Hirdetés

2012. május 28., hétfő

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Nagy Nikon DSLR topik (kiemelt téma)

(#9001) Degeczi válasza mutyi (#8998) üzenetére

Degeczi
(PH! addikt)

nem, azt végképp érdemes kikapcsolni
csak akkor célszerű "Active" módba rakni a VR-t, ha mozgó járműből fotózol
egyébként általában rosszabb eredményt ad, mint a tipikus kézremegés jellemzőihez alkalmazkodó, és pl. svenkelést is fölismerő "normal" mód

RAW-t különösen akkor érdemes használni, ha új/ismeretlen a kamera és az obi a felvételek pedig nem ismételhetőek meg

8G kártyára egyébként több mint 700 RAW kép fér rá: a kevésébé jól sikerülteket esténként törölgetve ennyi bőven elég szokott lenni egy átlagos utazáshoz
(de persze pár ezer Ft-ot megérhet egy másik kártya beszerzése)

(#9002) Degeczi válasza mutyi (#8999) üzenetére

Degeczi
(PH! addikt)

:Y
ez ugye nem komoly?
a megapixelnek semmi közvetlen köze a megabyte-hoz...

egy D90 pixel 12 bites, azaz másfél byte, így tömörítés nélkül 18 MByte lenne a kép, de mivel a Nikon NEF formátuma tömörített, 11-12 MB körüli a tipikus mérete

a JPG-nél pedig nagyon erős hatása van a képtartalomnak: ha nincs sok részlet a képen, kicsi lesz a méret
vagy pl. erősebbre állított élesítés, nagyobb zaj mellett növekszik a képméret is

(#9003) mutyi válasza Degeczi (#9001) üzenetére

mutyi
(fanatikus tag)

Ez a szűrős leírás marha jó volt, asszem max sapkaként fogom ezentúl használni.
A gépem teljesen új még és nem volt sok időm tesztelgetni :(
Ráadásul a 4 gigás kártyám egy Extreme III, hogy minél gyorsabb legyen a videozos rész, persze hogy egy megát nem videoztam, mikor kiderült számomra hogy tömörítetlenül kerül rá és fél perc is 50 mega körül van.
Bevallom RAW-ban még sosem fotóztam, de ezentúl lehet RAW+JPEG-re fogom állítani, ha valami gyönyörű dolgot fotózok.
Még egy balga kérdésem lenne. Érdemes a 12 megapixeles felbontásra állítani egyáltalán a gépemet vagy simán elég a 6-os? Max egyszerű fényképet nyomtatok úgy is.

(#9004) mutyi válasza Degeczi (#9002) üzenetére

mutyi
(fanatikus tag)

Nem véletelnül írtam a 12 megát meg a 12 megapixelt. Független egymástól, csak a gép leírásánál láttam, hogy elvileg a Large beállításnál 12 mega körüli képeke kell számolni a könyv szerint. Tőlem lehetne 20 megapixeles gép is akkor is a 12 megát írtam volna :)

(#9005) mutyi

mutyi
(fanatikus tag)

Lehetséges -e, hogy az apró homokszemcsék belekerültek az objektívbe?
Tegnap nézegettem és úgy láttam,hogy belül van 1-2 kis szemcse. Szervíz ki tudja takarítani?

(#9006) Degeczi válasza mutyi (#9003) üzenetére

Degeczi
(PH! addikt)

RAW-ban fix a 12 Mp, hiszen nem dolgozza át az érzkékelőről jött adatokat

azt viszont megteheted, h RAW mellé 6 (vagyis asszem 7) Mp-es JPG-et kérsz, ami jó kompromisszum, hiszen a legtöbb fölhasználásra az is sok

általában pl. csak RAW-t használok, és a kimenetként 4 Mp körüli JPG-et gyártatok
(de persze a RAW-t is arhiválom, ha netán egyszer szükség lenne nagyobb fölbontásra)

(#9007) Bandus99

Bandus99
(őstag)
LOGOUT blog

Sziasztok!
Nem tudom hova kellene igazabol irnom a kerdesemet, talan itt kapok ra megfelelo valaszt.

A kerdes az, hogy egy Acer e520-as laptopon
celeron M585 2,1 GHz proci
2 GB ram
intel GMAX3100 128 MB shared VGA

Eldocog-e hasznalhato teljesitmennyel a PS es a LR?

Amator fotos kepfeldolgozas lenne a cel, tehat nem napi 100kep feldolgozasa.
D80 kepei.

Koszonom

Van me'g ve'r a koffeinkeringe'semben

(#9008) Degeczi válasza mutyi (#9005) üzenetére

Degeczi
(PH! addikt)

persze, hiszen amikor zoomolsz, és változik az obi hossza, az a réseken szippantja be a levegőt - így porszemeket is könnyen
(ezért koszolódhat a szenzor akkor is, ha vki sosem cserél obit)

ki tudják takarítani, de pár porszem miatt általában nem érdemes (a képeken nem látható)

(#9009) Degeczi válasza Bandus99 (#9007) üzenetére

Degeczi
(PH! addikt)

bőven elég
ha nem nagy sorozatok feldolgozásáról van szó, az NX is prímán használható

(#9010) Bandus99 válasza Degeczi (#9009) üzenetére

Bandus99
(őstag)
LOGOUT blog

Koszonom
Kerdeztek tolem mi a velemenyem, en meg nem tudom mire kepes ez a proci.

Van me'g ve'r a koffeinkeringe'semben

(#9011) Degeczi válasza Bandus99 (#9010) üzenetére

Degeczi
(PH! addikt)

a memória számít rengeteget (már egyetlen megnyitott 6 Mp-es kép mellett is előfordulhat 4-500 MByte foglalás), de 2 G-val már jól használható

(#9012) Pilács válasza mutyi (#9005) üzenetére

Pilács
(senior tag)

A szerviz ki tudja takarítani kb 10000 ft vagy több, attól függ milyen obiról van szó. De addig amíg nem látszik, és nem "karcol" addig a kezükbe nem adnám :U

Ajándék szesznek ne nézd a fokát!

(#9013) Chandler válasza Degeczi (#8903) üzenetére

Chandler
(senior tag)

ok, köszi a választ
egyébként én nem szoktam átnevezni, dátum és esemény szerint rendezem, így egyszerűbb és gyorsabb...

http://flickr.com/photos/gibert

(#9014) hemaka válasza mutyi (#9005) üzenetére

hemaka
(PH! kedvence)

Szerintem nem zavar sok vizet a por, legalábbis én nem adnám oda. Amit már egyszer szétszednek takarítás miatt, nem lesz mégegyszer úgy összerakva, mint a gyárban lett akkor és ott.

„Turn your face to the sun and the shadows fall behind u.”

(#9015) Degeczi válasza Chandler (#9013) üzenetére

Degeczi
(PH! addikt)

?
amikor egy válogatást állítasz össze mondjuk több év szülinapi képeiből, hogyan rendezed a rengeteg, semmitmondó DSC_xxxx.JPG-et?

pláne ha az időközben átfordult számláló (ami idővel elkerülhetetlen) még a sorrendet is fölborítja...
pláne ha még név ismétlődés is van, ami szintén csak idő kérdése...
pláne ha némelyik kép aRGB színtérrel készült, ami végképp fölborítja a sorrendet...
pláne ha netán más vázzal készült (akár mástól kapott) képek is vannak, persze teljesen más számlálóállással...

hidd el: csak magadnak csinálsz kényelmetlenséget, későbbi többletmunkát, ha nem nevezteted át már a letöltés során a képeket!

Nikon Transferrel, Picture Projecttel (vagy akár Adobe Lightroomal) mindez teljesen automatikus folyamat: egyetlen gombnyomásra hoznak létre új mappát az épp letöltendő sorozatnak a beállított helyen (célszerűen pl. "2009.03" alatt, amit így csak havonta egyszer kell átállítani), és automatikusan nevezik át a képeket a készítés dátuma szerint - ennél mi lehetne egyszerűbb, gyorsabb?

így akármilyen válogatást állítasz össze, sosem lesz ismétlődés, a sorrend mindig jó lesz, és sokat árul el már egyetlen pillantás a filenévre

(#9016) lugosi válasza Hth (#8988) üzenetére

lugosi
(senior tag)

Hth: azért kell feltétlenül a rekeszgyűrű, mert használnám 4 vázon, ez 1 nikon dslr, 2 nikon filmes, és konverterrel 1 olympus dslr. Ez utóbbin kizárólag rekeszgyűrűvel tudnám használni, és fontos lenne, mert a kihajtható lcd miatt ezen lenne a leghasználhatóbb a makró.

I thought I taw a putty cat...

(#9017) lugosi

lugosi
(senior tag)

johnjohn: írtam egy privátot az eladó objektíveiddel kapcsolatban.

(#9018) johnjohn válasza lugosi (#9017) üzenetére

johnjohn
(PH! addikt)

"Balkó" árulja, nem Én !

Háromféle probléma van a világon: Az egyikkel eleve nem érdemes foglalkozni, a másodikon úgysem tudsz változtatni, a harmadik megoldódik magától !

(#9019) Kivi válasza lugosi (#8967) üzenetére

Kivi
(újonc)

Heló.

Nekem sigma 105mm van és szerintem nagyon jó, pedig ha lehet inkább a tamront részesítem előnyben. A tokinát makróját nem ismerem. Viszont kipróbáltam néhány tokina optikát és nekem valahogy úgy tűnt mintha nem lenne összhang a gépváz (D70s) és az optika között a fénymérése között.

A rekesz csak a régi analóg vázak miatt lenne fontos, egyébként tudod állítani a vázon lévő tárcsával.
Én a helyedben egy régebbi jó állapotú nikont néznék az ebay-en..

W

(#9020) Padam válasza mutyi (#9005) üzenetére

Padam
(fanatikus tag)

Nekem is volt benne egy kicsi piszok, de szerintem nekem gyartasnal kerult bele.

En ide vittem: KAMERASZERVIZ

Egesz pontosan egy kis on darab volt benne elkepzelheto hogy valami forrasztaskor kerult bele.

10.000Ft volt a szetszereles tisztitas meg osszerakas.

Eladó fotós kiegészítők: http://href.hu/x/ccb4

(#9021) jorden06

jorden06
(senior tag)

Hali

- Nikon 18-105mm f/3.5-5.6G AF-S ED VR DX (OEM)
- Nikon 18-105mm f/3.5-5.6G AF-S ED VR DX

oem? :(( 2e Ft van a kettő között, de nem értem mi a különbség :(((

(#9022) johnjohn válasza jorden06 (#9021) üzenetére

johnjohn
(PH! addikt)

Itt valószínűleg arról van szó, hogy nem kapod meg hozzá valamennyi eredeti tartozékot, objektív esetében pl. a gyöngyvászon tokot, vagy az eredeti csomagolást.
Hol találtad ? Lehet az is , hogy kit-kiszerelésből szétválasztott objektívről van szó.

Háromféle probléma van a világon: Az egyikkel eleve nem érdemes foglalkozni, a másodikon úgysem tudsz változtatni, a harmadik megoldódik magától !

(#9023) Degeczi válasza johnjohn (#9022) üzenetére

Degeczi
(PH! addikt)

igen, én is erre tippelnék
(pl. szétszedett kit, így esetleg nem jár hozzá külön doboz)

(#9024) lugosi válasza johnjohn (#9018) üzenetére

lugosi
(senior tag)

Valóban, keveredés volt nálam, bocsi.

(#9025) lugosi válasza Kivi (#9019) üzenetére

lugosi
(senior tag)

4 vázon használnám az obit, ezekből 1-nél indifferens hogy van-e rekeszgyűrű, 2-nél nem baj, ha lenne, mert nélküle trükközni kéne, 1-nél meg nem tudnám használni az obit. Szóval köll az a gyűrű :)

105-ös sigmát próbáltam a hétvégén, elég jó valóban.

(#9026) Carsee válasza jorden06 (#9021) üzenetére

Carsee
(tag)

Én vettem OEM verziót pont ebből az obiból, két hónapja a Gaia-ba. Nikon doboz helyett sima fehér jár (felirat nélkül). Napellenző,kupakok és egy fehér ilyen szivacsfólia van hozzá egyedül.

(#9027) sowi válasza Carsee (#9026) üzenetére

sowi
(senior tag)

szornyu lehet, hogy nem az arany nikkor dobozzal kaptad :D

[ Szerkesztve ]

Anytime, anywhere, any war ... if the price is right

(#9028) Carsee válasza sowi (#9027) üzenetére

Carsee
(tag)

Azóta nyomtattam rá eredeti skint :DD

(#9029) mutyi válasza Padam (#9020) üzenetére

mutyi
(fanatikus tag)

Hali!
Köszi a címet!

(#9030) Padam válasza mutyi (#9029) üzenetére

Padam
(fanatikus tag)

Nincs mit. :)

Kicsit ilyeszto lesz a hej, ha elsore meglatod, de az ember tudja a dolgat. :)

Eladó fotós kiegészítők: http://href.hu/x/ccb4

(#9031) johnjohn válasza sowi (#9027) üzenetére

johnjohn
(PH! addikt)

Mondjuk nem a doboz a lényeg, hanem az, hogy szerintem van aki szereti a rendes textil tokban elrakni az obit. Az pedig 2000.-nél többet érhet.

(#9032) sowi válasza johnjohn (#9031) üzenetére

sowi
(senior tag)

egy textil pouch 4 euro

(#9033) johnjohn válasza sowi (#9032) üzenetére

johnjohn
(PH! addikt)

Ott Nálad lehet, itthon 3500-4000.- be kerülne külön.

(#9034) sowi válasza johnjohn (#9033) üzenetére

sowi
(senior tag)

kepesek 3x annyiert eladni mint amennyit er...jellemzo

(#9035) Degeczi válasza johnjohn (#9033) üzenetére

Degeczi
(PH! addikt)

bankkártyája gyakorlatilag mindenkinek van, így paypallal lőhet magának ebayről kb. $5-ért

(#9036) johnjohn válasza Degeczi (#9035) üzenetére

johnjohn
(PH! addikt)

Sok embernek viszont felesége is van, tehát a bankkártyával már nem azt csinál amit szeretne ! ;]

(#9037) jorden06 válasza Carsee (#9026) üzenetére

jorden06
(senior tag)

Áháá. tehát ugyan azt kapom, csak egy random dobozba.
"...van hozzá egyedül." mér egyébként mi járna hozzá? 220 volt-ba néztem 2e Ft-al olcsóbb az oem-es cucc. az a textil-es csomag mit tud, hogy drágább? főz nekem reggel kávét? ;]

[ Szerkesztve ]

(#9038) Hth

Hth
(tag)

lugosi :
Később a filmes váz kérdése nekem is eszembe jutott . Ebben az esetben tényleg valami mást kell választanod :(

(#9039) t_a_m_a_s válasza jorden06 (#9037) üzenetére

t_a_m_a_s
(senior tag)

azt nem, de legalább van egy rendes szütyű az obidhoz. Én pl először abba rakom bele, s csak úgy megy a táskába, tehát plusz egy védelem. Persze így nehezebb is előkaparni, ha hirtelen kell...

Meg mégiscsak jobb érzés valamit rendesen becsomagolva venni :D

Holnap majd jól beletépünk....

(#9040) johnjohn válasza t_a_m_a_s (#9039) üzenetére

johnjohn
(PH! addikt)

Azon kívül, bár "kávét nem főz " antisztatikus anyagból van, így viszont nem lehet szidni a szervizt, a gyártót, stb, hogy poros belül-kívül az objektívem.Amire hamar szükség lehet, azt fotózás előtt elő lehet készíteni.

(#9041) hemaka válasza Carsee (#9026) üzenetére

hemaka
(PH! kedvence)

Magyarul az egy kit-készletből lett kiszedve. :) A d40-et én is kit-ben vettem, Nikon nagy doboz, benne kis fehérbe az obi.

(#9042) Degeczi válasza hemaka (#9041) üzenetére

Degeczi
(PH! addikt)

de attól még szüttyő jár hozzá, ha egyébként az adott obitípushoz van
(annak idején a D70s-t 18-70-el vettem kitben, ahhoz adtak)

(#9043) hemaka válasza Degeczi (#9042) üzenetére

hemaka
(PH! kedvence)

D40 - 18-55-höz nem jár, csak első-hátsó kupak, vagy csak az enyémből szedték ki anno? :F
Habár a 18-70 komolyabb darab azért. :)

(#9044) Pilács válasza hemaka (#9043) üzenetére

Pilács
(senior tag)

A 18-55-ből csoda hogy az obit nem spórólták ki :DDD, de tényleg csak a két kupak jár hozzá sajna, még a VR-hez is ha KIT-ben veszed géppel pl :(

(#9045) hemaka válasza Pilács (#9044) üzenetére

hemaka
(PH! kedvence)

Na igen, akkor rájöttünk okosba, hogy mi az az OEM csomag. :D Kitobi kiszedve az eredeti csomagolásból. :D

(#9046) adnoctum18 válasza hemaka (#9043) üzenetére

adnoctum18
(senior tag)

Úgy emlékszem a D90-18-105 kitben sem járt az obihoz más, csak az első meg a hátsó kupak...

---"I am not mad. I am interested in freedom. Good Luck, J. Morrison."--- ---- Dropbox account, 2,5 giga tárhely ingyen, bárhonnan: http://db.tt/byNr9zK ----

(#9047) t_a_m_a_s válasza hemaka (#9043) üzenetére

t_a_m_a_s
(senior tag)

jaja, a 18-55-höz nekem sem adtak, mert dupla kit-ben vettem, és csak egy szütyő volt hozzá...

johnjohn: köszi az infót, nem is tudtam, hogy antisztatikus :R

Holnap majd jól beletépünk....

(#9048) lugosi válasza Hth (#9038) üzenetére

lugosi
(senior tag)

A tamron 180-as jónak tűnik ebből a szempontból (is).

(#9049) dearbear válasza adnoctum18 (#9046) üzenetére

dearbear
(tag)

Nekem jart hozza egy textil tarolo zacsi is.

To develop or not to develop that is the question.

(#9050) Pilács

Pilács
(senior tag)

okos kérdés jön, kapaszkodjatok :) :
Tehát ha hozzá jutok egy obihoz, ami manuális, de legalább mondjuk a rekesz értékét manuálisan tudom állítani, akkor ha az obi f8-as rekeszen áll a gép nem tud fényt mérni? Mert ugye 5.6-os rekesz kell neki a méréshez minimum? Vagy hogyan működik ez a dolog manuális rekesz állításnál (már mint ha az obin állítom)?

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Nagy Nikon DSLR topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.