem kell temetni a falvakat, melós családok oda szorulnak ki a városokból."
Érzek némi ellentmondást: Mivel a korábban általam linket térképen is látható, hogy vidéken szinte mindenhol a kisebb városok és a falvak népessége is csökken, így inkább azt mondanám a vidéket temetjük, nem csak a falvakat...
Másrészt aki oda szorul ki az a leszakadó réteg, hisz már a vidéki kisvárost sem tudja megfizetni, ez szintén nem egy sikersztorira utal, inkább leépülésre...Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Madwe
nagyúr
válasz axioma #26644 üzenetére
A járatsűrűség falukban valóban rosszabb, de azért ahol napi 2-3 pár járat van azért nagyon elhagyatott falu lehet. Ahova mi jöttünk, az 2-3k fős falucska, mégis óránként van buszjárat mind budapestre mind a közeli vasútra (ami amúgy 5p kocsival s onnan meg fél óránként 20-30p alatt budapesten vagy a belvárosban)
Van bölcsi, 2 ovi (ebből egy igen jó magán) s általános is a faluban, de a közeli városban meg végtelen. S mindenhova be lehet jutni (kivéve a magánovit, ott évekre előre be vannak telve)
Szóval azért bőven vannak élhető faluk, persze nyilván ilyen helyeken az árak is inkább városi mintsem falusi árakon vannak. Cserébe értelmes telekméretekkel, meg állattartással stb (persze legtöbb embert mindkettő inkább elriasztja ) -
veterán
válasz Mercutio_ #26647 üzenetére
Még egyszer: válasszuk ketté az alföldi tanyavilágot, és azokat a falvakat, amelyek ipari központok agglomerációját alkotják!
Közbiztonság úgy jön, hogy mire a gyerek beér a közeli városba elvették a zsebpénzét
Ez Nógrádban, vagy Borsodban releváns, de a legtöbb helyen nyilván nincs így.
Általános iskola nem lehet kevésbé releváns, hisz az ottani színvonal alapján dől el, megy-e és milyen középiskolába a gyerek.
Oké, csak itt most az egész vidék versus főváros tengelyen mozogsz, miközben nem erről beszélünk. Arról beszélünk, hogy vidéki kisváros versus agglomerációjában lévő falu. És tök egyértelmű, hogy a budapesti középosztály gyerekei sokkal jobb sulikba jutnak el, mint a vidéki gyári munkáséi. És ez nem az általános iskolán múlik, illetve kevéssé azon múlik.
Másrészt aki oda szorul ki az a leszakadó réteg, hisz már a vidéki kisvárost sem tudja megfizetni...
De ez a többség, ezt kell megérteni. Egy gyári melós jó esetben keres nettó 400 ezret. Miközben vidéken már egy kisvárosban is a családi ház
30-40 millió(storno, nálunk a faluban kerül annyiba, a szomszéd kisvárosban 60+) körül mozog, vagy bőven felette. Ezért szorulnak a családok ki a falvakba. Ez nem a leszakadás jele, ez a realitás. Ettől még ezek az emberek nem a társadalom söpredéke.True. Azt érzem, hogy itt mindenki leragadt a nógrádi cigányfaluról szóló riportoknál. Ahol én felnőttem (egészen kis falu), ott csúcsidőben félóránként járt a busz, de legrosszabb esetben is óránként haza tudtál jutni. Most meg már eleve szinte mindenkinek van kocsija.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Politika
- Milyen videókártyát?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Fotók, videók mobillal
- Futás, futópályák
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest