Pehelysúlyú csatát vív a Pentium és az Athlon

Az Intel az ellátási nehézségeit többféle módon próbálja kezelni, de a folyamat lassú, így az olcsóbb CPU-k hátrányba kerülhetnek.

Még a hónap első felében írtunk arról, hogy ellátási nehézségekkel küzd az Intel, amely látszódik is bizonyos kereskedőknél, méghozzá az egyes processzorok árazását tekintve. Ráadásul a helyzet odáig fajult, hogy az OEM partnerek ellátása is veszélyben van, kiemelve például a szerverpiacot, illetve az Intel az OEM-ek körében nagyon népszerű, H310-es lapkakészletet újratervezte a régi 22 nm-es node-ra, hogy ne a szűkös 14 nm-es gyártókapacitást kösse le.

Rövidebb távon nincs igazán megoldása a problémának, de úgy tudjuk, hogy az Intel több gyártókapacitást fog a drágább modellekre csoportosítani, így biztosítva azt, hogy a Core i5 és i7 modellek raktárkészlete helyreálljon. Ez állítólag már egy nyár közepén meghozott döntés volt, mivel a vállalat látta, hogy ősszel gondok lesznek az ellátással, ezekre pedig ugye minimum két-három hónap reagálni, tehát a Santa Clara-i óriáscégnek gyorsan kellett döntenie. Problémát jelent azonban, hogy a gyártókapacitás az ősz folyamán nem igazán nő, vagyis alapvetően az ellátási problémák megmaradnak, sőt, az Whiskey és Amber Lake lapkákra leadott rendelések növelésével súlyosbodni fognak.

A jelenlegi koncepció az, hogy a legyártott lapkákat a lehető legdrágább modellekhez kell felhasználni, ami logikus lépés. Ha eleve nincs elég termék, akkor legalább a legjobb árakon legyenek eladva. A notebook- és a szerverpiac kritikus, ezeket az Intel kiemelten kezeli, míg az asztali piac feláldozható, leginkább itt lesz tartósan érezhető a hiány. Az átcsoportosítás miatt viszont probléma alakulhat ki az olcsóbb Intel processzorok piacán, hiszen ha a jelenlegi gyártókapacitásból többet kapnak a drágább Core modellek, akkor az értelemszerűen negatívan hat majd a Celeron, Pentium és esetleg a Core i3-as processzorok elérhetőségére. Az asztali piacon is leginkább a dobozos termékek élveznek majd elsőbbséget, amivel megelőzhető a drágulás az árérzékeny réteg számára, az OEM-ek viszont problémákba futhatnak, mivel az ünnepi szezonra egyszerűen kevés lehet a Pentium, amelyből egyébként viszonylag sokat rendelnek.

Azt nehéz megmondani, hogy mennyire lesz jelentős a hiány, mivel a gyártóktól megtudtuk, hogy az AMD a tervezettnél jóval hamarabb dobta piacra az Athlon 200GE-t, ugyanis megneszelhették az Intel válságkezelési terveit, és erre nagyon gyorsan reagáltak egy népszerű Pentium modellt minden szempontból kiváltó fejlesztéssel. A háttérben már kampányt is folytatnak, amelynek a legfőbb üzenete, hogy szállítani is tudják a megrendeléseket. Ez viccesen hangzik, de valójában komoly tényezőről van szó az OEM-ek számára, ugyanis leviheti az Intel az árat akármennyire alacsonyra egy sok tízezres megrendelés esetén, de ha azt nem tudják az ünnepi szezonra biztosítani, akkor az OEM sem tudja teljesíteni az ügyfelek igényeit.

Hosszabb távon az Intel a 14 nm-es gyártókapacitás bővítése mellett döntött. Ezt is kiértékelhették már a nyáron, de nehéz gyorsan lebonyolítani a változásokat, viszont október első felében már több lapkát fognak szállítani. Az ősz viszont már mindenképp elveszett, egyrészt a korábbi időszakról rengeteg nem teljesített megrendelés maradt vissza, másrészt az újonnan felhúzott gyártósorok mellett logisztikai problémákra is reagálni kell, vagyis a kapacitás bővítésétől igazából csak az év vége felé lehet várni érezhető változást. Ez leginkább az OEM-eket fogja érinteni, és számukra pont a legfontosabb időszak, vagyis az ünnepi szezon lesz nehezen teljesíthető.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés