Hirdetés

2012. május 28., hétfő

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Nagy Nikon DSLR topik (kiemelt téma)

(#5001) Dare2Live válasza Degeczi (#4999) üzenetére

Dare2Live
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

és ha RAWot használok, hogy tudom azt megcsnálni, hogy a kiválasztott képekre(vagy mindegyikre) azonnal rá legyen engedve egy ilyen modosítás?

Igazából az se lenne baj/úgy lenne jó ha a túlexponált részeknél azonnal visszahozna fél-1stopot, sokat számít az, hogy a tetején nem kiég hanem ellaposodika görbe.

Lauda: Expo gombal akarsz fikálni? Mert ha dedikált AE gombal ott vigyázni kell szabdon rá lehet rakni mindent és esetleg nem az fog történni mint amit vársz.... aztán csak nézegetsz hülyén.... :)

[ Szerkesztve ]

Szerintem.... The things we make ... make us.  -~- ..And on the 7th day, GOD went windsurfing... Evina foglalkozás egészségügy www.evinakft.hu

(#5002) Degeczi válasza Lauda (#4992) üzenetére

Degeczi
(PH! addikt)

márpedig közel nem fog át annyit a szemed, mint gondolnád, csak roppant gyorsan át tud állni
valszeg ezért is tűnik elég természetellenes látványnak nagyon sok HDR próbálkozás

UV szűrőnek normál használatban semmi jelentősége, mert a digit kamerák már nem érzékenyek UV-ra
(ellenben ügyesen lehet vele rontani a minőséget ha olcsóbbat veszel - drágát meg minek, akkor már inkább obira gyűjts)

(#5003) Lauda válasza philoxenia (#4998) üzenetére

Lauda
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Thanks a linket, még jó, hogy ebből is csak pár darab van. Egy kezdő aztán döntse el, hogy neki majd mellik lesz jó. :D

(#5004) Degeczi válasza Dare2Live (#5001) üzenetére

Degeczi
(PH! addikt)

ahány konverter, annyi módszer - de mindegyikben el lehet menteni beállításokat, és később egy-két kattintással visszahozni, vagy egyszerre több képre is alkalmazni

(#5005) Lauda válasza Dare2Live (#5001) üzenetére

Lauda
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Én eddig nem is használtam azt a gombot, csak mintha olvastam volna róla, de sosem próbáltam. Csak tudnám miért kell ezt úgy agyonbonyolítani, hogy egy fotóval szarakodni kelljen, hogy ide-oda állítgatok mindent attól függően, hogy épp milyenek a fényviszonyok. :Y Miért nem tudja ezt a gép elvégezni helyettem? :O

(#5006) Degeczi válasza Lauda (#5005) üzenetére

Degeczi
(PH! addikt)

a gép nem tud gondolkodni helyetted, csak próbál - mérsékelt sikerrel, hiszen nem tudhatja éppen mi a célod

(#5007) Lauda válasza Degeczi (#5002) üzenetére

Lauda
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Ezt a szemes témát most sem értem. Már miért ne látnám úgy a dolgokat, ahogy azok vannak? Ha nem pislogok és forgatom a fejem, akkor is látom az órási kontraszteltérésű terepet is.

Akkor az UV-szűrő kilőve, köszi a tippet! :D

(#5008) Flow válasza Degeczi (#4995) üzenetére

Flow
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

d70s 18-70 center w
sötét falra: 1/2,5
Lámpa fényes részére mérek:1/1250
elengedem, és újra: 1/1250
vissza a falra: 1/2,5

Rationally I have no hope, irrationally I believe in miracles.

(#5009) Lauda válasza Degeczi (#5006) üzenetére

Lauda
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

De azt érzékelhetné, hogy be fog égni és cselekedhetne ellene, ahogy az user is teszi a -1.0-ás expokompenzációval. Ezt nem értem, hogy a gép miért nem tudna így belőni képeket?

(#5010) Degeczi válasza Lauda (#5007) üzenetére

Degeczi
(PH! addikt)

nem veszed észre, de a szemedben a "rekesz" (a szivárványhártya, írisz) észrevétlenül átáll, csökkenti a beeső fényt amint világosabb területre tekintesz - és fordítva

(#5011) Degeczi válasza Flow (#5008) üzenetére

Degeczi
(PH! addikt)

a középre súlyozott persze h átáll, de ahonnan indult ez a gondolatfonál, az a "mátrixmérés szart sem ér" volt, ez a viselkedés is arra vonatkozik!
(bár ezt most valóban nem tettem hozzá)

(#5012) Snakeiboy válasza Dare2Live (#4969) üzenetére

Snakeiboy
(tag)

Koszonom a gyors valaszokat es mindenkinek koszi :C

Miert?????

(#5013) Lauda válasza Degeczi (#5010) üzenetére

Lauda
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Szerintem elbeszélünk egymás mellett. Én nem a sötét-világos váltásról beszélek, hanem arról, hogy a gép nem tud megfelelően "átlátni" egy felhős égbolt vs füves udvar látványt, a szemed pedig lazán, de ennek a százszorosát is.

(#5014) Degeczi válasza Lauda (#5009) üzenetére

Degeczi
(PH! addikt)

akkor meg arra panaszkodnál, h sötét mindenki a képeimen...

(#5015) Flow válasza Degeczi (#5011) üzenetére

Flow
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Miért lenne a viselkedés más mátrixxal? De hogy ne érje szó a ház elejét, megcsináltam azzal is. :U

1,6
500
500
1,6

(#5016) Lauda válasza Degeczi (#5014) üzenetére

Lauda
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Ha tényleg sötét, akkor biztos. Igenis feljesszék az érzékelőket, mert ezek még olyan gyengék, mint harmatos fűben a gyikfing. :O Azért elég vicces, hogy megvesz valaki egy misiért egy D3-as vázat meg rá akár szintén egy milláért az obit és még a fotósnak kell babrálni a méréssel meg expokompenzációval. :D

(#5017) Degeczi válasza Flow (#5015) üzenetére

Degeczi
(PH! addikt)

valszeg nem történt meg a fókusz lockolása, vagy eleve MF módban volt, akkor nálam sincs limit
egyébként az teszi, amit írtam:
1 "
1/15
1/500
1/20

(#5018) Degeczi válasza Lauda (#5013) üzenetére

Degeczi
(PH! addikt)

a szemed dinamikája ugyan nagyobb egy szenzorénál (vagy filmnél), de távolról sem tudja átfogni állítás nélkül a teljes nappali tartományt

(#5019) Flow válasza Degeczi (#5017) üzenetére

Flow
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Teljesen jogos, af-c-n volt és nem figyeltem eléggé... :B

(#5020) Degeczi válasza Lauda (#5016) üzenetére

Degeczi
(PH! addikt)

nem csak az érzékelőről van szó: képernyőn (nyomtatásban meg pláne) amúgyis csak töredékét tudod ábrázolni annak, amit a kamerád rögzíteni tud
"hamisított", eredetileg nagy-, de összenyomott dinamikájú képekhez pedig több technika is van, mint arról már szó volt

(#5021) Degeczi válasza Flow (#5019) üzenetére

Degeczi
(PH! addikt)

mindenesetre az okát nem tudom

valszeg fókuszrögzítéskor történik meg a képtartalom kiértékelése (mivel a tárgytávolság is része ennek), ezért nem ajánlja a kézikönyveiben a Nikon az átkomponálást mátrixmérés esetén
de hogy pontosan mi, hogyan történik, azt titkolják

(#5022) Lauda válasza Degeczi (#5018) üzenetére

Lauda
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Értem én, hogy mindent az sem tud átfogni, de itt van pl. ez a kép. A felhőkből nem is egy kiégett, pedig csak a -0.67 eV kellett volna a megfelelő exponáláshoz. :U

Aztán itt egy másik is a mátrix csodájából: [link] Itt is csak egy -0.67 max -1.0 kellett volna és tökéletes a kép. Mosta akkor kérdem én, olyan nagyok az elvárásaim? Ha egyszer az érzékelők ilyen szarok, akkor legalább megfelelő szoftvert adnának hozzá, hogy az usernek ne azzal menjen el az egész napja, hogy kiégett felhők után vadászik. :U :DDD

(#5023) Flow válasza Lauda (#5022) üzenetére

Flow
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Végtelen téma és végtelen számú fényviszonyban... Mégis hogy várod el, hogy kitaláltja a gép, melyik az optimális? Azon küzdenek a gyártók, hogy minél többször trafáljon bele a gép a megfelelő beállításokba...

Olvasnivaló.

(#5024) Lauda válasza Flow (#5023) üzenetére

Lauda
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Ha én kapásból tudom, hogy -1.0 kell neki, akkor a gépnek ez miért jelent olyan nagy problémát? Valahogy nem értem. Ha látja, hogy lesznek részek ami beég, akkor ad neki egy kis kompenzációt és kész is. Ha én a spártai agyammal ezt ki tudom találni, akkor egy tükrös gép processzora 2008-ban miért nem? :DDD :)

Köszi a linket, sajna nem tudom elolvasni, tudod no english. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#5025) Degeczi válasza Lauda (#5022) üzenetére

Degeczi
(PH! addikt)

"A felhőkből nem is egy kiégett, pedig csak a -0.67 eV kellett volna a megfelelő exponáláshoz"

már bocs, de most vagy nem tudod miről beszélsz, vagy a monitorod teljesen rossz!
nézd meg a hisztogramokat: nincs semmi beégve rajta! (ha jól látom, még a 250-es értéket sem éri el semmi)

az "ilyen legyen" képed viszont csúnyán alexpós (ismét, ha a monitor rossz is, nézd meg a hisztogramokat!)

(#5026) Lauda válasza Degeczi (#5025) üzenetére

Lauda
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Nem néztem hisztogrammokat, de a D40 highlight-ja jelzi a beégett felhőket. De ettől függetlenül a 119-es kép a megfelelő szerintem, nem a 120-as, ami teljesen ellentétes a valós fényviszonyokkal. Vagy szerinted a 119--es a megfelelő? :)

(#5027) Flow válasza Degeczi (#5025) üzenetére

Flow
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Az első képen én sem látok egy gramm beégést sem... a (másodikon) harmadikon viszont a hisztogram szerint van, bár minimális.

[ Szerkesztve ]

(#5028) Degeczi válasza Lauda (#5026) üzenetére

Degeczi
(PH! addikt)

nem azt jelzi!!!
a beégés közelében lévő fehér részeket villogtatja - túrót nem ér...
tanuld meg használni a hisztogramot: nem bonyolult és roppant hasznos, a "21. század fénymérője"

igen, jól beállított monitoron a világosabb kép a jobb, a másik túl sötét

(#5029) Terapeuta válasza Lauda (#5022) üzenetére

Terapeuta
(őstag)

Tehát a kérdés mégegyszer: honnan tudja a gép, hogy te szépen kiexponált felhőcskéket, és koromsötét bokrokat szeretnél???

amúgy olvasod amit írnak neked ? :F

Egyszerűen gondolkodni nagyon nehéz...

(#5030) philoxenia válasza Lauda (#5016) üzenetére

philoxenia
(MODERÁTOR)

Rendkívül egyszerű a dolog, aki úgy akar 300km/h-val menni, hogy nem tanul meg vezetni ilyen szinten, az vegye meg Schumit is a Ferrarija mellé.Ha mindent a gép csinálna, mi lenne az értelme, hogy Te fotózz, akkor már tökmindegy, hogy viszel magaddal egy fotóst, aki jó képeket csinál. Amire Te gondolsz egyébként, az sok gépnél abszolút nem probléma, mert exposorozatoknál valamelyik biztosan helyes lesz, ha meg nem, ott a hdr.

(#5031) Lauda válasza Degeczi (#5028) üzenetére

Lauda
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Na jó, én ezt se tudtam, akkor elnézést. :R Asszem rámegyek erre a hisztogram témára, ha az segít nekem. Említettetek 250-es értéket, hogy azt sem lépi túl. Ezt hol néztétek? :D :B

[ Szerkesztve ]

(#5032) Lauda válasza Terapeuta (#5029) üzenetére

Lauda
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Azt nyilván nem tudhatja és nem is ekkora eltérésre gondoltam. De az esetek nagy részében elég volt egy -1.0-es kompenzáció, de volt ahol még annyi se kellett. Bár most kicsit megzavart amit Degeczi ;) írt, hogy félrevezet engem a higlight visszajelzés. Mondjuk próbálkoztam a teljesen fehér égboltnál is, ott tényleg az volt, hogy vagy az ég volt jó, vagy a terep, ott nem segített a kompenzáció, este készítek majd belőle hdr, legalábbis megpróbálkozom vele.

(#5033) Lauda válasza philoxenia (#5030) üzenetére

Lauda
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

A gép az csak egy eszköz a képhez, a fotós a lényeg. Lehet bármilyen csúcs géped, ha nem látod meg, mit is kell fotózni. :P :B

A D40-ben nincs exposorozat, így az nálam kilőve, de az előbb említett esetben (fényes nappal totál felhős égbolt) szerintem az sem segítene, olyan nagy az eltérés. :O :DDD

(#5034) Lauda

Lauda
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Hogy Ti milyen jókat mondtok nekem. Kipróbáltam ezt az AE-L/AF-L gombot és nagyon ott van. Rögzíti a fénymérést (vagy az élességet) és utána ha kicsit lejjebb tartom a gépet máris nem lesz kiégetve a felhő. Mi több a menüben is találtam AE lock opciót, ami onmagában is rögzíti a fénymérést, ha félig lenyomva tartom az expogombot. Ez nagyon okos dolog, használni is fogom. :DDD :R

(#5035) Flow válasza Lauda (#5034) üzenetére

Flow
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

MEg sem merem említeni a használati elolvasását... ;]

(#5036) Lauda válasza Flow (#5035) üzenetére

Lauda
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Közben próbálgattam még a gépet és annál a beállításnál maradtam, hogy a fénymérést rögzíti, viszont az élességet folyamatosan korrigálja, ha elmozdítom a gépet. :C :P

Jó dolog a használati, de egy kezdő/a témával ismerkedő emberke hiába áll neki elolvasni, 2 oldal után bele fog zavarodni, :O mert azt sem tudja, hogy mit miért állít és mi változik, ha átállítja, őrület. :DDD Nem lehet mindent egyszerre elsajátítani. Én is általában akkor veszem elő, ha valami konkrétan érdekel. :D

(#5037) Degeczi válasza Lauda (#5031) üzenetére

Degeczi
(PH! addikt)

egy JPG képen 8 bitesek a színcsatornák, vagyis 0-255 tartományban vehetnek föl értékeket minden képponton

ahol beég a kép, ott olyan nagy értékre lenne szükség, ami már kilógna ebből a tartományból - de 255-nél lenyesődik
ez olyankor jól látszik a hisztogramon is: a hegyre hasonlító görbe a jobb szélén szakadékban ér véget

ennek enyhe példája látható a másik képeden, de az elsővel semmi baj, azon még a 250-et sem nagyon éri el semmi
(ez a görbékről is kb látszik, de bármilyen fotószerkesztő program meg tudja mutatni a a konkrét számértékeket egy adott ponton)

ez a 0-255 tartomány miatt ha technikailag lehetne, akkor sem volna érdemes veszett nagy dinamikát átfogni ilyen gépekben: eltűnnének a finom részletek, helyi kontrasztok
ami kimondottan nagy dinamikára van kihegyezve (Fuji S3, S5 modellek) azon is külön, több lépcsőben lehet kiválasztani az ilyen üzemmódot, mert messze nem minden képnek tenne jót

(#5038) Degeczi válasza Lauda (#5036) üzenetére

Degeczi
(PH! addikt)

nincs ezzel gond - de ilyen tapasztalattal kicsit meredek a "szart sem ér", meg "gyíkfing" szóhasználat...

(#5039) Lauda válasza Degeczi (#5037) üzenetére

Lauda
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Köszi! :R Este kipróbálom a lightroommal milyen értékeket jelez.

Ja és igazad van, kicsit elragadtattam magam. :P :B

(#5040) P Viki

P Viki
(újonc)

Üdvözlök Mindenkit!

Életem első slr gépét tervezem megvenni a napokban, hetekben. Azt gondoltam, hogy a választással nem lesz semmi gond hát tévedtem mert már tiszta para vagyok azt hiszem egyre nehezebb.
Ahogy egyre többet olvasok pro és kontra egyre több érv szól ellenük és mellettük.
Mivel kezdő vagyok ( de gyorsan tanulok ) a D 60 -ra gondoltam 18 55 VR vagy 18-135 - ös obival .Illetve D80 :) Szerintetek mennyire kell a VR?
Az is szempont hogy a gép használatát hosszú távra tervezem.
Kérdés: adnátok egy kezdő kezébe d80-at? Most nagyon barátságos árban van szerintem.

Előre is köszi minden infót :)
Üdv
Viki

(#5041) Lauda válasza P Viki (#5040) üzenetére

Lauda
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

D40-et vegyél vagy D80-at 18-135-el. :D

(#5042) P Viki válasza Lauda (#5041) üzenetére

P Viki
(újonc)

Szia

A D60 miért nem jó?

(#5043) Degeczi válasza Lauda (#5039) üzenetére

Degeczi
(PH! addikt)

hát a Lightroom mondjuk pont %-ban írja ki - mivel az nem szerkesztő, hanem RAW feldolgozó program (és nem minden gép használ ugyanolyan bitmélységet: a régiek 10, a legtöbb 12, az újabbak 14 bitesek - ennek megfelelően 1024, 4096, 16384 értéket tudnak ábrázolni - akkor már egyszerűbb, ha egységesen 100%-ot ír a maximumként ilyen számok helyett. Egy JPG-el dolgozó képszerkesztő program viszont kiírja a 0-255 értékeket)

(#5044) Degeczi válasza P Viki (#5042) üzenetére

Degeczi
(PH! addikt)

nagyon jó az is, de annyiért már valszeg D80-at is találsz, ami sokkal több szabadságot ad mindenben (jobb kezelés, nagyobb obiválaszték, jobb fogás - igaz, picit nagyobb méret)

(#5045) P Viki válasza Degeczi (#5044) üzenetére

P Viki
(újonc)

Szia

És mennyire egyértelmű a kezelése? Na ne gondold hogy tök hülye vagyok csak arra lennék kíváncsi hogy kb kéthetes tanulás után be lehet -e vetni éles szituba nem szeretnék egy csomó minősíthetetlen képpel haza állítani.

Üdv
Viki

(#5046) Degeczi válasza P Viki (#5045) üzenetére

Degeczi
(PH! addikt)

ha bizonytalan vagy, zöld "auto" mód mindegyiken van, az ugyan elég sok megkötést tartalmaz - de pont emiatt nagyon nem megy félre

másrészt ha pár évesnél nem régebbi a számítógéped, pont kezdőként is nagyon érdemes RAW-t használni, mert utólag, az otthoni kidolgozásból rengeteget lehet tanulni (és kisebb-nagyobb hibákat is könnyen helyre lehet hozni, olyat is, ami JPG-ből már reménytelen lenne)

(#5047) Lauda válasza Degeczi (#5043) üzenetére

Lauda
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Na bumm, sikerült akkor beletrafálnom. :W A photoshop az már jó lesz a célra? :DDD

(#5048) blattida válasza P Viki (#5045) üzenetére

blattida
(PH! kedvence)

Eléggé egyértelmű a kezelése. Gyakorlatilag a menű kezelését kell elsajátítanod, illetve a beállítások terén kell rutint szerezned, ez két hét alatt könnyedén kivitelezhető. Ha még jó optikai érzékkel is rendelkezel, lazán menni fog!
A D80-ról itt egy részletes teszt: olvasnivaló, ebben szinte minden benne van... :)

Gauranga!

(#5049) Dare2Live válasza P Viki (#5045) üzenetére

Dare2Live
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

kéthétig ha használgatod a fontos dolgok 99%át tudod.

De használhatod kár full autoata üzemmodban is ilyenkor a be ki kapcsoláson kívül mást nem kell ismerni. :)

Szerintem.... The things we make ... make us.  -~- ..And on the 7th day, GOD went windsurfing... Evina foglalkozás egészségügy www.evinakft.hu

(#5050) P Viki válasza Degeczi (#5046) üzenetére

P Viki
(újonc)

Szia

Pont erre gondoltam, hogy az auto mód ( természetesen átmenetileg ) mennyire korrekt akár kompromisszumokkal is de rábízhatja -e az ember magát . Esetleges meg nem ismételhető felvételek esetén. Természetesen ez csak jelen esetben fontos :)

Akkor te is a d80-at ajánlod?
Üdv
Viki

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Nagy Nikon DSLR topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.