Hirdetés

2010 az ARM-alapú tabletek éve lehet

Úgy tűnik, 2010 a 3D (és természetesen a focivébé) mellett a tabletek éve is lesz. Az iPad bejelentése arra tökéletes volt, hogy felkavarja az állóvizet, és ha sokan fanyalognak is a készülék tulajdonságai miatt, tény, hogy valóságos lavinát indított el. Roy Chen, az ARM egyik vezető tisztségviselője szerint több mint ötvenféle ARM-alapú táblagép várható 2010 második negyedévében, és biztosnak tűnik, hogy a bejelentési kedv ezután csak fokozódik. Hasonló számokról beszélt Jen-Hsun Huang, az NVIDIA elnök-vezérigazgatója is, ami nem csoda, hiszen az új modellek döntő többsége a Tegra 250-re épül majd, ami két Cortex-A9 magot tartalmaz.

Kérdés persze, hogyan reagál a piac a nagyon hasonló kinézetű és funkcionalitású készülékek tömegére. A netbookok sikere mindenképpen biztató előjel a jövőre nézve, hiszen azok esetében szinte ugyanez játszódott le: az Asus megoldását sorozatban követték más gyártók külsőre és belsőre is nagyon hasonló modelljei, a minigépek mégis nagyon népszerűek lettek. És igaz ugyan, hogy a Tegra 250-re alapozó tabletek nem használhatnak normál Windows operációs rendszereket, viszont a lapka tulajdonságai miatt könnyedén le fogják játszani a Full HD felbontású filmeket, és képesek lesznek a flashanimációk gyorsítására is. Ráadásul az alacsony fogyasztásnak és a hatékony energiamenedzsmentnek hála, kimagaslóan hosszú üzemidőre is lehet számítani.

Valahogy így fog majd kinézni a Toshiba tabletje
Valahogy így fog majd kinézni a Toshiba tabletje

Az biztos, hogy valóságos dömping várható. Rengeteg kicsi és sok nagy számítógépgyártó, a már említett Apple mellett többek között az Asus, az MSI, a Sony, a HP, sőt a hibrid megoldással előrukkoló Lenovo is lát fantáziát a kategóriában. Most egy újabb veretes név csatlakozott hozzájuk, a Toshiba. A japán cég bejelentette, hogy valószínűleg még 2010-ben, de legkésőbb a 2011-es év elején forgalomba hozzák saját modelljeiket.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés