Érkeznek az üzleti piacra szánt Ryzen PRO rendszerchipek

A SoC APU-k kiegészítik a múlt évben megjelent termékpalettát, így mobil szinten is elérhetővé teszik a GuardMI technológiát.

Az AMD még az előző év októberében mutatta be a mobil Ryzen SoC APU-kat, amely sorozat azóta kiegészült, illetve nemrég megjelentek az asztali verziók is, a csendben bemutatkozó, alacsony fogyasztású változatokkal egyetemben. Ezek elsődlegesen az otthoni környezetbe valók, de a vállalat leleplezte az üzleti, PRO jelölésű verziókat, amelyek képességeit az alábbi táblázat részletezi:

AMD Raven Ridge – Ryzen PRO asztali generáció
Típus Órajel / Turbó órajel SMT L2 cache L3 cache Radeon  típusa Radeon magok száma IGP PowerTune órajel Fogyasztás (TDP)
5 2400G (4 mag) 3,6/3,9 GHz van 4 x 512 kB 4 MB Vega 11 704 1250 MHz 65 W
3 2200G (4 mag) 3,5/3,7 GHz nincs 4 x 512 kB 4 MB Vega 8 512 1100 MHz 65 W
5 2400GE (4 mag) 3,2/3,8 GHz van 4 x 512 kB 4 MB Vega 11 704 1250 MHz 35 W
3 2200GE (4 mag) 3,2/3,6 GHz nincs 4 x 512 kB 4 MB Vega 8 512 1100 MHz 35 W
AMD Raven Ridge – Ryzen PRO mobil generáció
Típus Órajel / Turbó órajel SMT L2 cache L3 cache Radeon  típusa Radeon magok száma IGP PowerTune órajel Fogyasztás (cTDP)
7 2700U (4 mag) 2,2/3,8 GHz van 4 x 512 kB 4 MB Vega 10 640 1300 MHz 12-25 W
5 2500U (4 mag) 2/3,6 GHz van 4 x 512 kB 4 MB Vega 8 512 1100 MHz 12-25 W
3 2300U (4 mag) 2/3,4 GHz nincs 4 x 512 kB 4 MB Vega 6 384 1100 MHz 12-25 W

Az asztali verziók természetesen Socket AM4-es, míg a mobil opciók FP5 BGA tokozást használnak. A két táblázat alapján egyébként úgy tűnhet, hogy nincs különbség a normál és a PRO megoldások között, de a látszat ezúttal csal. Természetesen az eddig ismert képességek ezekben a modellekben is megtalálhatók, viszont van pár újdonság, amelyek a normál Ryzenekből hiányoznak.

Hirdetés

A PRO család legfontosabb képessége a GuardMI technológia, ami leginkább egy gyűjtőnévként funkciónál, és alapvetően azt jelzi a potenciális vásárlóknak, hogy a hardvert a biztonságra tervezték. Ennek egyik alapja az AMD Secure Processor (AMD-SP), amit korábban a cég PSP-nek (Platform Security Processor) nevezett. Ez főleg egy ARM Cortex-A5-os segédmag a korábban licencelt ARM TrustZone technológia működtetésére, de a csomag része még egy dedikált egység is a kriptográfiai feladatok gyorsítására. A rendszer alapvető előnye, hogy az üzleti gépek mostantól mellőzhetik a dedikált TPM 2.0-s chipet, hiszen ennek a feladatát teljes mértékben ellátja a beépített AMD-SP egység. A GuardMI másik lényeges képessége a Transparent Secure Memory Encryption névre hallgat, és röviden TSME-nek nevezik. Ez a Zen architektúrából származik, ugyanis ez a mag bevezette az SME és a SEV képességet, amelyek a szerverek megbízhatóságának javítását célozták meg az adatbiztonságot tekintve. A linkelt hír erről mindent leír, így nem ismételnénk meg még egyszer a lényegét.

Az SME és a SEV része a nemrég bejelentett EPYC processzorcsaládnak, viszont TSME nevű képességet megkapja a Ryzen PRO termékcsalád is. Itt egy BIOS-ban bekapcsolható módról van szó, amely biztosítja a transzparens SME támogatást. Ez teljesen kompatibilis a már létező operációs rendszerekkel és programokkal, de minimális teljesítményveszteséget be kell vállalni a működése érdekében, mivel a memória titkosítása növeli az adatelérés késleltetését. Emellett van támogatás a SEV-re is, ami az AMD-V virtualizációs architektúrájához kapcsolódik, és lehetővé teszi a virtuális gépekre vonatkozó titkosítást. Ezáltal a kliensek biztonságban vannak a külső hatásokkal, a többi virtuális géppel, valamint a hypervisorral szemben. Ebben a két módban a Ryzen PRO a jelenleg elérhető legbiztonságosabb üzleti processzornak számít, és ez különösen lényeges lehet a mai, igen komoly támadásokkal teli világban.

Természetesen a PRO megoldásokhoz jár a szabványos DASH (Desktop and mobile Architecture for System Hardware) menedzselhetőség is, amelyekkel az AMD az üzleti szféra igényeit fedi le. A DASH tulajdonképpen az AMD válasza az Intel vPRO-ra. Maga a rendszer ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújtja, csak utóbbival ellentétben ez a konstrukció nem zárt, hanem nyílt.

Az AMD a Ryzen PRO sorozattal kapcsolatban a szokásos ígéreteket teszi meg, így a SoC APU-k 24 hónapig elérhetők maradnak és 18 hónapig biztosan nem változik a platform. Ezek azért lényegesek, mert ilyen garanciákat igényelnek a nagyobb cégek, ugyanis így anélkül is be lehet építeni új rendszereket, hogy a szoftveres hátteret frissíteni kellene. A garancia három év lesz, de az az üzleti szinten megszokott.

Az újdonságok szempontjából érdekesség, hogy az AMD már 3D CAD terhelésre is ajánlja őket. Ez bizonyos területen igény szokott lenni, viszont korábban az integrált grafikus vezérlővel egyszerűen nem lehet jó teljesítményt elérni. Ugyanakkor a mobilitás is lényeges lehet, aminél viszont a dedikált grafikus vezérlő hátrányos, de a belépő szintű professzionálist modellt akkor is be kellett építeni, mert a programot futtatni kell valamin. Az új, mobil Ryzen PRO SoC APU-k ezt a problémát megoldják, ugyanis leggyorsabb, Ryzen 7 PRO 2700U modell integrált grafikus vezérlője, a SPECviewperf SNX tesztben 2,7-szer gyorsabb a versenytársnak számító Intel Core i7-8550U-nál. Ez nagyjából az a szint, amit egy belépő szintű, dedikált, professzionális grafikus vezérlővel el lehet érni, de mostantól nem kell ilyenre költeni, egyszerűen integrálva érkezik a teljesítmény. Ez a notebookgyártók számára érdekes alternatíva, hiszen így megspórolható maga a dedikált GPU, illetve az üzemidő tekintetében is hozható akár 16 óra, amit egy extra hardverrel nem lehetne megközelíteni, már csak a kényszerűen kisebb akkumulátor miatt sem.

A Ryzen PRO SoC APU-kra a Lenovo, Dell, HP trió épít, előbbi két vállalat csak üzleti mobil, míg utóbbi asztali konfigurációkat is. A mobil vonalon az AMD a Qualcomm partnereként kínál opcionális Snapdragon modemet a gyártók számára.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés