-
PROHARDVER!
Sziasztok kedves otthon barkácsolók!
A közelmúltban felmerült ötletek, reakciók alapján úgy éreztem, itt az ideje egy topik összefoglaló készítésének. Ugyanakkor a nyitó hozzászólás erre tökéletesen megfelel, így ezek után következzenek a topiknyitó fórumtársunk szavai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kernel
nagyúr
válasz kmisi99 #51796 üzenetére
Természetesen a TP4056 töltésvezérlőnek az a dolga, hogy 4,2 V-ig feltöltse az akkut, ahogy illik.
Kapható egy másik változata is, ami a cellavédelmet is tartalmazza, vagyis egy DW01A védelmi IC-t és egy FS8205A dual FET-et, nyíllal jelöltem:
Ez sem drágább és nem is kell bekötni azt a részét, ha az akku maga is tartalmaz védelmet. Ebben az esetben csak a két szélső pontra kell kötni, a védelemmel ellátott akkut.
A védelemről (ami általában az akkuval van egybeépítve) azt kell tudni, hogy mindig csak második lépcsőt képviselhet.
Tehát a töltő dolga 4,2 V-ig tölteni, megfelelő korlátozott árammal. Ha az elromlana, utána következik a védelem, ami 4,25-4,3 V-nál szakít meg. (Más kérdés, hogy ma már vannak 4,3 V-os akkuk is, ahhoz más töltő kell.)
Kisütésnél az akkut használó készülék dolga egy szinten kikapcsolni (pl. 3 V), ha ez nem történne meg, akkor következik a védelem, 2,5 V-nál.
Épp a napokban is olvastam más fórumon, hogy a védelem szerepét teljesen benézte valaki (azt hitte, hogy töltésvezérlő), tehát ezt nem árt tisztázni.
[ Szerkesztve ]
Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.
Új hozzászólás Aktív témák
- Tacens Radix VII AG 800W 80 PLUS Silver
- Cooler Master Hyper processzor hűtő
- FSP Hydro G 750W Teljesen Moduláris GOLD Tápegység - Számla & Garancia
- Corsair iCUE H100i ELITE LCD (CW-9060061-WW) új vízhűtő 240-es
- Eaton Powerware 9130 2000VA RM 2U + Extended Battery Module (EBM) PW9130N3000R-EBM2 (5000VA UPS)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest