Vélemény: áldás vagy átok az ívelt tévé?

Na de milyen a képminőség?

Körülölel vagy nem ölel?

Az ívelt tévéket gyártó cégek azt ígérik, hogy a kép körülöleli a nézőt. Hát arra ítéletnapig lehet várni, ugyanis az ölelgetés illúziójának még a nyomai sincsenek meg sajnos. Pedig próbálkoztam autó- és repülőszimulátor játékkal is, tehát olyan tartalmakkal, ahol azért minden feltétel adott lenne ehhez.

A hajlított modellek legnagyobb előnyeként azt szokták kiemelni, hogy ha az ember megfelelő pozícióban ül, pont középen, szemben a képernyővel, akkor a szélei közelebb lesznek hozzá, mint a sík készülékek esetében, ennek következtében pedig a látómező nagyobb részét teszi ki a kijelző ugyanakkora képméret esetén. Ez tényleg így van, nem lehet elvitatni, ami mindenképp pozitívum. Az persze már egy más kérdés, hogy ez azzal jár, hogy a kép maga is ívelt lesz lesz a felső és az alsó keretnél, ami az első időszakban minimum rendkívül furcsa. Sőt, kimondom kerek-perec, engem két napig ez rettenetesen zavart, aztán megszokta a szemem és az agyam, és most már fel se tűnik, de akkor legszívesebben visszadobozoltam volna az egész hóbelevancot.

Hirdetés

Zavaró vagy nem zavaró?

A felső és alsó kávák görbülete miatt az egyenes vonalakat gyakorlatilag el lehet felejteni. Ennek egy film, sorozat vagy tévés magazinműsor esetén egyáltalán nincs vagy csak csekély a jelentősége, viszont egy sportközvetítésnél már más a helyzet. Ha egy focimeccsen a játékos az oldalvonal mellett vezeti a labdát, akkor olyan, mintha halszemoptikás kamerát használtak volna. Egy snooker vagy teniszközvetítésnél természetesen ugyanez a helyzet, ami még rövid távon is meglehetősen idegesítő tud lenni.


Minél inkább elmozdul a néző a kijelző vízszintes tengelyének közepétől, annál torzabbnak látja majd a képet. Ez egészen addig annyira nem is zavaró, amíg a szem legalább az oldalsó kávákkal egy vonalban van, amint azonban ennél jobban eltávolodik a középtől, a látott kép egyre értékelhetetlenebbé válik. Ez pedig simán előfordulhat még egy átlagos nappaliban is, pláne, ha többen ülnek a tv előtt, és mondjuk egymással szeretnének játszani konzolon. Illetve persze akkor sem az igazi, ha valaki háttértévézéshez használná, mondjuk takarítás közben, vagy a szobában mászkálva néha rápillantana a képernyőre. A betekintési szög értelemszerűen sokkal rosszabb, mint egy hagyományos lapos tévé esetén, a felhősödés pedig látványosan jelentkezett, ami valószínűleg a hajlított panel következménye, ráaásul a sarkoknál is átszűrődött a fény. Azt azért fontos kiemelni, hogy az OLED technológiára épülő modellek esetén ilyesmivel nem kell számolni.

Konklúzió

Vannak olyan élethelyzetek, például ha az ember beül szépen a televízió közepével szemben egy kormánnyal a kezében, és elindít valamilyen pazar autós játékot, vagy ha sikerül jó pozícióban elhelyezkednie, majd belevágnia egy filmbe, akkor tényleg kijöhetnek azok az előnyök, amelyeket az ívelt kialakítás kínál. Viszont az is igaz, hogy jelenlegi formájában túl sok kompromisszum megkötésére kényeríti ez a megoldás a felhasználót, főleg ha többen szeretnének egy időben tévézni.

És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy bizonyos típusú tartalmaknál, tehát ahol sok a vonal vagy nagy szerep jut azoknak, eléggé zavaró módon az egyenesek helyett görbék látszódnak. A dizájn tekintetében egyértelműen nem lehet kijelenteni, hogy a lapos vagy a hajlított a "jobb", de az tény, hogy utóbbi jóval figyelemfelkeltőbb. Mindent összevetve szerintem hibát követ el az a cég, amelyik túlságosan nagy szerepet szán az ívelt televízióknak. Ezek kuriózumnak, érdekességnek jók, de a tradícionális lapos tévék sokoldalúbban és kényelmesebben használhatóak otthon.

elefant

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés