Hirdetés

Friss AMD PRO lapkákat kap az üzleti piac

Több újabb Ryzen és a nemrég bemutatott Athlon kapott GuardMI technológiát.

Hirdetés

Az AMD az üzleti piacra szánt PRO termékcsalád frissítésére is gondolt, így a Pinnacle Ridge lapkára épülő, második generációs Ryzenek, illetve az Athlon 200GE is kapott üzleti modellt. Ezek paraméterei megegyeznie a PRO jelzés nélküli, szintén Socket AM4-es tokozású verziókkal, de azért az alábbi táblázatokban összegyűjtöttük az adatokat:

AMD Pinnacle Ridge - Ryzen 5 és 7 szériás PRO processzorok
Típus Mag-/turbó órajel SMT
L2 cache
L3 cache Fogyasztás (TDP)
Ryzen 7 2700X (8 mag) 3,7/4,3 GHz
van 8 x 512 kB 16 MB 105 W
Ryzen 7 2700 (8 mag) 3,2/4,1 GHz van 8 x 512 kB 16 MB 65 W
Ryzen 5 2600 (6 mag) 3,4/3,9 GHz van 6 x 512 kB 16 MB 65 W
AMD Raven Ridge – Athlon PRO asztali, alacsony fogyasztású generáció
Típus Órajel / Turbó órajel SMT L2 cache L3 cache Radeon RX típusa Radeon magok száma IGP PowerTune órajel Fogyasztás (TDP)
200GE (2 mag) 3,2/- GHz van 2 x 512 kB 4 MB Vega 3 192 1000 MHz 35 W


[+]

A PRO család legfontosabb képessége szokás szerint a GuardMI technológia, ami leginkább egy gyűjtőnévként funkciónál, és alapvetően azt jelzi a potenciális vásárlóknak, hogy a hardvert a biztonságra tervezték. Ennek egyik alapja az AMD Secure Processor (AMD-SP), amit korábban a cég PSP-nek (Platform Security Processor) nevezett. Ez főleg egy ARM Cortex-A5-os segédmag a korábban licencelt ARM TrustZone technológia működtetésére, de a csomag része még egy dedikált egység is a kriptográfiai feladatok gyorsítására. A rendszer alapvető előnye, hogy az üzleti gépek mostantól mellőzhetik a dedikált TPM 2.0-s chipet, hiszen ennek a feladatát teljes mértékben ellátja a beépített AMD-SP egység. A GuardMI másik lényeges képessége a Transparent Secure Memory Encryption névre hallgat, és röviden TSME-nek nevezik. Ez a Zen architektúrából származik, ugyanis ez a mag bevezette az SME és a SEV képességet, amelyek a szerverek megbízhatóságának javítását célozták meg az adatbiztonságot tekintve. A linkelt hír erről mindent leír, így nem ismételnénk meg még egyszer a lényegét.

Az SME és a SEV része a nemrég bejelentett EPYC processzorcsaládnak, viszont TSME nevű képességet megkapja a Ryzen PRO termékcsalád is. Itt egy BIOS-ban bekapcsolható módról van szó, amely biztosítja a transzparens SME támogatást. Ez teljesen kompatibilis a már létező operációs rendszerekkel és programokkal, de minimális teljesítményveszteséget be kell vállalni a működése érdekében, mivel a memória titkosítása növeli az adatelérés késleltetését. Emellett van támogatás a SEV-re is, ami az AMD-V virtualizációs architektúrájához kapcsolódik, és lehetővé teszi a virtuális gépekre vonatkozó titkosítást. Ezáltal a kliensek biztonságban vannak a külső hatásokkal, a többi virtuális géppel, valamint a hypervisorral szemben. Ebben a két módban a Ryzen PRO a jelenleg elérhető legbiztonságosabb üzleti processzornak számít, és ez különösen lényeges lehet a mai, igen komoly támadásokkal teli világban.


[+]

Természetesen a PRO megoldásokhoz jár a szabványos DASH (Desktop and mobile Architecture for System Hardware) menedzselhetőség is, amelyekkel az AMD az üzleti szféra igényeit fedi le. A DASH tulajdonképpen az AMD válasza az Intel vPRO-ra. Maga a rendszer ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújtja, csak utóbbival ellentétben ez a konstrukció nem zárt, hanem nyílt.

A friss Ryzen PRO modellek már elérhetők a partnereknek, amely cégek alkalmazni is fogják őket az aktuális rendszereikben. Az árazásról az AMD még nem nyilatkozott.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés