A nehézsúlyú hardverekkel érkezik két asztali Ryzen SoC APU is

Az AMD a komolyabb fejlesztések mellett lopja piacra a Picasso kódnevű lapka asztali változatát.

Az AMD július 7-én dobja piacra a harmadik generációs Ryzen CPU-kat, a Radeon RX 5700-as sorozatú VGA-k mellett, és ha már így tesznek, akkor még becsepmészik közéjük az új asztali Ryzen APU-kat is. Ezek a mobil piacon már megjelentek, így tudni róluk, hogy a Picasso kódnevű lapkát használják, vagyis a korábbi asztali Raven Ridge köszön vissza, csak 14 nm-ről átrakták a GlobalFoundries 12 nm-es node-jára. Némi változás a processzorrész tekintetében, hogy az eredeti Zen mag, Raven Ridge APU-ban bemutatkozó továbbfejlesztését a Zen+ váltja, de a fő fejlesztés inkább a magasabb órajelek elérése volt a szokásos fogyasztási tartományon belül.

Hirdetés

A Socket AM4-es foglalatú alaplapokba szánt modellek paramétereit az alábbi táblázat részletezi:

AMD Picasso – Ryzen asztali generáció
Típus Órajel / Turbó órajel SMT L2 cache L3 cache Radeon RX típusa Radeon magok száma IGP PowerTune órajel Fogyasztás (cTDP)
5 3400G (4 mag) 3,7/4,2 GHz van 4 x 512 kB 4 MB Vega 11 704 1400 MHz
45-65 W
3 3200G (4 mag) 3,6/4 GHz nincs 4 x 512 kB 4 MB Vega 8 512 1250 MHz
45-65 W

Az IGP az órajelet leszámítva ugyanazt kínálja, amit az előd, tehát a sebességelőny lényegében az extra MHz-ekben, illetve a némileg módosított energiagazdálkodásban kimerül.


[+]

Módosítást éri a multimédiás képességeket, mivel az új APU-k már kezelni fogják a 4K-s védett tartalmak lejátszását, például a Netflix 4K-t, illetve a hasonló szolgáltatásokat. Mindemellett ezekre a hardverekre is elérhető lesz a Radeon Anti-Lag, mivel az AMD szerint sokan vásárolják az érintett rendszerchipeket a kevésbé megterhelő eSport címekre.

A listaár tekintetében a Ryzen 5 3400G 149, míg a Ryzen 3 3200G 99 dollár lesz. A nagyobbik modellnél érdemes megjegyezni, hogy az AMD jobb minőségű hővezető pasztát használ majd a kupak alatt, illetve gyárilag a 95 wattnyi hőmennyiség elvezetésére képes Wraith Spire hűtőt csomagolják hozzá.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés