Windows blog: Windows 8 az IFA 2012-n

Túl vagyunk az idei IFA kiállításon, vagyis a világ legnagyobb háztartási és szórakoztatóelektronikai kiállítás és vásár 52. alkalmán. A patinás rendezvénysorozat idei eseményén jól látszik, hogy a Windows 8 megmozgatta a gyártók fantáziáját, az érintőképernyő a táblagépek mellett a számítógépek számos kategóriájában megjelent. A következőkben néhány sorban röviden összeszedjük az ilyen felszereltségű ablakos – és persze élő lapkás – operációs rendszerrel érkező eszközöket.

Betűrendben haladva az Acer idei újdonságaival kezdenénk, melyek közül az első Windows 8-as Ultrabooknak számító Aspire 7 11,6 és 13,3"-es változata egyaránt bemutatkozott már a Computexen, a kisebbik kiadás az IFA során is megtekinthető volt.


[+]

A letisztult formavilágú, Full HD felbontású érintőképernyővel felszerelt apróságok mellett bemutatkoztak az Aspire Timeline Ultra M3 és az Aspire V5 széria érintőképernyővel felturbózott új tagjai is, előbbiben megújulást jelent a 10 pontos érintést kezelő kijelző mellett a korábban használt Sandy Bridge platform Ivy Bridge-re történő cseréje is.

Az ASUS táblagépek terén is erősít, a már korábban megismert androidos Transformer szériára hajazó kialakítás (vagyis a külön billentyűzetes dokkoló megléte) ezúttal Windows 8 és Windows 8 RT változattal jelenik meg a Vivo szériában. Az 1366x768-as felbontású Super IPS+ kijelzőkkel szerelt gépek már szintén láthatóak voltak a Comptutex során, igaz azóta a gyártó névváltást eszközölt rajtuk.

Az x86-os változatot, vagyis a VIVO Tab-ot Clover Trail alapú Intel Atom processzor hajtja, elöl és hátul kamerával szerelték fel (2 és 8 MP-es felbontással), utóbbit LED-es villanó egészíti ki. A kistestvér Vivo Tab RT lelke a mobilos körökben csúcskategóriásnak mondható NVIDIA Tegra 3 SoC, mely mellé 2 GB rendszermemória és 32 GB beépített háttértár jutott. Mindkét készülék rendelkezik NFC támogatással, jár melléjük a már említett billentyűzetes, további csatlakozókat és beépített akkumulátorával extra üzemidőt biztosító dokkoló, az Intel alapú táblagép mellé pedig egy nagy precizitású, 1024 nyomáspontot megkülönböztetni képes Wacom stylus is.

ASUS Vivo Tab RT
ASUS Vivo Tab RT [+]

Az ASUS a tabletek mellett az Ultrabook kategóriát sem hanyagolta el: A Zenbook széria két új tagja, vagyis az U500VZ és a Zenbook Prime UX21A Touch egyaránt Windows 8-cal mutatkozott be, az utóbbiban megtalálható érintőképernyőről annak neve is árulkodik. Az Ivy Bridge alapú Core ULV processzoros újdonságok mellett a már korábban is leleplezett Transformer Book is társult, mely a két tablethez hasonló kialakításban kínál azoknál jóval nagyobb teljesítményt. A legextrémebb ASUS masina azonban a már szintén bemutatott TAICHI nevű modell, melynek extremitását a külső és belső kijelző adja, azaz a készülék összecsukott állapotban is használható.

ASUS TAICHI
ASUS TAICHI [+]

A Dell táblagépek, Ultrabookok és asztali számítógépek terén is mutatott be Windows 8-as eszközt, melyek közül az XPS 10 egy billentyűzetes dokkolóval ellátott 10"-os, Qualcomm Snapdragon S4 alapú tablet, melynek egyéb specifikációt homály fedi, csakúgy, mint az XPS Duo 12 esetén, mely egy forgatható érintőképernyővel ellátott Ultrabook. Annyi bizonyos, hogy az 1920x1080 pixeles kijelző mellett az eszközben Ivy Bridge és Intel Core párosítás található. Az XPS széria most megtekinthető darabjai közül a legnagyobb a 27"-os XPS One 27 igazából nem teljesen újdonság, inkább a már májusban is megismert All-in-One modell Windows 8-as megújulása, feltételezhetően érintőképernyővel.

Dell XPS Duo 12
Dell XPS Duo 12 [+]

Ha már All-in-One, akkor megemlíthetjük a Fujitsu azonos kategóriában érkező Esprimo X modelljét, melyről az érintőképernyő megléte mellett annyit tudni, hogy harmadik generációs Intel Core vPro alapokon érkezik, várhatóan még az idén.

Az új trendet követik a HP most bemutatott masinái is: Az érintőképernyővel felszerelt Ultrabook kategóriában harcba szálló 15,6"-os, csúcskategóriás SpectreXT TouchSmart és a 14"-os, testvéréhez képest kissé szerényebb megoldásokat kínáló ENVY TouchSmart Ultrabook 4 modellek mellett a tabletek közé is újdonságot hoztak az ENVY x2 személyében. A többi gyártóhoz hasonlóan az ENVY x2 is extra csatlakozókkal ellátott akkumulátoros és billentyűzetes dokkolót kapott, a készülékben pedig Intel Atom processzor, 2 GB RAM és 64 GB-os háttértár rejtőzik a 11,6"-os IPS kijelző mögött.


[+]

Érintős egybegépek terén erősít a Lenovo is az IdeaCentre sorozatban. Az A520-as típusszámú, 23"-os képernyőjű modell a Full HD felbontású IPS panelje mellett rendkívül flexibilis kialakításával tűnik ki a tömegből, melyet egy Ivy Bridge alapú platform hajt meg 8 GB memória mellett.


[+]

A Samsung bemutatkozása megelőzte az IFA nyitányát, a cég első Windows RT alapú tabletje, az ATIV Tab 10,1"-os kijelzővel, 1,5 GHz-en futó kétmagos Qualcomm Snapdragon S4 szívvel, 2 GB RAM-mal és 32 vagy 64 gigányi háttértárral érkezik, melynek egy nagy kapacitású, 8200 mAh-s akkumulátor ad energiát.

Az ATIV szériában két x86-os táblagép is bemutatkozott, mindkettő elő- és hátlapi kamerákkal, 11,6"-es méretű kijelzővel, 3G/4G támogatással, valamint S Pen stylus-szal és billentyűzetes dokkolóval kiegészülve. A duó gyengébbik tagja a Smart PC, mely Clover Trail alapú Intel Atom processzorral 2 GB rendszermemóriával, 128 GB-nyi háttértárral gazdálkodik, amihez 1366x768-as képernyőfelbontás társul. A kétszer akkora RAM-ot kapott ATIV Smart Pro-ba akár kisebbik modellhez képest kétszer akkora háttértárat is kérhetünk, míg a processzor a jóval erősebb Core i5. A kijelző felbontása ezúttal Full HD. A táblagépeket a Prohardver szerkesztősége már egy rövid időre próba alá vetette. Az érintőképernyős újdonságok közé tartozik még a Samsung Series 5 Ultra Touch névre hallgató notebook is, amely 13,3"-es, 1366x768-as felbontáson SuperBright technológiával kínálja a Core i családdal és processzortól függetlenül 4 GB RAM-mal megtámogatott Windows 8-at.


[+]

A Sony szintén jelentkezett Windows 8-as eszközökkel, melyek közül a VAIO Duo 11 alaphelyzetben egy Full HD felbontású kijelzős tablet, a képernyő mögött azonban egy speciális mechanikával rögzített billentyűzet rejlik. A felső kategóriás hardvert jelen esetben egy Core i7-3517U processzorból, 4 GB memóriából Full HD elő- és hátlapi kamerákból, illetve NFC és GPS chipekből tevődik össze. A másik érdekesség a japán gyártótól a VAIO Tap 20 Touch PC furcsa keveréke az All-in-One PC kategóriának és egy nagyra nőtt tabletnek. A 20"-os, 1600x900-as kijelző mögött Core i3-tól i7-ig választhatunk belsőt, 4 vagy 8 GB mellé.

A Toshiba a Satellite szériában alkotott érintős érdekességet, mely a Sony VAIO Duo 11-hez hasonló kialakítást kapott valamivel nagyobb, 12,5"-es méretben U925T Convertible Ultrabook névvel. Az IPS kijelző védelméről Gorilla Glass borítás gondoskodik, a belső jelen esetben Ivy Bridge alapú Core ULV processzor 4 GB RAM-mal. Az extrák közt NFC és GPS is található.

Toshiba Satellite U925T Convertible Ultrabook

Végigtekintve a kínálatot látszik, hogy a szinte az összes nagy gyártó rálépett a Microsoft által megkezdett útra, vagyis az x86 és az ARM alapú piacon való egyidejű előretörésre. A felhasználók számára ez az érintéssel történő vezérlés megjelenését jelenti számos területen, legyen szó egyszerűbb táblagépekről, hibrid eszközökről, vagy akár komolyabb teljesítményt nyújtó asztali és hordozható megoldásokról.

Inarus

Azóta történt

Előzmények