Hirdetés

Mégis ellátogat a Carrizo APU az asztali piacra

Az AMD az extrém olcsó irodai gépeket célozhatja a két új fejlesztéssel.

Az AMD nagyjából három éve mutatta be a Carrizo kódnevű APU-t, amelyből sosem készült asztali verzió. Persze egy IGP-től mentesített processzor azért debütált, méghozzá Athlon X4 845-ös jelzéssel, de Socket FM2+ foglalatba szánt Kaveri és a Godavari APU-kat a Socket AM4-es Bristol Ridge generáció váltotta.

Az elmúlt napokban azonban az ASRock már elhintette, hogy bizonyos A68H vezérlőhíddal szerelt alaplapjai támogatni fogják az érkező Carrizo APU-kat, amelyhez meg is jelentek a szükséges BIOS-ok. Ezt többen csak elírásnak vélték, de úgy néz ki, hogy valóban érkeznek ilyen jellegű fejlesztések, és a Socket FM2+ foglalatba két Carrizo APU is elérhető lesz.

A fentiek azt jelentik, hogy ezek már nem Steamroller, hanem az Excavator magok, vagy jobban mondva modulok találhatók, és az IGP is modernebb, illetve gyorsabb annál, amit a Kaveri vagy a Godavari APU-k kínáltak, nem beszélve a fejlettebb multimédiás képességekről. Az újdonságok pontos paramétereit az alábbi táblázatok részletezik:

AMD Carrizo – A szériás generáció
Típus Órajel / Turbó órajel L2 cache DDR3 maximális órajele
Radeon magok száma IGP alap és turbó órajel Fogyasztás (cTDP)
A8-7680 (4 mag) 3,5/3,8 GHz 2 x 1 MB 2133 MHz
512 (R7) 1029 MHz 45-65 W
A6-7480 (2 mag) 3,5/3,8 GHz 1 MB 2133 MHz
256 (R5)
1029 MHz 45-65 W

Jelen formában úgy néz ki, hogy csak az A68H-s vezérlőhídra épülő alaplapok támogatják majd a két új jövevényt. Ennek valószínűleg az lehet az oka, hogy a partnerek már csak ezeket gyártják, és így az AMD megpróbálja bevenni a belépőszintet.

Alapvetően nem elvetélt ötlet, amit csinálnak, ugyanis az Intel kapacitáshiánnyal küzd, aminek a legnagyobb vesztese a Celeron lesz, hiszen ilyenkor a legfőbb stratégia a lehető legdrágábban megválni a legyártott processzoroktól. Rendkívül olcsó irodai gépekre azonban ettől még hatalmas marad az igény, csak az Intel nem tudja kiszolgálni a keresletet. Az AMD viszont könnyen elő tudta húzni a kalapból a Carrizo APU-t, illetve az alaplapgyártóknak sem jelent igazán nagy nehézséget a már letervezett A68H-s termékek gyártásának felpörgetése, esetlegesen újrakezdése, így gyakorlatilag ezt a területet a vállalat ki tudja sajátítani az elkövetkező háromnegyed év során, hiszen elegendő Celeron biztosan nem lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés