Windows blog: Windows Server 2012 és Hyper-V Server 2012

"Immár mindenki számára elérhető a Windows Server 2012 és az ingyenes Hyper-V Server 2012." – jelentette be a Microsoft szerver üzletágának elnöke, Satya Nadella. A Windows Server 2012, a Windows Azure és a System Center 2012 együtt alkotják a Microsoft felhő operációs rendszerét, ami mind a fizikai és virtuális szervereket, mind privát, partner és nyilvános felhőket képes teljeskörűen kiszolgálni, és közöttük átjárhatóságot biztosítani.

A Windows Server 2012 akkora ugrás a Windows Server 2008 R2-höz képest, mint amekkora a Windows 2000 Server volt a Windows NT 4-hez képest. A szerver operációs rendszer minden alapképessége gyökeresen átalakult, legyen szó akár a biztonságról, fájlszerverről, távmunkáról, virtualizációról, vagy a hálózatról – mondta el Budai Péter, a Microsoft Magyarország Windows Server termékmenedzsere.

A sajtóközlemény szerint szeptember 6-tól nem csak a Windows Server 2012 vált széles körben elérhetővé, hanem az ingyenes Hyper-V Server 2012 is letölthetővé vált. A Windows Server 2012-vel érkező valamennyi virtualizációs képesség, – beleértve a magas rendelkezésre állást – továbbra is teljesen ingyenesen érhető el a Hyper-V Server 2012 formájában.

“Ma már a virtualizáció alkalmazása alapelvárás minden szerverrendszerrel szemben, éppen ezért a Microsoft ingyenesen teszi azt elérhetővé minden ügyfele számára. A Hyper-V legújabb változata emellett skálázhatóságban, technológiai képességeit és az innovatív újdonságokat tekintve is felveszi a versenyt a jelenleg elérhető valamennyi virtualizációs megoldással – még a legdrágábbakkal is.” – tette hozzá Budai Péter.

A Microsoft nyilatkozata szerint a Windows Server 2012 megjelenésével annak licencelése is egyszerűsödött. A két legfontosabb változat a Standard és a Datacenter lett, mindkettő tartalmazza a Windows Server 2012 valamennyi képességét és tudását, és mindkettő licencelése processzoralapú (a processzormagok számától függetlenül). A leglényegesebb különbség, hogy a Standard változat két virtuális gép futtatására ad lehetőséget, így azt elsősorban fizikai szerverekre és alacsony virtualizációs sűrűséghez ajánlja a Microsoft, a Datacenter változat pedig korlátlan virtuális gép futtatására ad lehetőséget.

Legendd

Előzmények