- Milyen házat vegyek?
- Xiaomi Pad 6 - kiapadhatatlan jóság
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Házimozi belépő szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Gaming notebook topik
- Projektor topic
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Steam Deck
- Vezeték nélküli fejhallgatók
-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
7Sony7
addikt
Sziasztok. Konyhai elszívó motorja nagyon hangos. Mindig az volt, de mostmár zörög is. Láttam, hogy létezik olyan, ami padlásra tehető, ebből jött a gondolat, hogy kivenni a motor-ventillátor egységet, felvinni a padlásra, összecsövezni, esetleg betenni valami dobozba, onnan megint egy kis cső, és annyi. Persze a vezetékeket is megtoldani. Láttok ebben valami buktatót?
Nem vagyok öreg, csak klasszikus.
-
senior tag
Le szeretném fóliázni a kocsimban a középső műanyag elemet, ki is szereltem az autóból, de műanyag "ponthegesztéssel" van összeragasztva a két elem alulról. Próbáltam szikével levágni a kis szürke hegesztéseket, de ehhez túl kemény az anyag. A szikét melegíteni is próbáltam tűzhelyen, de a végén már kicsit megolvadt a műanyag tok is, úgy hogy ez nem túl biztonságos
Próbáltam fúrógéppel is szétzúzni a hegesztéseket, de nem ez lesz a megfelelő megoldás, nem jutottam vele semmire.A kérdésem az lenne, hogy van bárkinek ötlete, hogyan lehetne roncsolásmentesen szétválasztani a két elemet egymástól? Forrasztópákám nincs, nem is használtam már gyerekkorom óta, de eszembe jutott, hogy esetleg ahhoz lehetne csatlakoztatni egy pengét és azzal talán könnyen le tudnám vágni, de nem tudom mennyire életszerű az ötlet és hogy valamelyik Praktikeres / Obis / filléres forrasztópáka alkalmas-e a célra.
Meg ha már vennék forrasztópákát, akkor jó lenne olyan, amit később tudok használni kisebb dolgok javítására is.Szóval az első kérdésem az lenne, hogy ti mivel mennétek neki a ponthegesztésnek?
A második pedig ha forrasztópáka az előző kérdésre a válasz, akkor milyet vegyek?⭐ Revolut meghívó ajándék 7500 Ft bónusszal | Raiffeisen Bank meghívó változó ajánlói bónusszal ⭐ Kérd privát üzenetben tőlem!
-
Janusz001
őstag
-
macilaci78
nagyúr
Dremel marófejjel csiszold le a hegesztést.
Pillanatpáka, a gyári hegy helyére pedig egy megfelelő vastagságú tömör rézdrótot tegyél, úgyis el fogod dobni. A rézdrótot MCU kábel blankolásából is veszerezheted, sarki villanyboltban méterre adják.
Forrasztóval macerás lesz: ahogy olvad, enged, feszítened kell egymstól távolabb a két anygot, amennyit enged. Sokat nem fog, mert a többi, még hideg hegesztés tart. Szóval az egyiket melegíted, távolítod, majd a másikat, a harmadik és így tovább. Majd vissza az elsőre. Lehet, lesz 3-4 köröd is, mire sérülés nélkül mindegyik elengedi.
Aztán ott marad az olvadt műanyag, amit el kell dolgoznod.Az nem opció, hogy műanyag hegesztőhöz beviszed, aki ért hozzá és a fóliázást követően össze tudja rakni?
Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól!
-
senior tag
válasz macilaci78 #85558 üzenetére
Pont hasonlóval játszottam gyerekkoromban, mint amilyet linkeltél, nagyfaternak valami régi szovjet gépe volt, azzal forrasztgattam az elromlott elektromos játékaimat
Valami ilyesmi marófejre gondoltál?Beszéltem egyébként műanyag hegesztővel is, de nem kaptam pozitív választ.
#85559 kcsa: pontosan, vagyis mk2.5 már amikor megvettem, elég ramaty állapotban volt, valószínűleg valami folyadék marhatta meg. Megvettem a fóliát, lefóliáztam a rádiókeretet, fűtéskapcsoló keretet, alatta lévő kis tároló ajtaját, de ez az alkatrész kimaradt, mert olvastam, hogy macerás megcsinálni. Most végre elhatároztam magam
⭐ Revolut meghívó ajándék 7500 Ft bónusszal | Raiffeisen Bank meghívó változó ajánlói bónusszal ⭐ Kérd privát üzenetben tőlem!
-
macilaci78
nagyúr
Inkább a gömb alakú.
-
senior tag
válasz Dr. Akula #85562 üzenetére
#85562 Dr. Akula ilyesmire gondolsz? Próbáltam ezt a módszert is!
#85561 macilaci78: végül lefóliáztam szétszedés nélkül. Ez volt a legköltséghatékonyabb megoldás Nem hibátlan, pár helyen van apróbb légbuborék, illetve teljesen le kellett volna csiszolni a műanyag elemet, mert pár helyen látszik a festékvastagság. Ilyen lett a végeredmény:
⭐ Revolut meghívó ajándék 7500 Ft bónusszal | Raiffeisen Bank meghívó változó ajánlói bónusszal ⭐ Kérd privát üzenetben tőlem!
-
Winne
nagyúr
Sziasztok,
Arra vállalkozom, hogy a házon oldalt saját magam építek egy kis beállószerű, lábakon álló szerkezetet. Első kérdésem az lenne, hogy milyen anyagot tudok venni a tetejére, ami nagyobb egybefüggő darabokban van és átlátszó, hogy a fényt ne fogja le az udvaron?
Hátul szaki csinálta, valami polikarbonát van, de az kis darabokból van, ami miatt a tartója sok "lécből" áll. Mivel ez nem alu lesz (valszeg vas, vagy ha nem aranyár, akkor fa), így szeretném minimalizálni a tartók számát, mert valszeg nem túl esztétikus.
Az ízlésem a lehető legegyszerűbb. Mindenből beérem a legjobbal...
-
RandomName
senior tag
válasz Dr. Akula #85567 üzenetére
A drótüveg nem edzett, hanem csak merevített üveg. A célja anno az volt, hogy amikor nekimegy valaki akkor ne essen ki, mert a drótot nem szakítja át. Mint ma a fóliás biztonsági üvegek. Én nagy fesztávon nem raknám tetőre.
Másrészt üveg. Folyékony. Ha olyan keveréket használnak hozzá, akkor pár év alatt a függőlegesre kitalált drótüveg meg fog "folyni" struktúrálisan, ha vízszintesen van felrakva. Ez fénytörésproblémát, de akár táblaközépen belógást is okozhat, ha a kérdésfeltevő által "minél kevesebb tartó" kerül beépítésre.Ennek az az oka, hogy a drót miatt igazán kemény üveget nem lehet ehhez használni, mert akkor a hőtágulástól eltörne. Azok az üveggyártásban használt alapanyagok amivel ma a drótüveget előállítják, meg emiatt olyan "puhák", hogy 5-10 év alatt láthatóan alakváltozhatnak.
"A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016)
-
-igu-
addikt
válasz RandomName #85568 üzenetére
ez erősen szakmai hozzászólás volt, nem igazán topikhű
viszont ma is tanultam valamit
A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
Dr. Akula
félisten
válasz RandomName #85568 üzenetére
Hát nemtom, ami tetőt apám 40 éve felrakott, az még ma is ugyanúgy áll. Kb. olyasmi mint a 2. képen. Az oszlopok lehetnek messze egymástól, a kereszttartó vasaknak viszont nem muszáj követniük, lehetnek gyakrabban is. Azt gondolom hogy nem ez a legprofibb üveg, de hát így is valami 45 rongyot írtak négyzetméterére. Tartósnak meg tartós, egy csomó lakótelep bizonyítja. Az igaz hogy tud törni, de a háló miatt ez leginkább pókhálósodást jelent. Ami lehet hogy nem szép, de jobb mint egy nagy lyuk, ráérős a javítása. Pláne ha ennél csak drágább megoldások vannak.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
-
-
Z_A_P
addikt
-
lemmy71
őstag
válasz razorbenke92 #85573 üzenetére
Ezért mondom. Annó én is megvettem hat nagy tetőtéri ablakra, a méregdrága belső fényzáró rolókak. Az oké hogy ha lehúzom akkor egyből éjszaka ká lesz, de viszont az ablak mellett érezhető a forróság. Mióta megvettem a külső fényzárót azóta kellemes az idő klíma nélkül is.
-
RandomName
senior tag
válasz Dr. Akula #85572 üzenetére
A 40 éve felrakott üveggel nekem sincs bajom. Az utóbbi 10-20 évben gyártottnál láttam ilyesmit....
"A logout olyan mint egy joghurtkultúra... bedobod a bejegyzést, és minimum 8, maximum 24 óra múlva minden tag a téma egyetemi szintű szakértőjévé válik." By: DeFranco (2016)
-
lemmy71
őstag
válasz RandomName #85578 üzenetére
A mai drótos üveg, meg se közelíti az átkosban készülteket
-
Winne
nagyúr
Napvitorla volt fent 1 évig, idénre elöregedett az anyag és a szél 1-0-ra szétszakította.
Több pénzt nem engedek arra áldozni, innen kezdtem el gondolkodni.
Valami ilyesmi lenne a cél, az oszlopaim már megvannak.
Az ízlésem a lehető legegyszerűbb. Mindenből beérem a legjobbal...
-
PROTRON
addikt
Almát szerintem almával kéne összehasonlítani, semmilyen összehasonlítható műszaki paramétert nem állítottál szembe a kollega által javasolt külső napvitorla, telepítési műszaki megoldásával. Jó lenne fotó mind a kettőről hogy össze lehessen hasonlítani, mi volt nálad a hiba, hogy jó megoldás születhessen, ne megint fél megoldás.
1 dolog hogy kényelmetlen felszerelni, más dolog hogy tényleg fel tud melegedni a napvitorla felett, környék ami semminek sem tesz jót.
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Satyricon
addikt
Sziasztok.
Van egy 92mm-es Cooler Master ventim, ami ezt produkálja: [link]
Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek mi lehet a baja? Próbáltam a másik oldalán a kupakot kifeszíteni, de nem sikerült, mert elég durván bele van préselve. Illetve pörgettem a lapátot, mozgattam össze vissza az egészet, de semmi változás! Olyan, mintha a másik irányba akarna elindulni. Egyébként egyáltalán nem akad sehol, nem is kattog, nem csapágyas!Nem is az ára miatt szórakozok vele, hanem azért csinálnám meg, mert márkás 92mm-es világítós ventit égen földön nem találok. Ebből is zöld ventit akarok csinálni
[ Szerkesztve ]
(lOo \ (llll) (llll) / oOl)
-
lemmy71
őstag
7X4 méteres előtetőnek már önmagában is van súlya. Ha nagy táblás drótos üvegbetétek lesznek benne, akkor számolj a természetes dilatációval is. Az hogy az üveget szélvédő ragasztóval ragasztód be, csak egy dolog. Ekkora monstrumnál már magát a konzolt egy gimibakon keresztül rögziteném a falhoz. Vagy valami "zsanéros" megoldással, mert szerintem a különálló oszlopok, idővel elmozdulnak
[ Szerkesztve ]
-
őstag
válasz Satyricon #85584 üzenetére
Nekem ez úgy néz ki, mintha nem találná el a kommutációt. Ha eddig ment, és most nem, akkor kiesett egy fázis. Ez lehet tekercshiba, vagy a vezérlésben lévő meghajtó hibája is. Én magam egyébként PC ventinél nem láttam még ilyet, csak más EC motornál.
Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...
-
Satyricon
addikt
válasz PROTRON #85585 üzenetére
PWM-es a venti, az alaplap 4 tüskéjére dugtam rá. PC boltban dolgoztam anno, behozta egy srác, hogy valamit kezdjünk vele, mert neki nem kell, ugyanis nem működik. Én meg elhoztam, mondom pont ilyet keresek, majd én megcsinálom! De szét se lehet szedni, mert nem gumi dugós a másik vége, hanem műanyag, és emiatt ki sem lehet feszíteni a helyéről...
(lOo \ (llll) (llll) / oOl)
-
PROTRON
addikt
válasz Satyricon #85588 üzenetére
de nem írtad be hogy hány %on járatod.
Ha meguntad a sikertelenséget, ezt 10 secbe került megtalálnom, lehet ha egész perceket szánok a kérdésre, találok közelebbi forrást is.
BTW nekem van egy 200-as ventim, amit szintén úgy kaptam hogy nem működik, a tápvezetékeit már próbálgattam, eredményre nem jutottam, az meg se moccan...ha neked még is sikerül, majd érdekel a megoldás.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
PROTRON
addikt
válasz Satyricon #85591 üzenetére
alaplapi UEFIban kéne lennie egyenkénti pwm vezérlésnek a ventikhez, beállíthatóan. Túrd fel.
De van 1-2 egész egyszerű progi is, JayzTwoCents is ajánl egy egész faját, keress rá.
[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
-
senior tag
Aliról vettem pár éve, meg is kerestem neked a hirdetést, pontosan ez volt az. Igazából nincs vele problémám, 3 éve van fent a rádiókeret körül és bírja a nyári hőséget és a téli hideget is.
-
macilaci78
nagyúr
válasz Dr. Akula #85567 üzenetére
Kb 15 m2 drótüveg előtető van szüleimnél a szobám előtt. 2-3 tábla eltörött anno jégesőben, Apám kicserélte. Hanyatt fektetett T-vasak közt van talán 70-80 tengelytávolsággal, egy sorban 3 tábla 10-15 cm átlapolással.
-
macilaci78
nagyúr
válasz lemmy71 #85586 üzenetére
A felső részét hozzáfúrja a falhoz, az alsó részét tartja az oszlop. Ahogy dilatál, a falon lévő gerenda és a földbe ásott oszlop marad fix, a kettő találkozása mozog. Mennyi lehet ennek a szerkezetnek a dilatációja? 2 centi? Ennyit elbír a vas oszlop, csak a tető gerendáját ne ponthegesztéssel rögzítse, hanem folytonos varrattal.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen házat vegyek?
- Suzuki topik
- Energiaital topic
- Alternatív kriptopénzek, altcoinok bányászata
- Eredeti játékok OFF topik
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Xiaomi Pad 6 - kiapadhatatlan jóság
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Azonnali alaplapos kérdések órája