Miért késnek az ARM-os netbookok?

A legtöbb piackutató már előre jelezte, hogy az ARM alapú netbookoknak hatalmas sikerük lehet, azonban az idei évre ígért gépek valamilyen rejtélyes okból kifolyólag késnek. A HP nemrég leplezte le a Compaq AirLife 100 névre keresztelt modellt, és érkezik a Lenovo Skylight nevű megoldása is. Kérdés persze, hogy a start mikor lesz, hiszen az impozáns paraméterek, és a fantasztikus fogyasztási mutatók nem sokat érnek, ha a termékeket nem lehet megvásárolni.

Ian Drew
Ian Drew

Az ügyel kapcsolatban megszólalt az ARM szóvivője, és hivatalosan is elmondta, hogy mi a csúszás oka. Ian Drew úgy nyilatkozott, hogy az első masináknak már meg kellett volna jelenniük, ám az Adobe nem készült el időre a Flash Player 10 és az Air platform ARM processzorokhoz optimalizált változatával. Ennek megfelelően az érintett gyártók inkább a start elnapolása mellett döntöttek, hiszen a készülékek főleg internetezéshez készülnek, és jelenleg temérdek weboldal alkalmaz flashanimációkat a felhasználói élmény növelése érdekében. Ian Drew azt is elmondta, hogy az ARM processzorokra épülő gépek többnyire egy Linux alapú operációs rendszert használnak, amihez egy felhasználóbarát felületet kell társítani. A Lenovo Skylight állítólag ezen a ponton sem állt jól, így a tervezők tovább finomítják a rendszeren futó szoftvert.

A hivatalos információk alapján a hardverrel semmi probléma nincs, így az év későbbi részében tényleg megérkezhetnek az első ARM-os netbookok. A gyártók minden bizonnyal átgondolták a szoftveres hiányosságokkal küzdő gépek korai premierjét, ám egy új piac kialakítása esetében a kezdeti benyomások sokat számítanak, így az ARM partnerei lehető legtökéletesebb állapotban szeretnék az első masinákat bemutatni. A chiptervező vállalat egyébként a tabletek piacán várja az igazán átütő sikert, amire minden esély megvan, hiszen a nemrég debütált Apple iPad iránti kereslet elképesztően nagy. Bár itt érdemes megjegyezni, hogy az almások gépe nem támogatja a flashanimációk lejátszását, ám a termék mögött álló üzleti modell elegendő alkalmazást biztosított a tavaszi rajthoz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ARM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés