Zen és Vega architektúrával támad a legújabb Athlon

Az AMD az egészen olcsó fejlesztéssel a Pentium G4560 ellen szeretne meccselni.

Az AMD az utóbbi időben leginkább a teljesítményorientált processzorok piacával foglalkozott, így a 100 dollár alatti szinten az öregedő, korábbi generációs modellek voltak elérhetők. Ugyanakkor ez a terület is kifejezetten fontos, mivel rengeteg olyan PC kerül eladásra, amelyeknél nincs igazán lehetőség 50-70 dollárnál drágább processzort választani, és ezt az Intel a Celeron és Pentium modellekkel ki is használja. Nem titok az sem, hogy ezen a területen a Pentium G4560 tekinthető igen kedvelt alternatívának, amely rendkívül jó ár/érték aránnyal rendelkezik.


[+]

Az AMD nem véletlen, hogy az említett Pentiumot veszi célba, így elérhetővé tettek egy olyan Athlon 200GE jelzésű SoC APU-t, amely nagyjából felkínálja a G4560 processzorrészének teljesítményét, miközben gyorsabb IGP-t tartalmaz, és mellé még a TDP-kerete is jóval kisebb. Ha mindez nem lenne elég, akkor az ár teszi fel az i-re a pontot, mivel körülbelül tíz dollárral olcsóbb, egészen pontosan 55 dolláros listaárat kap az új Athlon, amelynek paramétereit az alábbi táblázat részletezi:

AMD Raven Ridge – Athlon asztali, alacsony fogyasztású generáció
Típus Órajel / Turbó órajel SMT L2 cache L3 cache Radeon RX típusa Radeon magok száma IGP PowerTune órajel Fogyasztás (TDP)
200GE (2 mag) 3,2/- GHz van 2 x 512 kB 4 MB Vega 3 192 1000 MHz 35 W

A Socket AM4-es foglalatba helyezhető lapka kétcsatornás memóriavezérlőt használ, amely maximum 2667 MHz-es effektív órajelen üzemelő DDR4-es modulokat támogat. A fejlesztést a BIOS frissítése után bármelyik Socket AM4-es alaplap elfogadja, de az AMD a B450-et ajánlja a felszereltség miatt. Ugyanakkor ezen a szinten inkább az A320-as megoldások lehetnek igazán kedveltek, hiszen ha valaki 50 dollár körüli processzort tud vásárolni magának, akkor nagyjából ilyen árazású alaplapokat is néz.


[+]

A teljesítmény szempontjából a processzorrész hasonló az 54 wattos TDP kerettel rendelkező Pentium G4560-hoz, míg az IGP lényegesen gyorsabb az Intel megoldásánál, és az AMD még kiemeli, hogy a FreeSync technológia is használható vele, ami ezen a teljesítményszinten kifejezetten hasznos tud lenni.

Az Athlon 200GE dobozos formában lesz elérhető a végfelhasználói piacon, így a csomag része egy alap képességekkel rendelkező gyári hűtő, ami ilyen alacsony fogyasztási keret mellett biztos ellátja feladatát.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés