Hirdetés

Kata és Manfrotto kéz a kézben

Értékelés

A Kata 3N1-33 hátizsák elsőre kissé bonyolultnak tűnik, de ez ne riasszon el senkit a tőle. Vegyük kézbe, próbálgassuk kinyitni az egyes rekeszeket, vegyük fel hátunkra, majd forgassuk le hasunkra - próbáljuk bele felszerelésünket, és alakítsuk ki mindennek a megfelelő rekeszt, hogy semmi se essen ki vagy csússzon el a helyéről. Ha már szépen belaktuk a tatyót, próbáljuk ki a fényképező elővételét. Először csak hagyományos módon, hogy megszokjuk, mekkora erő kell a gép előhúzásához. Ha mozdulataink már biztosak, akkor mehet a gyakorlat élesben, válltáska módban. Nem kell félni az anyag szakadásától, mert nem tudunk benne kárt tenni, ha megfelelően zárjuk be a hozzáférési pontot. A gyártó amúgy nagyszerű, képekkel gazdagon illusztrált, könnyen érthető és követhető használati utasítást mellékel termékeihez. Az öt év garancia a Kata honlapján történő regisztráció után élettartamra bővíthető.

Hirdetés

A táska nem egy apróság, de aki ilyet vesz, az okkal teszi. Vagy azért, mert eleve széleskörű felszereléssel rendelkezik, vagy azért, mert tudja, hogy az aktuális szett folyamatosan bővülni fog. Nem egy fotós hátizsákkal volt már dolgunk, a tépőzáras szeparátorok is fellelhetők más gyártóknál, de a Kata minősége, modularitása, átgondolt tervezése egyelőre viszi a pálmát. "Ronda, de finom" - ha egy klasszikust szeretnénk idézni; a 3N1-33 nem egy szépség, de ízlésről amúgy is fölösleges vitázni. Felszerelésünket megfelelően védi a táska, a rikító sárga esőköpeny pedig nedves körülmények közt is szárazon tart mindent, ami bent van. Igazi ellenérvet nem lehet felhozni ellene, még magas ára is elfogadható annak tükrében, amit cserébe kapunk.

A Manfrotto állványáról sem tudunk sok negatívumot írni: a cikkben szereplő 190XDB csak két "komolyabb hibát" mutat fel, melyek közül az egyik, hogy nem kapta meg a drágább modellek gyorsrögzítőit, amelyekkel sokkal gyorsabban lehet a szárak hosszát állítani. Erre azt lehet mondani, hogy aki állványt használ, az nem siet, így az a plusz két másodperc már nem oszt, nem szoroz. Télen (vagy egyszerűen csak nagy hidegben) hátrány lehet, hogy a tripod egyik szára sem kapott habszivacsos borítást (mint például a 055 PRO), mert aki fotózott már hosszabb ideig fagyban, az tudja, milyen kellemetlen kesztyű nélkül megfogni és akár csak párszáz métert cipelni az áthűlt fémet.

Az apró 494RC2 fejegység nagyszerű kis allrounder, képes akár a nagyobb vázakkal is megbirkózni. 4 kg-os terhelhetőségével, apró méretével és kis tömegével nagyszerűen kiegészíti a 190XDB háromlábat. Ha nagyon szőrösszívűek akarnánk lenni, akkor azt róhatnánk fel neki, hogy fejegység tartó talapzata nem elég nagy átmérőjű, így az állvány extra három rögzítő csavarja nem használható.

Az időjárás a tesztelés napjaiban nem igazán kedvezett a kirándulásnak, de azért sikerült egy kellemes délutánt eltölteni a Kata-Manfrotto párossal. A táska viselése kényelmes volt, mindegyik övének hossza teljesen személyre szabható. Néha kicsit féltünk, hogy egy tempósabb lejtmenetben nehogy kiessen az állvány a tartórendszeréből, de a felső szíj erőteljes meghúzása ezt kizárttá tette.

Kata 3N1-33 Manfrotto 190XDB Mini Basic Tripod & 494RC2 Mini Ball Head

MLaca

A Kata 3N1-33 fotós hátizsákot, a Manfrotto 190XDB Mini Basic Tripod állványt, valamint a Manfrotto 494RC2 Mini Ball Head fejegységet a Tripont Kft.-től kaptuk tesztelésre.

Hirdetés

Azóta történt

  • Kata újít

    Új logo, új szlogen és nem mellékesen új termékcsaládok jönnek a Katától.

  • Állványok a Vanguardtól

    A kínai gyártó széles kínálatából háromféle tripod – köztük egy TIPA díjas - járt nálunk.

Előzmények

Hirdetés