Mac-I: Intel processzor után jöhet a Windows?

Vitathatatlan tény, hogy az Apple tegnap bemutatott x86 architektúrára épülő iMac és MacBook számítógépeivel új korszak vette kezdetét Steve Jobs cégének történelmében. Mindazonáltal nem teljesen kizárt, hogy az Intel és az Apple barátkozása belátható időn belül fenekestül felforgatja az egész PC-s iparágat, de legalábbis könnyen elképzelhető, hogy az eddig jobbára elszigetelten létező, a teljes piaci forgalom alig néhány százalékát birtokló Macintoshok kitörnek Amerikából. Ehhez egyelőre még kevés az Intellel történő összeborulás, ugyanakkor az új Macek debütálása kapcsán sem az Apple, sem a Windows operációs rendszereket fejlesztő Microsoft nem zárkózott el kategorikusan a jövőbeni együttműködés lehetőségétől.

Hirdetés

A BetaNews riportjából kiderül, hogy a Macworld Expón Phil Schiller, az Apple marketingigazgatója az Intel alapú Mac-ek bemutatóját követően úgy nyilatkozott, hogy a vállalat semmilyen eszközzel nem tiltja a Windows használatát Macintoshain. Schiller ugyanakkor leszögezte, hogy mégsem lehet a Microsoft jelenlegi operációs rendszert telepíteni az új iMacre és a MacBookra, ám ez a korlátozás csak és kizárólag a jelenlegi Windowsok hiányosságaiból fakad.


Inteles iMac: hamarosan Windowszal is?

Az új Macintoshok az Intel processzorai és lapkakészlete mellett átvették a processzorgyártó által kifejlesztett EFI (Extensible Firmware Interface) rendszert, mely a PC-ken évtizedek óta jelen lévő BIOS (Basic Input/Output Sytem) egyfajta továbbfejlesztése. Az EFI többek között lehetővé teszi, hogy a számítógép az operációs rendszer betöltése nélkül képes legyen használható állapotba hozni különböző hardverkomponenseit, így például egy speciális kezelőfelületen keresztül anélkül tud a gép az internethez csatlakozni, és onnan bizonyos állományokat letölteni, hogy segítségül hívná ehhez az operációs rendszert.

Az Intel a BIOS leváltására hivatott rendszert eredetileg az Itanium processzort használó szerverekhez fejlesztette, így jelenleg csak az IA64 és x64 architektúrához készült Microsoft operációs rendszerek tartalmaznak EFI-támogatást. Jóllehet már a Windows XP-nek is elkészült a 64 bites kiterjesztéseket támogató, EFI-képes változata, ezt az operációs rendszert sem lehet telepíteni a jelenlegi, 32 bites inteles Macekre.

A hírek szerint az év második felében érkező Windows Vista operációs rendszer 32 bites verziója már támogatni fogja az EFI-t, így – hacsak nem vezet be az Apple mégis hardverszintű korlátozást – elvi szinten semmi akadálya nem lesz annak, hogy az Intel processzorokra épülő Macintoshok tulajdonosai Windows operációs rendszert telepítsenek a Mac OS X mellé vagy annak a helyére.

„Szívesen fogadjuk mindegyik potenciális partnerünket, így az Apple-t is hasonló támogatásban részesítenénk, mint az összes többi velünk kapcsolatban álló PC-gyártót. Bárki – beleértve az Apple-t is – megvásárolhatja és tovább értékesítheti a szabványoknak megfelelő PC-jével Windows operációs rendszereinket” - tájékoztatott a Microsoft képviselője a BetaNews megkeresésére.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés