Hirdetés

XPS 15 – csúcsmoDell

Hirdetés

Értékelés

Nos, hát valahogy így kell prémium notebookot csinálni! A Dell új XPS 15-öse nem olcsó, sőt nagyon drága darab, de minden tekintetben hozza azt, amit a jó ízlésű ember elvár, ha kifizet cirka félmillió forintot egy mobil számítógépért. A külső divatosan elegáns, csudát érdekli, hogy egyesek szerint hasonlít valami konkurensre, egyszerűen szép és igényes, ennél több nem kell – de kevesebb sem! Kiválóan összerakták, hardvertartalmával sincs semmi baj, mi biztosan a tíz százalékkal drágább Core i7-es, GeForce GT 640M-es verziót választanánk (ha megtehetnénk), sőt nálunk a kis gyári SSD is repülne, helyét egy 64 vagy 128 GB-os rendszerlemez venné át. Egyaránt jelesre vizsgázott a billentyűzet és a tochpad, akárcsak a hangzás, különösen fülhallgatóval. Rendben van a hűtés és a viszonylag nagy telep révén az akkumulátoros üzemidő is, egyedül a Full HD képernyő fényes felületébe és nehézkes kalibrálhatóságába lehet belekötni.

És akkor jöjjön a kérdés, ami az első pillanattól foglalkoztatott minket, amikor kezünkbe került a Dell XPS 15: ezt vagy a MacBook Prót érdemesebb megvenni? Ha a drágább, kb. 540 000 forintos XPS 15-öt és az olcsóbb, hatszázezer forintos MacBook Prót vesszük alapot, akkor meglehetősen kiegyenlített a helyzet hardver terén, mert mindkét gépen négymagos Core i7 van, a Dell nyer memóriában (8 GB kontra 4 GB), merevlemezben (SSD+750 GB kontra 500 GB), kijelzőfelbontásban (1920x1080 kontra 1440x900 pixel), igaz az Apple panelje valamivel jobb minőségű. Grafikus kártyában az XPS 15 GT 640M-je és a MacBook Pro GT 650M-je között csak órajelbeli eltérés van (kb. 100 MHz), de az Apple csak fél, míg a Dell egy gigabájt memóriát ad hozzá, akkuban pedig 12,5 wattórával jobb az Apple (65 kontra 77,5 Wh).

Az XPS 15 van olyan jó és igényes laptop, mint a MacBook Pro, vagyis nagyon-nagyon kiegyenlített a versenyük. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy az XPS 15-re alapból három év, ráadásul helyszíni (kijönnek megjavítani) garancia vonatkozik, míg az Apple-nél az alap egy év háromra bővítéséért elkérnek további százezer forintot. Akinek az almások operációs rendszere és mítosza, a nagyobb akku, illetve a magyar billentyűzetkiosztás megér extra 160 000 forintot (kb. 30% felárat) az vegye csak a MacBook Prót, nem fog rosszul járni vele, de a többieknek a Dell XPS 15 ajánlott!

  Dell XPS 15
Jellemzés 15,6 hüvelykes prémium notebook
Pró + tetszetős formaterv
+ kiváló anyaghasználat és általános minőség
+ erős hardver (főleg a drágább modellnél)
+ jó beviteli eszközök
+ nagyszerű hangzás (különösen fülhallgatóval)
Kontra - lehetne jobb minőségű és matt a kijelzője
- nincs hazai lokalizáció (magyar billentyűzet)
Alternatívák

Apple MacBook Pro
HP Envy 15


Dell XPS 15 notebook

rudi

A Dell XPS 15 notebookot a Dell hazai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre.

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • Dell

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés