Megkezdődött az Intel aktuális csúcsgyorsítójának hattyúdala

A vállalat új rendszerbe már nem fog szállítani Ponte Vecchio dizájnt.

Az Intel az előző év januárjában prezentálta a Ponte Vecchio kódnevű gyorsítók specifikációit, de valójában a termékcsalád sosem tudott nagy áttörést elérni. Persze pár rendszer azért épül rá, többek között ott az Aurora, amely jelenleg a második helyet foglalja el a leggyorsabb szuperszámítógépet összesítő, top500.org listán.

Nagy jövője ugyanakkor már biztos nincs a Ponte Vecchio dizájnoknak, ugyanis a ServeTheHome információi szerint az Intel közölte a partnereivel, hogy új rendszerbe már nem fognak ilyen gyorsítókat szállítani, ne is rendeljenek belőlük. Azt nem tudni, hogy a Ponte Vecchio gyártása leáll-e, ez attól függ, hogy mennyi hardvert sikerült felhalmozni, de az biztos, hogy ha gyártásban is marad, az elkészülő mennyiség nagyon vissza lesz fogva.

A már kiépített, Ponte Vecchio kódnevű gyorsítót használó rendszereket az Intel támogatni fogja, így az esetleges bővítésükre, valamint a meghibásodott hardverek cseréjére van még lehetőség. A szoftveres háttér fejlesztése természetesen nem áll le.

A Ponte Vecchio egyébként technikai szempontból egy korát megelőző hardver, az egyetlen gond vele, hogy túl komplex ahhoz, hogy kellően olcsón lehessen gyártani, miközben nem elég gyors a konkurens megoldásokhoz viszonyítva, így a nagyon drága gyártást sem lehet magas árcédulával kompenzálni. Az utódnak szánt Rialto Bridge sem fog elkészülni, de ezt már múlt tavasszal bejelentette az Intel.

A jelenlegi tervek szerint a leváltó majd 2025-ben érkezik, méghozzá Falcon Shores kódnéven. Ugyanakkor ez sem a terveknek megfelelően készül el, ugyanis végül nem egy host CPU-val egységes memóriát biztosító dizájn lesz, hanem tradicionális, dedikált fedélzeti memóriával rendelkező gyorsító. Az Intel azonban sosem zárta ki, hogy egy későbbi fejlesztéssel a várva-várt, mélyebb integráció is megtörténik a Falcon Shores által indított sorozaton belül.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Előzmények

Hirdetés