Hirdetés

Színpadon a Centrino Duo

Nagy lépés az Intelnek...

A tavalyi év első felében – az asztali számítógépekbe szánt kétmagos processzorok megjelenésével – új korszak kezdődött a személyi számítógépek történelmében. Bár a többszálas, párhuzamos utasításvégrehajtás már ebben a szegmensben sem számított teljesen újdonságnak, hiszen az Intel még 2002-ben bevezette a piacra Pentium 4 processzorainál a Hyper-Threading technológiát; a nem pusztán logikailag, hanem fizikailag két magot tartalmazó Pentium D, illetve Athlon 64 processzorok megjelenése alapjaiban változtatta meg az iparágat.


Az első kétmagos asztali processzor: a Pentium Extreme Edition 840...

A technológia vitathatatlan fölénye hamar bebizonyosodott a gyakorlatban, amint megérkeztek az első olyan alkalmazások, amelyek képesek voltak kihasználni a két, egymással párhuzamosan dolgozó processzormagban rejlő lehetőségeket. Az alacsonyabb órajelből fakadó hátrányt tehát az átgyúrt alkalmazásoknak hála viszonylag gyorsan sikerült ledolgozniuk a kétmagos CPU-knak, ám egy lényeges probléma, nevezetesen a magas áramfelvétel, illetve az ehhez kapcsolódó túlzott hődisszipáció kérdése megoldatlan maradt – egészen mostanáig.

Hirdetés

Az izraeli csoda

Az Intel 2003-ban bemutatott Centrino mobil platformjának központi komponensét képező Pentium M processzort tervező izraeli fejlesztőcsapat már jóval az első kétmagos Pentiumok bemutatója előtt hozzálátott egy vadonatúj mobil processzor megalkotásához. Mint időközben kiderült, a teamnek nem csupán az volt a feladata, hogy létrehozzanak egy energiatakarékos kétmagos mobil processzort, hanem az is, hogy az Intel új termékstratégiájának kvázi alapot nyújtsanak.

A Centrino születésével egy időben debütált Pentium M-ek, melyek Banias kódnév alatt látták meg a napvilágot, elsöprő piaci sikerek felé indították a processzorgyártót, mely ha lehet, ezek után még inkább magabiztosan uralta a mobil számítógépek szegmensét. A 130 nm-es eljárással készült, 1 MB másodszintű gyorsítótárat alkalmazó CPU-k annak ellenére képesek voltak felvenni a versenyt a NetBurst architektúra „izomagy” processzoraival, hogy alapjaikat tekintve egy régebbi generáció sarjainak számítottak. A változások szele a Banias színre lépésétől kezdve lassan és csendesen fújni kezdett.

Gratulálok, ikrei születtek!

A Baniast valamivel több, mint egy év elteltével a 90 nm-es eljárással készült, 2 MB cache-t kapott Dothan követte, mely még egyszer – utoljára – tavaly év elején megújult, ez esetben azonban csak a rendszerórajel sebességét tornászta feljebb a gyártó. A Dothanok utolsó generációja még piacon sem volt, amikor megérkeztek az első hírek a kétmagos, 65 nm-es csíkszélességgel készült Yonah-ról, melyet 2005 végére, 2006 elejére ígért a gyártó. A Yonah (ha gonoszok akarunk lenni azt mondhatjuk: szokatlan módon) időben megérkezett, ezzel együtt lezárulni látszik egy korszak a processzorgyártó történelmében. Az új mobil processzor és a hozzá tartozó platform debütálásával szinte egy napon egy új Intelt ismerhetett meg a világ.


...és az első kétmagos mobil processzor: a Core Duo

A vállalat processzor-termékkínálata idén jelentős átalakulás elé néz, így többek között az Intel 2006-ban búcsút int az öregedő, határait feszegető NetBurst architektúrának, az asztali processzorok termékvonala pedig elsősorban olyan termékekkel gazdagodik, amelyek számos, eddig csak a mobil CPU-k körében alkalmazott technológiát, fejlesztést örökölnek, ötvözve a NetBurst előnyös tulajdonságaival. A cél egy minden eddiginél hatékonyabb, energiatakarékos asztali processzor bevezetése a piacra. Az új processzorokra már nem kell sokáig várni, így a kétmagos Yonah-ra mint átmenetre tekinthetünk, mely átvezető szerepet játszik a két korszak közt.


A régi és az új Centrino logó

A processzorgyártó cégre idén jellemző markáns változásokat milliárdos költségvetésű marketingkampány kíséri, melynek során az óriásvállalat teljesen megújítja eddigi arculatát. A folyamat végére érve eltűnnek az eddig ismert logók, melyek egyebek mellett a világ ötödik legismertebb márkájává tették az Intelt, de ugyanígy búcsút inthetünk a Pentium márkanévnek is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

 • Mobilizált Gigabyte

  Eddig többnyire alaplapokkal, videokártyákkal és más komponensekkel hívta fel magára a figyelmet a tajvani Gigabyte. A helyzet most megváltozhat.

 • Alaplapok CrossFire-rel

  A két ATI videokártyát kezelő alaplapok és az AGP-s GeForce 7800 GS mellett TFT monitorokkal, hangkeltőkkel és vadiúj notebookokkal foglalkozunk.

 • A mobil számítástechnika fapadosa

  A noteszgépmárkák itthoni mezőnyében szinte teljesen ismeretlen Airis belépőszintű modelljét próbáltuk ki.

 • Inteles Macintoshok

  Heti újdonság- és érdekességbemutatónk mellett Intel Core processzoros Apple gépekkel is megismerkedünk.

Előzmények

Hirdetés