Hirdetés

Lassan, de biztosan terjednek majd a tabletek

Az iPad bemutatása után szinte mindenki a készülék képességein csámcsog. Sokan csalódottságuknak adnak hangot, ám bőven akad olyan felhasználó, aki elégedett az Apple újdonságával. Az ABI Research legújabb kutatása a tabletek piacát vizsgálta, ennek megfelelően elemezték, hogy az elkövetkezendő években milyen sikerre számíthatnak ezek a gépek.

A vezető elemző, név szerint Jeff Orr elmondása alapján idén közel négymillió készülék eladására lehet számítani, ami egy kialakulóban lévő szegmens esetében nem rossz eredmény, de a teljes mobil piacot tekintve bőven van hova fejlődni. A felmérés szerint a kisméretű masinák után komoly igény fog mutatkozni, így a versenytársak belépése után a kereslet lassan, de biztosan fellendül. Az ABI Research 2015-re 57 millió eladott tablettel számol, ami tekintélyes eredmény lenne.

A tabletnek ugyan nincs pontos definíciója, de főleg az olyan, rendkívül alacsony fogyasztású gépek sorolhatók ebbe a kategóriába, amelyek 5-11 hüvelyk méretű érintőképernyős kijelzőt használnak, továbbá rendelkeznek Wi-Fi modullal, így a vezeték nélküli internetelérés is lehetséges. Természetesen egyéb multimédiás funkciók is szerepet kaphatnak, amivel a gyártók növelhetik a termékek értékét.

Érdekesség, hogy az iPad flashanimációkra vonatkozó kritikái kapcsán maga az Apple vezére is kifakadt. Steve Jobs elmondása szerint a vállalatnak jó oka volt arra, hogy ne használja az Adobe flashlejátszóját, ugyanis a Mac gépek esetében a fagyások nagy részéért ez a program felel. Ezenkívül fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a weboldalaknál a HTML5 alkalmazásában látják a jövőt. Az utóbbi szabvány valóban ígéretes, de jelenleg a flash nagyon elterjedt, és semmi nem utal arra, hogy a közeljövőben az Adobe megoldásának alkalmazása számottevően visszaesne.

Az utóbbi cég egyébként nem érti az Apple „flashellenes” magatartását, hiszen nincs technikai akadálya annak, hogy az iPad és az iPhone készülékek flashanimációt játsszanak le. Valószínűleg egy háttérben elhúzódó vita az oka mindennek. Más esetben teljesen logikátlan volna egy olyan program tiltása az internetezéshez használható almás készülékeken, melynek hiánya számos weboldalon rontja a felhasználói élményt.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés