Hirdetés

Befutottak a legújabb Ryzen és Athlon PRO rendszerchipek

Az üzleti piacra szánt újdonságok a szokásos képességeket kínálják, csak az elődöknél nagyobb tempóval.

Hirdetés

Az AMD még az év elején mutatta be a megújult mobil Ryzen és Athlon SoC APU-kat, amelyeknek most megérkeztek az üzleti, PRO jelölésű verziói, és ezek képességeit az alábbi táblázatok részletezik:

AMD Picasso – Ryzen PRO mobil generáció
Típus Órajel / Turbó órajel SMT L2 cache L3 cache Radeon  típusa Radeon magok száma IGP PowerTune órajel Fogyasztás (TDP)
7 3700U (4 mag) 2,3/4 GHz van 4 x 512 kB 4 MB Vega 10 640 1400 MHz 15 W
5 3500U (4 mag) 2,1/3,7 GHz van 4 x 512 kB 4 MB Vega 8 512 1200 MHz 15 W
3 3300U (4 mag) 2,1/3,5 GHz nincs 4 x 512 kB 4 MB Vega 6 384 1200 MHz 15 W
AMD Picasso – Athlon PRO mobil generáció
Típus Órajel / Turbó órajel SMT L2 cache L3 cache Radeon típusa Radeon magok száma IGP PowerTune órajel Fogyasztás (TDP)
300U (2 mag) 2,4/3,3 GHz van 2 x 512 kB 4 MB Vega 3 192 1000 MHz 15 W

Az újdonságok természetesen FP5 BGA tokozást használnak, továbbá elérhető a PRO család legfontosabb képessége a GuardMI technológia, ami leginkább egy gyűjtőnévként funkciónál, és alapvetően azt jelzi a potenciális vásárlóknak, hogy a hardvert a biztonságra tervezték. Ennek egyik alapja az AMD Secure Processor (AMD-SP), amit korábban a cég PSP-nek (Platform Security Processor) nevezett. Ez főleg egy ARM Cortex-A5-os segédmag a korábban licencelt ARM TrustZone technológia működtetésére, de a csomag része még egy dedikált egység is a kriptográfiai feladatok gyorsítására. A rendszer alapvető előnye, hogy az üzleti gépek mostantól mellőzhetik a dedikált TPM 2.0-s chipet, hiszen ennek a feladatát teljes mértékben ellátja a beépített AMD-SP egység. A GuardMI másik lényeges képessége a Transparent Secure Memory Encryption névre hallgat, és röviden TSME-nek nevezik. Ez a Zen architektúrából származik, ugyanis ez a mag bevezette az SME és a SEV képességet, amelyek a szerverek megbízhatóságának javítását célozták meg az adatbiztonságot tekintve. A linkelt hír erről mindent leír, így nem ismételnénk meg még egyszer a lényegét.

Az SME és a SEV része a nemrég bejelentett EPYC processzorcsaládnak, viszont TSME nevű képességet megkapja a Ryzen PRO termékcsalád is. Itt egy BIOS-ban bekapcsolható módról van szó, amely biztosítja a transzparens SME támogatást. Ez teljesen kompatibilis a már létező operációs rendszerekkel és programokkal, de minimális teljesítményveszteséget be kell vállalni a működése érdekében, mivel a memória titkosítása növeli az adatelérés késleltetését. Emellett van támogatás a SEV-re is, ami az AMD-V virtualizációs architektúrájához kapcsolódik, és lehetővé teszi a virtuális gépekre vonatkozó titkosítást. Ezáltal a kliensek biztonságban vannak a külső hatásokkal, a többi virtuális géppel, valamint a hypervisorral szemben. Ebben a két módban a Ryzen PRO a jelenleg elérhető legbiztonságosabb üzleti processzornak számít, és ez különösen lényeges lehet a mai, igen komoly támadásokkal teli világban.

Természetesen a PRO megoldásokhoz jár a szabványos DASH (Desktop and mobile Architecture for System Hardware) menedzselhetőség is, amelyekkel az AMD az üzleti szféra igényeit fedi le. A DASH tulajdonképpen az AMD válasza az Intel vPRO-ra. Maga a rendszer ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújtja, csak utóbbival ellentétben ez a konstrukció nem zárt, hanem nyílt.

Az AMD a Ryzen PRO sorozattal kapcsolatban a szokásos ígéreteket teszi meg, így a SoC APU-k 24 hónapig elérhetők maradnak és 18 hónapig biztosan nem változik a platform. Ezek azért lényegesek, mert ilyen garanciákat igényelnek a nagyobb cégek, ugyanis így anélkül is be lehet építeni új rendszereket, hogy a szoftveres hátteret frissíteni kellene. A garancia három év lesz, de az az üzleti szinten megszokott.

A mobil Ryzen és Athlon PRO SoC APU-kra a Lenovo és a HP épít, míg a Qualcomm partnereként kínál opcionális Snapdragon modemet a gyártók számára.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés