Intel processzorok az Apple gépeiben

Az Intel kedvéért szakít az IBM-mel az Apple – adta hírül a CNET News, s az értesülést várhatóan ma hivatalosan is megerősíti a vállalat. A számítógéppiac kis szeletét birtokló, mégis az egyik legerősebb márkanévvel rendelkező Apple 1994 óta épít az IBM PowerPC platformjára, de a közeljövőben fokozatosan átáll az Intel x86 architektúrájának alkalmazására. Először az olcsóbb gépek (például a Mac mini) alakulnak át, a tervek szerint 2006 közepén, majd a csúcsgépek következnek, melyek átállását 2007 derekára időzítik.

A döntést várhatóan a ma kezdődő Apple Worldwide Developer Conference-en jelenti be Steve Jobs, a vállalat vezérigazgatója. A lépés komoly kockázatot jelent az Apple-nek, hiszen az új architektúrára való átállás egyúttal azt is jelenti, hogy valamennyi szoftvert portolni kell, illetve újra kell írni. A PC-világ túlnyomó részével való kompatibilitás irányába tett lépés ugyanakkor a vásárlók lemorzsolódásával is járhat. A vállalatnak nem ez az első hasonló akciója, hiszen az IBM-mel való megegyezést megelőző időkben a Motorola 680x0 sorozatú processzorait alkalmazta gépeiben. Nathan Brookwood, az Insight 64 elemzője szerint azonban nem biztos, hogy az Apple – az utóbbi időben kiegyensúlyozottnak mondható – piaci részesedése túlél még egy váltást.

Az IBM-mel való partneri viszonyban az utóbbi években nem volt ritka a nyilvánosság előtt gyakorolt kritika: az Apple a chipgyártó szállítási nehézségeit tette felelőssé újabb modelljei késlekedéséért, míg az IBM a kifogásolt – részint a hőtermelést érintő – problémák elhárítását bizonygatta; nem túl meggyőzően, hiszen a korábban ígért 3 GHz-es CPU a mai napig nem jelent meg az Macekben. Jól értesült források szerint az is az Intellel való megállapodás útját egyengette, hogy míg az Apple a PowerPC processzorok széles választékára tartott volna igényt, az IBM a kis volumenű üzlet jövedelmezőségéért aggódott. Az Apple tapogatózásai nem voltak ismeretlenek, az Intel mellett nemrég az AMD-t is szóba hozták mint lehetséges beszállítót.

A fent említett kockázatok mellett az Apple kétségtelenül akár sokat is nyerhet az üzleten, hiszen az Intel széles termékpalettájáról választhat processzorokat, miközben nem kell a gyártót győzködnie újabb típusok szükségességéről. Az operációs rendszert illetően feltehetően nem lesz túl nehéz az átállás, mivel a FreeBSD-nek, amelynek egyik egyedi változata a Mac OS X, létezik x86-on futó változata is. Az eddigi, zárt értékesítési politika, amely Apple hardverhez kötötte a Mac OS és a rá írt alkalmazások használatát, a jövőben elméletileg változhat is az x86-kompatibilitás miatt, kérdés azonban, hogy a vállalat megengedi-e exkluzív szoftverei futtatását más PC-ken – nyilvánvalóan borsot törve ezzel a Microsoft orra alá.

Az IBM-et mindenesetre nem kell félteni: bár az Apple-üzlet füstbe ment, a chipgyártó biztosította a PowerPC architektúra továbbélését a következő évek slágertermékeinek ígérkező játékkonzolokban, mégpedig a Sony, a Microsoft és a Nintendo triumvirátus termékeiben egyaránt – és persze ott a helye a szerverekben, sőt a szuperszámítógépekben is. Az IBM inkább presztízsértékű veszteségének abszolút haszonélvezője az Intel: ha nem esik vissza az átálással az Apple forgalma, minden különösebb befektetés nélkül negyedévente több mint egymillió Mac számára szállíthat processzorokat.

Frissítve: A WWDC-t megnyitó beszédében Steve Jobs hivatalosan is bejelentette, hogy az Apple 2006-ban megkezdi az Intel által gyártott processzorok alkalmazását, s az átállást a tervek szerint 2007 végére minden termékcsaládban lezárják. A jelenlévő fejlesztők előtt a vállalat demonstrálta a Mac OS X működését egy Intel-alapú rendszeren, továbbá bejelentett egy Developer Transition Kitet, amely azt hivatott elősegíteni, hogy a Mac-szoftverek PowerPC és x86 architektúrán is elérhetőek legyenek. "Az a célunk, hogy a világ legjobb személyi számítógépeit biztosítsuk vásárlóinknak" – mondta szokásos szerénységével Jobs –, "és a jövőbe tekintve messze az Intelnek van a legerősebb processzor-útiterve".

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés