Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Biztos félreértek valamit. Megtettem az epub-ba és vissza konvertálást de borító így sincs.
-
snowdog
veterán
Ezt azért pontosítsuk. Az M nálam azt jelenti, hogy M-R betűvel kezdődő szerzőkről van szó.
Azt figyeltem meg, ha az összes könyvet (kb. 20 ezer, de ebből még elég sok a dupla) egyetlen könyvtárba teszem, akkor nagyon lelassul a könyvtárak betöltése, és kezelése. Lehet hogy általában ez nem okozna problémát, de most éppen rendezem őket, és gyakran váltok a könyvtárak között. Ezért az összes könyvet szerző név alapján 5 könyvtárra osztottam (egy könyvtárban így 3-4 ezer könyv van). Ezen kívül van még három speciális könyvtár (klasszikus, magazin, kiadói-sorozat). Elképzelhető hogy később ezeket is beintegrálom a többi közé.
A duplikálás meg abból ered, hogy 3-4 különböző helyről letöltöttem közel azonos könyvtárakat, amiket most szét kell válogatnom. Az a fő probléma, hogy ezekben a letöltött könyvtárakban nem azonosan kezelték a könyvek szerkezetét. Van ahol a cím, és van a hol szerző van elöl. És még ezen belül is van ahol a szerző keresztneve, és van ahol a családneve van elöl. Ezt most egységesítenem kell, hogy lássam mik a dupla könyvek. Majd a duplák közül ki kell választanom a jobb minőségűt. Nagy munka. Ezzel úgy kb. egy évig napi szinten el leszek.u.i. Ezért javasoltam egy közös könyvtár létrehozását. Egyrészt hogy mindenki kedve szerint válogathasson, másrészt ezt a munkát meglehetne osztani. Talán két ember reagált rá (azok sem a munkára, de többre számítottam). Azért így is megcsinálom magamnak.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz hampidampi #1553 üzenetére
Sajnos nincs borító így sem. Érdekes, hogy nincs is cover.jpg a Kindle mappákban. Gondolom benne kéne lennie az azw3 fájlban a konvertálás miatt.
Frissítettem a legújabb firmware-re. Már 3 éve hozzá sem nyúltam. Most újra ráküldöm mindet aztán meglátom mi lesz. -
törölt tag
A megoldás az volt, hogy a Calibre-t frissítettem.
-
-
rinpocse
aktív tag
Sziasztok!
Eddig van egy –„Calibre 2018. január”- katalógusom, 1312 könyvvel. A napokban beszereztem közel 500 könyvet.
Ezeket egy új, „Calibre 2018. február” katalógusba szeretném rendezni.
A kérdésem az lenne, hogy amikor végeztem a februárival, hogyan tudom egyesíteni a januárival, hogy minden metaadat belekerüljön.
-
Bosco01
tag
válasz snowdog #1542 üzenetére
Szia,
Ha jól értem, akkor az új oszlopot manuálisan töltöd ki minden egyes könyvnél, és nem pedig a 'Metadat' fülön írod be valahova, ugye? Ez így elég munkaigényes.
Nekem jelenleg így néz ki a sablonom, de csak a sorozatinformációval rendelkező könyveknél működik jól.
{authors} - {series} {series_index}. - {title}Még arra is gondoltam, hogy kétféle sablont készítek, egyet a sorozatinformációval rendelkező könyveknek, egyet pedig a többinek, és mentésnél mindig az épp megfelelőt választom ki. Bár ez sem tökéletes, de ezzel még együtt tudok élni.
[ Szerkesztve ]
-
faki_
senior tag
válasz rinpocse #1559 üzenetére
Az összes könyv kijelölése után a jobb gombos menüből ki tudod választani a "Másolás más könyvtárba > Calibre 2018. január (másolás után törlés)"-t. Ez áthelyezi, utána törölheted a februárit, ill. átnevezheted a januárit. Utóbbit még a másik könyvtárban állva tudod megtenni, az aktuális átnevezését nem engedi.
[ Szerkesztve ]
-
snowdog
veterán
válasz Bosco01 #1560 üzenetére
Igen jól érted. Tehát két sorozat információm lesz, egy a metaadatok között (mondhatni gyárilag), és egy másik saját, aminek a lényege hogy rövid és nem befolyásolja az eredeti sorozat nevét. Valóban minden könyvnél meg kell adni, de mivel éppen rendezem őket nekem, ez nem jelent plusz munkát.
Egyébként a metaadat fülön is be lehet írni, a második oldalon.
Ez az első oldal.
Ez pedig a második oldal.
[ Szerkesztve ]
-
snowdog
veterán
válasz rinpocse #1559 üzenetére
Nekem van őt könyvtáram a szerzők neve alapján összeállítva. Ha új könyveket szerzek be, akkor azokat beteszem egy "Új" nevű könyvtárba. Mikor összegyűlt pár könyv, és éppen ráérek, akkor az általam kívánt formába hozom őket. Ezt követően az előbb leírt módszerrel (könyvön jobb klikk, majd áthelyezés másik könyvtárba menüvel) átrakom a szerző nevének megfelelő könyvtárba.
-
snowdog
veterán
válasz Bosco01 #1560 üzenetére
Nekem jelenleg így néz ki a sablonom, de csak a sorozatinformációval rendelkező könyveknél működik jól.
{authors} - {series} {series_index}. - {title}Ez egy hosszú című, hosszú szerző nevű és hosszú sorozat nevű könyvnél egy borzasztóan hosszú fájlnevet fog eredményezni.
[ Szerkesztve ]
-
-igu-
addikt
válasz snowdog #1565 üzenetére
Szerintem:
1. a filenév hossza könyvek esetén nem mérvadó, mert úgyse szoktuk file-kezelőből nézegetni, csak Calibre alól, ott meg úgyis részletezve látszik minden
2. de ha mégis zavaró a hosszú file-név, akkor a mentés lemezre sablonba nem kell a sorozatadatokat tartalmazó kiegészítés, mert úgyse szoktuk file-kezelőből nézegetni, csak Calibre alól, ott meg úgyis részletezve látszik minden
3. ami igazán fontos az az, hogy az olvasón legyen jelezve az adott könyv sorozat szerinti sorszáma (Jéghegyek népe 47 kötet, ott már bele lehet gabalyodni tisztességgel)
Szerintem.
[ Szerkesztve ]
A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
snowdog
veterán
válasz Bosco01 #1567 üzenetére
Nem tudom, de ha van is az jó nagy lehet.
De én nem is erre a részére céloztam. Az valóban mindegy, hogy a Calibre-ben milyen hosszú a fájlnév. De ha már beállítod hogy valamilyen eszközre mentéskor mi legyen a fájl neve, akkor nem mutat jól a hosszú név. Ez nálam akkor fordulhat elő, ha valakinek kölcsön szeretném adni a könyvet, és ki akarom másolni a Calibre-ből. Erre céloztam, de igazából nem is nem fontos az egész.
-
G.F.
aktív tag
A szerző rendezési forma és a szerző között mi a különbség?
-gf-
-
snowdog
veterán
Létrehoztam egy Drive helyet a közös könyveknek. Egyenlőre üres, elsőnek azok a könyvek kerülnek fel, amiket valaki már készre szerkesztett.
Aki csatlakozni szeretne, az kérem privátban jelezze. És hogy a továbbiakban ezt a topikot ezzel a témával ne terheljük, a közös könyvszerkesztésnek létrehoztam egy saját topikot. [link]
[ Szerkesztve ]
-
snowdog
veterán
Több olyan könyvvel találkoztam, amit eredetileg beszkenneltek, majd egy gyatra OCR-en lefutatták, tele voltak hibával. Ha esetleg valakinek értékes a könyv, és van szabad ideje, akkor a hibákat kijavíthatja. Manuális munka, és elég fárasztó. Egy párat már én is javítottam így. Eddig a Calibre belső szerkesztőjét használtam, de ahhoz azért ismerni kell a html nyelvet (és nem árt a css-el is ismerkedni).
A másik topikban [link] szó volt a Sigil ebook szerkesztőről, úgy látom azzal már sokkal egyszerűbb. Többek között erre gondoltam.
[ Szerkesztve ]
-
Met
nagyúr
Epub könyvben nem jelennek meg az őű karakterek, ezt tudom a Calibrével módosítani?
"If in doubt, flat out!" Colin McRae
-
hampidampi
senior tag
Ebben az esetben az olvasód beépített betűtípus-készlete nem támogatja a magyar karakter készletet. Ilyenkor csak azt tudod csinálni, hogy beágyazod a könyvbe a fontkészletet. Konvertáláskor a Kinézet és megjelenés/Betűtípusok fülön használd a Beágyazott betűtípus és ha szükséges, Az összes betűtípus beágyazása... funkciót.
-
Bosco01
tag
Sziasztok!
A Calibre könyvszerkesztő programjában be lehet azt állítani, hogy ha sortörést (pl. Enter) csinálok, akkor csak sima sortörés legyen, és ne hagyjon ki még egy sorköznyi távolságot?
Remélem érthető, amit kérdezek -
hampidampi
senior tag
válasz Bosco01 #1578 üzenetére
A sima Enter az bekezdés vége. Tehát egy folyamatos szöveg blokkot határol. Erre a <p> </p> párost használjuk.
pl.:<p> Ez itt egy folyamatos szöveg.</p>
Ha ezt a folyamatos szöveget akarod szándékosan megtörni valahol egy sortöréssel (kézi sortörés), arra használjuk a <br/> jelet.
pl.:<p> Ez itt egy folyamatos szöveg.<br/>
De itt megtörném a sort. /p>De szerintem nálad inkább bekezdés formázási probléma lesz. Valószínűleg nagy bekezdések közti sorköz van állítva. Vagy keresd meg ezt a stílusok css-ében, vagy konvertáláskor Kinézet és megjelenés / Kinézet fül / Bekezdések közötti térköz eltávolítását kapcsold be.
