Hirdetés

Kata és Manfrotto kéz a kézben

Hirdetés

Manfrotto 494RC2 fejegység

Az állvány azonban mit sem ér megfelelő fejegység nélkül - esetünkben a választás a Manfrotto 494RC2-re esett, amely méretben és terhelhetőségben is ideálisan kiegészíti az állványt. A 494RC2 egy kis gömbfej, azaz fényképezőnket gyorsan, tetszőleges irányba tudjuk segítségével pozicionálni. Két állítócsavart találunk a fejen: az egyikkel (a nagyobbal) kilazíthatjuk a gömböt, így másik kezünkkel a gépet fogva megtörténhet az irányba állítás. A másik csavarral a "súrlódás" mértékét állíthatjuk. Ennek akkor van jelentősége, ha egy nehezebb felszereléssel dolgozunk. Ha meglazítjuk a főcsavart, és a súrlódást erősre állítottuk, akkor a nehéz váz-objektív páros nem fog kezelhetetlenül előrevágódni, hanem szép komótosan billen súlypontja felé - ha el nem kapjuk. Röviden: minél könnyebb a fejre rögzített fényképezőgép és obi, állítsuk annál kisebbre a súrlódást.

A fejegység külön cserelappal rendelkezik (vannak fejek, melyekhez nem kell cseretalp, hanem a fényképezőt magára a fejre csavarozzuk), amit egy kézzel hajtható anyával csavarozhatunk fényképezőnk állványmenetéhez. A fejegységnek automatikusan reteszelő biztonsági zára is van, ezért ha bekattintjuk a cseretalpat (és rajta gépünket) a helyére, azt csak akkor tudjuk megint leszedni, ha a kioldó nyúlvánnyal egyidőben a biztonsági reteszt is oldjuk. Régebbi modelleknél a biztonsági reteszt manuálisan kellett zárni.

A Manfrotto 494RC2 esetében, ha kilazítjuk a gömböt, maga a fej teste is szabadon körbeforgatható anélkül, hogy lelazulna az egység az állványról. Nagyobb, illetve más modelleknél külön csavarral oldották meg ezt a funkciót.

A fejegység felszerelése az állványra nem egy nagy ördöngösség: helyezzük a fejet az állvány fejtartó csavarjára, majd tekerjük rá. A fejegység kioldóját húzzuk meg rendesen, majd próbáljuk még jobban rácsavarni a fejet az állványra. Kész is! Nagyobb fejegységek rögzítése is így kezdődik, de az állvány fejtartó tömbjén további három csavarral tudjuk alulról odaszorítani a fejet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

  • Kata újít

    Új logo, új szlogen és nem mellékesen új termékcsaládok jönnek a Katától.

  • Állványok a Vanguardtól

    A kínai gyártó széles kínálatából háromféle tripod – köztük egy TIPA díjas - járt nálunk.

Előzmények

Hirdetés