Apple: megérkezett az Intel-alapú iMac

A Macworld alkalmából Steve Jobs és Paul Otellini bejelentette az első Intel processzorra alapozó Apple számítógépeket. Az iMac külsőre alig változott, sőt nem módosult ára sem: a 17 hüvelykes kijelzővel ellátott változat Németországban nettó 1162 euróba, a 20 hüvelykes kijelzővel szerelt modell nettó 1507 euróba kerül, akárcsak a PowerPC G5 processzoros típusok. Hogy az árak az IBM chipjeire épülő modellek kifutása után is maradnak-e ezen az árszinten, egyelőre nem tudni.

Érdemes egy pillantást vetni az új gépek belvilágára is. A kisebbik iMac 17 colos, TN paneles kijelzőjének 1440x900 pixel a felbontása, vezérléséről egy 128 MB RAM-mal gazdálkodó ATI Radeon X1600 grafikus kártya gondoskodik. A rendszer szíve egy 1,83 GHz-en futó Core Duo (Yonah) processzor, amely 667 MHz-es rendszerbuszán keresztül 512 MB (2 GB-ig bővíthető) DDR2-667 memóriát vehet igénybe. A SATA merevlemez 160 GB kapacitású, az optikai meghajtó mindkét típus esetében egy slot-in mechanizmusú SuperDrive, amely maximum 8-szoros sebességgel tud DVD-t írni.

A nagyobbik iMac 20 colos, xVA paneles megjelenítője 1680x1050 pixel felbontású, grafikus vezérlője szintén egy Radeon X1600, mely 128 vagy opcionálisan 256 MB VRAM-mal szerelt változat lehet. A processzor egy 2 GHz-es Core Duo, a rendszermemória mérete itt is 512 MB, de 2 GB-ig bővíthető. A SATA merevlemez kapacitása 250 GB-ra nőtt.

Mindkét modell része a beépített iSight kamera, interfészeik sorában három USB 2.0, két USB 1.1 (a billentyűzeten), két FireWire-400, egy Gigabit Ethernet, AirPort Extreme (802.11b/g) és Bluetooth 2.0+EDR található. A mini-DVI kimenetre külön megvásárolható adapter kapcsolható, amely DVI, VGA, S-Video és kompozit jelek továbbítását biztosítja. A gép része egy sztereó hangszórópár és egy mikrofon, de analóg és digitális audiocsatlakozókkal is rendelkezik.

Az iMac csomagjában található egy távirányító, amellyel egyebek mellett a Front Row alkalmazás vezérelhető, továbbá egy billentyűzet és egy többgombos Mighty Mouse egér. Az Apple-től megszokott módon igen gazdag a szoftverválaszték: a Mac OS X 10.4 operációs rendszer mellett a gépre kerül a ugyancsak most bejelentett multimédiás iLife '06 programcsomag, a Front Row és a Photo Booth.

Az Intel-alapú iMac a bejelentés szerint jelentős, bizonyos alkalmazásokban akár 2-3-szoros teljesítménytöbbletet hoz a korábbi, PowerPC processzoros rendszerekhez képest. Az új modelleket az Apple a hírek szerint nem önállóan fejlesztette, hanem az Intel Napa kódnevű platformjának megoldásaira (is) támaszkodott, erre utal Otellini kijelentése is, miszerint az Intel több mint ezer munkatársa dolgozott a projekten. Ez év végéig valamennyi Apple számítógép átáll az Intel processzoraira.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés