Hirdetés

Vélemény: az Intel már grafikában is lenyomja az AMD-t?

Hirdetés

Már IGP-ben is Intel lesz a nyerő?

Nagyjából három éve az AMD még utcahosszal vezetett a leggyorsabb, Llano kódnevű APU-jával az integrált grafikus egységek versenyében. Tempóbeli előnye nagyjából 100%-ra volt taksálható a Sandy Bridge-ben helyet kapott HD Graphics 3000-rel szemben, emellett a szóban forgó Radeon IGP funkcióbeli előnyben is volt, hisz az Intel akkori megoldása eléggé butácska volt az AMD grafikus egységéhez viszonyítva. A 2012-ben megjelent Ivy Bridge mind sebességben, mind pedig tudásban lendíteni tudott az Intel grafikus megoldásain, előbbi tekintetében nagyjából 30%-ot. Mindeközben persze az AMD-nél sem tétlenkedtek, hisz a néhány hónappal később érkezett Trinity 23%-ot pakolt a Llano tempójára, így nagyjából visszaállt a korábbi különbség.


[+]

Ezután ismét az Intel lépett egyet. A tavaly június elején megjelent, Haswell kódnevű fejlesztésben debütált HD Graphics 4600 újabb 30% körüli előrelépést hozott, miközben az AMD Richland kódnevű ráncfelvarrása csupán néhány százalék pluszt produkált. A Haswelltől még így sem kellett tartania az AMD-nek, ugyanis mindezzel együtt is még maradt nagyjából 50% előnyük. Az Intel ekkor már régóta 22 nanométeren gyártotta processzorait, miközben az AMD még egy lépcsővel visszább, 32 nm-en állt. Ennek köszönhetően az Intel nagyobb mozgástérrel rendelkezett, melyet kihasználva piacra dobhatták a Crystalwell kódnevű lapkát.


GT3-as "Crystalwell" IGP 40 EU-val [+]

Ez a megoldás CPU-szinten gyakorlatilag semmiben nem különbözik a Haswelltől. A változások csupán az IGP-t érintették, ahol az Intel nem tett mást, mint egyszerűen 20-ról 40-re duplázta az EU-k (végrehajtóegységek) számát. A CPU-val ellentétben a GPU-k végrehajtóinak növelése szinte minden esetében megmutatkozik a tempóban, hisz a feladatok jól párhuzamosítottak. Ebből fakadóan a Haswellben található HD Graphics 4600 típusú IGP 432 GFLOPs-os elméleti maximális tempója 832 GFLOPs-ra nőtt a Crystalwell leggyorsabb, Iris Pro elnevezésű IGP-jével, ami majd 100%-os gyorsulást jelentett. Az Intel emellett a legerősebb, Iris Pro 5200 nevű megoldásoknál egy 128 MB-os eDRAM chipet is bevetett, mely L4 cache formájában kapott szerepet, és 50 GB/s sávszélességet biztosít a teljes processzornak.

22 nanométeres gyártástechnológia ide vagy oda, ezzel már annyira meghízott a lapka (177 mm²->264 mm², plusz eDRAM), hogy azt az asztali LGA1150 tokozásra nem lehetett volna kényelmesen elhelyezni, így a klasszikus desktopfronton nem kaphatott szerepet a Crystalwell. A kizárólag BGA tokozású megoldásokból végül kilenc darab a mobil piac felső(bb) szegmensében landolt, míg három az asztali egybegépeket célozta meg.


Crystalwell processzor eDRAM lapkával kiegészítve [+]

A Crystalwell a sok végrehajtójának, valamint az eDRAM-nak köszönhetően ugyan képes volt maga mögé utasítani még a leggyorsabb integrált Radeon megoldásokat (Trinity, Richland) is, de ahogy az imént említettük, az AMD szerencséjére a koncepció nem kaphatott szerepet minden szegmensben, így jó néhány területen megmaradhatott az előnyük. Végül néhány hónappal ezelőtt megjelent a Kaveri, ami ugyan sok esetben visszabillentette az AMD oldalára a mérleget, de ahogy elemzésünkben elmondtuk, az előd Richlandhez mért, átlagosan 17%-os IGP-gyorsulás még a vállalat előzetes céljait is alulmúlta. A háttérben minden bizonnyal a már jó ideje problémákkal küszködő GlobalFoundries áll, akik évek óta képtelenek az igazán versenyképes, nagy teljesítményű termékek gyártásához megfelelő technológiával előállni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés