Kata és Manfrotto kéz a kézben

Bevezető

"Közel már az idő, midőn vándorolni kell,
vándorolni kell, ne felejts hát semmit el.
Csomagolj össze mindent, mi hosszú útra kell,
hosszú útra kell, ne felejts hát semmit el.[...]"

Közel már az idő - Cserkészdalok

Hirdetés

Immár feltartóztathatatlanul itt a tavasz - bár néha még igen csípősek a reggelek, egyre többen vágynak ki a lassan virágzásnak induló természetbe. Nincs ez másképp fotósberkekben sem, hiszen a szürke, mogorva tél után végre ismét színekben pompázik a világ, életre kel a természet, és ismét van mit lencsevégre kapni. Igen ám, de hogyan induljunk neki az erdőnek, a rétnek, ha felszerelésünket hosszabb időn át kényelmesen, biztonságosan és könnyen elérhetően szeretnénk magunkkal vinni? Most nem azokra gondolunk, akik egy ultrakompakttal beérik, vagy akiknek a sarki péktől kapott csíkos nylonzacsi jelenti fényképezőgépük és a kiegészítők transzportálásának netovábbját.

Kirándulásunkhoz egy olyan táskát kerestünk, amely nem csak egy alapszintű fotós felszerelésnek (váz, 2-3 objektív, vaku, apró kacatok), hanem egy közepes méretű notebooknak is képes helyet biztosítani. Mivel főleg erdős, dombos környezetet szeretnénk felfedezni, ahol bizonyára szükségünk lesz kapaszkodáskor kezeinkre, ezért választásunk eleve a hátizsák formára esett. Azokra az esetekre pedig, amikor nem lenne elég fény, vagy egyszerűen csak kreatív meggondolásból hosszabb záridőt szeretnénk használni, olyan háromláb után néztünk, amely nem túl nagy, nem vészesen nehéz, de mindemellett képes egy belépőszintű dSLR váz plusz egy alap objektív biztonságos és bemozdulásmentes megtartására.

Termékválasztásnál segítségünkre volt a Tripont Kft. szortimentje, melyből a Kata 3N1-33 hátizsákot, a Manfrotto 190XDB állványt, valamint a Manfrotto 494RC2 gömbfejet választottuk.

A Kata 3N1-33 a gyártó "három-az-egyben" termékcsaládjának legújabb tagja, amely kialakításának köszönhetően helyet biztosít egy dSLR váznak akár középtelével és markolattal, valamint 5-6 objektívnek, egy vakunak és egy legfeljebb 15,4"-os notebooknak. Természetesen ez a Kata táska is teljesen egyénre szabható belsővel bír: a tépőzáras szeparátorok segítségével tetszőleges rekeszek alakíthatók ki. Elsőre méretei alapján talán túlzónak tűnik a választás, azonban egy minőségi, rugalmasan alakítható, felszerelésünkkel együtt fejlődni képes táskát csak egyszer kell megvenni.

A 190XDB állvány és a 494RC2 gömbfej páros ideális kompromisszum a még viselhető (és cipelhető) tömeg és a stabilitás között. A tripod teherbírása 5 kg, a fejegységé pedig 4 kg, így jól kiegészítik egymást.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

  • Kata újít

    Új logo, új szlogen és nem mellékesen új termékcsaládok jönnek a Katától.

  • Állványok a Vanguardtól

    A kínai gyártó széles kínálatából háromféle tripod – köztük egy TIPA díjas - járt nálunk.

Előzmények

Hirdetés