-
snowdog
veterán
válasz hampidampi #1580 üzenetére
Én a br elé, te mögé tetted a per jelet, de a leírás szerint nem kell sehova (nem kötözködés miatt írom, csak mert bizonytalan vagyok).
Differences Between HTML and XHTML
In HTML, the <br> tag has no end tag.
In XHTML, the <br> tag must be properly closed, like this: <br />.Kipróbáltam a Calibre szerkesztőben, és mindhárom variációnál működött a sortörés (per jel elöl, hátul, sehol).
[ Szerkesztve ]
-
G.F.
aktív tag
Feltelepítettem a Hyphenate This! plugint, de a plugin-eken kívül sehol sem jelenik meg. Gondolok itt pl. arra, hogy a menüknél sem tudom betenni sehová, mert nem jelenik meg a kiválasztható elemek között. Ez miért van?
-gf-
-
Bosco01
tag
válasz hampidampi #1580 üzenetére
és a stílusok css-ét hol találom?
-
G.F.
aktív tag
Konvertáltam egy könyvet pdf-ből. Jó sokat molyoltam vele, és mostmár csak egy nagy gondom van.
A képen látott módon, néhány párbeszéd gondolatjel helyett 'felsorolásos lista' formázással jött létre. Ezeket szeretném valahogy cserélni rendes gondolatjelre, csak épp nem tudom hogyan... Ebben kérnék segítséget.
Alt. Find ana Replace pluginom van, csak nem tudom mit cseréljek mire...-gf-
-
G.F.
aktív tag
válasz hampidampi #1589 üzenetére
Nekem már docx-ben van kijavítva, minden a helyén, csak ez a gond. Így nincs megoldás? Újra nem kezdeném...
-gf-
-
Bosco01
tag
Szia!
Futtasd le rajta ezt a makrót. Nekem már párszor segített. Nem saját szerzemény, így ha nem működik, nem tudom mit kell benne javítani.
Sub Fels_makro()
' Felsorolás megszűntetése, kötőjel beszúrása a sor elejére
'sorok = ActiveDocument.ComputeStatistics(wdStatisticLines)
oldalak = ActiveDocument.ComputeStatistics(wdStatisticPages)
Selection.EndKey Unit:=wdStory
Last = Selection.Information(wdFirstCharacterLineNumber)
Selection.HomeKey Unit:=wdStory
Do
If Selection.Range.ListFormat.ListType = 0 Then
Selection.GoTo What:=wdGoToLine, Which:=wdGoToNext, Count:=1, Name:=""
Else
Selection.Range.ListFormat.RemoveNumbers NumberType:=wdNumberParagraph
Selection.HomeKey Unit:=wdLine
Selection.TypeText Text:="- "
Selection.GoTo What:=wdGoToLine, Which:=wdGoToNext, Count:=1, Name:=""
End If
Loop Until Selection.Information(wdActiveEndPageNumber) = oldalak And Selection.Information(wdFirstCharacterLineNumber) = Last
End Sub -
Bosco01
tag
válasz hampidampi #1587 üzenetére
Köszönöm, de nekem ez "magas".
-
konyvmoly2
csendes tag
válasz hampidampi #1591 üzenetére
A word 2013-hoz még fel lehetett tenni a Kutools nevű kiegészítőt, az gyakorlatilag egy kattintással át tudja alakítani a felsorolásjeleket gondolatjelekké. Ez a List to text és tab-to-space gombok funkciója. Nekem nagyon bejött. (A 2016-hoz nem tudom, működik-e, nem próbáltam.)
[ Szerkesztve ]
-
G.F.
aktív tag
-
snowdog
veterán
válasz konyvmoly2 #1595 üzenetére
Version: 8.70
Free Trial: full features, 45 days
Office: Microsoft Word 2003, 2007, 2010 (32/64) and 2013 / 2016 (32/64) / Office 365
Windows: Windows 7 / 10 (32/64), XP, Vista (32/64), Windows 8 / 8.1 (32/64), Windows Server 2003 and 2008 -
G.F.
aktív tag
válasz hampidampi #1598 üzenetére
Azt én sem értem, miért ragaszkodnék hozzá? Írtam ilyesmit? Csupán megírtam, milyen formátumban van, meg hogy nem szeretném előlről kezdeni a gatyába rázását a szövegnak, ha lehetséges.
[ Szerkesztve ]
-gf-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- SAMSUNG FLIP3 8GB/128GB FEKETE, ÜZLETBŐL, GARANCIÁVAL
- SAMSUNG Z FLIP4 8GB/128GB GOLD (Fóliás, mindene ÚJ), 2025.DEC-ig GARANCIÁS, ÜZLETBŐL, BESZÁMITÁS
- Sigma 150-600mm Sports objektív ( Nikon ) -Újszerű-
- MICROSOFT SURFACE LAPTOP 2 - MEGKÍMÉLT ÁLLAPOTBAN (ajándék tok + USB hub)
- Újszerű Asus TUF F15 FX506HE - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB -512GB - RTX 3050 Ti - 2 év gar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest