Mennyibe kerülhet az iPad előállítása?

A hónap elején sikeresen elstartolt az Apple iPad, melynek várható sikeréről kétkedtek az elemzők, és többen a termék bukását prognosztizálták. A vállalat legutóbbi nyilatkozata alapján a készülékből az első napokban majdnem félmillió példány fogyott, ami jó eredménynek mondható, így a bukást firtató elemzések visszhangja alábbhagyott. A kutatások azonban nem álltak le, hiszen az iSuppli a gépezet előállítási költségére volt kíváncsi. Az ehhez hasonló információkat az Apple sohasem adja ki, de némi utánajárással nem lehetetlen megközelítőleg pontos becslést kalkulálni.

Hirdetés

Az iSuppli jó szokásához híven alapos munkát végzet, és aprólékosan feltérképezték a 16 GB-os, 3G-s funkcióval nem rendelkező modell paramétereit. Az alábbi képen részletezett elemzés eredményéből kiderül, hogy az iPad előállítása nagyjából 260 dollárba kerül, ami jelentősen alacsonyabb az 500 dolláros ajánlott fogyasztói árnál.


forrás: iSuppli

A termék legdrágább komponense az LG által gyártott kijelző, mely 65 dollárba kerül, de komoly tételként számolható fel a Wintek érintőképernyője is. A gépezet lelkeként számon tartott A4-es processzort a Samsung gyártja, és a package-on-package (PoP) memóriával egyetemben kicsivel kevesebb, mint 27 dollárba kerül. A 16 GB-os NAND flash memória 29,5 dollár, ám ne feledjük, hogy az iPad nagyobb tárhellyel is elérhető, így az erősebb modelleknél az előállítási költség drágább.

Az iPad jövőjéről továbbra is találgatnak a szakemberek, de egyelőre sikeresnek tűnik a koncepció. Az internettáblák mezőnye egyébként egyre erősebb lesz. Nemrég teszteltük az Archos 9 névre keresztelt versenyzőt, mely egy PC-s alapokra épülő megoldás, ám az érkező gépek többsége inkább az ARM architektúráira alapoz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés