Vélemény: az Intel már grafikában is lenyomja az AMD-t?

Hirdetés

A jó gyártástechnológia továbbra is aranyat ér

Az AMD már 32 nm-en is csak években mérhető csúszással tudta megközelíteni az előzetesen megcélzott órajeleket, és egyelőre a januárban debütált 28 nm-en sem tűnik sokkal jobbnak a helyzet, ugyanis a Kaveri egyelőre sem CPU, sem pedig IGP frekvenciák terén nem tudja hozni a szükséges értékeket. Mindeközben az Intel lassan beveti a 14 nm-es csíkszélességet is, amivel az AMD már másfél lépcsős lemaradásba kerül konkurensével szemben. Ennek ellenére az Intel háza tája sem mentes a problémáktól, ugyanis a 14 nm-es fejlesztés több hónapos csúszásban van, mely mértékű késésre korábban nem igazán láthattunk példát a hosszú évek óta legfejlettebb technológiával rendelkező, és így szinte megállíthatatlanul menetelő vállalattól. Semmi kétség, hogy a félvezetőgyártók, illetve az újabbnál újabb technológiákat fejlesztők a csíkszélesség csökkentésével egyre komolyabb problémákba ütköznek, illetve fognak belefutni, melyek megoldása egyre nagyobb összegeket, illetve időt emészt fel.


[+]

Ezen felül a csíkszélesség csökkenésével a költségek kérdése sem egyértelmű, legalábbis nem mindegyik gyártó esetében. Abban még az összes vállalat egyetért, hogy 28 nanométerig egyértelműen csökkent az egyetlen tranzisztor legyártására vetített normalizált költség. Mindez annak ellenére van így, hogy a kutatási és fejlesztési költségek a csíkszélesség csökkenésével folyamatosan emelkedtek.

Az AMD a GlobalFoundries és a TSMC partnereként viszont néhány éve már arra jutott, hogy 20 nanométertől kezdve megfordul a tendencia, és a normalizált költségek emelkedésnek indulnak, miközben a terület skálázódása sem kecsegtet a korábbihoz hasonló mértékű javulással.


A kérdés az AMD nézőpontjából [+]

Megszokhattuk, hogy a hardveriparban (is) minden cég saját magából indul ki, azaz saját nézőpontját, valamint véleményét propagálja, illetve aktuális helyzetének megfelelően kommunikál és cselekszik. Nos, az Intel a saját gyártástechnológiájával a hóna alatt máshogy látja a kérdést.


Az Intel máshogy látja [+]

A vállalat szerint náluk egyelőre semmi sem változik, így ha még némi késéssel is, de képesek tartani a megszokott tendenciát. Az Intel azt állítja, hogy 14 nm-es technológiájukkal sikerült megfelelő mértékben csökkenteni a tranzisztorok méretét, így például SRAM cellákból (pl. cache) majdnem kétszer annyi fér el adott területen, illetve amennyiben a 22 nm-es Haswell lapkát egy az egyben legyártanák 14 nm-en, akkor az 177 mm² helyett már csupán nagyjából 94 mm² területet foglalna el. Ezen felül a szivárgási áram is tovább csökkent, ami egyenes út a fogyasztás további mérsékléséhez, ergo az Intel, illetve annak gyártástechnológiája köszöni, jól van.


[+]

Sajnos nincs a birtokunkban kellő mennyiségű hiteles információ ahhoz, hogy ebben a korántsem egyszerű kérdésben bármelyik félnek is teljesen igazat tudjunk adni. Annyi viszont bizonyos, hogy ha manapság már a csíkszélesség további csökkentésével még emelkedik is az egyetlen tranzisztor legyártására vetített költség, az még így is bőven a megfelelő szinten mozog ahhoz, hogy kellően magas profittal lehessen piacra dobni a lapkát. Mindez persze csak akkor lehet igaz, ha versenyképes az adott termék, mely jelentős részben múlik a fejlettebb gyártástechnológiának köszönhető kisebb lapkaméreten, alacsonyabb fogyasztáson vagy épp magasabb órajelen.


[+]

Az Intel által közölt eredmények fényében elhárulhat az utolsó akadály is a vállalat azon szándéka elől, hogy a Broadwell kódnevű fejlesztéssel egyetemben az asztali piacra is bedobja a GT3-as IGP-t, azaz az Iris (Pro) Graphics családot. Az előzetes hírek szerint az Intel 20%-kal növeli a végrehajtók számát, ami a HD Graphics sorozatba tartozó GT2-es dizájnnál 24, míg az Iris esetében szerepet játszó GT3-as verziónál 48 darab EU-t, azaz végrehajtót jelent majd. Ezen felül az IGP funkció-, illetve működésbeli változásokkal is gazdagodik.

Amennyiben mindez megtörténik, akkor az AMD jó eséllyel komoly gondba kerülhet, hisz ezzel könnyen elveszítené talán jelenlegi legnagyobb ütőkártyáját, a leggyorsabb IGP-t. Márpedig megfelelő gyártástechnológia nélkül nem lesz könnyű kitörni. A 2010-es tervek szerint jelenleg már 20 nanométeres APU-kkal kellene találkozzunk, a lenti diáról pedig könnyen leolvasható, hogy ehelyett szinte pontosan a 28 nanométeres Kaveri futott be az idei év elején. Az AMD patthelyzetben van, hisz jelenleg abból kell főznie, amit a GlobalFoundries az asztalra tesz, mely vállalat lassan, de biztosan a TSMC és a Samsung mögé esik vissza az aktuálisan elérhető legjobb gyártástechnológiáját tekintve, hisz a tajvaniak már egy ideje tömeggyártásban termelik a 20 nanométeres lapkákat, míg a 14 nanométeres technológiát már inkább a koreaiaktól licencelik.


Az AMD 2010-es tervei [+]

A Radeon IGP-ken a magasabb memória-sávszélesség is segíthetne, de a DDR4 csak most érkezik meg, ráadásul egy jó darabig még bizonyosan elég drága is lesz, ami nem összeegyeztethető egy 40 ezer forint körüli APU-val, illetve az arra épülő költséghatékony rendszerrel.


[+]

A jövő esztendő első felééig szinte biztosan nem fut be a Kaveri utódjának tekinthető Carrizo, aminek az NVIDIA Maxwellnél is hatékonyabb grafikus architektúrával kellene majd rendelkeznie, hogy képes legyen tartani, vagyis inkább már visszavenni az Intel leggyorsabb, Broadwell kódnevű megoldásaitól a vezetést. Ja, és a valamikor a jövő év során érkező Skylake-et még nem is vettük számításba, ami az előzetes hírek szerint leginkább pont az IGP-re fog gyúrni...

Oliverda

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés