Hirdetés

Vélemény: áldás vagy átok az ívelt tévé?

Ívelt tévé: mikor, miért?

2013-ban bukkantak fel az első hajlított OLED és LED háttérvilágítású LCD tévé prototípusok, és nem is kellett sokat várni arra, hogy ezek a boltokba kerüljenek. Manapság már jó pár piaci szereplő kínálatában megtalálhatóak ezek a modellek, melyek kétségkívül új színt hoztak a televíziózás világába.

Az érintett gyártók persze nem győzik ajnározni az ívelt tévéket. Kihangsúlyozzák, hogy a képernyő ilyenkor szinte körbeöleli a felhasználót, ami korábban sosem látott vizuális élménnyel kecsegtet, de az is igaz, hogy a megítélésük finoman szólva sem egyöntetűen pozitív. Például nálunk is rengeteg olyan kommentet lehetett olvasni, amely szapulja ezt a megoldást. Elnézve a meghatározó vállalatok 2015-ös tévéportfólióját, világosan látszik, hogy a hajlított tévé nem egy egynyári divat. Sőt, szerepük a jövőben várhatóan folyamatosan nő majd, hiszen egyre több az ilyen készülék. Eljött hát az idő, hogy mi is alaposan átrágjuk magunkat ezen a témán, és megpróbáljuk megválaszolni a kérdéseket. Jobb-e az ívelt, mint a hagyományos lapos? Vannak-e konkrét előnyök, hátrányok? Mikor ajánlott, vagy épp ellenkezőleg, mikor nem ajánlott egyáltalán a hajlított tévé?

A tévé

A Samsung volt olyan kedves, és kölcsönadott nekünk két hétre egy UE65HU8500 modellt, ami gyakorlatilag egy csúcskategóriás, hajlított darab. Képes az UHD felbontás megjelenítésére, teletömték egy csomó különféle képjavító technológiával, és úgy egyébként a vállalat egyik büszkesége. Szóval ha egy LED LCD tv képes lehet arra, hogy demonstrálja a hajlított kialakítás előnyeit, akkor ez az.

Dizájn: státusszimbólumnak tökéletes, de....

Hirdetés

A 65 hüvelykes, azaz 163 centiméteres képátlóval bíró készüléknél a sarkok hat centiméterrel vannak "előrébb", mint a kijelző középső része, ez pedig azt eredményezi, hogy a valóságban is látványos az ív, nem csak a termékfotókon. Ennek következtében, legalábbis ma még, képes arra, hogy azonnal magára vonzza a tekinteteket, felkeltse, meghökkentse az embereket, tehát, ha valakinek fontos, hogy a tévéje státusszimbólumként is megállja a helyét, olyan darab legyen, amivel vendégei, ismerősei előtt tud villogni, az jobban jár így ívelt tévével.

Nálunk járt korábban a Samsung  UE48HU7500, ami egy hagyományos, sík tévé, de ezt leszámítva az alkalmazott dizájnelemek, tehát a talp, a keret, a színvilág mind-mind ugyanaz, mint az ívelt UE65HU8590 esetében. Amíg azonban azt a modellt az ismerőseim egyetlen pillantással elintézték, addig ezt szó szerint körbeugrálták, úgy nézegették, mint ha ufót látnának, sőt valaki még fotózkodott is vele.

Ennek ellenére azt nem lehet határozottan kijelenteni, hogy az ívelt formatervezési irány egyértelműen jobb lenne, többek között azért, mert falra akasztva a hajlított tévék nem igazán mutatnak jól, másrészt száz százalékosan ízlés dolga, hogy kinek mi tetszik jobban. Az én szívemhez speciel a visszafogottabb, nem annyira hivalkodó, inkább háttérbe vonuló irányvonal némiképp közelebb áll, vagyis ha pusztán külső alapján kéne választani, én inkább maradnék a laposnál.

Na de milyen a képminőség?

Körülölel vagy nem ölel?

Az ívelt tévéket gyártó cégek azt ígérik, hogy a kép körülöleli a nézőt. Hát arra ítéletnapig lehet várni, ugyanis az ölelgetés illúziójának még a nyomai sincsenek meg sajnos. Pedig próbálkoztam autó- és repülőszimulátor játékkal is, tehát olyan tartalmakkal, ahol azért minden feltétel adott lenne ehhez.

A hajlított modellek legnagyobb előnyeként azt szokták kiemelni, hogy ha az ember megfelelő pozícióban ül, pont középen, szemben a képernyővel, akkor a szélei közelebb lesznek hozzá, mint a sík készülékek esetében, ennek következtében pedig a látómező nagyobb részét teszi ki a kijelző ugyanakkora képméret esetén. Ez tényleg így van, nem lehet elvitatni, ami mindenképp pozitívum. Az persze már egy más kérdés, hogy ez azzal jár, hogy a kép maga is ívelt lesz lesz a felső és az alsó keretnél, ami az első időszakban minimum rendkívül furcsa. Sőt, kimondom kerek-perec, engem két napig ez rettenetesen zavart, aztán megszokta a szemem és az agyam, és most már fel se tűnik, de akkor legszívesebben visszadobozoltam volna az egész hóbelevancot.

Zavaró vagy nem zavaró?

A felső és alsó kávák görbülete miatt az egyenes vonalakat gyakorlatilag el lehet felejteni. Ennek egy film, sorozat vagy tévés magazinműsor esetén egyáltalán nincs vagy csak csekély a jelentősége, viszont egy sportközvetítésnél már más a helyzet. Ha egy focimeccsen a játékos az oldalvonal mellett vezeti a labdát, akkor olyan, mintha halszemoptikás kamerát használtak volna. Egy snooker vagy teniszközvetítésnél természetesen ugyanez a helyzet, ami még rövid távon is meglehetősen idegesítő tud lenni.


Minél inkább elmozdul a néző a kijelző vízszintes tengelyének közepétől, annál torzabbnak látja majd a képet. Ez egészen addig annyira nem is zavaró, amíg a szem legalább az oldalsó kávákkal egy vonalban van, amint azonban ennél jobban eltávolodik a középtől, a látott kép egyre értékelhetetlenebbé válik. Ez pedig simán előfordulhat még egy átlagos nappaliban is, pláne, ha többen ülnek a tv előtt, és mondjuk egymással szeretnének játszani konzolon. Illetve persze akkor sem az igazi, ha valaki háttértévézéshez használná, mondjuk takarítás közben, vagy a szobában mászkálva néha rápillantana a képernyőre. A betekintési szög értelemszerűen sokkal rosszabb, mint egy hagyományos lapos tévé esetén, a felhősödés pedig látványosan jelentkezett, ami valószínűleg a hajlított panel következménye, ráaásul a sarkoknál is átszűrődött a fény. Azt azért fontos kiemelni, hogy az OLED technológiára épülő modellek esetén ilyesmivel nem kell számolni.

Konklúzió

Vannak olyan élethelyzetek, például ha az ember beül szépen a televízió közepével szemben egy kormánnyal a kezében, és elindít valamilyen pazar autós játékot, vagy ha sikerül jó pozícióban elhelyezkednie, majd belevágnia egy filmbe, akkor tényleg kijöhetnek azok az előnyök, amelyeket az ívelt kialakítás kínál. Viszont az is igaz, hogy jelenlegi formájában túl sok kompromisszum megkötésére kényeríti ez a megoldás a felhasználót, főleg ha többen szeretnének egy időben tévézni.

És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy bizonyos típusú tartalmaknál, tehát ahol sok a vonal vagy nagy szerep jut azoknak, eléggé zavaró módon az egyenesek helyett görbék látszódnak. A dizájn tekintetében egyértelműen nem lehet kijelenteni, hogy a lapos vagy a hajlított a "jobb", de az tény, hogy utóbbi jóval figyelemfelkeltőbb. Mindent összevetve szerintem hibát követ el az a cég, amelyik túlságosan nagy szerepet szán az ívelt televízióknak. Ezek kuriózumnak, érdekességnek jók, de a tradícionális lapos tévék sokoldalúbban és kényelmesebben használhatóak otthon.

elefant

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés