- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákka Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- HDD probléma (nem adatmentés)
- 3D nyomtatás
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Házimozi belépő szinten
- OLED TV topic
- Milyen TV-t vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
lanszelot
addikt
Hello,
Vettem egy kibuherált Lenovo T450 laptopot.
Észre vettem, hogy valószínű az alaplap jó.
De se venti se hűtés a cpu-n.
Emiatt bios-ba se tudok belépni, mert "fan error" -al leáll.
Az alaplap 5 pines venit csatival van.
Nekem van egy 4 pines laptop ventim és ahhoz laptop hűtés.
Gondoltam rá tákolom valahogy.
De sehol se találom az alaplap venti 5 pin kiosztást, hogy hogy kössem be a 4 pinesemet rá.
Tudna ebben valaki segíteni annak az alaplapnak hogy van a venti pin kiosztása?Chromebook HP 14-q011sa - bol van a hűtő és a venti.
A hutő csavarjai közelebb vannak de valamit majd kitalálok.
Először a bios-ba lepnék be hogy tényleg működik e. -
--Disztroj--
senior tag
Hi All!
A héten raktam össze egy gépet / Asus TUF GAMING B650 PLUS WIFI, Ryzen 7900x, 2x32Gb DDR5 5600Mhz / és a minap véletlen rányomtam a hátulján levő BIOS Flashback gomba miközben járt a gép. Ez semmiképp nem volt szerencsés, de CMOS clear után simán indult a gép és gyorsteszt után stabil is.
Nem volt tuning, csak a ramokat állítottam be alapról a gyári értékeire / 4800Mhz --> 5600 Mhz /, de mióta ez a fönti eset megtörtént, ha a ramokat a gyárira állítom, nem megy a buli és cmos clear kell.
Van tipp hogy ez miért van? Sérül ilyen bios dilinél a hardver?
Illetve mi a magyarázat arra, hogy olyan helyre raknak egy nagyon könnyen benyomható gépet elkaszáló gombot, ahol HUBok miatt gyakran matat az ember? Ez valami noob csapda vagy mi indokolja hogy ne a lap belső részén helyezzék el?
[ Szerkesztve ]
A jó bor is megárt, ha sok! Hallgasd meg Sono Matto Bozo
-
Csorbi
addikt
válasz --Disztroj-- #84156 üzenetére
BIOS verziót ellenőrizted, hogy változott-e visszafelé ("flashback")?
-
Csorbi
addikt
válasz --Disztroj-- #84158 üzenetére
Mindent leírtál, csak azt nem, mi történt pontosan a flashback gomb megnyomása után, de még a cmos clear előtt. Önmagában a gomb egyszeri megnyomása nem csinál semmit, a flshaback módba lépéshez 3 mp-ig legalább nyomva kell tartani, de akkor is szükséges hozzá egy usb kulcs, rajta a bios fájllal. Ha ez nincs, akkor az égadta világon kb semmi nem történik.
[ Szerkesztve ]
-
--Disztroj--
senior tag
válasz Csorbi #84159 üzenetére
Be akartam dugni az egyik portba egy usb-c kábelt és egyszercsak lekapcsolt a gép.
Tapogatva tettem mindezt, így a tippem az hogy attól a gombtól történt.
Aztán a gép a bekapcsolás után biosig se jutottam el és befagyott a boot process egy ponton, amit a cmos clear oldott meg.[ Szerkesztve ]
A jó bor is megárt, ha sok! Hallgasd meg Sono Matto Bozo
-
Csorbi
addikt
válasz --Disztroj-- #84160 üzenetére
Mivel a héten raktad össze a gépet, nekem inkább az a gyanúm, hogy eleve nem stabil a RAM órajel az XMP profillal, csak a JEDEC szabvánnyal. Én máshol keresném a hibát. A modulok a megfelelő slotban vannak? (DIMM_A2 és DIMM_B2, tehát nem A1 és B1!)
Illetve nem tudom mikori a BIOS, de azt mindenképp frissítsd fel legutolsóra (beta, de memória kompatibilitást javít!). -
--Disztroj--
senior tag
-
Csorbi
addikt
válasz --Disztroj-- #84162 üzenetére
Az XMP profil használata mindig overclocknak minősül (az egy dolog hogy a RAM dobozára rá van írva, mert az tudja, de a CPU-ban lévő memóriavezérlőnek is tudnia kell kezelni), a JEDEC szabvány órajele (4800MHz) az alap órajel.
-
--Disztroj--
senior tag
válasz Csorbi #84163 üzenetére
Valóban!
Akkor azért érdekes megjegyeznem azt is, hogy a cpu fölső 12 pines tápjából csak 8-at használok, vagyis a 4 pines egység nincs áram alatt.
Úgy olvastam kifejezetten extrém tuning esetén érdekes ez, de ha mégis itt lehet a kutya elásva, mit dugjak oda ha ilyen kábelem nem jött a táppal? / Silverstone DA850 /A jó bor is megárt, ha sok! Hallgasd meg Sono Matto Bozo
-
Csorbi
addikt
válasz --Disztroj-- #84164 üzenetére
Elég a 8 pin.
Ha legközelebb linkelsz egy hardverelemet, akkor légyszi ne egy bolt oldalára mutató linket dobj be, hanem a gyártó oldalára mutatót, köszi.
-
lanszelot
addikt
Hello,
Bios topik teljesen halott. Ezért írom ide.
Van egy lenovo t450 jelszavas bios-al.
Le akarom szedni a jelszót.
Itt van a hogyan.
Mindent értek addig, hogy:
"HOW TO USE THE PATCH" -ben a step 8-as:
"Restore original BIOS"
Mit ért original bios néven, és hogy állítom vissza?/Ott a forumban nem segítenek/
-
TechN7ne
nagyúr
Sziasztok
Bios frissített MSI Z490 Pro lap tudhatja a PCI-Express 4.0-át 11700/11900-as CPU-al?
-
mzso
veterán
Helló!
Ez az Asus hülyesége, hogy nem működik normálisan a hibernálás? A PRIME B350-PLUS alaplapommal az van, hogy hiába használom a hibernálást a gép elindul bármilyen billentyű/gomb nyomására és vezeték nélküli egér mozgatására is. Ahelyett, hogy normálisan leállna és csak a bekapcsoló gombra reagálna. Működésben kb ugyanolyan mint az altatás, csak lassabb, meg nem villog a LED.
-
sfefe
addikt
Sziasztok!
Vettem egy ilyen lapot: [link]
Kerdesem az lenne, hogy le kell toltsek valami drivert a giga oldalarol vagy a win 10 ezeket megoldja?
Eleg reg tettem ossze a gepem nem tudom ezek ma , hogy mukodnek..
koszi
sfefeAz élet nem igazságos csak jobb a halálnál...
-
Sanya200
csendes tag
Sziasztok
Van egy nagy problémám. Szereltem a gépet mert az aoi világítás nem működött egy ideje. Ki lett húzva a vga-ból is a 8 pines csatlakozó mert útban volt. Miután bekapcsoltam a gépet úgy hogy visszakötöttem mindent nem ad képet, felpörög a venti a vga-n majd megáll. De a billentyűzet sem villan fel. Lehet az AOI hűtő a ludas? Hogy nem működik rendesen és nem kapcsol be ahogy kell? Próbáltam más hdmi kábelt, másik x16-os aljzatot, vga nélkül ha bekapcsolom akkor sem villan fel a billentyűzet. De a lap meg nem jelez hibát. Ha fizikai probléma lenne pl vga akkor az értesítő led világítana. Esetleg a tápra gyamakszom mert nagyon régi. 2014-ben vettem egy Cooler Master g650m. A gép egy msi b450 tomahawk max, ryzen 5 2600x, Trident-Z 2x8gb ram meg egy asus rtx 3060. -
Grave_444
nagyúr
Ez most nem lesz túl szakmai, de személy szerint nem szoktam semmit leszedni, ha nem indokolt. Gondolok itt a lan-wifi-hang stb driverre. A plusz dolgokat, mint például a control center meg végképp nem telepítem.
Szóval ha bizonytalan vagy a dologban inkább menj végig, az alapvető dolgokon és ellenőrizd vezérlőpult, eszközkezelőben, hogy mindent megfelelően lásson a gép.
[ Szerkesztve ]
-
mefistofeles
addikt
Sziasztok!
Csináltam már többször ilyent de most nem boldogulok.
Egy Asus Prime B450 plus alaplapot szeretnék bekötni egy Zalman S2 házba.Van ugye a HDD led és a Power led, ez tiszta. Azon kívül van a Power SW és két Reset SW csati. Na most bárhogy kötöm őket, vagy power nincs vagy reset. Azt sem értem miért van két Reset SW csati. (az egyik eltérő színű vezetékekkel, a többi mind fekete)
Így néz ki az alaplapi konnektor.
Előre is köszi.Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......
-
blp85
aktív tag
válasz mefistofeles #84179 üzenetére
A PLED- az a Power led + és -
PWRSW- oda kell bekötni a bekapcsoló gombot + és -
Speaker- csipogó + és -Alsó sor:
HDD_LED: a hdd visszejelzó led + és -
Reset- Reset - és + (furcsa elrendezés, de lehet így csinálták meg...)
PLED: Power led + és -A lényeg, hogy a csak fekete kábel az mindig a GND vagy -, a színesek a +-ok.
Esetleg a házban lévő kábelekről, illetve az alaplapi csatlakozóhelyről tudsz képet csatolni?
[ Szerkesztve ]
Soha nem lesz olyan, amilyen volt, de úgy sem marad, ahogy éppen van. Már a jövő sem a régi. (Eginald Schlattner)
-
Csorbi
addikt
válasz mefistofeles #84179 üzenetére
Hol van két reset sw csati?
A lapon van egy:
- Power LED (2 tűhelyes)
- Power switch (2 tűhelyes)
- Speaker (4 tűhelyes)
- HDD LED (2 tűhelyes)
- Reset switch (2 tűhelyes)
- Power LED (3 tűhelyes)
- Chassis intruder (2 tűhelyes)Tehát, Power LED-ből van 2 féle, attól függően, hogy az adott ház melyikre engedi rákötni.
A házon pedig van:
- Power LED (2 külön tűs, tehát a lapon bármelyik Power LED helyre ráköthető)
- Power switch (2 tűhelyes)
- Reset switch (2 tűhelyes)
- HDD LED (2 tűhelyes)Nem értem a problémát, vagy én értelmezek valamit rosszul?
-
mefistofeles
addikt
válasz Csorbi #84182 üzenetére
Szia. Itt:
Mind a ház előlapi paneljéből jön annyi, hogy az egyik Reset SW csati más színű vezetékekkel megy (fehér, sárga és külön áll,) A többi egy 8 eres szalagkábelben együtt.Lehet, hogy a különállót kéne kihagyni a játékból?
[ Szerkesztve ]
Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......
-
blp85
aktív tag
válasz mefistofeles #84183 üzenetére
Zseniális a Zalman...
Melyik Reset csatlakozó megy a kisebbik nyomógombhoz?Soha nem lesz olyan, amilyen volt, de úgy sem marad, ahogy éppen van. Már a jövő sem a régi. (Eginald Schlattner)
-
Csorbi
addikt
válasz mefistofeles #84183 üzenetére
Érdekes. A Zalman oldalán az S2 kézikönyvéből vágtam ki feljebb a képet, ott egyáltalán nincs két Reset SW. Nem lehet, hogy az egyik félre van feliratozva, és valójában az a második Power LED lenne? Marha egyszerű, le kell követni melyik hová megy.
-
mefistofeles
addikt
Ajaj.. azt hissem átbaszás áldozata lettem a házzal (ph-n vettem)
Valami gány bekötés van a ház panelre. -Eddig nem néztem mert nem gondoltam rá-
A különálló Reset sw megy a power gombhoz, a szalagkábeles reset sw a reset gombhoz, két vezeték meg leszakadva fityeg...... A szélén van, szóval valószinüleg a power az és azért van külön kábellel pótola.Szóval elvileg a "maszek" kábel lenne a power
Tehát a"maszek reset a power csatiba, a "rendes" reset meg a resetre?[ Szerkesztve ]
Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......
-
Csorbi
addikt
válasz mefistofeles #84186 üzenetére
Gyönyörű
-
blp85
aktív tag
válasz mefistofeles #84186 üzenetére
Sajnos a Zalmanok hajlamosak a kábel szakadásra, de ez már nagyon DIY kategória...
Soha nem lesz olyan, amilyen volt, de úgy sem marad, ahogy éppen van. Már a jövő sem a régi. (Eginald Schlattner)
-
vmaxter
tag
Sziasztok!
Az éjszakai vihar után reggel nem indult a gépem. A vihar előtt kihúztam a gépet, monitorokat a konnektorból. Az utp-t viszont nem. Lehetséges, hogy az RJ45-ösön keresztül kapott túlfeszt? Nem lennék boldog, mert egy hónapja raktam össze a gépet. A táp sem indul.
-
vmaxter
tag
válasz Csorbi #84190 üzenetére
Nem, nem biztos hogy van áram benne. Most építem vissza a régi konfigot, hogy kiszűrjem működik-e a táp, a táp nem lett cserélve elég régi Corsair. A régi lapon a proci hűtőt egy pillanatra megforgatta aztán semmi.
A router működik. A lap hátulját még nem látom, mert videokártyát nem bírom kiszedni belőle (azzal együtt kaptam ki a lapot) és így nem nagyon akarom forgatni.
[ Szerkesztve ]
-
Csorbi
addikt
válasz vmaxter #84191 üzenetére
Nem, nem biztos hogy van áram benne.
Kicsit olyan, mintha a tápra utalnál, de én az áramkörre, tehát a konnektorra/elosztóra gondoltam. (Már csak azért is, mert sokan a hirtelen "ijedtségtől" le sem ellenőrzik, sajnos ez elég hosszútávú tapasztalat....)
[ Szerkesztve ]
-
vmaxter
tag
válasz Csorbi #84192 üzenetére
A tápra utaltam persze. Bocs, ha nem voltam egyértelmű. Az elektromos hálózat rendben, áramszünetre, vagy kimaradásra sem utal semmi. De nagy vihar volt és korábban buktam már így egy hifi-t. Ezért tartok most is ettől, bár nem tudtam, hogy az RJ45-ön is kaphat túlfeszt a gép. A lap hátulján nem látok elváltozást..., egyenlőre. Az egyértelmű kormolódáson kívül mit értesz még elváltozáson?
[ Szerkesztve ]
-
vmaxter
tag
válasz Starchm #84198 üzenetére
Gyorsban persze csak a gémkapcsos tesztet végeztem el, de a linken azt írja a gyártó, ha felpörög a veni, akkor a táp megfelelően működik. Én is gyanakszom rá, hogy nincsenek meg a fesz-ek minden csatin, de addig nem jutottam el, hogy megmérjem egyenként. Most az fog következni..., de ezen téren debütálok .
-
r4zer0919
tag
válasz vmaxter #84199 üzenetére
Én már jártam úgy, hogy egy vadi új tápegységet vettem az Aqua-tól.
Otthon beszerelve nem is volt vele baj de rövid időn belük, kb. 1-2 hét ha lehetett, a gép nem kapcsolt be.
Próbálgattam mindent mire arra jutottam, hogy a táp lehet a probléma.
Kiszedtem, el is vittem az Aqua szervizbe ott az illetékes rádugta a tápot egy kimondottan tápteszter eszközre, majd a teszt lefutása után a tápot teljesen rendben találta.
Hozta vissza az illető, hogy most letesztele tápteszterrel és minden okés a tápegységgel, más lehet a probléma a számítógéppel.
Mire erősködtem, hogy nem hinném szépen kössük csak össze egy normális számítógéppel, hogy azzal bekapcsol-e, és rendben működik.
Természetesen nem nagyon akarta, de mondtam, hogy nem tudok minden nap elrohangálni a számítógépes alkatrészekkel, ha már ezt a tápot lehoztam akkor nézzük meg a számítógépre csatlakoztatva is.
Nagynehezen akkor hajlnadóak voltak egy gépbet rákötni, és csodák csodájára, ugyanaz a hiba mint az otthoni gépemmel, a gép meg sem nyikkant.
Elnézést kértek és mondták, hogy ilyet még ők sem tapasztaltak de természetesen cserélik a tápegységet.
Szóval ilyen is van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sweet.tv - internetes TV
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás
- Tovább kavar a nevekkel a Realme
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Szinte csak egy nagy kijelző lett a Red Magic 10 Pro
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest