- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákka Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Híres régészprofesszor segíti a GeForce-ok eladását
- NVIDIA® driverek topikja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung LCD és LED TV-k
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- TCL LCD és LED TV-k
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákka Kínát
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Milyen TV-t vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
-
PROHARDVER!
Ez itt, az elektronikával hobbiból foglakozók fórumtémája.
Lentebb összegyűjtötttem néhány elektronikával kapcsolatos, hasznos linket.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz szoke12 #78852 üzenetére
Bármire állíthatod és még könnyen számolhatod is, miután a TL431 lényege, hogy a vezérlőkapu 2,5 V (pontosan 2,495) feszültsége felett kezd vezetni, méghozzá nagyon határozottan komparál, ez is előnye.
Azaz nem csak úgy "átmenetesen", mint egy dióda lanyha jelleggörbéje.
A TL431 precíziós söntstabilizátor szinte minden kapcsolóüzemű tápegység alkatrésze mellesleg, nagyon elterjedt.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz baly81 #78854 üzenetére
Ha melegítéssel ragasztható, vannak ilyen technikák:
https://www.aliexpress.com/wholesale?SearchText=LCD+cable+welding+tool
Tehát a hőálló szilikongumi segítségével viszik át a hőt és a páka legyen szabályozható hőmérsékletű. Bár a linken nem csak olyan szerepel, viszont aránylag gyenge, 40 W-os páka, ami a gumin keresztül talán nem okoz kárt.
Egyébként 40 W nem olyan kevés, mint hinné az ember, régen a Minifor páka csak 20 W-os volt, de lehetett vele ügyködni.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz baly81 #78854 üzenetére
Vissza kell melegíteni, régebben hőlégfúvóval csináltam, de azzal elég felemás eredmények születtek, néha megolvadt a szalagkábel és kuka lett az egész. Most már úgy csinálom, hogy egy vastagabb lapból egy csíkot (füzetborító pl) rakok oda ahol az üveg/panel és a kábel találkozik, és a pisztolypáka hegyet vegighúzom (és közben nyomom is rá) a papíron, így nem olvad meg a fólia. Nem szabad túl sokáig melegíteni a hegyet, de keveset se mert akkor hatástalan. (kb. 1 mpig nyomod majd elengeded a páka gombját,majd elölről az egész) Rá kell érezni. Ha már színeződik a papír a hőtől kb jó. De ez inkább csak akkor ha minden mindegy, bár eddig elég sok kidobásra ítélt cuccot sikerült így feléleszteni, gameboy, vérnyomásmérő, óra, telefon, és mind működik amai napig is. Igaz a vérnyomásmérőn mégegyszer meg kellett csinálni, mert ott még bátortalan voltam. Nem akartam eddig szólni róla, mert könnyen ki lehet végezni vele örökre a dolgokat, semmilyen felelősséget nem vállalok a dologért. CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE!
[ Szerkesztve ]
-
baly81
aktív tag
válasz Gyula84 #78857 üzenetére
Köszi mindenkinek a melegítős megoldási tanácsokat.
Van itthon forrasztó pisztolyom, Weller pákám is, kicsi és nagy is. Forrasztó állomásom is van. Sőt, digitálisan szabályozható (50-650 °C) hőlégfúvóm is. Azzal nemigen teszek kárt benne, olyan 80 fok környékére beállítva. Első nekifutásra szerintem ezt választom.
Beszámolok róla nektek mire jutottam.
Köszi még egyszer a tippeket!Ne mássz fára, ha nem tudsz úszni, mert elüt a villamos!
-
-
Oryctolagus
tag
sziasztok,
egy 3,5" -es jack kábelt szeretnék bekötni az autórádiómba.
Ford Focus mk 3.
van AUX kivezetésem a kesztyűtartóban, de valamiért nincs ott aljzat csak a helye.
A rádió típusa BM5T-18C815-DF, google több találatot dobot csak középső részre, 18C815.
Találtam több pinout útmutatót de egyik sem volt pontos, szerintem.
Talán ez a videó volt a legközelebb hozzá.
Nem tudná valaki megmondani melyik pinre is kellene ráforrasztani azt a 3 veztéket?
Ha minden igaz a 17 pinre megy a RIGHT a 18-ra a LEFT és a 6-ra a GND.
Ez a leírás is segíthet #15. hozzászólás.
[kép] [kép] [kép]Per aspera ad astra.
-
törölt tag
válasz Oryctolagus #78861 üzenetére
-
darvinya
titán
Nincs meg a lengő csatlakozódban a kivezetés, így annélkül nem lehet bekötni.
Ha jól emlékszem, ebbe IDC, molex érintkező kell.(nem ugrik be pontosan melyik)Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
tordaitibi
veterán
leweegee2 jól írja,
mieőtt szétborítod az autót, meg kéne bizonyosodni hogy a fejegység szoftveresen, azaz van-e aux bemeneti lehetőség a menübe,
és hardveresen, azaz egyáltalán ki vane vezetve az aux helye és a bemeneti választó ic vagy a dsp, vagy bármi ami ezt kapcsolja, egyáltalán tudja a funkciót?
Ha bármelyikre nem a válasz akkor sajna felejtős.
Nagyon gyakran több széria, több modell nyák lapja teljesen egyforma, és a beültetett alkatrészektől függ a majdani tudás. -
Oryctolagus
tag
válasz tordaitibi #78864 üzenetére
igen van AUX gombom és ki is írja a megnyomásra hogy LINE IN, a második megnyomásra az USB-Re lehet átkapcsolni
Per aspera ad astra.
-
baly81
aktív tag
Ígértem nektek egy visszajelzést a számológép szalagkábel melegítéssel történő kontaktjavítására. Nos:
Hőlégfúvóval végeztem a műveletet. A készüléket 190°C-ra állítottam, majd óvatosan melegítettem fel és egy kicsi krovafejet (az ívessége miatt) húztam végig a csatlakozási pontokon. Jelentem a javítás sikerrel járt! Minden "pixel" és pálcika jól jelenik meg!Köszönöm szépen a segítséget mindenkinek!
[ Szerkesztve ]
Ne mássz fára, ha nem tudsz úszni, mert elüt a villamos!
-
rednifegnar
senior tag
lenne egy kerdesem, konnektorral kapcsolatban. olyat szeretnek amin mondjuk van rajta egy gomb megnyomom es x ideig tartja a halozati feszultseget aztan lekapcsol? olyan kellene mint egy eloszto vagy aljzat szetosztos stb.
pl olyasmi mint egy lepcsohazi vilagitas automata. vagy az idozitos dugalj adapterek.
legjobb lenne egy ilyen kesz cucc amit nem kell szerelni csak bedugni. esetleg valami dobozos megoldas is jo lenne lehetoleg minel kevesebb szerelessel.
igazabol eleg egyszeru dologhoz kellene: szendvicssuton amin nincs kapcsolo gomb es allandoan ki/be kell dugdoraszni.
termeszetesen volt olyan hogy "ugyfelejtodott", meg jo hogy otthon voltam es eszrevettem.
kapcsolot nem akarok ratenni, valojaban most is kapcsolos dugaljban van de ez nekem nem tetszik mert az ugyfelejtodes ellen ez se ved.
nyilvan ossze tudok hozni egy idozitos 555-os v pic-es reles cuccot, de jobban orulnek egy kesz dolognak, dobozzal kapcsoloval, lusta vagyok mar ilyen barkacsokhoz, ha van keszen inkabb azt veszem.A camera does not make art, the artist makes art.
-
VIPowER
őstag
válasz rednifegnar #78867 üzenetére
Szerintem ez ilyesmire való.
-
PROTRON
addikt
válasz VIPowER #78868 üzenetére
Szerintem nem olyanokra gondolt, mert alapjáratból azokból az olcsóbb típusok legalább 15 perces kapcsolási időket kapcsolnak.
Inkább visszaszámlálós dugalj kéne, szerintem ilyen: [link]Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
törölt tag
válasz rednifegnar #78867 üzenetére
Ha elég a 15 perc minimum akkor ez pont azt tudja ami neked kell, be nyomod a zöld gombot, 15 percig van áram majd nincs. Esetleg ilyen mechanikus, ezt 1 perces lebontásba lehet állítani, viszont itt nincs gomb, ezt tekerni kell.
@baly81: Királyság, ügyes vagy!
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz PROTRON #78869 üzenetére
Akad éppen, nekem egy UPM AX300 timer van, amin a CD gomb erre szolgál (Clock Delay) és másodperces felbontással 0-24 óra beállítható, On vagy Off.
Pl. nekem be van állítva 20 percre, megnyomom a CD gombot, akkor meghúz a relé és 20 percig bekapcsolva tart. Ha hamarabb akarom leállítani, az Off gombbal bármikor kinyomhatom. Ha visszaszámlálás közben ismét CD-t nyomok, akkor visszaáll 20 percre és ON marad állandóra, de ismételt nyomásra megint elkezd visszaszámolni.
Ezt mondjuk nem ismerem: EMAG, de ezen is látok ilyen CD gombot és a leírása szerint:
Heti és napi programok, véletlenszerű program, és visszaszámláló funkció közül választhatsz.
[ Szerkesztve ]
-
mezis
félisten
-
Oryctolagus
tag
válasz Oryctolagus #78865 üzenetére
akkor így mehet a dolog, gondolom.
ki tud ajánlani egy jó 3,5" jack aljzatot?
female és menetes amit az usb mellé tudok rögzíteni.
vezeték is kellene valami normális.Per aspera ad astra.
-
törölt tag
válasz Oryctolagus #78873 üzenetére
Én kocsiba mindenképp ilyen zárt jack aljzatot tennék. Van ugyanitt kábel is.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Oryctolagus #78873 üzenetére
Focus2-be szereltem AUX bemenetet, az se volt egyszerű, de a Focus3 esetében nem biztos, hogy neki mernék állni.
Nézd meg alaposan ezt a videót, itt elég jól bemutatják a teendőket. Biztos kéz és jó forrasztópáka kell hozzá Ha elrontod, túlmelegíted a tüskéket, akkor mehet a levesbe a fejegység
Az biztos, hogy az árnyékolt kábelt nem tudod áthúzni a nyíláson, sima egyeres kábelekkel tudod megoldani a kivezetés elkészítését.
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
törölt tag
válasz darvinya #78875 üzenetére
Na miért nem jó testnek az árnyékolás? Ezt fejtsd már ki bővebben kérlek. Én ilyen xlr mikrofon kábelt szoktam használni, akár 10 méterig is alig van veszteség, bármi mással próbálkoztam, csak rosszabb volt ennél. Nagyon masszív vastag kábel, és örök élet + 1 nap. De kinek mi vált be.
-
törölt tag
válasz Donki Hóte #78876 üzenetére
Azért ez egy kicsit elég izé megoldás. Én szetszedném a fejegységet, és belülre forrsztanám azt a kábelt majd kivezetni valahol. Vagy akár egy aljzatba, és akkor az esetleges szervízelésnél se kell vakarózni csak széthúzni.
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz darvinya #78875 üzenetére
Földhurok szempontjából mindegy, hogy mono vagy sztereó. Problémák, zavarok, zúgások a földhurok miatt lesznek, ha lesznek.
De egy telefon rádugása nem hurkol sehová, már amíg nem adunk neki töltést is. BT-adapter (belső akkus) sem képez táphurkot, amíg nem kötünk rá töltést is.
A videóban szereplő csatlakozót meg talán ilyen is megoldaná:
https://www.aliexpress.com/item/32872148939.html
Tehát a fémhüvelyre gondolok, ha esetleg berakható az eredetibe, amiből kihagyták, ezek szerint.
-
darvinya
titán
válasz #85619712 #78877 üzenetére
Elsősorban anyag különbség miatt, lesz egy frekvencia tördelés.
Másodsorban, zajt jobban átadja a forró ereknek.
Mivel telefonhoz lesz, amit biztosan tölteni fognak, akkor abba a pillanatban zúgni fog.
De ezt a fórumtárs írja.
Amúgy alapból autó csatlakozóban sincs árnyékolt kábel, antennán kívül, ami külön van.Otthonra viszont nagyon is jó, csak autóba nem.
Dr. Szilikát
IDX, vagy molex az érintkező, de utóbbit linkelted.
[ Szerkesztve ]
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
::Trunks::
senior tag
Sziasztok. Tud valaki autó relé-ben segíteni? Honnan tudnék egy újat rendelni? Ebayes bontottat nem szeretnék. Csatolom a képeket róla. Előre is köszönöm. Ez egy ventillátor relé egyébként.
[ Szerkesztve ]
::Trunks:: felhasználónak 26 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! /Régi rendszer szerint, plusz a mostani/
-
veterán
válasz ::Trunks:: #78881 üzenetére
Szerintem ez egy szabványos 12 V-os záró relé, a DNI-8503 kifejezésre keress rá.
Talán pl ez ilyen.
Gonoszkodás ON:
Bár lehet, hogy az Alfába nem jó, mert az 16 Voltos. Rá van írva, hogy 16V
[ Szerkesztve ]
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
Gyula84
veterán
mondjuk autós bolt?
Nem rossz, de nem is jó, de legalább nem rossz.
-
tordaitibi
veterán
Teljesen mezei 4 lábú autórelé, NO.
Bármelyik autósboltba kapsz, vidd el és a lábkiosztást egyeztesd azért, az ördög nem alszik. -
Gyula84
veterán
válasz ::Trunks:: #78885 üzenetére
ilyennel még nem találkoztam fel kell hívni párat és megmondani mi kell, általában alvázszám alapján mindent tudnak
Nem rossz, de nem is jó, de legalább nem rossz.
-
tordaitibi
veterán
Pattintsd szét légyszíves, a két fehér fülét kell kicsit megfeszíteni és fotózd le a belsejét.
Ha 1 tekercs meg 2 érintkező van belül, akkor mezei relé.A P betű engem is megzavar de a 30, a 85,86 az teljesen szabányos.
85-86 a behúzótekercs, 30-P meg a két érintkezőnek kell lennie.
Hacsak nincs benne valami elektronika, bár kizártnak tartom.
Ha mezei relé, akkor a mechanikus lábkiosztás abszolút nem stimmel, ezt ha sehol nem kapsz, nagyon gány módon de simán lehet orvosolni, 4 darab sarus repülóvezetékkel kötötd be, vagy ha az aljzat lengő, hozzáférhető, akkor abban átcseréled a sarus hüvelyeket normális kiosztásra.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz darvinya #78880 üzenetére
Ferkvenciatördelés? Hogy mi? Ez szimmetrikus mikrofonkábel, ahol két meleg ér van, plusz a föld ami egyben az árnyékolóharisnya is, de bátran felhasználható stereo vonali jelátvitelre is mivel az asszimetrikus. Méterenként 60pF/100Pf a parazita kapacitása, ha a vonalkimenet impedanciáját vesszük alapul (legyen 1Kohm de inkább 600 Ohm ) akkor is 1,6 MHz körül kezdi levágni a magas hangokat ekkora hosszon. A vonalkimenet elméletileg 20Khz de tudjuk, hogy a valóságban az inkább 16Khz tehát a százszorosát képes atvini ez a kábel. Ha mind a két vége megfelelően van földelve, semmilyen zajt nem fog felszedni, ha kimegy a "brumm" a jack aljzatra az a telefon sara. Ha nem hiszed járj utána!
-
törölt tag
Ez valami speckó relé ami 70A-t kapcsol, és két lába vastagabb mint a többi. Próbáld meg ezekkel az alkatrészkódokkal keresni ami a képen van, meg elvileg a régi fiat bravo/bravaban is ilyen van, hátha azt könnyebb találni. Elvileg bármi jó ami 12 voltra húz, és bír legalább 70 Ampert, na meg passzol a lábkiosztás.
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz tordaitibi #78887 üzenetére
::Trunks:: felhasználónak 26 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! /Régi rendszer szerint, plusz a mostani/
-
tordaitibi
veterán
válasz ::Trunks:: #78890 üzenetére
Előbbiek storno.
Félvezetős, és így meg nem mondom hogy mezei egyszerű kapcsoló csak, vagy pwm-mel működik és szabályozza is a ventillátort.
Kéne látnom a kezembe.
Viszont nem tűnik bonyolultnak, lehetséges hogy csak a kimeneti teljesítmény tranyó, fet adta meg magát benne, ez esetben 100Ft nagyságrendű, max. egy ezres a javítása.
Ha sikerül kigubizni mi is van benne.
Valamint ha pwm, akkor is lehetséges a teljes újááépítése ha csak ennyi amit látni az alkatrészek és nincs a panel hátilján valami smd soklábú.Viszont mivel félvezetős, ha semmiképp nem sikerül újat szerezni vagy javítani, akkor a használt is jó lehet helyette amennyiben működőképes.
[ Szerkesztve ]
-
Dr. Szilikát
őstag
válasz ::Trunks:: #78890 üzenetére
Mi a hibajelenség, állandóan megy a ventilátor? Mert akkor lehet, hogy csak zárlatos a tranzisztor.
Rá kell mérni, milyen típus pontosan a háromlábú alkatrész?
#78888 leweegee2
Frekvenciatördelés nyilván nehezen értelmezhető, de a földhurok sajnos élő probléma, volt már olyan is, aki emiatt volt kénytelen galvanikus leválasztót beiktatni az audio jelútba, hogy közben tudjon tölteni is. Lehet rendelni ilyen egyszerű leválasztókat is, ami kis permalloy magos jeltrafókkal működik.
[ Szerkesztve ]
-
-
darvinya
titán
válasz #85619712 #78894 üzenetére
Ónozott rézharisnya.
Ha 5x ennyibe kerülne méter, akkor hihető is.
Talákoztam már ilyennel, ami nem volt más cinkezett rézszínű acél, aztán egy valag folyasztószer kellett rá, különbe dobálta le az ónt.Amúgy csak a meleg ér OFC réz, árnyékolás anyagról szó sincs.
[ Szerkesztve ]
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
törölt tag
válasz darvinya #78895 üzenetére
Sajnos már kiszálltam, nem segíthetek, de még mindig azt mondom jól nézz szét azon a linken, megtalálod a megoldást. Amúgy meg ez a videó jutott most eszembe az egészről.
-
senior tag
válasz Dr. Szilikát #78893 üzenetére
Nem megy a klíma, ez szerintem az 1-es fokozat reléje, és már csak ebben látok összefüggést. Ugye klíma mikor megy, megy a ventillátor is. 2-es fokozat működik mikor melegszik a motor, annak külön reléje van. Hűtőközeg van, meg hibátlanul működött, aztán egyik napról a másikra nem.
-
tordaitibi
veterán
válasz ::Trunks:: #78897 üzenetére
Nem tudom mennyi elektronikai ismereted van.
Mérjél a reléaljzat lábain:
A 30 ponton állandó +12 voltnak kell lennie.
A P pont elvileg a ventillátorra megy, itt mérjél úgy hogy közbe kézzel megpögeted a ventit. Ha jól okoskodok akkor ilyenkor néhány voltot kell mérned, ha állandómágneses a ventillátor motorja.
Ha ez így van ahogyan leírtam, akkor ha összeérinted a 30 és a P kivezetést akkor elindul a venti.
Ez utóbbit saját felelősségre, ajánlott egy fényszóróizzót sorba, a rosseb tudja mit variáltak a tervezők, van-e még valami extra marhaság a körbe.Ha valamennyire tartották a nemzetközö ökölszabályt, akkor a
85-86 pont az a vezérlés, itt bekapcsolt klímánál vagy 12 voltot, vagy ha pwm-es akkor mezei multiméterrel 5-7V között mérsz.Ha az eddigi mérések, próbák oké, kijön a vezérlés és a nagyáramú kör is rendben van akkor valóban elhalálozott a félvezetős relé.
[ Szerkesztve ]
-
senior tag
válasz tordaitibi #78899 üzenetére
Nem túl nagy, azért értetlenkedek ebben a topikban De megpróbálok rámérni ,multiméterem van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPhone XR 64GB Black Refurbished
- T14s Gen3 27% 14" FHD+ IPS i7-1280P 32GB 512GB NVMe IR kam gar
- RAMSES GAMER PC // RYZEN7 2700X // 16GB DDR4 // 500GB SSD // POWERCOLOR RX6700XT 12GB HELLHOUND
- HYPER GAMING PC // RYZEN5 1600X // 16GB DDR4// SSD+HDD// ASUS ROG STRIX RX VEGA56 8GB(GTX 1080PoWeR)
- GAMER PC: i5-12400F/14600K -Új RTX 4060 Ti - Új 16/32GB DDR4 kit - M.2 NVMe SSD - GAR/SZÁMLA!!!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest