- Itt vannak az Apacer Intel és AMD profilokkal konfigurált DDR5 tuningmemóriái
- 14 az 1-ben USB4 dokkoló jött a Razer fémjelzésével
- Asztali használathoz tervezett, masszív kapacitású külső SSD a Team Grouptól
- Egyelőre nem tervez Lunar Lake-hez hasonló dizájnt az AMD
- Két MSI alaplapban is leégett az AMD új Ryzenje
-
PROHARDVER!
RECEPTEK GYŰJTEMÉNYE A TOPIKBÓL
Új hozzászólás Aktív témák
-
Digitalpimp
senior tag
válasz justgiveup #2875 üzenetére
Paprikás krumpli, rakott krumpli, lecsó, tésztafélék (mákos, túrós, grízes stb.) elég egyszerű, hamar megvan és tuti a siker. A receptek sokszor félrevisznek, vannak némelyikbe akkora hülyeségek, hogy csak lesek. Kell a rutin, amely idővel jön, hogy kiszúrja az ember, hogy valami nem ok. Kérdezz nyugodtan, segítünk.
"...a popszakmában sokminden fontosabb, mint maga a zene. Azt a legjobb kikapcsolni." Ford Fairlane kalandjai "Vihar előtti csend, nem jó itt senkinek, csak az a pár szemét érzi jól magát, aki a képernyőről felém integet, az a sok nagy magyar, az a sok jóbarát!" PiCsa
-
veterán
válasz jansky1 #2864 üzenetére
Én a Pearl River Bridge szójaszószokat szoktam venni, van nekik dark, light, superior light, gluténmentes, gombás ízesítésű, nem drágák. Darkot, superior light-ot és gluténmenteset tartok otthon, utóbbit anyám miatt.
Nem tudom merre mozogsz, ázsiai üzletekben általában kaphatóak, a Bp VIII Rákóczi téri kínait tudom ajánlani, egész moderáltak az árai.solfilo
-
#75501312
törölt tag
Mennyire problémás egy tésztát keleszteni 10 órán keresztül?
Reggel meggyúrnám, és estére mire hazaérek már csak még egyszer meg kell keleszteni.
Lehet ez problémás?[ Szerkesztve ]
-
devil-k
nagyúr
-
FerNandor
őstag
válasz bugizozi #2910 üzenetére
Találtam nem rég egy srácot a youtube-on.
Elég jókat süt, érdemes megnézni a videóit is, a kovász készítést is bemutatja.
https://www.youtube.com/watch?v=jJpIzr2sCDE&t=16s"A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
krizmo_
Topikgazda
válasz #75501312 #2905 üzenetére
Ha élesztővel készítesz kenyeret, akkor nem jó ilyen sokáig keleszteni, az íze sem lesz jó, mert megsavanyodik, és a tészta sem, mert vagy ragadós és használhatatlan lesz, vagy teljesen összeesik, mert megdöglik az élesztő. Legalábbis én ezt tapasztaltam. Viszont, ha ciabattát készítesz, az eláll akár egész nap, sőt annál jobb minél többet áll.
-
bugizozi
őstag
válasz FerNandor #2911 üzenetére
Hát igen, ettől tartottam, hogy a te recepted se olyan hogy összegyúrod, kel aztán kisütöd
FB-n beléptem egy kovász kenyeres csoportba, ott is csomót dédelgetik a tésztát (többször hajtogatják stb) de hát az eredmény magáért beszél, le a kalappal[OFF]Lada Riva is still being built today ... wow [OFF]
[ Szerkesztve ]
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
justgiveup
tag
Tegnap én is megpróbáltam zsömléket sütni, egy itt találta recept alapján:
[link]
Nem lett ehetetlen, de nem is lett az igazi ("Not great, not terrible") Már gyúrásnál éreztem, hogy nem teljesen olyan a tészta, mint amilyennek szerintem kéne, hogy legyen(ez volt az első próbálkozás). Keménynek éreztem és amikor mondjuk hajtottam egyet rajta nagyon nehéz volt újra egybegyúrni a két felet. Kelni nagyjából szerintem megkelt, még porciózás után is tudott kelni. Végeredmény egy elég tömör zsemle lett.
Mi lehetett a gond vagy mit tudok tenni, ha ilyen a tésztám? Több víz? -
krizmo_
Topikgazda
válasz justgiveup #2915 üzenetére
Több folyadékot kell beletenni. Inkább ez elején legyen több a folyadék, és úgy adj hozzá lisztet, mint fordítva.
Szerk.:
Nálam az arány 1kg liszthez 6dl folyadékot adok, ha kevesebbet szeretnék, akkor leosztom az arányokat természetesen.[ Szerkesztve ]
-
devil-k
nagyúr
válasz bugizozi #2910 üzenetére
Igen, de rendelkezel saját kovásszal?
Soul Gem
Az élesztős és kovászos sütést nem igazán lehet összehasonlítani. Élesztővel minden pikk-pakk megvan pár óra alatt, a kovászra ez nem igaz. Akkor szoktuk az élesztős vagy kovászos tésztát a hűtőbe tenni, ha lassítani szeretnénk a fermentálódás folyamatát.
Amit linkeltem kenyeret az 72 órát hűtőzött.A pultos kelesztés: amikor nem rakod be a hűtőbe a tésztát
Hűtős: amikor berakod és lassítod a kelesztést (pl. el kell menned dolgozni)- mozi bolondéria -
-
devil-k
nagyúr
Múltkor végre ki tudtam próbálni a szuvidáló gépemet, amit nyáron kaptam. Egy álom, ajánlani tudom mindenkinek.
A képen egy bőrös malaccomb látható, amit borssal és fokhagymával szuvidáltam 12 órán át, majd mustárral bekentem, sóztam, majd ismét borsoztam. Aztán mehet be a sütőbe 40 percre infragrill programon.
- mozi bolondéria -
-
válasz Šolaire #2900 üzenetére
Ha sietek akkor lekutterezem és úgy megy a kuktába, ott zsírjára pirítom aztán attól függ mi készül. Egyébként ált késsel össze vágom és a piritás végén botmixerrel szétcsapom. Főzni bármiben, otthon fazék, lábas, kukta, crock pot, nyaranta UDS a kertben- bár az inkább sütés. Ha társasággal akkor bogrács bár volt amikor annyian voltunk, hogy üstben készült.
Pontosítsunk az a fehér hártya az minden réteg között ott van a hagymában, de a külsejéről le szoktam húzni.Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
FerNandor
őstag
Maradt 2 pizzányi tészta tegnapról
Miket lehet még csinálni belőle, ami nem pizza?
Valami kis batyukra vagy hasonlóra gondoltam."A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."
-
mephi666
nagyúr
beköszönök ide, mint kovászkedvelő ...ha jó kenyeret akarunk, akkor kizárólag a volt falunkban sült kovászolt kenyeret vesszük (amit sajnos nem lehet mindig/mindenhol kapni), mert az finom, 3naposan még puha és 6naposan sem penészes: tökéletes még bundás kenyérnek, vagy melegszendvicsnek kezd elegünk lenni egyre jobban az élesztős vackokból, amit 2naposan már alig lehet megenni
már régóta érik a fejemben a gondolat, hogy megtanuljak kovászt készíteni/tenyészteni, de mindig csak halogattam: mostanra jutottam oda, hogy belevágjak... tudtok valami tanácsot, hogy milyen liszttel érdemes kezdeni, hogy remélhetőleg már elsőre is sikerélmény legyen? yt-n néztem videókat az alapokról, nem tűnik nagy ördöngősségnek... valamint milyen arányokkal érdemes dolgozni? (pl ha ilyen 60 deka körüli veknit szeretnénk akkor mennyi kovász/liszt/stb kell?)
[ Szerkesztve ]
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
devil-k
nagyúr
válasz mephi666 #2931 üzenetére
Szia!
Én már több, mint két éve kovászolok. Érdemes az alapokkal kezdeni, vagyis, hogyan készíts egy kovászt, amit be tudsz majd vetni.Javaslom ennek az elolvasását:
Így neveld a kovászodat
Javaslom a csoportba való belépést:
Kovászlabor- mozi bolondéria -
-
krizmo_
Topikgazda
válasz mephi666 #2931 üzenetére
"kezd elegünk lenni egyre jobban az élesztős vackokból, amit 2naposan már alig lehet megenni"
Nem azért vacak mert élesztővel készült. Sokkal inkább azért, mert van abba minden, csak az nem ami kellene...
Az a kenyér, amit élesztővel készítek, még 1 hét után is ehető, és nincs semmi baja... Vagy talán, amit te otthon megsütsz élesztővel, az nem ilyen? -
mephi666
nagyúr
válasz krizmo_ #2933 üzenetére
nem sütöttem még élesztős kenyeret sem eddig ...az élesztős pogácsánk viszont napokig puha
jó ez az írás... még párszor átrágom magam rajta és beszerzek ilyen-olyan lisztet az első próbához... tényleg érdemes rozsliszttel indítani, ahogy itt ajánlják? (otthon szerintem csak fehér búzaliszt, rétesliszt és valami teljes kiőrlésű tönköly van)
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
krizmo_
Topikgazda
válasz mephi666 #2934 üzenetére
Ha Budapesten élsz, akkor tudok jó lisztboltot ajánlani, ahova frissen kerülnek a lisztek a malomból.
#2935 Soul Gem
A zsemle jobban szárad mint a kenyér, mert sokkal kisebb, én szoktam pirítani, vagy melegszendvicset készítek belőle, ha már soknapos, vagy a fagyasztóba is be lehet tenni, és ha sütőben felfrissíted, vagy a kenyérpirító felett (ha van ilyen funkciója), akkor mintha frissen sült volna olyan.[ Szerkesztve ]
-
mephi666
nagyúr
válasz krizmo_ #2936 üzenetére
kecskemét... majd főnököt megkérdem, hol szokta beszerezni az alapanyagot (mondjuk ő nem kovásszal dolgozik, viszont süt ezerféle kenyeret)
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
krizmo_
Topikgazda
válasz devil-k #2939 üzenetére
Azért nem egy rossz dolog :
Élesztő: kívül-belül jót tesz.[ Szerkesztve ]
-
devil-k
nagyúr
válasz krizmo_ #2940 üzenetére
Persze, aki minél hamarabb akar minél több szemetet eladni, annak tényleg jó. Nem az élesztő rossz maga, hanem a körülmények és amit még belenyomnak. Javaslom, hogy készíts el egy kovászos kenyeret és dobni fogod az élesztőt. De komolyan
[ Szerkesztve ]
- mozi bolondéria -
-
krizmo_
Topikgazda
válasz devil-k #2941 üzenetére
Félreértesz, én nem vagyok a kovászos kenyér ellen.
A kovászos kenyérrel sok a munka és odafigyelést igényel, így sokakat elriaszt, hogy otthon süssenek kenyeret, pedig az élesztővel otthon készített kenyér sokkal jobb, mint amit a boltban meg lehet venni. Csak azt mondom valahol el kell kezdeni, és sokan nem a kovászolással kezdik, az inkább a következő szint.
Mondjuk, én szeretem az élesztős kenyeret, jobban, mint a kovászost...mi nem veszünk boltban ilyesmit, mindig itthon csináljuk, így sokféle pékcucc elkészítése belefér ilyen is olyan is...Amúgy minden téren ilyen fontos számodra az egészséges életmód?
-
devil-k
nagyúr
válasz krizmo_ #2942 üzenetére
"Amúgy minden téren ilyen fontos számodra az egészséges életmód?"
Ez azért barokkos túlzás, de azért a kenyérhez a 3 fő összetevőn kívül (liszt, só, víz) semmi szükség nincs másra... adalék, színezék, térfogatnövelő stb. Manapság hol lehet normális kenyeret venni? Leginkább sehol. Egyébként az élesztővel tanult pékek nem igazán tudnak mit kezdeni a kovásszal.- mozi bolondéria -
-
mephi666
nagyúr
válasz #75501312 #2944 üzenetére
én ezt a videót néztem és könnyebben érthető elsőre, mint a tartalmas, szöveges leírás (mondjuk nincs szó anyakovászról, frissítéséről meg egyebekről, ami a leírásban benne van)
ui: kommentekben is válaszol a kérdezőknek, ott is van sok hasznos infó
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
#75501312
törölt tag
A Hoggie Rolls az micsoda magyarul?
Találtam pár youtube videót, ahol lényegében szendvicskenyeret gyártanak, de van benne tojás, olaj és vaj is.
Érdemes lehet ilyet csinálni zsemle helyett esetleg, mert kicsit több folyadék van benne?
Pár videóban ezt 180 fokon sütik, ez mennyire lehet jó hőfok? -
pohár
félisten
válasz #75501312 #2948 üzenetére
kinézetre a Fornettinek van ilyesmi, vágott zsemle talán a neve? de a vágott benne van, az biztos
GB = gigabyte, Gb = gigabit, olyan nehéz ez? | %-kal, 2-t, 0-s, 0-ra, 0-hoz, 0-val, 0-n, 3-as, GB-tal, MHz-cel, 1-gyel, 2-vel, 3-mal, 4-gyel, 5-tel, 6-tal, 7-tel, 8-cal, 9-cel, 10-zel, 100-zal, 1000-rel |
-
mephi666
nagyúr
csak kis háttérinfó: általában p&p-s kovászolt kenyeret szoktunk venni, ami a régi falumból származik... kb 25éve még palásti&polyák néven indították a pékséget, ami elég sikeresen működött/működik, majd idővel palásti kiszállt és elindította a fornetti-t (amin azóta már túladott) ...emlékszem azokra a szombat reggelekre, amikor faterom elindult a reggeli útjára és hozott mindig a pékségből friss kenyeret, ami még langyos volt... roppant a külseje és isteni puha volt magában is képes voltam befalni a több centi vastag szeleteket... sőt volt a faluban még egy kicsi pékség (ami hamarosan bezárt, amikor a p&p elkezdett növekedni), ahova gyakran jártunk osztálytárssal: ott szedte ki a szemünk előtt a pék a kemencéből lapáttal a gyönyörűen megsült kenyereket
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Melyik tápegységet vegyem?
- BestBuy topik
- Xbox Series X|S
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Hálózati / IP kamera
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Építő/felújító topik
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Black Friday november 29. / Cyber Monday december 2.
- Hálózati kábelek és szerelésük
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest