- ASUS ROG PG32UCDM: OLED csúcsmonitor tesztje
- 2025-ben jöhet az Intel Panther Lake processzora
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Hővezető paszták
- SONY LCD és LED TV-k
- Milyen alaplapot vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kompakt vízhűtés
- Milyen videókártyát?
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
Hirdetés
-
Spyra: nagynyomású, akkus, automata vízipuska
lo Type-C port, egy töltéssel 2200 lövés, több, mint 2 kg-os súly, automata víz felszívás... Start the epic! :)
-
Két fontosabb újítással megjelent az iOS 17.5
ma Az EU-ban webről is telepíthetők ezzel appok, illetve bővül a nyomkövetőkre való figyelmeztető rendszer.
-
Biomutant - Premier előzetesen a Switch kiadás
gp Mostantól a Nintendo hibrid konzolján is játszható a teljes változat.
-
PROHARDVER!
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
válasz 72lakiluk #82949 üzenetére
"legyen darálós", és a link is automata gépes oldalra mutat, szóval igen, azt keres.
Syler123- ha itt nem kapnál választ (elég kevesen automatázunk)akkor a kávékorzón próbálkozz, ott van automatás topik.Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
-
HÁZIGAZDA
válasz mdav88 #82953 üzenetére
én 110-re szoktam előmelegíteni a gene-t, aztán 240-nel végig, esetleg a legelső reccsenés után picit visszaveszem -- de itt és én azt tapasztaltam egyelőre, hogy nem éri meg visszavenni, mert ki sem recseg rendesen, jobban járok, ha mp-re elkapom, hogy mikor állítsam meg (nem szokott sikerülni ).
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
syler123
veterán
válasz 72lakiluk #82949 üzenetére
Sok időt igényel? Nem tudom, lehet nem lenne hozzá türelme. Nagyon nem vagyok otthon a kávéfőzők világában, nem is kávézok, de a szüleim rendesen fogyasztják és lefőzik a kb 12 személyes szarvasival a kávét és arra a napra kb megvannak. Vagy délután újrafőznek, nem tudom, de az tuti hogy melegítenek is. Szeretnék nekik valami modernebbet, tehát reggel ne kellejen a kávéfőzőt tömni stb, hanem kb 2-3 naponta. Azt hittem ez megoldható a linkelt készülékekkel.
soldier2: köszi, megnézem azt az oldalt.
[ Szerkesztve ]
-
72lakiluk
tag
válasz syler123 #82956 üzenetére
Bocs, felületesen futottam át írásodat és nem jött le elsőre, hogy automatára gondolsz, ami biztosan jó lesz nekik. Irodában Magnifica S van, ami két éve üzembiztos. Bár a kávéját nem iszom, mert csíbóval, bravossal és hasonlókkal etetik a többiek a keretedből találsz jót.GL.
-
pacuha69
csendes tag
válasz PeterAgos #82952 üzenetére
240-ig felviszem. Ez a konkrét kàvénàl úgy volt, hogy 7perc 180 fok, aztàn 4,5 perc 240 fok, 2perc 215 fok. (Kenya Ikinu). Nem veszem ezt azért annyira szentíràsnak, mert egy ideig bizonyos kàvéknàl jól működött a 0-ról végig 240 fok is, de ennél az elsőt így csinàltam, és nem lett jó. Aztàn kezdtem kísérletezni. Màs kàvéknàl is végig akarom ezt jàtszani.
-
pacuha69
csendes tag
Amikor először olvastam erről a szárítási fázisról, akkor sokat próbálkoztam vele. Nekem is volt, hogy sikerült, volt hogy nem. Aztán egyéb helyekről azt hallottam, hogy az ilyen kis gépeknél nem érdemes ezzel próbálkozni, hanem végig kell tolni 240-en és kész. Akkor elkezdtem e felé menni és így is voltak egész jó pörköléseim is. így kezdtem ezt a kenya-i kávét is, és jellegtelen lett.
-
72lakiluk
tag
válasz phranxinatra #82966 üzenetére
Gondolom így adja ki az optimális töltöttséggel az adott kosár a maximumot magából. A kosárba megfelelően tömörített őrlemény távolsága a felsőszűrőtől. Ha nem így lenne, akkor elég lenne egy szimpla meg egy dupla kosár aztán raksz bele amennyi jólesik
-
72lakiluk
tag
válasz phranxinatra #82970 üzenetére
Nem biztos, hogy a fél g a megoldás, csak akkor ha a tamper talpa a 'pont jó' távolságra van tekerve. Én úgy tapasztaltam, hogy nálam alapos őrlemény előkészítés után a tampert ráhelyezve a kosárra kb 2-3 mm ( inkább 3 ) maradjon, amit én nyomok majd le. Szerintem ez lehet a kb. 10-12 kg-os erő.
-
vicces1
aktív tag
válasz phranxinatra #82966 üzenetére
Egy adott kosárba bele kell tenni azt a mennyiséget amit megkövetel a térfogata, ez már sokat vesézett téma, és egyik alaptényezője a megfelelően elkészíthető presszónak.
(az a baj, hogy elég sok van)
0,5-1-2gr eltérés lehet a kávé fajtája, pörkölés miatt.
Ahogy én tapasztalatom pl. az 58-as 18gr-os kosárba előfordulhat, hogy egy sötét, sötétebb, pörkölésű esetleg robusztát is tartalmazó kávéból, amit durvábbra is kell őrölni elég a 16,5gr. Ezek általában olcsóbb blendek, persze nem feltétlenül.
Nos, a prémium arabica világosabbra sütött babokból, +a fajta jelleg miatt pl. egy Yirgacheffe, vagy most ez a Colombia simán 19-20gr-al töltve megfelelő, és ezek viszont háromszoros áruak.
Tehát így jön ki, hogy a jóból sok fogy.
Ami segítség mikor elkezded próbálgatni a kávékat, hogy egy 14-18gr - osnak mondott kosárba elsőre 18gr-ot teszel, aztán a tömörítés után már látod is, hogy jó lesz, vagy nem (egy idő után látod)
Az alultöltött kosár nem lesz jó, az enyhén túltöltött még nem biztos.
Aztán felírod, hogy pl. XY kofi 17,5gr, a másik meg 18gr, stb.
Hirtelen ennyi, esetleg a többiek kiegészítik.[ Szerkesztve ]
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
BlacKSouL
addikt
A Brita Intenza típusú (feltételezem kevertágyas) vízlágyító szűrők alján rendszerint van egy állítógyűrű, melyet 3 fokozatban (A, B, C) lehet állítani a vízkeménység szerint. Tudja valaki, hogy a szűrőn, illetve a működésén fizikailag mit módosít ennek a gyűrűnek az állítása?
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
grizlisandor
addikt
Úgy néz ki, hogy lesz jövőhéten egy felújított GC-m sz.zs. tophiktársunknak köszönhetően.
Tuning, majd kicsit később, ha ráéreztem a presszókávézásra.Gyári szűrőkkel érdemes használni, ha igen, hány gramm kávé menjen a simpla/dupla kosárba?
Ha nem, akkor visszaolvasva(link) erre(link) cseréljem?12 gram kávé lenne a szimpla adag, 18gram a dupla, jól gondolom? +/- felsőszűrő távolsága, amit kiad.
Csápájev írta, hogy 58.6mm tamper kell, de nem látok fragolánál raktáron, így nem baj, ha csak 58.5 mm(link)-es?
Kezdő kávénak ajánlották(link)
Paljoc blendjei között. Locavore, Choco Madnes, Indian Choco jó lehet kezdetnek, kipróbálnám a GetUp-ot onnan. Esetleg más?Olvasom, hogy 1 hetet ajánlott pihentetni, ha frissen pörkölt a kávét.
Utána mehet a fagyóba kiporciózva.Olvasom, hogy a dupla adagot 47, a szimpla adagot 30 ml-es pici mézesüvegbe(link) mehet.
Daráló edigital-nál(link) most a legolcsóbb, ingyen szállítással.
-
72lakiluk
tag
válasz grizlisandor #82978 üzenetére
Az IMS 12/18 ok., de az expolygonnál sokkal olcsóbb szerintem.
-
-
troszti
aktív tag
-
BlacKSouL
addikt
válasz soldier2 #82981 üzenetére
Nem hagyott nyugodni, így szétszedtem egy régit.
Röviden: a gyűrű egy vastagabb része eltakarja vagy szabaddá teszi azt a két apró megkerülőfuratot (1-et vagy kettőt, állástól függően), ami fölött az elmúlt években simán átsiklottam. A gyűrű alá a vékonyításnál simán be tud menni a tartályból a szűretlen víz, és a megkerülő furaton át hozzákeveredik a szűrt vízhez. Nem tudom, hogy mekkora lehet a normál esetben a szűrőn átáramló víz mennyisége, és ugyanakkora szívóhatásnál mennyi szűretlen víz keveredik így hozzá, mindenesetre a két furat kb. 0,4-0,5 mm átmérőjű lehet.
1; 2; 3; 4Aláírás (nem kötelező megadni)
-
freaghill
őstag
válasz 72lakiluk #82979 üzenetére
Magyarul akkor ezzel kéne kezdeni, ha 0-ról akarom összeállítani a setupot?
Palmtamp-ot úgy beállítani, hogy a tömörített pogácsára ha teszek egy 100 Forintost és felrakom a gépre akkor épp hogy látszódjon a körvonala.
Ha ez megvan, akkor meglenne a Palmtamp beállítása.
Innen már csak a kávé mennyiségével és az örlővel kell játszani, hogy 25-32mp alatt folyjon le 1:2 arányban a kávé?
-
phranxinatra
aktív tag
válasz sz.zs. #82974 üzenetére
Az annyi, amennyit beállítottál, nem piszkáltam.
(#82976) vicces1: Köszönöm, kimerítő válasz volt. Az a baj, hogy közel sem tudok annyi kávét meginni, amennyit főzni szeretnék/kéne, kiöntözgetni meg utálom. Van olyan hogy túltömöríti az ember a pogácsát?
(#82985) 72lakiluk: Tamperközelben csak este leszek, de 12mm-re lett állítva, ha jól emlékszem.
-
adp
őstag
azért ennyire ne ajánlgassunk szerintem látatlanba a filteres eszközt, főleg, ha az illető automatát keres, én imádom a filtert azonban a nem atomfizikás résszel nem értek egyet, sokkal körülményesebb és kiszámthatatlanabb egy filter mint egy presszó, sokszor van, hogy mindent ugyanúgy csinálok, FP-be cupping szerű felöntéssel és mégsem ugyanaz az eredmény... azért egy jól beálltott automata egy közepes pörivel ritkán szar és könnyebben értelmezhető egy olyannak aki mondjuk szarvasizott/kotyogózott elötte.
-
SlayerSub
tag
Érdekesség szempontjából kérdezem csak, akárkitől, az automaták, akár a drágábbakat is figyelembevéve, hogy gyátják a cremát? Nyomásfokozó segítségével, vagy tudnak maguktól 9bart? Nehéz lenne nekem elképzeni, hogy a műanyag konstrukció tud olyat mint egy GC vagy Silvia...
-
72lakiluk
tag
válasz phranxinatra #82987 üzenetére
-
adp
őstag
válasz SlayerSub #82991 üzenetére
a 9 vagy bármennyi bárt, egy ulka tudja, egyébként csak delangyival van tapasztalat, azaz azt szedtem már szét, de az fokozós.
koxx: Nem arról van szó, hogy egyszerűbb vagy nem egyszerűbb, hanem hogy teljesen más a két ital.. A filter kávé nagyon lágy, teás jellegű, ami tényleg elöbb hasonlít egy teára mint egy espressora/ristrettora amit az automata főz. Van akinek ez totál nem jön be.
[ Szerkesztve ]
-
vicces1
aktív tag
válasz phranxinatra #82987 üzenetére
Az elején a tanulás része, hogy rossz, túl gyors vagy befulladt lefolyások lehetnek, Lesznek.
Eleve az őrlőt be kell állítani.
A Gaggia-ba kell egy szűkítő, a nyomás tényleg legyen 9bar körülre állítva, ipari felső szűrő olcsó dolog, és az IMS kosár nagyon meghálálja azt a 4500ft körüli árát.
A túltömörítés, túl nagy erővel tömörítés nem jelentős probléma, néha kipróbáltam, hogy mennyire változik a lefolyás, nem számottevő ha megfelelő az őrlés finomság és a mennyiség, viszont a ferdén tömörítés annál inkább. Ezt egy naked karral jól láthatóvá lehet tenni.
Normál kifolyónál ez a hiba nem lesz látható, viszont nem küldöd magad szembe forró kávéval, ha közelről belenézel.Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
iatti
aktív tag
válasz sz.zs. #82999 üzenetére
időnként megcsíptem a tutit de most délután nem sikerült.délután rámentem a 1:2 arányra,amit többször is ajánlottak itt.meg is mértem,kb 40g lett a 18.5-ból.érdekes hogy nem lett sziruposabb,és keserű lett.a kesesűség gondolom a magasabb hőfok miatt volt,de a sűrűséget nem értem.az idő kb 50s volt.lehet vissza kellene állni a kotyogóra kevesebb a macera.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- ASUS ROG PG32UCDM: OLED csúcsmonitor tesztje
- 2025-ben jöhet az Intel Panther Lake processzora
- Xbox tulajok OFF topicja
- Képeken az egyik kameráját elvesztő Sony Xperia 10 VI
- Óra topik
- Toyota topik
- iPhone topik
- Xbox Series X|S
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen