Hirdetés

Aktív témák

  • nobeige

    tag

    válasz DM-Fan #19182 üzenetére

    A fekete szint milyenségét szubjektíven a lehető legnagyobb sötétben, fekete és sötétszürke árnyalatok megjelenítésével, illetve olyan képtartalommal lehet megítélni, amiben nagyon kevés a világos rész.

    Ettől eltérő esetekben a környezet világossága, illetve a képernyőn látható világos részek miatt a pupilla szűkül és az érzékelt fekete teljesen rendben lévőnek fog látszani - azaz az egyébként nem túl fekete dolog is koromfeketének fog látszani.

    Állítólag a tévénézők zöme valami kis világítást (háttérfényt) felkapcsol a tévénézéshez. (Ez egyébként nemcsak a szubjektív feketeszintre van jótékony hatással, hanem a szemet is kíméli). Így aztán az objektív feketeszint jelentősége nagyban lecsökken.

    De ha egy kicsit belegondolsz, akkor az LCD tévék is sötétben véreznek el, egy kis világítás és máris teljesen rendben van a feketéjük. Más okokból is, de részben ezért is szoktak az LCD tévék jobban tetszeni a fényesen kivilágított üzletekbe betérő vásárlóknak - világosban semmivel nem rosszabb az LCD-k feketéje.

    És akkor megint megkérdem: milyen kadencia problémák?

    Azért hajtom ezt a kérdést, mert dolgokat látok én, csak éppen az a baj, hogy a ricegés mint olyan nem egyértelmű kifejezés. Egy mozifilmben (24p) minden további nélkül lehetnek időnként olyan részek, amelyek nem teljesen folyamatosnak látszanak. A kérdés az, hogy ehhez képest is van még plusz "ricegés", vagy nincs, vagy pedig valamilyen képmanipulációval (pl. köztes képek hozzáadása) teljesen eltüntetik.

    Írtam már vagy kétszer, hogy az én tévémen jól érzékelhető a különbség a 24hz és a 60Hz input között.
    Nálad mi a helyzet? A te tévéd hogy viselkedik?

Aktív témák