Új szintre emelik a biztonságot az üzleti Ryzenek

Az AMD Ryzen PRO termékcsaládja természetesen DASH menedzselhetőséget is kap.

Az AMD márciusban mutatta be a Ryzen processzorcsaládot, kezdve a legerősebb nyolcmagos modellekkel, majd áprilisban megérkeztek a Ryzen 5-ök is. Ezek elsődlegesen az otthoni környezetbe valók, így várható volt, hogy később befutnak a PRO verziók, amelyek már az üzleti vonalra fókuszálnak. Erre a mai nap sort is kerített a cég, így összesen hat különböző processzorral gazdagodott a piac. Ezeknek a termékeknek a képességeit az alábbi táblázat részletezi:

AMD Summit Ridge - Ryzen 7, 5 és 3 PRO processzorok
Típus Mag-/turbo órajel SMT
L2 cache
L3 cache Fogyasztás (TDP)
7 PRO 1700X (8 mag) 3,5/3,7 GHz
van 8 x 512 kB 16 MB 95 W
7 PRO 1700 (8 mag) 3/3,7 GHz van 8 x 512 kB 16 MB 65 W
5 PRO 1600 (6 mag) 3,2/3,6 GHz
van 6 x 512 kB 16 MB 65 W
5 PRO 1500 (4 mag) 3,5/3,7 GHz van 4 x 512 kB 16 MB 65 W
3 PRO 1300 (4 mag) 3,5/3,7 GHz
nincs 4 x 512 kB 8 MB 65 W
3 PRO 1200 (4 mag) 3,1/3,4 GHz nincs 4 x 512 kB 8 MB 65 W

A Socket AM4-es tokozású modellekről a táblázat szinte mindent elmond, de megjegyzendő persze, hogy a normál Ryzenekhez képest ezek a PRO megoldások is támogatják az ECC memóriát. Az eddig ismert képességek egyébként ezekben a modellekben is megtalálhatók, viszont van pár újdonság, amelyek a normál Ryzenekből hiányoznak.

A PRO család legfontosabb képessége az AMD Secure Processor (AMD-SP), amit korábban a cég PSP-nek (Platform Security Processor) nevezett. Ez főleg egy ARM Cortex-A5-os segédmag a korábban licencelt ARM TrustZone technológia működtetésére, de a csomag része még egy dedikált egység is a kriptográfiai feladatok gyorsítására. Az újítás alapvető előnye, hogy az üzleti gépek mostantól mellőzhetik a dedikált TPM 2.0-s chipet, hiszen ennek a feladatát teljes mértékben ellátja a beépített AMD-SP egység. Látszatra nincs különbség a korábbi PRO APU-khoz képest, de a Ryzen PRO tartalmaz még egy nagyon fontos újítást, ami a Transparent Secure Memory Encryption névre hallgat, és röviden TSME-nek nevezik. Ez a Zen architektúrából származik, ugyanis ez a mag bevezette az SME és a SEV képességet, amelyek a szerverek megbízhatóságának javítását célozták meg az adatbiztonságot tekintve. A linkelt hír erről mindent leír, így nem ismételnénk meg még egyszer a lényegét.

Az SME és a SEV része a nemrég bejelentett EPYC processzorcsaládnak, viszont TSME nevű képességet megkapja a Ryzen PRO termékcsalád is. Itt egy BIOS-ban bekapcsolható módról van szó, amely biztosítja a transzparens SME támogatást. Ez teljesen kompatibilis a már létező operációs rendszerekkel és programokkal, de minimális teljesítményveszteséget be kell vállalni a működése érdekében, mivel a memória titkosítása növeli az adatelérés késleltetését. Emellett van támogatás a SEV-re is, ami az AMD-V virtualizációs architektúrájához kapcsolódik, és lehetővé teszi a virtuális gépekre vonatkozó titkosítást. Ezáltal a kliensek biztonságban vannak a külső hatásokkal, a többi virtuális géppel, valamint a hypervisorral szemben. Ebben a két módban a Ryzen PRO a jelenleg elérhető legbiztonságosabb üzleti processzornak számít, és ez különösen lényeges lehet a mai, igen komoly támadásokkal teli világban.

Természetesen a PRO megoldásokhoz jár a szabványos DASH (Desktop and mobile Architecture for System Hardware) menedzselhetőség is, amelyekkel az AMD az üzleti szféra igényeit fedi le. A DASH tulajdonképpen az AMD válasza az Intel vPRO-ra. Maga a rendszer ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújtja, csak utóbbival ellentétben ez a konstrukció nem zárt, hanem nyílt.

Az AMD a Ryzen PRO sorozattal kapcsolatban elmondta, hogy a processzorok 24 hónapig elérhetők maradnak és 18 hónapig biztosan nem változik a platform. Ezek azért lényegesek, mert ilyen garanciákat igényelnek a nagyobb cégek, ugyanis így anélkül is be lehet építeni új rendszereket, hogy a szoftveres hátteret frissíteni kellene. A garancia három év lesz, de az az üzleti szinten megszokott.

A Ryzen PRO processzorok augusztus 29-én lesznek elérhetők, viszont az árazásról az AMD még nem nyilatkozott.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés