-
PROHARDVER!
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
RexMaximus
senior tag
Ezek se lehetnek gyakori jatekok, foleg dobozban
F15-rol a regi DOS-os jut eszembe, szerintem anno havernal azzal jatszottunk. Joystickja is volt hozza - nekem PC-hez sose volt. De a C64 joyokhoz kepest uberbrutal volt
(#50499) DBob
Koszonom
(#50500) frescho
Erre szoktak azt mondani, hogy a kivetel erositi a szabalyt
En 35 vagyok, arn kb 5 evvel idosebb lehet nalam, az alltalad emlitett konfig az nagyon 90. Nem is haztartasi gep, ez alapjan ugy gondolom mar akkor se lehettel gyerek . Saccra hozzam kepest +10ev.
A fiatalabbak akik erdeklodnek az oldschool dolgok utan mashogy irnak - szerintem.
Neha lapozgatok regi magazinokat 90-es evek kozepeig bezarolag. Valahogy azokban is mashogy irnak mint az ujabbakban, vagy eppen online. Szamomra elvezetesebb, nem tudom miert de egy leheletnyi kulonbseg van a stilusokban. Pont eleg
-
frescho
addikt
válasz RexMaximus #50501 üzenetére
Nem vagyok én olyan öreg.
Ezen a stílus dolgon gondolkoztam és inkább ahhoz kötöm, hogy ki mit és mennyit olvasott. Kicsit mások a szófordulatok és az összetett mondatok is gyakoribbak. Nem egyszer fordult már elő, hogy többszörösen összetett mondatokat, főként ahol beékelődik egy tagmondat, nem értettek meg az olvasók. Pedig szerintem teljesen érthető, de nincs hozzá idejük, türelmük vagy más ok miatt, de nem értették teljesen. Vagy én írok ennyire érthetelenül?
https://frescho.hu
-
krisz67
tag
Srácok tudnátok picit segíteni nekem?
Van egy 486 os konfig, Win 3.11 for W-vel, és az lenne vele a bajom, hogy a hálókártyával nemigazán boldogul.
NE2000 klón van benne, amit fel is ismer a Win, és telepíti is hozzá a megfelelő drivert viszont rákérdez az IRQ ra, és azt alapból a 3 ra teszi, miközben ott a COM portnak van az foglalva alapértelmezetten. És ha átrakom egy tetszőlegesre, akkor meg viszont elöször befagyott a loading screen nél a Win, de most meg megy, viszont hibaüzenetekkel bombáz, közvetlen a Win indulás előtt.
[kép]
[kép]
Illetve a kilépésnél a rendszerből, hallom a logout hangot, de viszont befagy a rendszer, és csak hard resettel üzemel csak tovább.Második problémám: az egér. Van egy A4-Tech AM-5 egerem (DB9 csatis) és ezt nemtudom mivel kéne feltelepíteni? Mert drivert a neten nemtalálok hozzá. Win95 OSR2 és Me-n megy rendesen szépen.
Harmadik problémám: RAM bővítés. Van két BANK az alaplapon, 2x4 slot, ebből elsőp bank van tele 16000kb RAM al, viszont ezt lehetne bővíteni, de egyszerűen nemismeri fel ha teszek bele bármilyen memóriát is, ha pl kiveszek a meglévőből, akkor meg nemindul el, csak ezzell a 4db al. Evvel lehet valamit kezdeni?
Alaplap típusa: UM486/UM486SX v.(Rev.1.4)
[kép]Köszönöm
[ Szerkesztve ]
Üdvözlettel: Rapi Krisztián
-
arn
félisten
válasz RexMaximus #50501 üzenetére
reszemrol jo a tipp 93ban kaptam az elso gepet, igy kb nekem onnantol kezdodik a dolog, swerileg meg par ev minusz. ami ennel regebbi, nem igazan erdekel - talan az mt32, de az az en "koromat" is erinti. a jatekokat 2006ig kovettem kb igazan, utana meg immelammal kb 2012ig, aztan azota max a hirekbol tudom, hogy ki kivel van
az amiga is jopofa pl, de mivel sose volt olyanom, hiaba nezegetem a jatekokat, nincs meg a "feeling". szvsz epp olyan ez, mint a veteranautoknal - majd nyilvan itt is lesz olyan, aki mar nem azert gyujti a dolgokat, mert emleke fuzodik hozza. en nem a retro hwt gyujtom, hanem olyan gepeket epitek, amivel ujraelhetem a fiatalkorom "matrixat". a gyerek/tinedzser korom sok szempontbol mar reg eltunt, de virtualisan most barmikor felidezhetem. marpedig eleg sok idot toltottem el ott.
ha vegre alszik a gyerek, gyakran nem is a "modern" gepet kapcsolom be, hanem a 486ot.
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
arn
félisten
ez egy uj teszt [link]
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
Ry0K3N
senior tag
Problémás eset kérdés jöhet ide?
Win 98, régi pentium MMX gép s3 trio voodoo 2 kombóval. Most levakeroltam a szekrény tetejéről. Minden frankón működik amíg be nem töltené az asztalt de csak fekete képernyő fogad. A rendszer 100% betölt csak fekete képernyőt ad asztalon. Közvetlen rákötöttem S3 tróra leválasztva a voodoot de ugyanaz. Most csökkentett módban próbálok mókolni vele valamit."Doom fans are not like Disney fans. If doom fans don't like what you have done they burn your house down."
-
RexMaximus
senior tag
válasz Ry0K3N #50506 üzenetére
Ha csokkentetben megy akkor meg lehet a felbontas es kepfirssitesi freki nem tetszik a monitornak. Az tudott csinalni hasonlo galiban.
Ha nem akkor kezdodhet a hibakereses. Minden kartya ki a lapbol, csak vga be, es proba. Proba mas slotban stb.
(bar irq utkozes igy nem lesz, ha jol emlekszem a pci melleti isa slot talan osztozott irq-n, de TUSL2-nel is emlekeim szeint az utolso sia slot osztozik valamelyikkel.)
(#50502) frescho
Na ilyen szinten nem ertem a nyelvtant. Lehet feltunt, az amugy sem erossegem . Lehet az az oka, hogy kiskoromat ket nyelvteruleten toltottem, vagy csak user error.
Eloveszek egy regi Guru-t es mas az elmeny nekem, ennyi tunt fel, de 576-ot is olvastam valamelyik nap . Van ket haboru ujsagom is egy adag (na ez mar nem szamtech ) na ott mar hatarozottan mashogy irnak. De ha hallunk tizeneveseket beszelgetni egymas kozt, azert olyan mas, vagy nemtudom .
DiskMagetket nezegetem idonkent, a lazabb kiadasoknal a korunkbeliek frankon ugy irtak ugye, ahogy akkor beszelgettunk. Haaat, lehet az emlekek szepitettek rajta de azert a szlengszotarat valoban kreativan hasznaltuk az tuti, ez is emlekeztetett ra
(#50504) arn
Ugyanigy kozelitem meg kb a retrozast en is. Vlsz 90-es vege korai 2000 is azert erdekel jobban most mert vegulis akkor valtam fiatal felnotte (ertelmezesemben ez 15-tol kezdodik). Emiatt is intenziv korszak volt
[ Szerkesztve ]
-
RexMaximus
senior tag
Egy forumtars osztotta meg velem, ezt Ok csinaltak akkoriban (DiskMag) - [link]
nekem elmeny volt olvasni, a kocka reszek egy az egyben olyanok mint amilyenek mi voltunk kb
[ Szerkesztve ]
-
Ry0K3N
senior tag
válasz RexMaximus #50508 üzenetére
Megoldódott, 2 plug and play monitor volt vezérlőpultban amiket kitöröltem meg a voodoot és az s3 triót is. Utána felismert mindent meg újraraktam a voodoo drivert. Most csak ki kéne próbálni működik e egyáltalán még a kártya csak baszik indulni a NFS4 valamiért.
Szerk: ja és valamiért 1200-as felbontásba rakta alapból az asztalt, hangyaméretben volt minden.
[ Szerkesztve ]
"Doom fans are not like Disney fans. If doom fans don't like what you have done they burn your house down."
-
arn
félisten
válasz RexMaximus #50508 üzenetére
a 100 evvel ezelotti ujsagok szovegei szinte szepirodalmi munek tunnek amellett, amiket ma osszehordanak a portalokon. de meg a 10-20 evvel ezelotti nyomtatott sajtohoz kepest is katasztrofa. erezni, amikor vki ugy ir le egyszeru dolgokat is, hogy elmeny olvasni.
-
erer1000
őstag
laptopokhoz találtam PCMCIA VGA-t ha valakit érdekelne.
Toshiba Satellite 300CDS-ben C&T 65555 2MB csak 2D gyorsítást tud, így igazi felüdülés lesz
M5A99X-EVO R2.0 , 1050Ti, 4x8GB 1960MHz , FX 8350@4,4GHz, 1x3TB+2x1TB HDD, 120GB+480GB+1TB SSD || HP Pavilion 15-CX0000NH
-
frescho
addikt
Majd ha nagyobb lesz a gyerek ez akár változhat is. Előfordul, hogy a gyereket zavarom el, vagy Ő maga megy el valamelyik gépért a raktárba. C64-et, Amigát rutinosan rak össze már.
RexMaximus: A nyelvtan és a helyesírás nekem sem az erősségem. Az a baj, hogy még így is jobb, mint a mai fiatalok átlaga, pedig helyesírásból mindig gondjaim voltak a suliban.
-
alvaro
senior tag
válasz frescho #50502 üzenetére
Hát, teljesen biztos vagyok benne, hogy időnként engem se értenek, de azt hiszem, akinek kell, az fog. Ráadásul szeretek játszani is a nyelvvel, lehet nem könnyíti meg a dolgom/ukat. A retrózás mellett elég komolyan vett hobbim az írás, fontosnak tartom a kifejezésmódot, a stílust, nyelvhelyességet, vagy ami azon túlmutat. Van némi (alapos?) öntörvényűségem és kis elitista allűrjeim is ezen a téren, sorry mindenkitől
-
válasz krisz67 #50503 üzenetére
IRQ- t írd be neki 9- re. Tedd fel a Win32s, majd a TCP32 csomagokat. Ha mindegyik ok akkor a hálózatkezelőben be tudod lőni DHCP- re és már mehet is a routerre. Modern gép is látja. Sőt az Androidos telómról is látom a 386- os gépet is ( ha az IRQ9 nem jön be akkor egy dosos Aidával is ki lehet deríteni melyiken tanyázik ).
A 3 test probléma nem megoldható.
-
RexMaximus
senior tag
tipp - regi demo / lan party videokat erdemes megnezegetni. Sokban latni a gepeket - foleg gephazakat es egy egy peldanyt - dizajn ez alapjan is beloheto. Csak most jottem ra erre...
Nomeg, vannak erdekes dolgok am ezen felul bennuk
-
krisz67
tag
válasz DarthSun #50517 üzenetére
Úgyse akar működni Nemértem... átraktam arra amit mondtál, az foglalt volt, átraktam 10re azt elfogadta, save. Resi után viszont ugyanaz a üzi fogadott.
AIDA ban nemírta az IRQ-t, csak a listában zöldel jelezte hogy NE2000 compatile.Beleraktam most egy D-Link et, ezt felismerte Ne1000-nek, de annál is ugyanezt a hibát írja.
A Win32s-t és a TCP32 t leszedtem.Másik hálókarit meg nemakarok berakni... pl.: a Novell-eset, mert azon nincs RJ45, csak BNC asszem, de most meg rra egy BNC to RJ45..áhh :/ Nemigazán lenne értelme szerintem.
-
-
Ranagol_5
senior tag
válasz RexMaximus #50521 üzenetére
Ooo, hazra pont vadaszgatok. 1-2db-ot elvinnek.
Hova kell erte menni?Sometimes I feel my self like a fuckin' monkey. | Irigylem a szüleimet. Nekem sose lesz olyan zseniális gyerekem, mint amilyen nekik van.
-
válasz krisz67 #50524 üzenetére
Egérből legjobb egy sima soros, valamelyik régi dosos meghajtóval. RAM kérdés nehéz látatlanban, sokszor nekem is vadászni kellett 486- ba, látszólag hasonló ramok vagy mennek, vagy nem. Sima FPM általában elindul, de ez sem törvényszerű, már itt is előfordul hogy az alaplap komálja-e pld.
-
krisz67
tag
válasz DarthSun #50525 üzenetére
Az a baj, egérből nemnagyon találtam ami faxa lenne hozzá, Genius Gm-6 om van egy csomó, de azok Win 9x alatt sem mentek, így kipróbálni nemtudtam őket.
Hát akkor a RAM ot szerintem hanyagolom picit. LAN meg egér lenne a fontosabb
Aztán gaming time xd
A bill már megvan hozzá, Ciff + IBM level 1 jelenlegDe mégegyszer átkell menjek a billentyűkön, makacs szennyeződések nehezen jönnek le level 1 nél, de majd a 2 lehozza
[ Szerkesztve ]
-
Ry0K3N
senior tag
ACORP-5ALI61 viszi a K6-2-es prockót?
"Doom fans are not like Disney fans. If doom fans don't like what you have done they burn your house down."
-
erer1000
őstag
Azt néztem, az a PCMCIA VGA valakinek 700 pontot hozott 3dmark 2001 ben.
Ez mennyire számít gyenge eredménynek? Milyen ismert vga van ezzel egy szintben ?
Mert sajnos a trident xp2 rol semmi sincs[ Szerkesztve ]
M5A99X-EVO R2.0 , 1050Ti, 4x8GB 1960MHz , FX 8350@4,4GHz, 1x3TB+2x1TB HDD, 120GB+480GB+1TB SSD || HP Pavilion 15-CX0000NH
-
Ry0K3N
senior tag
válasz RexMaximus #50529 üzenetére
Csak olvasom az alaplapi manualt és nem ír külön K6-2-t csak olyat hogy K6 (MMX).
Más. Avagy hogyan gányoljunk bele a lapba egy voodoonak helyet ha CYRIX prockó van benne aminek kell a hűtés. [link]
Hogy lehetett ilyen szarul megtervezni egy lapot?
-
RexMaximus
senior tag
válasz Ry0K3N #50530 üzenetére
Megesik . Ez egy mindenevo mutans lap, szerintem budget konfigokba szantak eleve. Komolyabb cuccok ritkan kerultek bele
(#50531) Hosssszu
Ha van rajta BNC csati akkor nagy esellyel abbol a korbol valo. Bar sok 100-ason nem lehetett igy belegondolva
krisz67
Ha nem talalsz kartyat, korulnezhetek, vlsz van itt nalam korabeli cucc
Vagy a 4M-ben futni egy kort - ma computerbonto.hu
[ Szerkesztve ]
-
Sanchez638
addikt
Mario Kung Fu Mennyit kerestem..
Életem első csalása volt benne . Ha a pörgő rúgást veszi fel az ember, akkor végig lehet pörögni a pályákon, bár asszem 3 után cserélődik.
Számom az adatlapomon.
-
alvaro
senior tag
válasz RexMaximus #50532 üzenetére
A mindenevőséget meg tudom erősíteni, megy benne a k6-3+ is, sőt a Tillamook MMX is, igaz csak 3.5-es szorzóval és L2 cache nélkül. Nálam egy dolgot nem szeret, fogalmam sincs, miért: a 6x86L-eket. Azok viszont mennek az Asus P5A-B-ben, szóval egye fene.
[ Szerkesztve ]
-
Ry0K3N
senior tag
Ilyen ismerősön keresztüli megrendelt gép volt, akkor fingom nem volt mit veszek csak azt hogy játékra kell és ez a lap volt benne meg egy szar CyrixMII. Ma tökönrúgnám azt aki összeállította a konfigot.
majd megnézem milyen bios van rajta, de nemrég megaláltam egy külön nyomtatott lapot a manualba amin K6-III beállítások vannak úgyhogy gondolom a legfrissebb van rajta ha ezt mellékelték[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
válasz Ry0K3N #50537 üzenetére
az volt olcso... foleg 99 kornyeken, amikor sokat adtak el belole, akkor a cyrix mar nagyon a veget jarta, fenyevekre volt a megfizetheto celerontol.
-
Ry0K3N
senior tag
válasz RexMaximus #50539 üzenetére
Attól függ milyen élményt keresel. Ha NFS high stakest nézzük ott nekem azt mondta nem pentium prockóm van úgyhogy bekaphatom és nem indult el.
Nagyon pipa voltam miatta mert akkor még az NFS voltazisten és nagyon szerettem volna vele játszani.
[ Szerkesztve ]
-
frescho
addikt
válasz RexMaximus #50541 üzenetére
386SX 2MB memóriával. Az XCOM csak akkor indult el, ha kicsontoztam amit a memóriába töltöttem. Pl. még a játékon belüli zene is luxuscikknek számított...
-
Hosssszu
őstag
válasz RexMaximus #50532 üzenetére
Hát ezen csak UTP csati van.
-
gerlaip
addikt
Beszéltünk arról, hogy miért fontos egy bizonyos időszak állapotát létrehozni, és hogy a Need for Speed Porsche megy Windows 7 alatt is. Csináltam a telefonommal két videót, szar egy kicsit a minőség, de a különbség látszik.
WIndows 10 alatt így néz ki (itt épp egy integrált vga-s notebookon, de minden általam próbált Windows Xp vel telepített és újabb cuccon ez az eredmény):
[link]Windows Millenium Editionnel Abit KX7-333 2000+ Palomino, Voodoo3 3000:
[link]Ja, a minőséget vegyétek fel magasabbra, mert 144p-nél nyilván nem látszik. Ja és bele lehet nyugodtan pörgetni.
Érdemes a műszerfalat, a kocsi kontúrjait és a feliratokat nézni.
[ Szerkesztve ]
lámavakond
-
arn
félisten
válasz RexMaximus #50539 üzenetére
Mar irtam, retro gepet azert epitunk, mert lassu amugy fasza volt, amig nem kezdtek penyara optimalizalni...
-
quailstorm
nagyúr
válasz gerlaip #50544 üzenetére
Van különbség rendesen. De állítom Glide wrapperrel meg lehet oldani ezt is (nGlide). NFS3-hoz meg ugye van a modern patch, ami a legkirályabb dolog valaha.
Igazából itt most csak a D3D és a Glide közti beállításbeli különbséget nézed, hogy D3D-ben leveszi a minőséget. Nálam nagyobb volt a baj NFS3-mal, csak software módban megy vagy wrapperrel. Akkor már inkább a wrapper, még inkább a modern patch. -
RexMaximus
senior tag
Vagom . Egy gyerekkori cimborammal epp beszelgettem errol a retrozasrol. Alltalanos ota ismerjuk egymast, neki is kiskora ota van szamitogepe. En meg C64-en nyomtam amikor nala mar VGA monitoros 386-os volt az asztalon. Komoly volt, lenyomtad az entert es nehany ms alatt indult is a jatek. Goobliiins, stb.(legalabis szamomra, C64-hez kepest )
Na, konkretan megkerdezte tolem, hogy van e ertelme ennyi idot es energiat pazarolni ilyen regi cuccokra.
Genyo kerdes mert bizony itt racionalizalni kel ugye
Ez az oka amugy annak, hogy nem vadaszok mondjuk egy 1.4-es Tua-ra ha szembejon velem kozben 10db 1.2-es. Majd fut valahogy 1.4-en oszt kesz. Regen is ezt csinaltuk kb, csak annak akkor gazdasagi okai voltak. Most akkor legyen ido optimalizalasi oka
Miert csinaljuk ezt az egeszet? Hat lehet azert amiert fiatalabb korunkban halgatott zeneket is ujrahalgattunk. Nem feltetlenul azert mert azok annyira nagyonjok voltak. Foleg ha undergroundabb vonalak mozgattak. Idoutazas. Kicsitt ujraelni azokat az elmenyeket? Zenenel vannak ilyen flesseim. Gepeknel meglatjuk, eddig retroval toltott idom 95% pakolassal telt .
Lehet 30 kornyeken koszon be az embereknel ez a a retrozhatnek korszak. Egy tuning Audikat epito szaki mondta, hogy sokan vesznek pl S2-es Audit, vagy S1 Quattrot (ez azert ritkabb ), 40-50 ev koruliek, beteszik a garazsba csodaljak, simogatjak de nem nagyon hasznaljak. Hasonlo lehet a retrozassal ez is. Meg szerencse, hogy nem autob... voltam.
Megpenditettem egy Retro Lan Partyt facen nehany napja, ismerosok kozott, meg meg par embernel. 20-an vannak mar a csoportban, az atlageletkor 30+ . Tobbsege mar reg nem jatszik. Elejen meg biztam benne leszunk vagy 5-en, es akkor orulni fogok. Ugy tunik leszunk
off nem off mar mar anekdota igy off
-
arn
félisten
válasz RexMaximus #50547 üzenetére
En altalaban addig hajtok egy hwt, amig nem sikerul egyet talalni normalis arban ha anno nem lehetett, legalabb most olyan legyen, mint szeretnem. Es elobbutobb mindig jon egy, max kesobb.
-
válasz RexMaximus #50547 üzenetére
Érdekes hogy offba tetted, pedig ez egy alapvető pszhihológiai/gyakorlati oka a retrozásnak.
(#50548) arn : igen, ha akkor nem lehetett, legyen most. Bizonyos cuccok nekem egy hosszú anyagi mélyrepülés miatt nem lehettek. Bár van olyan is, mely lehetett volna, de halogattam, pld a fent említett Tua1.4. Most van 7 db , de abból nem adok senkinek. A duplázottakból ajándékozgattam, de ezen 7db már ritkuló, féltve őrzöm. Vagy legfeljebb 2db mehetne cserealapba, de csak szintén nagyon ritka hardverért ( mint pld az aláírásomban keresett ).
Új hozzászólás Aktív témák
- RAM topik
- PlayStation 5
- Projektor topic
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Tudományos Pandémia Klub
- Derült égből villámcsapásként itt a Galaxy S24 FE
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen mosógépet vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája